Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 12 of 12

Thread: Un nou router cu antene ridicol de mari: Asus RT-N12HP

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Un nou router cu antene ridicol de mari: Asus RT-N12HP

    Prima oara cand am vazut imaginea noului router Asus RT-N12HP, am crezut ca este o gluma. Am zis ca e un "bad Photoshop" si cineva a facut un resize aiurea. Insa la o verificare mai atenta am dat si de anuntul oficial facut de Asus. Deci nu, nu este o gluma: noul router Asus se poate lauda ca are cele mai mari antene indoor: mai exact 2 antene de 9dBi cu care ni se promite un coverage chiar si 300% mai mare fata de antenele standard. Datorita celor 2 antene si a amplificatorului intern, N12HP poate fi folosit cu succes nu doar ca router/access point ci si ca repetor/range extender.

    M-a distrat ca pe multe forumuri am citit impresii de genul "Thx God they are removable!"... desi personal nu stiu de ce ti-ai cumpara un astfel de model pentru a folosi antene mai mici. Intr-adevar, arata "hidos" si parca sta sa cada datorita antenelor, dar stiu cu siguranta cativa clienti mai mult decat fericiti sa mai castige cativa dBi fara sa investeasca sute de EUR in antene profi.

    In rest, gasim specificatiile clasice: tipicul 300Mbps (bizar, majoritatea producatorilor merg pe 900Mbps - eu am un Asus RT-N66U care de ceva vreme vine cu asa ceva) si standard a/b/g/n. Iarasi complet atipic (mai ales pentru ceva care vrea sa se laude cu un range imens) este faptul ca nu merge cu doua canale (2.4Ghz si 5Ghz) ci opereaza doar in banda 2.4Ghz - 2.4835GHz. Ceea ce ma face sa cred ca va fi un router destul de accesibil ca pret.

    Nu ma pot abtine, dar... is that your router or you're just happy to see me? :evil:

    Mai jos aveti press release-ul iar pentru mai multe detalii mergeti pe pagina oficiala: ASUS - Networks- ASUS RT-N12HP

    ASUS Launches the RT-N12HP Wireless-N300 High-Power Router

    Well-suited to home and small business customers with up to 300% wider Wi-Fi coverage thanks to 9dBi antennas and integrated transmission power amplifier

    To serve home and office users who need wider wireless coverage, the ASUS RT-N12HP high-power wireless-N300 router employs detachable 9dBi antennas and a unique hardware signal power amplifier. It extends Wi-Fi range by up to 300%, at the same time offering 3-in-1 utility as a router, access point, and range extender. The user-friendly interface also supports up to four separate networks, with different bandwidth and access privileges.

    High-power technology generates up to 300% wider wireless coverage

    The RT-N12HP utilizes a custom hardware architecture that augments wireless transmission and signal quality with detachable 9dBi high-gain antennas and a discrete signal power amplifier. These create a major increase in 802.11n wireless coverage, up to 300% longer-range compared to standard N300 routers. At the same time, the improved hardware ensures a more stable and consistent signal. The RT-N12HP is therefore a highly viable choice for homes and small businesses that want complete coverage via a single networking device.

    Flexible EZ Switch 3-in-1 mode selection: router, access point, and range extender

    Included in the user-friendly interface, EZ Switch offers a quick software tool that alternates between the RT-N12HP's three main operating modes. With a single touch, customers can select standard router usage, access point mode (adding Wi-Fi to an existing wired-only modem/router), or range extender mode, where the RT-N12HP works in conjunction with another wireless router to expand coverage even further.

    Multiple networks on one router for diverse guest access settings

    The RT-N12HP supports up to four distinct networks, or SSIDs. It uses dynamic bandwidth allocation, giving administrators the ability to control each network's access privileges and bandwidth quota. This means the primary network can operate alongside guest networks while experiencing minimal slowdown. The RT-N12HP also allows customers to offer guests at home or the office internet access with graded privacy and usage rights. For example, the primary host/administrator network can have full access rights with priority bandwidth, while guest SSIDs may have controlled access and bandwidth. The flexible design means passwords do not have to be shared, and facilitates easier parental controls. Setup is once more via the intuitive interface, taking mere minutes to accomplish.
    Attached Images Attached Images asus_router_rt-n12hp.jpg

  2. #2 SP
    Member paulone's Avatar
    eu inca nu pricep si nimeni nu m-a lamurit pana acum DE CE Asus foloseste antene externe iar ceilalti competitor(lynksys, d-link) le au doar interne...care este explicatia?

  3. #3 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by paulone View Post
    eu inca nu pricep si nimeni nu m-a lamurit pana acum DE CE Asus foloseste antene externe iar ceilalti competitor(lynksys, d-link) le au doar interne...care este explicatia?
    Teoretic si antenele folosite de Linksys sunt tot externe, doar ca nu sunt vizibile (de obicei). Daca studiezi "matzaraia" dintr-un router de genul acesta, vei vedea ca sunt exact la fel, doar ca in loc sa se duca in exterior spre mufa antenei, sunt de obicei conectate la frame-ul metalic al router-ului, acesta preluand functia unei antene clasice. Comparativ, gandeste-te la orice telefon mobil. Au antene, dar de obicei acestea sunt legate de carcasa (cel mai bun exemplu este iPhone 4, 4S, 5, cu antenele pe laterale).

    Daca au aceeasi putere, fie ca sunt de un tip sau altul, rezultatele ar trebui sa fie la fel. Mai departe, depinde daca sunt antene de tip MIMO, daca sunt duale, in ce frecventa lucreaza and so on...

    Avantajul unei antene "clasice" (cum este cea de la Asus-ul de mai sus) este ca poate fi directionata mai bine (sau mai prost). Totodata, avantajul este ca poti oricand sa montezi o antena mai puternica sau ca poti sa plasezi antena oriunde doresti cu ajutorul unui cablu. Doar ca multi nu iau in considerare faptul ca degeaba pui o antena de 10dBi pe cand chip-ul nu poate da mai mult de 2dBi. In final, tot 2dBi vei avea, indiferent cat de mare va fi antena respectiva... daca e vizibila sau nu.

    Hope it helped.

    P.S. Uite, pun imaginea cu un Linksys E4200 si un Asus RT-N66U. Vei vedea ca antenele sunt identice, doar ca la Linksys acestea se conecteaza la niste "S"-uri metalice, pe cand la Asus se duc spre conectorii externi. In teste, RT-N66U este cu mult peste E4200, dar sub nici-o forma nu se poate spune ca E4200 e un router slab (daca ar fi sa fac un TOP 100, RT-N66U ar putea sa se lupte pentru locul 1, pe cand E4200 pentru locul 5 or so).
    Attached Images Attached Images cisco_linksys_e4200_board1.jpg rtn66u_a1_board.jpg

  4. #4 SP
    Senior Member RaverX's Avatar
    Intr-o cladire mai micuta de birouri (ceva cu 2-3 etaje max) e numai bun routerul, il plasezi strategic la etajul 1 si da semnal peste tot.

  5. #5 SP
    Member paulone's Avatar
    extrem de interesant Monky ceea ce ai descris dar nu cumva atunci cand avem antene externe radiatia din casa este mai puternica/nociva?
    si o alta nedumerire ar fi de ce daca antena externa este mai eficienta, ceilalti competitori nu le folosesc la modelele de top?

  6. #6 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by paulone View Post
    extrem de interesant Monky ceea ce ai descris dar nu cumva atunci cand avem antene externe radiatia din casa este mai puternica/nociva?
    Undele radio sunt peste tot oricum... Cat de nocive sunt insa, aici ar fi o lunga discutie. Sunt studii care arata ca sunt inofensive, sunt altele care spun ca apar efectele in zeci de ani (doar ne aducem cu totii aminte de discutiile despre GSM, si cum apar tumori pe creier s.a.m.d.)... Si cum am spus mai sus, poti avea antene interne de putere mai mare decat externe. Faptul ca nu se vad, nu afecteaza atat de mult cat puterea cu care sunt alimentate antenele respective. Exemplu: 3 antene mimo interne de 8dBi intotdeauna vor radia mai puternic decat 3 antene externe de 2dBi.
    Quote Originally Posted by paulone View Post
    si o alta nedumerire ar fi de ce daca antena externa este mai eficienta, ceilalti competitori nu le folosesc la modelele de top?
    Cum am explicat si mai devreme, si in postul acesta, tine de implementarea antenelor, de puterea cu care sunt alimentate, de chip-ul care se ocupa de wifi. Poate fi mai eficient un chip bun, putere mare si antena mica (sau interna) decat un chip prost cu 30 de antene externe. Mai departe, tine si de locul unde sunt utilizate. Cum zicea si RaverX, intr-o cladire cu birouri, facuta prost (in stil romanesc cu cabluri de curent "aruncate" prin pereti), un router fara antene externe poate sa nu bata nici macar prin 2 pereti... Aici vine avantajul celui cu antene externe, unde poti sa le detasezi, pui un cablu care sa te ajute sa treci de cei 2-3 pereti, si plasezi antena pe un alt palier (de exp.).

    Noi am avut cazuri clare unde in anumite camere nu reusea sa faca fata wifi-ul (si am testat cele mai scumpe routere de pe piata). Era atat de rau, incat nici specialistii de la Vodafone si Orange nu au gasit solutii (chiar si dupa montarea unor antene si amplificatoare direct pe cladire). Pur si simplu intrai in camera si adio semnal (puteai sa ai si mama telefoanelor)... Acolo nu s-a rezolvat decat fie cu repeatere (pe cablu), fie cu "free line of sight" (adica sa nu fie nevoit sa treaca semnalul prin pereti, ci pe usa - o sa razi, dar mimo cateodata nu e asa eficient dupa cum arata in teste).

  7. #7 SP
    Senior Member tray's Avatar
    O intrebare offtopic, dar daca tot este cineva cu experienta si pot sa intreb:
    Routerele Cisco sunt chiar cele mai bune de pe piata? (lasand pretul la o parte) Pentru ca in toate cursurile pe care le-am invatat despre retele, erau facute de Cisco, iar ei evident ca le prezentau f favorabil (de la protocoale proprii la "minunatul" IOS")

  8. #8 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Eh, nu e off-topic, ca e legat de routere. Referitor la intrebare... ar trebui sa fie un picut altfel pusa: Routerele CISCO sunt cele mai bune de pe piata in clasa business? Pentru ca pe clasa consumer (Linksys & CISCO) nu sunt imo cei mai buni. Insa atunci cand vine vorba de gama business (unde se pune baza pe securitate, vpn, vlan), da... CISCO sunt inca cei mai buni. Pe langa nume precum HP, Juniper, Ariba, Polycom (si o sa razi, chiar si Huwaei), desigur. Pe clasa consumer nu se pune baza atat de mult pe securitate sau functii de management, tunneling, encriptare... ci pe usurinta de configurare, QoS simplu de folosit (daca se poate automat), bandwith maxim pe routare wan/lan si pe wireless. Ah, si bineinteles firewall cat mai simplu de folosit (daca un consumator obisnuit de obicei habar nu are ca in router are firewall si in cel mai "fericit" caz ajunge sa scoata totul in DMZ, un consumator din clasa business in primul rand de firewall se leaga).

    Hope it helps...

  9. #9 SP
    Member paulone's Avatar
    extrem de interesant ce aflu, intrebasem aceste lucruri deoarece ma aflu intr-o mare dilema tehnica, vreau sa-mi cumpar un router din generatia noua(norma ac) si am de ales intre linksys EA6500 si Asus RT-AC66U... ei bine Asus are antene externe iar linksys interne...ambele routere sunt performante dar parca as opta pt.linsys deoarece consider ca pt.uzul home nu sunt necesare neaparat antenele externe in plus intr-o discutie avuta pe chat cu cei de la linksys SUA ei sustin ca in anumite situatii antenele interne ofera ceva mai multa stabilitate...acuma daca m-au mintit nu stiu ce sa spun dar avand in vedere ca vechiul router (linksys wrt120N) a functionat exceptional parca tot spre acest brand m-as orienta...ma incurca totusi recenziile la Asus RT-AC66U in care se spune ca este cel mai bun router cu norma ac....

  10. #10 SP
    Admin MonkY's Avatar
    paulone: amandoua sunt niste routere bune, dar daca te uiti la ASUS RT-AC66U 802.11ac Dual-Band Wireless-AC1750 Gigabit Router Reviewed - VPN, Routing Perf, Storage Perf, Wireless Perf-Ovrvw - SmallNetBuilder vs Cisco Linksys EA6500 Review - Part 2 - SmallNetBuilder vei vedea ca Asus castiga in cam toate testele. In plus, pe Asus poti pune firmware custom gen Tomato & Co, ceea ce din cate stiu pe Linksys nu (sau nu inca).

  11. #11 SP
    Junior Member higara's Avatar
    ma intereseaza acest router chiar daca are antenele scandalos de lungi. Sunt situatii cand un router normal sau un acces point nu face fata iar cu situatia asta m-am intalnit de curand cand m-am dus sa pun un router la o casa cu pereti de 50cm grosime si am constatat ca semnalul se pierde incredibil de rapid, daca dadeam fuga in camera alatura semnalul era minim sau absent. Aveti idee la ce pret o sa ajunga la noi in tara?

  12. #12 SP
    Member paulone's Avatar
    eu pana la urma tot catre linksys EA6500 am optat din urmatorul motiv: ei au gasit o alta solutie mult mai buna decat antenele, au scos un bridge WUMC710 care face legatura cu routerul in caz de distante mai mari(casa cu etaj, etc) pe cand la ceilalti competitori Asus, D-Link, etc.trebuie sa cumperi 2 routere din care unul sa fie in rol de bridge....

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. Replies: 15 Last Post: 10-09-2014, 05:51
  2. Problema router asus rt n12e By nops66 in forum Hardware
    Replies: 7 Last Post: 19-06-2014, 10:52

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts