Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 7 of 7

Thread: User Review: Shovel Knight (PS4)

  1. #1 SP
    Senior Member paunstefan's Avatar

    User Review: Shovel Knight (PS4)

    Opriti-va putin din ceea ce faceti… si relaxati-va… that’s it. Acum amintiti-va de toate jocurile minunate pe care le-ai jucat in copilarie, pe NES, SNES, Terminator sau alte console retro, frumoase amintiri, nu ? Ca un mic exercitiu de gandire, imaginati-va un joc care combina acele parti din jocurile retro care va trezesc nostalgia. Ei bine, acel joc exista si se numeste Shovel Knight. Acesta e un joc indie, produs de Yacht Club Games, care reuseste sa adune la un loc elementele jocurilor retro la care ne gandim cu placere.

    Povestea jocului urmeaza modelul clasic de “save the princess”, unde tu, Shovel Knight, un cavaler care foloseste o lopata pe post de arma, trebuie sa iti salvezi iubita, pe Shield Knight de vrajitoarea cea rea, the Enchantress. Povestea e cat se poate de simpla, si te arunca intr-o aventura prin tinuturi pixelate cat se poate de diverse. Fiecare personaj pe care il intalnesti e carismatic si cliseic, in sensul pozitiv al cuvantului. Daca ai inimia, e imposibil sa nu iubesti acei sateni care sunt fericiti de fiecare data cand te vad. Pentru a ajunge la Enchantress si a-ti salva iubita, trebuie sa invingi o serie de cavaleri, fiecare nu niste trasaturi unice, parca rupti dintr-un joc Mega Man.

    Shovel Knight este un platformer cu mici elemente de RPG, cu mecanici de gameplay inspirate de cele mai populare jocuri din era 8 si 16bit. Una din mecanicile de baza este pogo jump-ul, cu care sari pe capul inamicilor pentru a-i omora, ca in Ducktales. Overworld-ul functioneaza ca in Super Mario Bros. 3, iar design-ul nivelelor este clar un throwback la jocurile Castelvania si Mega Man. Pentru a elimina repetitivitatea, fiecare nivel are un mic twist, in sensul ca introduce subtil un nou element de gameplay. Shovel Knight reuseste sa combine totul intr-un pachet cat se poate de autentic, pastrandu-se in limitele consolelor retro, dar eliminand tot ceea ce ar parea invechit in prezent.

    In joc isi au locul si cateva influente din jocuri moderne, cum ar fi Dark Souls. In momentul in care mori, o parte din gold-ul pe care il deti va ramane sub forma unor saculeti in locul unde ai murit, asa ca ii poti recupera atunci cand te intorci, dar daca ai murit din nou inainte sa ajungi acolo, vor fi pierduti pentru totdeauna, asa ca, pentru a reduce pierderile la minim, e bine sa investesti mare parte din gold. In lumea jocului intalnim cateva sate de unde poti cumpara upgrade-uri pentru personaj, de la o bara de viata mai mare la arme cu abilitati speciale. Pentru a face totul putin mai usor avem parte de un sistem de checkpoint in forma sa cea mai simpla, adica 4-5 locuri intr-un nivel unde te poti intoarce daca ai murit. Dar, daca sunteti un gamer care iubeste provocarile, checkpoint-urile pot fi distruse in schimbul unei sume de gold.

    Primul lucru pe care il observati cand incepeti jocul este probabil minunatul art-style 8bit. Shovel Knight va va aminti de momentele petrecute cu jocuri ca The Legend of Zelda sau Castelvania. Developerii ne-au oferit niste imagini vizuale extraordinare. Totul are acel look retro, simplu, care trezeste copilul din noi. Aceeasi filozofie o urmeaza si partea sonora. Soundtrack-ul chiptune este extraordinar si antrenant, te face sa simti ca poti trece peste toate provocarile.

    Shovel Knight nu e numai un omagiu adus jocurilor retro, este de asemenea un joc retro cat se poate de autentic, e exact asa cum ar fi un joc de NES produs in ziua de astazi. Transmite acelasi feeling pe care ni-l tansmiteau jocurile de NES/SNES si ne aduce intr-o stare nostalgica, oferindu-ne un joc care ne aminteste de jocurile copilariei asa cum dorim noi sa ne amintim. Poate ca din exterior pare invechit, darin momentul cand il joci totul functioneaza perfect si e cat se poate de distractiv. Lumea jocului si personajele sunt memorabile si pline de buna dispozitie si voiosie. Shovel Knight ne inconjoara de nostalgie si ne trimite inapoi in momentele cand ne jucam Super Mario Bros. si The Legend of Zelda. Luati o mica pauza de la jocurile moderne si amintiti-va de vremurile uitate impreuna cu Shovel Knight.

    Story: 9
    Gameplay: 10
    Grafica: 10
    Sunet: 10

    Nota din 2015: 9
    Nota din 1990: 10


    Attached Images Attached Images 1.jpg shovel-knight_20150425192402.jpg shovel-knight_20150509212609.jpg shovel-knight_20150426135359.jpg shovel-knight_20150426131843.jpg shovel-knight_20150425230254.jpg shovel-knight_20150425194741.jpg shovel-knight_20150425194527.jpg shovel-knight_20150425192744.jpg shovel-knight_20150514230206.jpg

  2. #2 SP
    Senior Member Mayhem's Avatar
    Felicitari pentru un review foarte bine scris si foarte bun! La mai mare si mai multe review-uri!

  3. #3 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Grats pentru review! Insa, chiar daca imi plac si mie jocurile old-school, retro, arcade... am si eu o nelamurire mai mult legata de anul 2015: de ce grafica are nota 10? Nu vreau sa supar pe nimeni, doar intreb mai mult pentru a imi face o idee mai clara asupra cum ar fi corect sa comparam notele acordate graficii pentru un joc din 2015.

    Pentru ca daca o luam "matematic", se munceste mai mult la modelarea si texturile unui personaj precum cel din The Witcher 3, decat probabil la tot jocul Shovel Knight. Da, inteleg sa primeasca un 10 pentru gameplay, dar ca grafica personal pentru un astfel de joc as prefera sa nu punctez decat sa-i acord o nota care ar trebui sa faca toate celelalte jocuri sa para fade (dpdv grafic, desigur).

    Ma gandesc la un caz concret: vine cineva la mine, care este un incepator in ceea ce priveste jocurile. Vine si spune "arata-mi jocul cu cea mai buna grafica"... ori daca ma iau dupa nota de mai sus si-i arat Shovel Knight, o sa rada de mine.

    Repet... sunt curios de explicatie. Otherwise, fiind un "user review", orice nota poate fi acordata. Insa ma indoiesc ca paunstefan considera ca grafica din Shovel Knight ca fiind de nota 10 pentru 2015. Adica, ma indoiesc ca si-ar dori ca toate jocurile sa arate asa...

  4. #4 SP
    Senior Member Mayhem's Avatar
    Poate omul e nostalgic si e indragostit de stilul respectiv daca a tinut neaparat sa il noteze

  5. #5 SP
    Senior Member paunstefan's Avatar
    Nota la grafica e data pentru dpdv. artistic si pentru cat de bine se potriveste cu ceea ce vrea sa transmita jocul, adica nostalgie. Nu e nevoie de milioane de poligoane si texturi cu rezolutii imense ca sa putem zice ca un joc are grafica buna, nu poti spune ca Limbo sau Vailant Hearts nu au grafica extraordinara, desi sunt 2D. Da, daca ar fi sa comparam, dpdv. tehnic, cu orice joc big budget aparut dupa 1995, ar trebui sa-i dam nota 1.

  6. #6 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Ai dat 2 exemple foarte bune. Limbo, Vailant Hearts (si multe alte indie games) au grafica mult mai buna decat Shovel Knight si stau mult mai bine dpdv. artistic... daca ai face un review pt. ele, sunt curios ce nota le-ai da?

    Totodata, ai spus foarte OK ca e vorba de nostalgie. Inteleg asta, dar totodata ar insemna ca mai toate jocurile bune aparute inainte de 2000 si jocurile care le imita (sau sunt "remake-uri") vor primi nota 10 la grafica, din nostalgie. Si nu stiu cat de fair ar fi asta, intr-un TOP al jocurilor.

    Sper ca nu se intelege gresit, dar cu note de 10 un joc participa "automat" la GOTY... Oricat de innebunit ar fi cineva dupa retro games, sunt sigur ca nu si-ar dori ca jocul cel mai bun al anului sa aiba o asemenea grafica, indiferent cat de artistic sau nostalgic ar fi.

    Eu n-am nimic impotriva... doar ca as pune acolo o steluta, gen *pentru anii '90

  7. #7 SP
    Senior Member paunstefan's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    Totodata, ai spus foarte OK ca e vorba de nostalgie. Inteleg asta, dar totodata ar insemna ca mai toate jocurile bune aparute inainte de 2000 si jocurile care le imita (sau sunt "remake-uri") vor primi nota 10 la grafica, din nostalgie. Si nu stiu cat de fair ar fi asta, intr-un TOP al jocurilor
    Pai, daca e sa facem review la un joc vechi, mi se pare normal sa-l notam dupa standardele de la vremea aia, nu dupa standardele din prezent. Shovel Knight vrea sa fie un joc retro, si asta se vede in fiecare particica a jocului.

    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    Sper ca nu se intelege gresit, dar cu note de 10 un joc participa "automat" la GOTY... Oricat de innebunit ar fi cineva dupa retro games, sunt sigur ca nu si-ar dori ca jocul cel mai bun al anului sa aiba o asemenea grafica, indiferent cat de artistic sau nostalgic ar fi.
    Da, sunt de acord pe de-o parte, dar cel mai important pentru un joc e cat de distractiv e si/sau ceea ce te face sa simti cand il joci, nu grafica fotorealista.

    Si uite ca unii l-au nominalizat si la GOTY anul trecut :

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. User Review: Wolfenstein: The New Order (PS4) By paunstefan in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 4 Last Post: 30-03-2015, 13:50
  2. Shovel Knight By MonkY in forum Nintendo Wii U / Switch
    Replies: 7 Last Post: 05-03-2015, 01:11
  3. Shovel Knight By RonanN1 in forum Jocuri PC
    Replies: 0 Last Post: 05-07-2014, 21:57
  4. User Review: The Lego Movie Videogame - PS4 By naz in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 0 Last Post: 23-05-2014, 22:45
  5. User Review: Sonic and the Black Knight By Leni in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 0 Last Post: 17-09-2009, 18:10

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts