Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 11 of 11

Thread: Review: Ghost of Tsushima - PS4 Pro

  1. #1 SP
    CG Editor Dant3's Avatar

    Review: Ghost of Tsushima - PS4 Pro

    După o perioadă de pauză, am reușit din cauza pandemiei să mai încerc câteva jocuri. Cu ajutorul celor de la PlayStation Romania, am reușit să pun mâna pe Ghost of Tsushima și am zis să scriu câteva rânduri pentru comunitatea noastră.

    Ghost of Tsushima este un joc action adventure cu elemente RPG, dezvoltat de studioul Sucker Punch, cei care ne-au adus seria Infamous, serie care sincer să fiu, m-a plictisit foarte tare.

    În urmă cu aproximativ 3 ani, am văzut primele imagini din acest joc și am zis că în sfârșit am o șansă să termin un joc creat de Sucker Punch. Cred că a fost singurul joc din acea prezentare de la Paris Game Week care m-a făcut să fiu nerăbdător.

    Cu o mică amânare din cauza pandemiei, jocul a fost lansat în data de 17 iulie. După 3 zile de la data lansării, jocul a doborât recorduri în vânzări, 2.4 milioane unități vândute, record absolut fiind vorba despre un IP nou.


    Poveste și Gameplay

    Acțiunea jocului are loc prin secolul al XIII-lea, mai exact în anul 1274 pe insula Tsushima în timpul invaziei mongole.

    Eroul poveștii noastre este Jin Sakai, un samurai care mi s-a părut la început un pic naiv prin deciziile luate. Un personaj parcă prea tânăr și prea grăbit în acțiunile lui, cel puțin așa mi-a lăsat impresia.

    Suntem aruncați în mijlocul luptei chiar din primele minute ale jocului, unde asistam la cucerirea insulei Tsushima de către mongoli fără a putea ajuta prea mult. Suntem mai degrabă martorii unui măcel care naște în noi dorința de răzbunare. După ce Jin supraviețuiește avand mare noroc, cu ajutorul unei hoațe pe nume Yuna, care îi îngrijește rănile, pornim în misiunea noastră de eliberare a insulei. Nu o să dezvolt povestea pentru a evita spoilerele, un singur lucru vă mai spun însă, trebuie să ne facem aliați puternici pentru a reuși în această misiune foarte dificilă.

    Mecanica de joc pentru unii este mumă, iar, pentru alții, este ciumă. Eu sunt cumva mai spre mumă, cu o singură chestie care mi-a plăcut mai puțin, lipsa lock-on, deși în majoritatea bătăliilor cred că ar fi făcut mai mult rău decât bine. Din cauza asta sunt momente în care camera pur și simplu devine destul de enervantă, ajungând să nu mai văd, de fapt, pe cine lovesc sau dacă lovesc pe cineva. Acest lucru, pentru mine, contând foarte mult, deoarece jocul pe dificultatea medie nu este atât de ușor, cel puțin pentru skill-ul meu. Din fericire, după câteva ore m-am obișnuit cu acest neajuns și am reușit să mă bucur de un joc absolut minunat.

    Atenție mare, să nu picați în plasa în care am căzut eu, jocul nu este hack and slash! Am încercat de câteva ori să mă duc ca un nebun între mongoli ca să-i injur de mă-sa, dar m-au făcut salată japoneză. Partea bună este că după ce dai ortu' popii, loadingul este foarte scurt, nu știu dacă am numărat 3 secunde. Un lucru pe care nu-l credeam că este posibil pe un hard disk atât de leneș cum se găsește în consolele din generația actuală.

    Dacă vreți ca jocul să devină mai ușor, vă recomand să abordați calea "stealth", deși, în joc, o amintire ne spune că nu asta este calea samurailor. Am căutat pe Internet să văd dacă este chiar așa, cică nu, deci am devenit Ghost of Tsushima.

    În timpul luptelor în câmp deschis ai nevoie de răbdare, una de samurai, chiar dacă ești ajutat de o katana care taie bambusul ca pe unt. Mai avem și un arc, care, pentru mine, a fost destul de folositor, dar și niște cuțite speciale, Kunai, care mi-au plăcut foarte mult.

    Ghost of Tsushima împrumută mult din alte jocuri consacrate. Cel mai mult m-a dus cu gândul la Assassin's Creed, dar asta nu este un lucru neapărat rău. Din fericire pentru mine, cei de la Ubisoft nu au vrut să facă un joc Assassin's Creed în Japonia, așa că au făcut-o alții, din punctul meu de vedere, mult mai bine, deoarece seria celor de la Ubisoft m-a pierdut demult. Mai exact, am căzut de pe calul Ubisoft după Black Flag, ultimul joc bun Assassin's Creed, din perspectiva mea, bineînțeles.

    Jocul este un RPG open world, care, pe mine, nu m-a plictisit. Este adevărat că apar la un moment dat lucruri care devin repetitive, dar nu ești obligat să le faci pentru a ajunge la un anumit nivel, asta pentru a putea avansa în poveste, acel grind blazat și obositor cum se găsea și cum încă se mai găsește prin câteva jocuri. Foarte mult mi-a plăcut modul cum ești ghidat de vânt către misiuni. Nu mai văd acele semne pe hartă care îmi stricau imersiunea. Mai sunt, deasemenea, și alte mici chestii drăguțe pe care vă las să le descoperiți singuri. Mai trebuie amintit și faptul că pentru anumite detalii de finețe, atât vizuale, cât și auditive, a fost foarte bine implementat controller-ul DualShock 4, mai exact elementele sale componente (speaker-ul și touchpad-ul).

    Un plus pentru gameplay, ai atâtea skill-uri pentru toate gusturile, stances-urile pe care trebuie să le schimbi în funcție de inamic, posibilitățile de upgradare ale echipamentului, abilitățile de lupte legendare care sunt deblocate după mythic tales, iar luptele sunt savuroase, mai ales când intri într-un standoff cu Sakai Clan Armour si katana upgradate maxim.


    Grafică și Sunet

    Cred că la aceste capitole, mai sus amintite, Ghost of Tsushima se prezintă cel mai bine. De multe ori m-am oprit să fac screenshot-uri, mi-am făcut chiar și wallpaper pentru telefon cu aceste fotografii in-game. Nu știu dacă sunt diferențe mari între cum arată pe un PS4 normal și PS4 Pro. Eu l-am jucat pe o consolă Playstation 4 Pro, cu opțiunea Favor Resolution, modul HDR activat, iar ca TV, am folosit un OLED de la LG. Am avut deseori momente de Spitalul Nr. 9, vorbeam prin casă singur. Nici nu știu cum să vă explic în cuvinte, jocul arată bine de tot. Culori vii, așa cum îmi plac mie într-un joc, o pictură în ulei care prinde viață. Consider că aici trebuie menționat și un photo mode extrem de bine implementat, aflat la o singură apăsare de d-pad, care este extrem de intuitiv și de utilizat, surprinzând și cele mai mici detalii.

    Jocul are și un mod alb-negru, care, deși, este un tribut pentru marele regizor Akira Kurosawa, nu vi-l recomand. Ghost of Tsushima este făcut pentru a fi jucat în culori!!!

    Un minus la capitolul grafică este animația personajelor. Mi-aș fi dorit să fie la nivelul jocurilor Naughty Dog, dar asta nu înseamnă că este ceva gen Mass Effect Andromeda. Dacă mă întrebați, nici marele The Witcher 3 nu a fost vreo capodoperă din acest punct de vedere, daaaar, acela a punctat mult prea bine la alte lucruri

    Sunetul este bun spre foarte bun. Îmi place cum se aude vântul mai ales într-un sistem audio decent sau în căști. Vocile actorilor nu m-au convins însă foarte mult, parcă, totuși, în japoneză sună mai bine. Cred că așa ar trebui jucat, subtitrări în limba engleză, voci în japoneză. Din păcate, dacă alegeți așa, intervine problema cu sincronizarea buzelor, jocul fiind făcut doar pentru engleză.

    Muzica, însă, te face să mai uiți de micile neajunsuri. Atmosfera pe care o creează este fantastică, m-am simțit din nou copil, dar de această dată, într-o sală de cinema, uitându-mă la un film cu samurai.


    Concluzie

    Generația PlayStation 4 a fost încheiată cu un joc exclusiv cum numai studiourile first party Sony știu să o facă. Da, nu este la nivelul altor jocuri care, din punctul meu de vedere, stau mai bine pe partea de animații și poveste, dar este un joc Sucker Punch care, în sfârșit, nu m-a plictisit. Mă bucur că au reușit la fel precum Guerilla Games să vină cu altceva, că au vândut bine și sper să văd o franciză nouă care să devină din ce în ce mai bună.

    Poveste: 9
    Sunet: 8.5
    Gameplay: 8.5
    Grafica: 9

    Nota finala 8.7
    Attached Images Attached Images 20200815_124900.jpg 20200815_124705.jpg 20200815_124816.jpg 20200815_124822.jpg 20200815_124946.jpg 20200815_125003.jpg 20200815_125021.jpg 20200815_125045.jpg 20200815_125132.jpg

  2. #2 SP
    Member kkkotto07's Avatar
    Superbe screenshot-urile!

  3. #3 SP
    Member vladthegamer's Avatar
    Quote Originally Posted by kkkotto07 View Post
    Superbe screenshot-urile!
    Superbă și recenzia!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. #4 SP
    Member Syni's Avatar
    Superb scris, la fel și screenshot-urile. Nu înțeleg deloc cum pot sa zică unii ca asta e grafica de PS3. Mi-as dorii ca măcar la nivelul asta sa fie toate jocurile. Eu am rămas in unele momente pur și simplu mut pe oled-ul din dotare...


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

  5. #5 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Am lipsit o perioadă dar am citit postările scrise de colegi, cam pe toate topicurile. Nu înțeleg o chestie care din păcate o vad tot mai des peste tot.

    Vine o persoana, spune ca ii place un joc, aduce argumente.

    Apare a doua persoana care spune ca din punctul lui de vedere este o mizerie. Se închide subiectul.

    Trece o vreme, vine alta persoana cu o alta parere, tot de bine.

    Apare iar a doua persoana care ne repeta, ca jocul este totusi o mizerie. Părerea era deja spusa.

    Mai trece timpul, apar alte păreri, pozitive, unele chiar foarte echilibrate, cu plusuri și minusuri.

    Iaaaaar vine a doua persoana și iaaaaar spune ca e o mizerie.

    Razvan, nu vreau sa te superi și sper sa nu o faci, dar tu ești aici a doua persoană. Nu mai incerca sa ne explici chestii tehnice. Eu am vreo 6 prieteni care s-au jucat sau joaca acest joc. Toți sunt impresionați, unul a dat chiar 10. Nu m-am dus niciun moment peste el sa repet ca nu e așa. Suntem diferiți, ne plac lucrurile într-un mod diferit.

    Eu am preferat direcția asta artistica mai mult decât cea din Tlou2.

    Nu mai încercați sa schimbați păreri deja formate. Pentru mine este deranjant sa vad mereu cum unii sunt "certați" de alții ca le-a plăcut ceva!

    Am mai spus-o undeva și mi s-a răspuns foarte elegant:

    - Poți sa pleci dacă ești deranjat.

    Dacă și aici soluția este asta nu este de mirare ca am rămas așa puțini.

    PS: Nu o sa mai răspund dacă nu s-a înțeles ce am spus. Ma simt epuizat de tot ce vad in social media odată cu pandemia.

  6. #6 SP
    Member SeCeX's Avatar
    Nu vreau sa pun paie pe foc dar Dant3 a spus o chestie pe care o am si eu in suflet de cateva saptamani, pur si simplu nu am vrut sa ma cert cu nimeni, nu sunt cel mai activ user, dar de la inceputul anului am inceput sa ma bucur nespus cand mai intru pe forum si vad discutii , care mai de care, majoritatea constructive, eh, razvan, pentru tine am un respect deosebit pentru ca esti unul dintre cei mai activi useri si in general mi se pare ca esti foarte deschis la minte si cu pareri pertinente, dar de cand a apartu ghost of tsushima ... Pur si simplu topicul ala este super mega toxic si in mare parte datorita faptului ca arunci insulte peste insulte in directia jocului, mie chestia asta mi a lasat un gust amar in gura si am evitat sa intru pe forum tocmai ca sa nu ma mai enervez si sa reactionez aiurea, nici mie nu mi plac o gramada de chestii discutate pe forum, dar fiecare are dreptul sa se bucure de ce ii place fara ca in secunda 2 sa vina cineva sa zica, dar da, uite, e de cacao pentru ca x si y si z. Sper sa ramnem cu totii zen si sa nu ne suparam , viata e prea scurta, scoate discul, olx, si baga altceva.

  7. #7 SP
    Why so serious ? razvanrazy's Avatar

    Review: Ghost of Tsushima - PS4 Pro

    Eu chiar postasem mai sus (pentru ca stiu ca la mine s-a facut referire in postarea lui Syni) dar mi-am sters singur postarea tocmai ca sa nu transformam si acest thread in versus.

    O chestie pe care nu o inteleg eu, asa cum nici voi nu intelegeti asta este:

    De ce va pasa? Adica, nu e normal ca orice joc sa placa unor persoane si altora nu? Adica...cat timp persoana respeciva chiar a jucat jocul (fizic, cu manuta lui si nu pe youtube) ba mai mult, a investit si bani si timp in el, este foarte ok si corect sa-si spuna parerea, fie ca e pozitiva sau negativa.

    Eu nu am spus ca e slab jocul pentru ca asa am vazut eu pe youtube. Este o parere pe care o am si acum dupa zeci de ore (nu stiu cate, dar am multe zeci) de joc si pe care am argumentat-o si ras-argumentat-o.
    Din punctul meu de vedere, asta e jocul - e un joc slabut, repetitiv, monoton si overall, grafic nu ma impresioneaza cu absolut nimic - inafara de tonele de vegetatie la tot pasul si supra-saturatia culorilor.

    La urma urmei, am dreptul la o parere si nu o fac toxic - desi mi se pare mega ciudat ca daca 10 oameni spun ca e jocul bun si se discuta, vine unu si spune ca de fapt nu este asa - parerea lui - si se blocheaza toti. De ce? Nu are voie omul sa-si spuna parerea, cat timp este pertinenta, argumentata si venit cu exemple?
    Ideea e sa discutam si sa intelegem - daca venea cineva si argumenta anumite lucruri pozitive sau imi demonstra ca nu este asa si nu sareau cu totii sa-mi demonstreze ca sunt prost pentru ca e marti, poate o dadeam intr-o discutie interesanta.

    Chiar sunt curios de o chestie - am postat un video pe thread (pe 28 Iulie) cu cateva probleme pe care le-am avut cu jocul - nu chestii inventate, nu visate sau auzite - actual probleme pe care le-am avut intr-o sesiune de ~3h si pe care le-am si inregistrat.

    Daca ma uit acum la statistica, vedem doar 31 de views (cu literally 2 views in primele 2 zile) - atat de mult pasa oamenilor sa vada si lucruri negative despre ceva ce lor li se pare wow - iar asta nu inseamna ca problemele respective nu exista - doar ca le ignoram.
    Personal am intalnit sute de situatii nasoale, care strica imersiunea si peste care nu pot trece. Voi de ce puteti? Pentru ca este exclusivitate Sony?
    Asta este doar ipocrizie. Am mai zis-o si ma repet. Daca era lansat jocul asta (identic 100%) de ubisoft, nu puteati trece peste nicio problema si era blamat pana in maduva oaselor.
    In schimb daca postam ceva pozitiv, laudam jocul cumva cu o situatie super tare, aveam minim 100 de views in primele 2 zile.
    Iar de aici ne dam seama de fapt cat de deschisi la minte suntem unii dintre noi.

    Si mie-mi plac la nebunie exclusivitatile Sony si le apar cu tot sufletul daca e cazul (cum a fost Days Gone spre ex), dar m-as minti singur daca as spune ca jocul asta e cu adevarat bun, ca este un joc de 10, ca arata si se joaca impecabil. Pentru ca nu este asa.

    Also, eu chiar continui sa-l joc si vreau (sper) sa-l si termin, ba chiar sa si curat harta de absolut tot ce se poate (ultima parte, pentru ca primele 2 sunt curatate deja) iar asta pentru ca sunt eu nebun obsedat care cu greu lasa un joc fara sa-l termine, dupa ce a dat si bani pe jocul respectiv (nu mai zic de cumparat day 1 - deci si mai scump).
    Si again - jocul nu e rau, dar nu e perfect. Este un joc peste medie din toate punctele de vedere, dar atat.

    Btw. Stiu si eu oameni care nu-l considera wow si care nu vor sa posteze pe thread pentru ca nu vor sa le sara alti oameni in cap pentru ca le denigreaza jocul.
    Nu este o mentalitate buna. Trebui sa fim liberi sa spunem ce parere avem despre un joc - pozitiva, neutra sau negativa - cat timp investim timp si bani si chiar il jucam.
    Attached Images Attached Images screenshot-2020-08-18-19.15.59.png

  8. #8 SP
    Vires Intus eagle-eye's Avatar
    Jocul nu e wow si e de nota 8, TLoU 2 e de nota 7.5 maxim si jocul anului si cea mai mare inovatie in gaming de anul asta este Doom Eternal si v-o demonstrez obiectiv daca vreti sa purtam discutia. Luati de-aici triple crown de toxicitate

    Lasand misto-ul la o parte (bine, I meant what I said above), si eu l-am stimtit pe Ravan un pic mai investit emotional in threadul jocului, fata de altele, dar mi s-a parut mai mult amuzant decat toxic. Argumentele sunt acolo, e citibil, si destul de matur, departe de a fi toxic, dar recunosc ca uneori mai dadea cate o bata asa la un cal, daca nu mort, cel putin lesinat. Inca de cand se plangea ca da intr-una peste patrule care-l scot din ritm si nici macar eu, care urasc genul asta de lucru (si de-aia m-am sters la popo cu HZD dupa 3 ore), n-am simtit problema, asa ca tind sa cred ca i-a dat tilt ceva pe la inceputul jocului si i-a trimis un pic perspectiva usor pe diagonala. Dar departe de a fi toxic. Sau poate m-am obisnuit eu cu CaKhan si standardele sunt mai joase decat sanii maicii Tereza.

  9. #9 SP
    Member SeCeX's Avatar
    Eu, personal, sunt foarte permisiv din punct de vedere tehnic, nu ma pasioneaza enorm latura asta a gamingului, daca nu am sub 30 de cadre , i'm a happy man, am jucat toate assassin's creed urile, love them, am jucat kingdom come la lansare ffs, merit o medalie, nu sunt fanboy sony, am si xbox si ps4, merg unde imi este bine ca gamer pentru ca o fac pe banii mei, nu castig nimic daca ii slavesc pe cei de la sony, nu regret si inteleg ca poate pentru tine conteaza aspectul tehnic cel mai mult si de asta iti taie din experiente si iti distruge imersiunea dar nu toti suntem asa, nu m am uitat la acel video pentru ca sincer, nu imi pasa, nu ignor realitatea, dar daca mi se intampla mie , asta e , merg mai departe si incerc sa ma bucur de el. Ce mi s a parut toxic sau poate nemeritat au fost comentariile de genul, grafica de ps3, poveste nota 3 , personaje de ceara cu motivatie 0 si asa mai departe, nu o sa caut in topic pentru ca nu are sens. Poate am fost si usor biased pentru ca nu ma asteptam la nivelul asta de radicalitate din partea ta, din nou, nu raspund la toate thread urile dar din ceea ce vazusem pana atunci iti exprimai opiniile diferit. Nu cred ca mai are sens sa ne contrazicem, tu ti ai zis partea, eu pe a mea, inapoi la chestii mai constructive.
    P.S Doom eternal e the real ****

  10. #10 SP
    Why so serious ? razvanrazy's Avatar
    Eu nu inteleg totusi o chestie. Poate ca in mintea mea termenul asta are un alt inteles sau poate chiar este folosit gresit - o persoana toxica nu este aia care isi spune parerea negativa dupa ce a jucat ceva. O persoana toxica este aia care isi spune parerea negativa fara sa joace acel ceva - cel mai bun exemplu este situatia TLOU2 de la leaks incoace - oamenii aia (multi, se stiu ei care, Dant3 included dar care a fost mai deschis la minte si totusi l-a incercat - si as fi apreciat un review de la el si cu nota 3, cat timp stiam ca i-a dat o sansa dar nu era de el) au fost toxici si incercau in "intelepciunea" lor sa strice experienta tuturor, prin simplu fapt ca lor nu le convenea directia in care a luat-o jocul/povestea din ce citisera ei. Si alte persoane care fac asta dupa ce au "jucat" jocul pe youtube. Asta este un comportament toxic - sa vrei sa faci rau si altora, sa vrei sa-i faci pe altii sa nu mai joace jocul respectiv si sa te apuci sa dai note de 0 pentru ca te simti tradat de producatori.

    Nu este toxica o discutie in contradictoriu, cat timp este pertinenta si fiecare aduce argumente. Let's agree to disagree si totul este ok. Nu trebuie sa ne suparam, sa ne injuram sau si mai rau - la urma urmei discutam cu totii despre o pasiune comuna.

    Si again, nu am spus nicio secunda ca este un joc prost.

    Cat de grafica, fiecare vede altceva - daca este super colorat si are multa vegetatie nu inseamna ca este 10/10. Daca vrei sa vezi la ce ma refer cand zic de grafica de PS3, pot face zeci de poze, dar sigur nu intereseaza pe nimeni asta - cum nu a interesat nici de video (si da, complet de acord - daca mi se intampla mie asta e, merg mai departe si gata - daca cand se intampla anumite lucruri de 3-5-10-20 de ori, atunci deja este o problema deranjanta).
    Again - daca ignoram ceva nu inseamna ca nu exista.

    @eagle-eye - am evitat sute de patrule deja in joc si deja a devenit obositor sa fac si asta Partea buna e ca fast travel dureaza atat de putin incat il folosesc in jocul asta cat nu am folosit in ultimile 20-30 de jocuri la un loc
    Dar da, ai dreptate - de la primul cadru, cand s-a trezit Jin de pe patul ala de paie si am vazut textura aia mega intinsa si low res am zis ca ceva nu este in regula - and i was right - nu este nit pick, dar oriunde ma uit, rar mi se intampla sa nu fiu deranjat de ceva.
    Si sunt atat de multe decizii artistice proaste in jocul asta care contrasteaza...

  11. #11 SP
    Senior Member raduadelin's Avatar
    Nu poate fi considerat comportament toxic faptul ca iti spui parerea negativa, de acord. Dar poate deveni toxic cand o arunci in fata oricui are ceva bun de spus despre joc, repetand aceleasi argumente iar si iar (m-am plictisit sa tot citesc despre texturile de pe jos si despre patrule).

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. Ghost of Tsushima / Director's Cut By Clopotarul in forum Sony PlayStation 5
    Replies: 495 Last Post: 24-12-2022, 11:47
  2. Vand / Schimb Ghost of Tsushima PS 4 / PS4 / PlayStation4 / PlayStation 4 By bloodindark in forum Bazar Sony: Jocuri Console
    Replies: 1 Last Post: 04-08-2020, 18:15
  3. Cumpar Ghost of Tsushima ps4 By kostyn26 in forum Bazar Sony: Jocuri Console
    Replies: 1 Last Post: 23-07-2020, 15:05
  4. Review: Middle - Earth: Shadow of War Review - PS4 Pro By Dant3 in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 3 Last Post: 08-11-2017, 12:36

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts