Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 9 of 9

Thread: Project "Green"

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Project "Green"

    Well, se stie ca imi plac proiectele mai complicate... indiferent de aria in care trebuiesc executate. De data aceasta, in mare parte datorita caldurii insuportabile (nu pot merge cu AC pornit 24/7 datorita unor probleme de sanatate), am zis sa incerc sa realizez un PC cat mai "green". Mai exact, un sistem care sa fie performant atunci cand i se cere, dar care in rest sa consume cat mai putin curent, sa disipe cat mai putina caldura...

    Multi vor spune ca automat asta inseamna ca voi merge pe un monitor cat mai mic, pe un procesor cat mai lent si o placa video pe masura. Well, not true anymore. Cel putin nu in zilele noastre, in care un i7 cu SpeedStep isi poate scade multiplicatorul si voltajele in idle... in care un GTX 4xx isi poate scade frecventele atat pe GPU cat si pe memorii...

    Am plecat initial de la un E6600 cu 4GB RAM, un 8800GTS cu 512MB, Velociraptor in RAID, plus 2 HDD-uri extra pt. stocare (1.5TB each). Alaturi de un monitor Dell de 24", consumul in idle era de 226W. Temperaturile (chiar si in idle) pe 8800GTS erau in jur de 60 grade, pe CPU 50. Probabil ca veti spune ca un upgrade la un astfel de sistem, nu poate duce decat la un consum mai mare. Well, sa vedem la ce am facut upgrade.

    In primul rand, de la E6600 am trecut la un i7 860 (aveti detalii aici), care a ajuns a fi racit de un Prolimatech MegaShadow (expensive piece of cooling, insa totusi printre putinele care se pot apropia de liquid cooling). De la 4GB am trecut la 8GB (in mare parte pentru a putea folosi un RAMDISK care sa reduca accesul la HDD-uri), Am renuntat la RAID Velociraptor (consumatoare mari la 10.000 RPM) si inlocuit cu un SSD. Placa video, conform http://www.consolegames.ro/forum/f29...8800gts-512-a/ a ajuns sa fie un Gigabyte GTX 465 cu sistem de racire custom (dual vents). A ramas monitorul si HDD-urile de stocare.

    Dupa o groaza de tweakuri, setari prin BIOS, drivere la zi si alte nebunii... am ajuns la un consum in idle de 121W, iar temperaturile pe GTX465 in jur de 40 grade, pe CPU 37. Atentie, vorbim de un consum de 121W al sistemului + monitor (doar monitorul consumand cel putin 50W) ! Si da, calculatorul este complet utilizabil (pt. browsing, procesare text, etc...). Normal ca in momentul in care creste loadul, aceste sa va supune cerintelor si va urca frecventele. Insa chiar si in full load vorbim de un consum de 276W, ceea ce pt. un i7 la 3.6Ghz cu 8GB RAM, SSD, GTX 465, 1xVelo + 2x7200... este extrem de putin.

    Am facut acest lucru pentru ca am fost bulversat de recomandarile facute de producatorii de placi video, care spun ca pentru un sistem cu GTX 456 recomanda minim 550W. Desi am sursa de 620W, eficienta mare isi spune cuvantul... neajungand nici full load la un consum mai mare de 50%.

    Intr-adevar, sunt piese costisitoare... insa daca sunteti ca mine care am refuzat sa mai fac upgrade-uri din 6 in 6 luni (placa video o am de 3 ani or so)... in timp s-ar putea sa va scoateti si banii (pe curent) si sa scapati de probleme legate de temperatura (desi cred ca am mai mult de 12 ventilatoare in sistem, trebuie sa recunosc ca nu e o placere sa stau langa el cand scoate toata caldura afara).

    Apropos, temperaturile rezultate mai sus sunt date de un ambiant de 28 grade celsius... ceea ce demonstreaza ca si racirea pe aer este eficienta atunci cand se folosesc componente serioase. Aici intra procesul de fabricatie al GTX 4xx in ecuatie (40nm) si al CPU-ului (45nm). De SSD nu mai vorbim... daca pana acum aveam 3 venturi care bateau in HDD-uri pentru a le mentine sub 40grade... ma uit la SSD care nu e aerisit deloc si nu cred ca depaseste cu un grad-doua temperatura ambianta.

    In speranta ca va poate ajuta sa treceti la ceva mai green... multumesc pentru atentie. Daca aveti intrebari/idei... let me know !
    Attached Images Attached Images 2010-06-19_035622.png 2010-06-19_034531.png

  2. #2 SP
    Senior Member GS0Ls's Avatar

  3. #3 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by GS0Ls View Post
    Ce matzaraie e acolo
    Insa nu cred partea asta "64 Intel Core i7-920 processors and an accelerator chip that can achieve 200 gigaflops with a lightbulb's worth of power." Sa fim seriosi, Un i7-920 consuma mai mult de 100W in full load. Ma indoiesc profund ca scot ei 200 gigaflops cu 100W... Sau poate la ei un "lightbulb" e mai mare

    ---------- Post added 13-07-2010 at 11:48 PM ----------

    Gata, am gasit. Scrie acolo "its 64 Core i7 processors with four Grape-DR accelerator chips, each of which consumes only 50 Watts of power". Fiecare consuma 50W... deci cum folosesc 64 i7-uri 200 gigaflops doar 100, e departe de matematica mea

  4. #4 SP
    Junior Member asterix's Avatar
    interesant ce ai scris mai sus....dar cel putin eu nu sunt pasionat de asa ceva atat timp cat merge cum trebuie si cum vreau eu nu ma intereseaza ce temperaturi are sau cat consuma.... nu cred ca am nimic green in pc sau poate lam facut acu ca iam pus racire pe apa :d

  5. #5 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Intr-adevar, racirea cu apa din start a redus emisia de carbon... Cred ca daca vrei, iti poti face un Green PC. Nu stiu daca per total iti vei recupera banii din consumul de curent sau din folosirea mai rara a aerului conditionat.. insa e un hobby.

    Eu de exp. ma gandesc cu groaza la upgrade-ul monitorului. Am un 24" Dell... o minunatie care la vremea lui m-a costat o caruta de bani. Ma gandesc cu frica la faptul ca un 30" consuma dublu curent. Insa sper ca in curand sa vedem OLED-uri sau LCD-uri mult mai ok din punct de vedere al consumului... si caldurii (al meu parca are un cuptor in spate, nu lampa )

  6. #6 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Din pacate, nu mai este chiar atat de green pe cat speram. Nu de alta, dar mi-am facut si eu un pic de spatiu pe hard. Prima mea partitie de 10TB (vazut de Windows in ultimul hal)
    Attached Images Attached Images 2010-07-16_162316.png

  7. #7 SP
    Senior Member siNcE's Avatar
    Bruce Almighty! Ce vei stoca acolo?

  8. #8 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by Laurentiu View Post
    Bruce Almighty! Ce vei stoca acolo?
    Era sa zic jocuri de PS3
    E un backup pt. diverse firme, servere, etc... S-a marit de la 7.5TB la 10TB... am fost fortat sa tin un drive Hot Spare si RAID5... altfel erau 14TB...

  9. #9 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Well, cu ocazia unui mic upgrade (de la GTX460 la GTX560, ambele cu 1GB RAM), consumul a mai scazut cu 10Watts in idle
    In full load sunt la fel la consum (ceea ce e ok, avand in vedere ca GTX560 este totusi un fel de GTX460 overclocked). Se vede ce inseamna optimizarea unui chip, ambele fiind fabricate in aceeasi tehnologie (40nm).

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. Project Eternity, noul "campion" pe Kickstarter By Tudoran in forum Stories & Other News
    Replies: 1 Last Post: 27-06-2013, 10:04
  2. Kojima anunta "Project Ogre" By paunstefan in forum Console News
    Replies: 2 Last Post: 27-12-2011, 13:12
  3. "Devil Project", urmatorul joc al lui Kojima By erik95 in forum Console News
    Replies: 0 Last Post: 04-02-2011, 16:27

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts