Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 13 of 13

Thread: Televizor folosit ca monitor

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Televizor folosit ca monitor

    Salutare natiune! Deschid acest topic in ideea ca vom rezolva impreuna o dilema... Intrucat al meu batran camarad monitor (un Dell U3011 de 30") e bolnav si da sa plece intr-o lume mai buna (are si ceva anisori in care a muncit non-stop), am inceput sa caut o alternativa. Intrucat mie in principal imi trebuie un monitor pentru workstation (grafica mostly), mi-ar fi trebuit o rezolutie mai mare de FullHD si cu un ratio mai mult spre 16:10 decat 16:9. Cu alte cuvinte, am cautat ceva asemanator celui actual: 30-32", 2560x1600 rezolutie minima. Din pacate, asa ceva nu se prea mai gaseste, iar cele cateva modele de pe piata, sunt de la 5-6000 RON in sus - si din pacate sunt modele produse acum x ani.

    Prin urmare, am inceput sa ma uit la alternative... am zis ca acum as avea motivatia sa trec la ceva legat de 4K. Din nou, din pacate, 4K si un ratio mai "patratos" nu exista. Iar un 4K de lucru, pentru grafica... sare la scoruri serioase (tot in gama de 5-6000 RON).

    Intrucat nu am un astfel de buget, mi-am adus aminte ca acum ceva vreme cochetasem cu ideea de a folosi un TV in locul monitorului (pe vremea aceea un Sony cu tub). A cazut repede solutia intrucat ideea de a fi bombardat cu cu electroni nu e prea placuta pt. ochi. Am lasat-o deoparte. Au trecut anii, si am mai incercat odata (cam pe cand au aparut TV-urile FullHD). Pe vremea aceea era un Samsung... dar conexiunea pentru TV era dureroasa. Intrarea VGA te limita foarte mult, iar via HDMI aveai probleme de toate felurile... de la faptul ca nu stia 1:1 screen ratio si trebuia sa faci fill, pana la faptul ca nu auzise de chroma 4:4:4 si la text era dureros (am impresia ca facea un 4:2:0), pierzandu-se foarte multa informatie - informatie care dealtfel la un TV, la o distanta decenta, oricum nu se observa. Dar atunci cand lucrezi ca pe un monitor de la 50-80cm distanta, e grav.

    So, am ajuns din nou la incercarea cu TV-ul ca monitor. Clar aici nu am ca alternativa decat 4K (3840 x 2160), si chiar daca pierd din inaltime, ma bucur ca voi castiga pe latime (la workspace ma refer). Dupa care, trebuie sa gasesc un model cu un timp de raspuns cat mai mic. Lag-ul si chroma 4:4:4 cred ca sunt cele mai importante lucruri pentru a putea totusi lucra (in special DTP si CAD)... dar si pt. gaming. Desigur, nu sunt de ignorat si aspecte precum unghiul de vizualizare (din pacate panourile pt. TV-uri cu unghiuri bune, adica IPS-urile, pierd la capitolul negru, pe cand cele VA, MVA, stau mai bine la capitolul negru, dar unghiurile sunt mult mai slabe), setarile (neaparat advanced settings pentru calibrare), modul de operare, etc.

    Un alt aspect care trebuie sa-l iau in calcul este si acela ca TV-ul trebuie sa stie sa porneasca pe inputul HDMI respectiv, altfel ar fi criminal ca la fiecare iesire din standby sa trebuiasca sa cauti telecomanda pentru a schimba portul. Cum la calculatoare placile video nu stiu de standardul CEC, pornirea TV-ului din calculator este aproape imposibila... dar, intre timp am gasit asa ceva, care poate da functii CEC unui PC.

    Ca diagonala, trecand de la 4Mpx (2560 x 1600 pe un 30"), la 8Mpx (3840 x 2160) si avand totusi un spatiu limitat pe birou... m-am gandit ca optim ar fi un 40-43". Un 49" deja cred ca ar fi prea mult, dar daca chiar este foarte mare diferenta intre modele si 49" e "must have"... facem un efort (ma gandesc la un suport vesa pt. birou, astfel incat sa nu ocupe jumatate din el).

    Ajungem la partea cu pretul... unde asa cum va spuneam, un monitor bun de lucru de 32" se duce la 5-6000 RON, pe cand un TV bun de 43" - 49" se incadreaza usor in 3-4000 RON. Prin urmare, diagonala mult mai mare, tuner incorporat si multe alte functii.

    Mai departe, trecand pe langa chroma 4:4:4, timp de raspuns cat mai mic (eventual setat TV-ul in game mode sau console mode), foarte important este suportul pt. 4K in 60Hz. 30Hz nici nu se pune problema pt. un monitor de lucru. Ideal ar fi un TV care chiar lucreaza la 120Hz intern, chiar daca panoul nu stie decat 60.

    Acestea fiind spuse, am inceput sa caut prin review-uri... am gasit foarte interesante informatiile de pe Best TVs For PC Monitors - Spring 2017: Reviews. Din pacate, majoritatea produselor fie nu se gasesc la noi, fie acolo sunt prezentate codurile pentru piata americana... facand totul al naibii de greu.

    Si astfel am ajuns la voi... nu stiu cati dintre voi ati incercat asa ceva, sau cati dintre voi chiar folosesc un TV pe post de monitor, dar sper sa imi puteti da o mana de ajutor (cu linkuri din .ro, please)! Orice idee, propunere, alternativa, sfat... e binevenit! Din pacate timpul ma cam preseaza, lucrand temporar pe o pocnitoare care ma omoara incet-incet.

    Thanks in advance!
    Attached Images Attached Images tv_vs_monitor.jpg

  2. #2 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Ma uitam la Samsung 40MU6402 (desi pretul e cam mare la 3499 RON), dar din reviews se pare ca in PC Mode se duce la 18ms timp de raspuns... si pare a rezolva si problema clasica cu dimming-ul (care poate fi super annoying). Plus chroma 4:4:4. Pacat insa ca nu mai poti calibra mai nimic pe el in PC Mode.


  3. #3 SP
    \ tudyniuz's Avatar
    Mi-a trecut si mie prin cap ideea asta de cateva ori, dar nu mi s-a parut prea ok avand prea multe dezavantaje. Ma gandeam la un moment dat sa iau un singuri monitor 4K de 43" pe care sa nu mai folosesc scalare deloc, dar am preferat in cele din urma sa merg pe 2x27" @4K, mai ales ca unora mai mari de atat nici nu le puteam gasi un suport de birou sa le ridic cat am nevoie.

    Philips aveau un 4K @60Hz, cu doua intrari displayport (care lipsesc la toate TV-urile), IPS si vreo 90% din SRGB. Uite modelul vechi la prietenii tai cei mai buni de la emag: Monitor LED AH-IPS Philips 43", Wide, UHD 4K, 4xUSB ,2xHDMI, DisplayPort, Speakers, BDM4350UC, Negru - eMAG.ro

    Au scos insa un model mai nou de 40" cu imbunatatiri pe ici-colo, iar la 500$ e foarte ok pe hartie. E chinezarie si bla-bla, dar poate te surprinde placut. Habar n-am, dar eu tot n-as lua TV.

  4. #4 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Am cochetat cu ideea de multiple monitors si trebuie sa recunosc ca nu-mi prea place. Mai ales ca eu oricum am un monitor care e tot timpul pt. teste... nu m-a incantat niciodata ideea de a avea 3-4-5 monitoare in fata. E dragut un setup de gaming, dar in real life, am impresia ca e prea mult de munca oriunde ma uit! Mai rade si sotia de mine, imi spune ca daca mai pun inca un monitor, voi reusi sa ma ascund complet dupa birou, sa nu ma mai atinga vreodata lumina naturala...

    Philips-ul acela are si un echivalent (de fapt doua) de la Iyama (cu panou VA - X4071UHSU-B1, si cu panou MVA - LE4041UHS-B1)... Ca pret si panou sunt cam la fel cu Philips-ul, plus si niste mici issues rezolvate. Dar vai, cum sunt panourile astea!!! Nu degeaba costa doar 500$! Daca vrei sa iti cumperi unul ca sa demonstrezi prietenilor ce defecte poate avea un panou LED, they are the one! Inclusiv la Iyama, ceea ce e un pic socant. De exp. la panoul cu MVA, are mari probleme cu PWM-ul (iti falfaie backlight-ul daca incerci orice brightness mai mic de 100%) - au contactat mai multi pe cei de la Iyama (care fata de Philips macar au un tech support la asa ceva), si desi au scos diverse firmware updates, pana la urma au zis ceva de genul: "Dom'le, monitorul acesta are ca target anumite persoane... care oricum folosesc doar 100% backlight brightness... avem si alte modele daca doriti!". I was like... WTF Iyama!?! Mai grav e ca sansele sa gasesti unul din astea fara pixeli morti sau fire de praf/mizerie in panou, sunt minime. Inca n-am gasit pe cineva care sa spuna "al meu a fost chiar OK, mi-au livrat toti pixelii!"...

    Cel mai grav e ca la modelele astea ieftine, in 2017... inca exista o mare si veche problema: burn-in-ul. Poti sa citesti niste horror stories despre panourile astea, si din pacate nu sunt putine. Eu chiar credeam ca nu mai produce nimeni ceva cu asemenea issues...

  5. #5 SP
    495
    Member 495's Avatar
    Eu stiam ca image retention si burn in au loc doar la panourile ce folosesc tehnlogia self emissive, adica plasma si oled. Daca pe plasma era un cosmar, la modelele noi de oled aceasta problema a disparut si poti lasa o imagine statica oricat, nu vei avea burn in.

    De acord cu tudyniuz, avand in vedere ca inca ai un birou si intentionezi ca atunci cand esti la pc, tot la birou sa stai, eu as lua monitor.
    In cazul meu, stau pe canapea si nu am birou si a trebuit sa folosesc tvul pe post de monitor. Nu am timpul de raspuns al unui monitor dar cam aici se opresc dezavantajele. Full chroma, marimea, rezolutia, calitatea imaginii etc sunt printre cateva avantaje (sau cerinte indeplinite).

    Al meu e real 4k, 4096x2160 dar windowsul tot imi recomanda 3840x2160. Bineinteles la 60hz, cu hdmi 2.0b. Cu ultimul creators update de la windows a venit si modul HDR si youtube in HDR arata fenomenal!

    Mai sunt ceva probleme de scalare dar nimic sa te sperie.

    Daca vei sta pe scaun, la birou, ia un monitor. Daca nu, ia un tv.

  6. #6 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Pentru cei care nu cred ca exista image retention si burn in pe LED-uri, le recomand sa caute pe net (o sa zic asa la intamplare) 2 modele UHD (deci nu vechituri): Dell P4317Q si Philips BDM4350UC. O sa vedeti tone de cazuri cu burn-in. Si cu PWM (flickering la orice e sub brightness 100%). Daca are cineva rabdare sa citeasca printr-un manual in anul 2017, o sa gaseasca (cu stupoare as zice) linii de genul asta:
    Image Retention
    P4317Q may experience slight Image Retention when a static image is displayed on the screen over extended periods of time. This is normal IPS panel behavior.
    Imi pare rau dar si la monitoarele OLED exista inca problema cu burn-in-ul. Doar ca producatorii au devenit ceva mai smecheri si fac un fel de pixel rotation (sau sub-pixel rotation mai nou)... doar ca nici asta nu-ti garanteaza 100% ca nu se poate intampla.

    Cat despre timpul de raspuns... un monitor precum cele de mai sus are undeva pe la 27ms (timp de raspuns real, nu g2g unde se lauda cu 8ms), pe cand un TV (precum acel Samsung 40MU6402), in PC Mode are 18-20ms? Si atunci, unde ar fi avantajul monitorului?

  7. #7 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Avand in vedere problemele pe care le-am intalnit la monitoarele de top (e incredibil ca in ziua de azi sa ai astfel de probleme la produse cu asemenea pret - vorbim chiar si de cele de peste 4000 RON)... trecand chiar si peste TV-ul 40MU6402 (care la fel, costa cam mult la 3500 RON)... am zis sa risc si am mers pe o solutie ieftina (daca nu ma insel, cel mai ieftin model 4K de la Samsung - cel putin la promotie eMag).

    Prin urmare, am mers pe modelul acesta: Televizor LED Smart Samsung, 100 cm, 40KU6402, 4K Ultra HD pe care am dat 1999 RON. Am ales constient fiind de faptul ca nu va fi perfect (nu are cum, la banii astia). Am mers pe optiunea de a ridica direct de la eMag, in ideea ca il refuz daca are probleme. Si asa a fost... primul avea led bleeding destul de mare in partea de jos. Atat. La fel si al doilea (dar mai putin bleeding). M-am oprit la al treilea... bleeding-ul acela fiind insesizabil in general (se poate vedea doar pe o imagine neagra sau alba, si vorbim de cativa mm in partea de jos).

    Ajuns frumusel acasa... m-am felicitat ca m-am oprit la un 40" si nu am mers pe un 43" sau 49". This thing is huge (for a desktop monitor)! Avand in vedere ca eu lucrez de la o distanta de aprox. 80cm de monitor, e mai mult decat suficient, si chiar voi avea nevoie de timp pt. acomodare (va reamintesc ca am trecut de la un monitor de 30").

    Si a inceput nebunia cu calibrarea... Dupa cateva ore de jucat pe diferite input-uri, cu diferite cabluri si drivere, pot spune ca am reusit sa activez Chroma 4:4:4 (desi in final am ales sa merg pe RGB Full) si am ajuns la o calibrare destul de OK la culori, luminozitate, etc. Din pacate, modul PC sau Game Console iti limiteaza foarte mult optiunile (se dezactiveaza foarte mare parte din functii) si singurele preset-uri pe care te poti juca sunt cele Normal si Dynamic. O sa radeti, dar cel mai ok a fost in modul Dynamic, care de obicei pe TV-uri e o aberatie.

    Din fericire, atat modul PC cat si Game Console, dezactivand toate cele, ofera o latenta mai buna. Timpul de raspuns (am testat software, intrucat nu am un tester de asa ceva) imi da pe la 16ms, ceea ce e super OK (mai ales ca eu nu ma joc). Comparativ, vechiul monitor Dell (care se lauda cu 8ms) dadea undeva pe la 18-20ms si in orice joc am testat a fost mai mult decat suficient.

    Unghiul de vizualizare e chiar foarte decent pentru un panou VA (care se stie ca nu se pot compara cu cele IPS pe partea asta). Sta foarte prost la unghiul pe verticala, dar avand in vedere ca nu il voi folosi niciodata uitandu-ma de sus sau de jos la el, it doesn't matter! Nivelul de negru e chiar impresionant pt. un model atat de ieftin (si care nu are local dimming, super black si alte nebunii) - sincer nu ma asteptam!

    Un al lucru pozitiv: dupa calibrare, consumul mi-a fost redus de la 120W (pe vechiul 30") la 50W (pe un 40"). Stiu ca pentru unii nu conteaza, dar pentru mine unde merge 24/7... it does!

    Dupa una calda, vine una rece: TV-ul face un overscan aiurea in partea de jos... cu alte cuvinte imi taie o linie de 1-2 pixeli in toata partea de jos. Am inteles ca trebuie sa ajung in meniul de service pentru a putea corecta problema asta, insa eu unul nu am reusit sa fac asta (mai ales ca am telecomanda aceea "smart" care are doar maxim 10 butoane or so). Daca ma poate ajuta cineva cu o idee pentru service seria KU6xxx, raman dator!

    O alta duda ar fi faptul ca TV-ul nu are pe fata nici-un fel de buton, deci daca intra in standby, trebuie sa aveti telecomanda la indemana... din cate stiu nici-o placa video nu stie de standardul CEC, prin urmare nu veti reusi sa porniti TV-ul direct din PC. Am gasit chestia asta si o voi cumpara - va spun daca a rezolvat problema. Ce ar trebui sa faca ar fi sa trimita comanda de On/Off direct din PC. Daca stiti alternative, let me know!

    Un alt punct negativ ar fi faptul ca fiind un TV, piciorul sau este fix si nu aveti nici-un fel de reglaj. Pe mine ma deranjeaza un pic faptul ca nu il pot regla pe inaltime (si parca simt nevoia unei inclinari de 5-10 grade in fata)... prin urmare am comandat asa ceva. Dar cred ca va puteti ajuta de masute/suporturi pt. monitor.

    Si in final, dupa ce am testat o tona de sample-uri (ocazie cu care voi updata colectia mea de imagini de test - am facut unele noi chiar mai profi), in afara de problema aceea cu bleedingul in partea de jos, singura mare problema de care m-am lovit, a fost ca pe anumite culori in background (gri deschis, gri inchis), daca folosesc linii verticale colorate, se intampla un efect de "color bleeding" (nu am gasit un alt termen pt. asa ceva, e prima oara cand vad acest defect). Eu am observat asta in Photoshop. Atasez imaginea ca sa va faceti o idee de problema. A testat si djleo666 pe al sau TV Samsung (flagship dealtfel) si face la fel. Am testat insa pe vechiul meu F8000 si defectul nu apare. O sa atasez si imaginea de test, sa-mi spuneti daca si la voi apare.

    Chiar si la un 40", avand in vedere PPI-ul dat de 4K si distanta de 80cm, eu unul am fost nevoit sa merg pe Windows cu un Custom DPI de 150%. La 100% este totul mult prea mic si imi este imposibil sa lucrez. Cei care vreti neaparat sa mergeti pe un 100%, va recomand sa alegeti totusi varianta de 49-50" (pt. acesta distanta).

    Acestea fiind spuse, voi ramane momentan pe acest TV (pe care oricum il aveam in plan pentru dormitor, in caz ca nu e suficient de OK ca monitor)... si trebuie sa recunosc ca pe content 4K este... WOW! Daca vechiul meu 2560 x 1600 mi se parea foarte OK pentru 30" (4Mpx totusi), in 8Mpx pe 40" e PERFECT! Pentru 2000 RON, eu zic ca e o super afacere!

    Daca aveti intrebari, recomandari... let me know!
    Attached Images Attached Images img_9528_cr.jpg 012_4k_test_led_lines_grey.jpg 013_4k_test_led_lines_grey2.jpg

  8. #8 SP
    Senior Member GabiCutlac's Avatar
    Ziceai ca nu are in fata butoane. Vezi ca la Samsung de obicei este un fel de mini joystick undeva in spate in colțul dreapta jos. Ar trebui sa-l simți daca bagi mana pe sub ecran si cauți.

  9. #9 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Din pacate modelul acesta chiar nu are butoane pe nicaieri. Nici macar unul amarat de Power...

  10. #10 SP
    495
    Member 495's Avatar
    Atat timp cat poti trai cu light bleed-ul si cu clouding o sa fie mai mult decat multumitor. Felicitari pentru achizitie!

    Si pe 65" e minuscul 100% si stau foarte aproape! Am custom scaling in windows, custom scaling in chrome.

    La mine imaginile atasate se vad ok.

  11. #11 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Poti sa-mi spui te rog pe ce model ai testat? Incerc sa-mi dau seama daca e un pattern... daca pe anumite modele face problema sau pe anumite serii. Eu tot sper ca poate fi rezolvat din firmware sau setari... intrucat pare a fi o procesare aiurea.

  12. #12 SP
    495
    Member 495's Avatar
    Pe cel din semnatura. Un LG 65C6.

  13. #13 SP
    \ tudyniuz's Avatar
    Hai ca am incercat si eu poza de mai sus la monitoarele mele 4K (LG 27UD68) si nu am problemele de care pomenesti tu. Insa pe TV-urile 4K (un LG curved si un Philips, nu ma pune te rog sa caut numele lor), pe ambele, apare problema.

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. Recomandare televizor By naz in forum HiFi
    Replies: 11 Last Post: 27-12-2013, 23:08
  2. Recomandare televizor By dragos_mihaiy in forum HiFi
    Replies: 18 Last Post: 11-06-2013, 16:05
  3. La televizor By zinodaur in forum Muzica, Filme & Seriale
    Replies: 25 Last Post: 22-03-2010, 01:07

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts