Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 11 of 11

Thread: Info upgrade componente laptop

  1. #1 SP
    is the man! trickz's Avatar

    Info upgrade componente laptop

    Salutare.

    De ceva timp, ma lupt cu o problema a laptopului meu: in full load, se inchide singur. Am cautat pe net si am descoperit ca procesorul inclus pe laptopul meu (i5 M430) are cateva defecte de fabrica ce duc la acest simptom. Majoritatea recomanda schimbarea procesorului. Aici vine problema: daca tot schimb, de ce sa nu fac si un upgrade?

    Pe site-ul intel, procesorul apare ca fiind socket G1/rPGA988. Cautand putin, am aflat ca acest socket ar fi compatibil cu orice tip de procesor, i3, i5 sau i7, pe montura respectiva. Ceea ce m-a adus la i7 820QM. Imi poate confirma cineva daca acest procesor va fi compatibil?

    De asemenea, ma gandeam sa upgradez ram-ul. Pe site-ul producatorului laptopului (ACER 5741G) este mentionat ca pot fi pusi pana la 8GB ram dar neaparat SODIMM. Nu prea stiu cum functioneaza conceptul acesta si nu stiu pana la ce frecvente as putea sa pun (banuiesc ca depinde de procesorul din momentul respectiv?).

    Ultima intrebare ar fi legat de placa video, nvidia gforce gt320m, care desi este dedicata, banuiesc ca este sudata pe placa de baza, nu?

    Multumesc
    Attached Images Attached Images configuratie1.jpg configuratie2.jpg

  2. #2 SP
    Cons. Mercedes-Benz djleo666's Avatar
    Vezi ca in ultimele modele de laptopu-uri procesoarele sunt LIPITE (ca cele de consola) direct pe placa de baza. Cam de aici poti incepe sa te documentezi.

    ---------- Post added 12-06-2013 at 01:08 PM ----------

    Inclusiv GPU-ul este lipit cu BGA-uri pe placa de baza. Asa ca din pacate din cate imi dau seama ori upgradezi placa de baza din laptop cu totul, ori vinzi laptopul, pui diferenta pe care oricum ai cheltuiio pe Ram+Cpu si iti iei unul nou.

    My point of view !

  3. #3 SP
    is the man! trickz's Avatar
    Mersi de feedback. Procesorul CPU nu este lipit, sigur, e detasabil. Singura problema ar fi de compatibilitate de socket, dar cum nu m-a interesat niciodata hardware-ul, nu am cunostiinte atat de detaliate.

    La fel, cu placa de baza nu am nici cea mai mica idee cum si daca se poate face upgrade, la laptopuri. Imi imaginez ca trebuie sa fie ceva special facut pe arhitectura sasiului, altfel nu se mai pupa mufele cu sloturile taiate.

    Singurul loc unde am intrebari, legat de interschimbare este GPU-ul... care tind sa cred ca este sudat/lipit direct pe placa.

    Din pacate, laptopul nu il imbunatatesc fiind nou. Are indeajuns de multi ani incat de suma investita (~800 ron pentru CPU + RAM) si banii pe care i-as scoate pe el (1200-1300ron, cam pe aici se invart preturile pe okazii) sa nu pot sa cumpar nimic echivalent...

    Am atasat o poza cu placa de baza, de pe internet.
    Attached Images Attached Images acer-5741g.jpg

  4. #4 SP
    Cons. Mercedes-Benz djleo666's Avatar
    Legat de placa de baza de la laptop, nu e problema ideea este sa fie pentru acelasi model, dar configuratie diferita (spre exemplu Acer Aspier 3445 i5/i7 are aceasi configuratie a mufelor).
    Daca procesorul nu este lipit atunci trebuie sa verifici compatibilitatea (sunt site-uri care iti pot spune daca un anume procesor se poate pune in soketul altei placi de baza de laptop, sa nu "suga" mai mult curent). Daca GPU-ul este lipit atunci nu ai ce sa-i faci, reball-ingul nu este de durata. Upgrade-ul la rami este simplu, scoti placile vechi, le introduci pe cele noi atata timp cat nu depasesti cantitatea maxima suportata.
    Ai mare grija, este posibil ca dupa upgrade-ul la CPU sa ai nevoie sa-i updatezi BIOS-ul laptopului, unele le recunsoaste automat, altele numai cu update de BIOS>

  5. #5 SP
    Mad Collector rodarkone's Avatar
    1 la mana - fa si tu un upgrade la CPU-z ul ala
    2. la mana fii foarte atent la urmatoarele:
    a. adaugand ram e foarte simplu, doar trebui sa fie aceelasi model cu cel existent (DDR 3 in cazul tau) si in functie de ce CPU cumperi vei avea (sau nu) nevoie de o anumita frecventa
    b. sincer nu cred ca procesorul ales de tine este compatibil -> verifica placa grafica

    ARK | Compare Intel� Products

    c. mare atentie la CONSUM - poti intampina mari probleme cu caldura extra si consumul extra (e posibil ca power brickul tau sa nu tina cei 10-15 extra Watii
    d. mare atentie la sistemul de racire - e posibil sa nu faca fata unui procesor mai puternic.

    Din experienta personala:

    1. laptop Fujitsu - Celeron M - upgradat la Pentium M - procesorul nu functioneaza corect - trebuie tweak uit cu programe speciale pentru a rula la capacitate maxima de 1400 MHz / upgrade la RAM - 2 module de 1 GB (DDR2) - din pacate placa de baza suporta doar module de 512 MB (deci ramul de 1 GB il vede ca avand doar 512 MB) - bummer

    2. laptop Toshiba - upgrade la ram de la 2 GB la 4 GB (maxim suportat) / upgrade de la HDD normal la SSD - laptopul ZBOARA / nici nu conteaza ca are doar un Core 2 Duo - Windows 8 64 biti ruleaza EXTRAORDINAR de rapid pe el (inainte cu hdd ul IDE era super melc)

    3. laptop Alienware M17x R3 - laptop special care permite upgradeuri aproape la orice
    a. upgrade 1 - inlocuit cele 2 SSH uri de 500 GB cu 1 SSD 128 GB si 1 hdd normal de 1 TB - sportul de performanta enorm datorat SSD ului
    b. upgrade 2 - inlocuit cele 2 module de ram (2x4GB) cu 4x8 GB - Corsair 1600 Mhz (pentru viteza maxima) din pacate latenta este cam mare, acum ma gandesc sa le inlocuiesc si pe acestea cu unele mai rapide (pentru a folosi latenta mai mica la frecventa de 1600 MHz sincron cu busul CPU ului)
    c. upgrade 3 - inlocuit placa video Radeon 6990M cu Radeon 7990M - diferenta in teste sintetice este de ~ 10 % / insa in jocuri aproape 80 %
    d. upgrade programat 4 - inlocuit procesorul I7 2670QM cu 2920XM sau 2960 XM (in functie de ce voi gasi) - astel voi obtine MAXIM la partea de CPU pe Sandy Bridge (platforma placa de baza)
    e. upgrade programat 5 - inlocuit placa video RAdeon 7970M cu noile modele 8xxx de la Radeon (daca se pastreaza compatibilitatea / se pare ca da) sau cu Nvidia 780M (necesita schimbarea sistemului de racire complet - intre Nvidia si Radeon nu exista compatibilitate).


    Sfaturi:

    1. inlocuieste imediat HDD ul cu un SSD - cauta Crucial M4 / Samsung 840 PRO (mare atenti nu simplu ci pro) de 256 GB / eventual foloseste un hdd extern sau un NAS pentru stocare de date.
    2. mai adauga ceva ram ( sa ajungi macar la 4 GB - daca se poate)
    3. daca tot nu esti multumit umbla si la procesor ... desi nu cred ca este necesar daca faci pasii 1 si 2 (diferenta reala cred ca va fi sub 10 % extra power - insa cu posibile batai de cap - compatibilitatea din bios / compatibilitatea cu sistemul de racire .. etc ) sincer chiar e ultimul lucru care l-as face daca as fi in situatia ta.

    Bafta.

  6. #6 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Pai Darkie, omul TREBUIE sa schimbe procesorul pt. ca are "defect din fabrica". Din pacate upgrade de RAM + SSD + CPU... cred ca mai mult merita sa iti iei un laptop nou.

    Un Samsung 840 PRO e vreo 700 RON, un CPU daca vrea i7 vreo 500, RAM-ul 8GB inca vreo 300... Deja sunt 1500 RON... daca mai schimbi si placa video, chiar nu stiu daca merita.

  7. #7 SP
    is the man! trickz's Avatar
    Multumesc pentru raspunsuri! Dupa mai multe cautari si sfatuiri cu service-uri, am renuntat complet. Chiar daca procesorul ar fi fost compatibil cu socketul, cu siguranta nu era compatibil cu bios-ul (cam nimic altceva decat ce exista in configuratiile oficiale nu e).

    M-am apucat sa strang bani si sper ca pana la sfarsitul verii sa imi pot cumpara un inlocuitor.

  8. #8 SP
    Mad Collector rodarkone's Avatar
    Poate e redundant dar intreb si eu asa:

    1. ai verificat cam ce temperaturi are procesorul cand crashuieste ? (use HWinfo64)
    2. presupun ca laptopul a fost curatat de praf (radiatorul) si ventilatorul functioneaza corespunzator
    3. incearca sa faci un re-paste la thermal compound ul dintre radiator si CPU (evident daca nu s-a facut deja - uneori produsele "profesionale" cu care vin laptopurile sunt trist de proaste (or prost aplicate - in cazul meu 2 radiatoare de memorie video erau neacoperite de thermal pad urile de guma).

    Succes.

  9. #9 SP
    is the man! trickz's Avatar
    1. ajunge la peste 90 de grade si isi pierde din putere (ex: o randare ce ia in mod normal 30 secunde ajunge sa ia pana la 45 minute) si apoi se inchide.

    2 si 3. laptopul este curatat si re-pastat la fiecare 6 luni de la iesirea din garantie (deja am facut a 3a astfel de operatiune). Timp de maxim o luna laptopul functioneaza normal, fara greutati, dar apoi incepe iar sa se incalzeasca usor-usor. Operatiunea se realizeaza intr-un service specializat, deci nu se pune problema sa gresesc eu dozajul sau curatarea.

  10. #10 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Man, pai daca cu i5 iti apar astfel de probleme... iti dai seama ca trecerea la i7 o sa fie dureroasa (se va incalzi mai tare). Poate este un model care are gandita prost racirea, si upgrade-ul nu te va ajuta prea mult (de exp. au fost modele de la HP care desi aveau carcasa de aluminiu si radiatorul disipa foarte bine, gurile de aer erau facute atat de prost incat la fiecare 2-3 luni trebuia sa folosesti spray cu aer comprimat - diferenta sarea instant de la peste 90 grade pe CPU la 60 grade).

    "Re-pastarea" aceea de care spui e o solutie extrema. In mod normal n-ar trebui sa te atingi de procesor ani de zile cu o pasta buna. Iti ia bani degeaba pe operatiunea asta. Curatarea da, e binevenita... dar asta in mod normal ar trebui sa o rezolvi tu cu un spray de 40-50 RON (care te tine cam un an).

    Ai cumva o poza cu interiorul? Sa vedem daca se poate pune o racire custom... ceva mai bun. Acer nu a fost niciodata renumit pentru chestii de calitate. E cumva ca aici?


  11. #11 SP
    is the man! trickz's Avatar
    Tocmai de asta nu m-am incurcat cu schimbat procesorul, daca il vedea bios-ul, cu siguranta nu facea fata sistemul de racire. Upgrade la sistem de racire am cautat pe google, dar in termenii necunoscatorului "acer 5741g cooling upgrade"...

    Cum anume arata concret in interior gasesti aici, este putin diferit fata de cel din videoclip la arhitectura placii de baza. Extrem de simpla racirea, ma mir ca nu au pus direct un cub de gheata...

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts