Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 20 of 36

Thread: Discutii NAS (Network Attached Storage)

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Discutii NAS (Network Attached Storage)

    Hai sa pornim si un thread dedicat pentru NAS-uri. Interzis minorilor!
    Attached Images Attached Images synology_nas.jpg

  2. #2 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    E o configuratie ok pentru FreeNAS ?

    HDD-urile deja le am iar FreeNAS oricum e recomandat sa fie instalat pe un USB Stick ( weird ).
    RAM-ul pare overkill pentru un mic home file server dar freenas recomanda 1 GB ram per 1 TB Storage
    Attached Images Attached Images freenas.png

  3. #3 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Trefla, pt. un NAS e foarte buna configuratia... ba chiar un pic overkill, insa depinde foarte mult pe ce vei merge ca storage. Nu de alta, dar daca vrei un RAID5 sau RAID6, iti recomand un controller serios, hardware nu software. Daca nu va fi in RAID, e mai mult decat OK. Daca vrei sa faci encriptare pe hdd-uri insa, iti recomand sa te gandesti la un i5 sau i7.

    Totodata, ti-as recomanda sa te orientezi spre o placa de baza care are controller de retea Intel (e cel mai fiabil si performant). De preferat o placa cu doua porturi (pt. teaming, redundanta, sau ce mai vrei tu pe viitor). In plus, cu doua porturi vei putea folosi (daca ai vreodata nevoie) si functiile de router, firewall, etc...

    Sincer, pentru memorii ti-as recomanda Memorie Corsair Vengeance LP 8GB DDR3 1600MHz CL9 Dual Channel Kit Rev. A - PC Garage. Sunt LP (low profile) si LV (low voltage - 1.5V). Bine, ti-as recomanda niste ULV-uri (ultra low voltage - 1.35V) dar se gasesc mai greu pe la noi. La un NAS e bine sa mergi pe consum de curent cat mai mic si pe raport noise/temperatura cat mai bun.

    Daca mai te pot ajuta cu ceva, let me know!

    ---------- Post added 06-05-2014 at 00:48 ----------

    P.S. Ca solutie software iti recomand sa arunci o privire si la XPEnology (care e o varianta custom de DSM - OS-ul folosit de Synology pt. NAS-uri).

  4. #4 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Am gasit placa asta : ASRock Rack > E3C226D2I Controller Intel , 6 x SATA3 , mini ITX ( numai bun sa il "arunci" langa router )

    Am cautat peste tot in romania dar nu am gasito , any ideeas ?

  5. #5 SP
    Cons. Mercedes-Benz djleo666's Avatar
    Da un mail la pcgarage, poate ti-o pot aduce prin vreun importator. Pana la urma daca vor sa faca bani...

    ---------- Post added 08-05-2014 at 13:22 ----------

    sau : http://www.amazon.co.uk/ASRock-E3C22...rock+E3C226D2I 152 lire prin Robert Dinu

  6. #6 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Prea complicat cu FreeNAS si am zis sa merg direct pe Synology : Network Storage Synology DS413J - eMAG.ro Pot sa fac si teste pentru doritori

  7. #7 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Sa-l stapanesti sanatos. Eu acum ma joc cu un DS1812+ de la Synology pe care am pus inca 2GB RAM si un RAID 6 de 8 x 3TB.
    Bestial DSM 5.x-ul
    Attached Images Attached Images 2014-05-09_000338-synology_dsm5.jpg

  8. #8 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Inca nu a venit , maine sper

    Ce parere ai despre SHR ? Mi se pare foarte ok din ce am citit mai ales ca nu pierzi nici macar un GB si chiar daca cade un HDD nu pierzi niciun fisier.
    Inca sunt nedumerit cum face asta O sa bag in el 4 x 2 TB dar USB-urile alea mai sunt folositoare la altceva inafara de backup si camere ip ?

    Vad ca asta care il iau eu are 4 bays + 2 USB ( 2.0 din pacate dar la 14 mil mi se pare ok pentru ce ofera overall ) si ma intreb oare daca merge sa folosesc hdd-urile externe lafel ca pe cele interne gen sa fac raid si sa le dau share.

    Sorry daca unele intrebari sunt stupide , inca nu m-am bagat in RAID , NAS and stuff , foloseam o solutie cam din epoca de piatra , HDD prinicipal + Backup pe altul manual cu Carbon Copy Cloner dar e multa bataie de cap cand exista solutii mult mai practice si stabile.

  9. #9 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Man, daca vrei sa folosesti HDD-uri de capacitati diferite si nu ai date importante... te poti juca cu solutii d-astea Hybrid. Insa pt. tot ce este important, iti recomand sa mergi pe solutiile clasice... RAID 10, 5, 6 (in care iti trebuiesc HDD-uri identice). In caz ca apar probleme, ai slabe sanse sa rezolvi ceva Hybrid, pe cand la RAID exista tone de solutii de repair.

    Din pacate ai doar 4 bays si doar pe acelea poti folosi RAID. USB-urile, eSATA si orice alta conexiune pe un NAS este doar pentru backup/restore.

    Exceptie fac modelele care au un expansion port... sa poti adauga inca un modul sau chiar doua. De exp. DS1813+ supporta 2 x Synology DX513/DX213. Deci practic poti porni cu un RAID de 8 drive-uri, si extinzi la 18 drive-uri.

    Pe 4 bay-uri, daca vrei o solutie ok dpdvd performanta/stabilitate... pune un RAID5. Daca te intereseaza performanta maxima cu redundanta, pune RAID 10. Performanta maxima cu 0 redundanta, RAID 0.

    La Synology poti folosi atat aplicatiile clasice (gen Acronis True Image)... cat si aplicatia proprie (Data Replicator). Din cate te stiu pe tine insa, folosesti Mac OS... si am vazut ca are setari de Time Machine. Insa nu am testat, deci nu stiu exact ce si cum.

  10. #10 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    O sa testez maine toata ziua ce si cum , nu mut direct datele importante. Merci de ajutor , sper ca nu te-am sufocat cu intrebarile.

  11. #11 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Marele avantaj la o solutie NAS de genul acesta este ca ai cateva zeci de aplicatii pe care le poti rula exact ca pe un PC/server. De la Apache, Wordpress, iTunes Server, Cloud Server, Photo Station, Joomla pana la Surveillance Station. Cu grija insa... totul tine de RAM, CPU, etc... Eu de aceea tot "balesc" la un update pentru DS3612xs (care are i3, suporta 8GB RAM, Gigabit X 4 dar poti pune si dual-port 10GbE)... si tine upto 36 drives!

    Stai linistit... ma poti intreba orice. Ma joc cu NAS-urile de ani buni si in opinia mea Synology si QNAP sunt printre cei mai buni.

  12. #12 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    A venit dracovenia si pana acuma sunt multumit M-am mirat ca stie si HFS+(read only) , cum am bagat un HDD intrun port USB a si aparut direct in Finder fara sa ii mai dau share sau ceva. Interfata foarte curata si intuitiva.

    Stie sa copieze si fisiere de pe HDD-urile externe pe cele interne , cel putin nu trebuie sa stau cu laptopul nemiscat pana se transfera 4 TB.
    In Package Center am vazut ca mai sunt ceva "goodies" gen Mail Server , Git Server , Plex Server etc , toate free
    Attached Images Attached Images 1.jpg 2.png 3.png

  13. #13 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Un calculator RAID pentru noobi ca mine : Synology - RAID Calculator

    Ieri a cazut un HDD ( nu stiu daca e pura conicidenta sau... ) , RAID-ul era facut pe SHR.
    Am refacut totul azi de la 0 pe RAID5 si sper sa fie ok in continuare. Sa imi fie invatare de minte ca nu am ascultat de tine Monky

    La SMART status zice ca e "Normal" dar cand l-am verificat pe mac zicea ceva de Pre Fail.
    Attached Images Attached Images screen-shot-2014-05-10-16.00.17.png screen-shot-2014-05-10-17.53.07.png screen-shot-2014-05-10-17.58.31.png

  14. #14 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Teoretic, ambele iti spun corect. S.M.A.R.T.-ul inca nu e pe rosu, insa la cate bad sectors ai, ma mir. Ai putea incerca cu un chkdsk sub Windows (cu bad sectors repair) si eventual un HDTune... De-abia dupa ce testezi fiecare sector o sa dea fail. Oricum de reparat nu ai cum (poti incerca un low level format).

    Dar sa stii ca aproape sigur nu este de la hybrid sau de la ceva facut in RAID. HDD-urile sunt supuse la mult mai mult stress in RAID decat in single drive. Gandeste-te ca la un array cu redundanta, nu doar ca informatia se va scrie pe n disk-uri (in loc de unul), dar in acelasi timp se mai scrie si paritatea pe toate disk-urile.

    Noi de exp. pe serverul CG folosim RAID 10, pentru ca este necesara si viteza. RAID 10 are avantajul vitezei (duble) dar are dezavantajul faptului ca pierzi 50% din spatiu. Si daca mai pui 2 spare-uri, cred ca iesi la 20% din spatiu.

    Pentru solutiile de storage de tip home, recomand RAID 5 cu un spare. In felul acesta, daca iti pica un drive, intra automat spare-ul si isi face singur rebuild. Viteza e foarte ok la citire si nu pierzi foarte mult spatiu (teoretic pierzi un drive pt. redundanta - ah, si inca unul daca ai spare, dar cu spare-ul e valabil la orice tip de RAID).

    Pentru solutiile de storage super importante, recomand RAID 6. Aici redundanta tine upto 2 drive-uri busite. Insa nu doar ca pierzi mai mult spatiu decat la RAID 5, dar e si recomandat un super controller... intrucat se fac tone de operatiuni.

    Mai jos atasez si cateva din modurile RAID, cu mentiunea ca RAID 5 are nevoie de minim 3 disk-uri (nu 4 ca in imagine).
    Attached Images Attached Images jbod.png raid_0.png raid_1.png raid_5.png raid_5spare.png raid_6.png raid_10.png

  15. #15 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Got it , inca o intrebare daca se poate : Sa zicem ca peste un an vreau sa fac upgrade la HDD-uri mai mari, e ok daca schimb cate un HDD , dau rebuild iar dupa repet aceelasi lucru si la restul ?

  16. #16 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Nu, nu poti sa faci asa ceva decat cu Hybrid RAID (care dealtfel e o solutie software). Pentru orice alt tip de RAID nu se poate upgrada un HDD (de aceea si toate trebuie sa aiba aceeasi marime).

    Prin urmare, cand vei dori sa upgradezi... trebuie sa o faci pt. toate HDD-urile. Faci un backup pe ceva extern (si mare)... inlocuiesti disk-urile, faci RAID-ul de la zero si restore la backup.

    In alta ordine de idei... poti sa mergi pe NON-RAID (JBOD - Just a Bunch Of Disks). Ai 4 HDD-uri inside, pe care le poti schimba oricand. Dar nici nu ai redundanta sau spor de viteza...

  17. #17 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Pai cam asta e , nu am date chiar importante pe el dar nu imi face placere sa le pierd.

    Unii zic ca e ok unii zic ca nu How to Upgrade Raid 5 array with larger hard disks - Hard Drives - Storage
    Il refac de la 0 atunci doar ca sa fiu safe , inca odata thanks pentru ajutor si scuze pentru intrebarile stupide.

  18. #18 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Sorry, nu stiu niciun controller hardware care sa faca asa ceva. Probabil ei se refera la modificare din software, ceea ce nu recomand (daca se buseste ceva la rebuild, pierzi tot). Multi cred ca nu inteleg cum functioneaza un array... Nu e ca si cand te-ai duce in Disk Management si ai da "Enlarge partition", pt. ca nu are cum. Fiecare disk are o "harta" fixa... iar la RAID-ul cu paritate, se stie exact locatia fiecarui bit de paritate. Niciun controller nu stie sa refaca acea harta pe un disk de dimensiune diferita. De aceea orice RAID se face cu HDD-uri identice si ATAT (sau se va folosi intotdeauna dimensiunea celui mai mic drive din array).

    Hybrid RAID-ul e o solutie software inventata tocmai pt. a veni in ajutorul acelor home users care vor sa schimbe disk-uri in draci. Dar la cea mai mica problema... se intreaba de ce nu se mai poate face nimic. Tocmai de aceea softurile de recovery pt. RAID te intreaba dimensiunea, nr. de cilindri, cluster size, care este hdd-ul 0, 1, 2, etc. din array. Orice ai introdus gresit, nu mai stie sa faca recovery. Ori daca tu ai HDD-uri diferite... ce sa mai faca?

    Asa cum am zis, stai linistit... nu sunt intrebari stupide.

    Apropos, ce HDD-uri folosesti? Iti recomand drive-uri dedicate gen NAS RED sau SEAGATE NAS, care pe langa faptul ca sunt dedicate pt. 24x7, consuma si mai putin curent, se incalzesc mai putin si de obicei au garantie mai mare decat HDD-urile normale. Dar de obicei sunt HDD-uri de sub 7200 RPM. Nu ca ar conta atat de mult asta... de exp. pe NAS-ul tau, nu cred ca poate oricum mai mult de 50MB/s. De-abia pe unul cu 10Ge, sau 2xGigabit se simte.

    Eu ca solutie de backup am preferat sa-mi fac eu propriul PC, in care folosesc aceeasi placa RAID existenta si pe serverul nostru: Intel RS2BL080. Si-a demonstrat eficacitatea si eficienta de-a lungul timpului, si cu Write Back cache (neaparat cu baterie), reuseste niste performante superbe (chiar si pe HDD-uri de 5900 RPM). Ai atasat un screenshot (cu 7 HDD-uri in RAID6 + SPARE). Mie cel mai mult mi-a placut ca e capabil PC-ul respectiv sa tina constant la scriere si citire prin retea (gigabit) aproximativ 115MB/s... ceea ce e IDEAL.
    Attached Images Attached Images 2013-03-28_164550.png

  19. #19 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Acum am niste HDD-uri scoase din enclosures , 2 de la WD (Green cred) si doua de la Seagate (Barracuda).

    Peste un an cand imi mai maresc libraria media am zis sa iau 4x HDD NAS Seagate ST4000VN000 4TB, 64MB, SATA 3 - eMAG.ro ( Cum pun linkuri cu profitshare sau numai adminul poate ? )

    Wow , impresionanta viteza , intrece chiar si SSD-urile PCle
    Attached Images Attached Images screen-shot-2014-05-12-12.00.16.png

  20. #20 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by Trefla View Post
    Peste un an cand imi mai maresc libraria media am zis sa iau 4x HDD NAS Seagate ST4000VN000 4TB, 64MB, SATA 3 - eMAG.ro ( Cum pun linkuri cu profitshare sau numai adminul poate ? )
    Eh, acolo trebuie cineva care are acces la contul de profitshare... Am pus eu
    Quote Originally Posted by Trefla View Post
    Wow , impresionanta viteza , intrece chiar si SSD-urile PCle
    Da, insa vorbim de viteza write back (adica prin cache-ul de 512MB RAM). Imi doresc de mult timp sa pun mana pe un controller cu 1GB RAM, dar sunt al naibii de expensive.

    Daca vrei sa vezi viteze impresionante, atunci te uiti la ce rezultate da un RAMDrive (eu acolo imi tin temporarele si folderul de Work). Check out the screenshot and be amazed! Btw, eu folosesc Primo Ramdisk Professional pentru asta, dar probabil exista tone de alternative (inclusiv pe Mac).
    Attached Images Attached Images 2014-05-12_122435-primo-ramdisk-professional.png

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. Youtube Storage Box By siNcE in forum Offtopic
    Replies: 332 Last Post: 19-01-2013, 20:11
  2. Carcasa serioasa pt. un NAS DIY By MonkY in forum Hardware
    Replies: 3 Last Post: 08-07-2010, 13:33

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts