Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 1 of 1

Thread: User Review: Vanquish

  1. #1 SP
    Senior Member Walkman's Avatar

    User Review: Vanquish

    Ne este bine cunoscut tuturor ca majoritatea jocurilor 3rd person shooter din generatia actuala nu sunt tocmai reusite, fiind catalogate ca repetitive, plictisitoare, etc, asa ca initiativa de a crea un un joc de acest gen care sa schimbe tiparele este una indrazneata. Din fericire pentru noi gamerii, cei de la PlatinumGames au fost suficient de curajosi pentru a incerca ceva nou intr-o piata sufocata de jocuri proaste si care pare sa atraga ca un magnet aproape orice joc nou in aceasta categorie. Asa a aparut Vanquish, un 3rd person shooter ce promite sa schimbe total viziunea asupra acestui gen de jocuri. Au reusit insa cei de la PlatinumGames sa faca asta? Vom vedea in randurile de mai jos.

    Actiunea se desfasoara intr-un viitor ingrozitor, in care Pamantul este in criza de resurse. (Deh, are si sacul un fund..) Marile puteri ale lumii sunt aceleasi ca in zilele noastre, iar jocul ne prezinta doua dintre acestea, SUA si Rusia, in lupta pentru ultimele resurse disponibile. Avand un caracter mai vulcanic, rusii sunt cei care pretind resursele americanilor, sub amenintarea distrugerii marilor orase componente ale acesteia. Astfel, acestia asediaza o statie spatiala lansata de SUA pentru a o putea alimenta cu energie de la Soare. Refuzand sa cedeze resursele, rusii lanseaza o raza mortala asupra San Francisco, distrugandu-l complet. Aici intra in scena protagonistul nostru, Sam Gideon, care este trimis, impreuna cu alti soldati, pe statia spatiala pentru a incerca sa indrepte situatia.

    Acum sa vorbim putin despre Sam. Acesta este un cercetator, dornic de aventura se pare, cu un gram de nebunie. Costumul pe care acesta il poarta, si care ii da aspectul “cool” este creat chiar de agentia unde el este la randul lui cercetator, DARPA. Va reusi insa acesta sa faca fata conditiilor grele de pe campul de lupta si sa duca la bun sfarsit misiunea de a salva SUA? Ei bine, va trebui sa jucati jocul pentru a raspunde la aceasta intrebare.

    Grafica este unul dintre punctele forte ale jocului, aceasta fiind intr-adevar demna de un joc din 2010. Mediul in care se desfasoara actiunea este foarte bine conturat si detaliat, oferind “peisaje” care e posibil sa va rapeasca secunde bune pentru a le admira. Contrastul dintre costum si culorile folosite pentru conturarea mediului accentueaza idea si feeling-ul de viteza si dinamism. Efectele de fum, umbre sunt de asemenea excelent de bine conturate, as indrazni chiar sa spun ca sunt chiar cele mai aratoase dintre toate jocurile pe care le-am incercat, asa ca la capitolul grafica Vanquish primeste o uriasa bila alba.

    Am ajuns si la sunet. Precum si celelalte elemente ale jocului si acesta este foarte bine implementat. Am ramas surprins in special la sunetul armelor care pe mine m-a cucerit. De asemenea, vocile personajelor sunt foarte bine alese insa recomand celor care au jocul sa incerce sa seteze mai multe limbi. Credeti-ma, Sam vorbind franceza este total bad ass. Inca un plus pentru Vanquish, la capitolul sunet de data aceasta.

    Am ajuns si la capitolul gameplay, capitol la care jocul se prezinta destul de bine. Pe langa mecanicile recunoscute de cover si armele care sunt destul de comune, putem spune ca Vanquish revolutioneaza genul prin adaugarea unei libertati de miscare la viteze incredibile. Costumul amintit mai sus este dotat cu boostere pe fiecare membru, care, odata actionate ii vor permite lui Sam sa se miste extrem de rapid printre inamici, lucru care ii ofera atat avantaje cat si dezavantaje. Din punctul meu de vedere, folosirea acestei abilitati este cea mai importanta din tot jocul, salvandu-ma din multe situatii in run-ul pe Hard. Totodata insa, am fost pus si in situatii neplacute deoarece folosirea acestei abilitati pentru o perioada indelungata duce la incalzirea costumului, ceea ce il face vulnerabil pe Sam, si ne obliga sa stam in cover. Am patit acest lucru in run-ul pe Hard, cu cateva secunde inainte de un checkpoint si credeti-ma, este foarte enervant, asa ca va sfatuiesc sa folositi cu masura aceasta abilitate.

    Un alt element interesant este AR Mode, sau, mai pe intelesul tuturor, incetinirea timpului pentru o perioada limitata de timp. Acest element, care a facut consacrata si seria Max Payne, este de asemenea extrem de folositor de-a lungul jocului, permitand in primul rand precizie in aim-ul care in alt mod este foarte greu de atins datorita ritmului alert in care se desfasoara jocul. AR Mode nu este nici el infinit din pacate, folosirea sa indelungata ducand tot la incalzirea costumului si expunerea lui Sam la inamici. In orice caz, daca aveti un inamic caruia va este greu sa ii nimeriti capul si va aflati in preajma unui cover point, AR Mode este exact ce va trebuie.

    Si acum ca am punctat elementele cele mai importante cu care se prezinta jocul, sa vorbim putin si despre arsenalul de care Sam dispune. Pot spune ca este destul de stufos pentru un 3rd person shooter, oferind arme pentru fiecare gen de gamer. Shotgun pentru adeptul run&gun, sniper pentru cei tactici, assault rifle pentru cei casual, precum si cateva “delicii” pentru cei care vor doar sa se distreze pe campul de lupta: LFE Gun, Lock on laser, Disk launcher. Sam poate purta simultan 3 arme si cele 2 tipuri de grenade, schimbarea dintre ele facandu-se foarte usor prin apasarea comenzii corespunzatoare in d-pad. Acestea dispun de asemenea de un sistem de upgrades, care vor dezvolta ammo-ul si precizia armelor carora le vom atribui upgrade-urile.

    Vorbind despre arme, am ajuns si la tipurile de inamici pe care ii vom intalni de-a lungul jocului. Diversitatea nu mi se pare foarte mare in comparatie cu alte jocuri, dar aspectul high-tech al acestora compenseaza lipsa de diversitate. In proportie de, sa zicem 70%, ne vom intalni cu soldati obisnuiti care vor fi doborati din cateva gloante. Pe parcurs ce avansam insa, ne ies in cale noi inamici, mai interesanti dar si mai greu de doborat. Cei mai des intalniti sunt asa zisii ROMANOV. Practic, acestia sunt niste roboti mai mari dar care au si aspect animalic, si care ne vor pune in dificultate cand isi vor face aparitia in numar mai mare, pe langa alti soldati. Prin aglomerarea ecranului la maxim, experienta Vanquish devine si mai intensa, fiind tot timpul alert si incercand sa urmaresti fiecare inamic din multimea care impanzeste intreg ecranul. Pe langa ROMANOVs veti mai intalni si alte tipuri de roboti de dimensiuni mult mai mari, care bineinteles, vor necesita mai mult timp si rabdare pentru a-i dobori.

    Din punctual de vedere al trofeelor/achievementurilor jocul sta foarte sus in clasament datorita elementului de care doresc sa va vorbesc in continuare: challenge-urile. Acestea sunt 6 la numar, primele 5 deblocandu-se fiecare la completarea actului adiacent, iar al 6-lea la completarea primelor 5. Dupa cum ati ghicit exista si trofeu pentru completarea celor 6 challengeuri. Din pacate insa, acesta nu este deloc usor de obtinut, 2 dintre challenge-uri fiind extreme de greu de completat. Fiecare challenge se desfasoara in mai multe wave-uri, in fiecare Sam fiind asaltat de inamici de diferite feluri pe care acesta trebuie sa ii elimine pana la ultimul wave pentru a considera challengeul completat.

    Ca in orice joc care se respecta, quick time events-urile nu au fost lasate deoparte, intalnindu-ne cu ele, ca de obicei, doar la inamicii de dimensiuni mai mari sau la bossi. De asemenea, controlul turetelor a fost foarte bine implementat, punand in mare dificultate toti adversarii care indraznesc sa treaca prin tinta acesteia. Ca alte mecanici de gameplay interesante putem remarca tigarile lui Sam, care odata aruncate atrag atentia inamicilor, creand atat amuzament cat si un avantaj inedit intr-o situatie ce poate parea fara scapare. Am cam ajuns la final, dar nu pot sa nu amintesc un ultim detaliu, care face jocul si mai placut. Cu totii stim cat de plictisitor este sa privim credits-urile dupa ce terminam un joc (“Damn, nu putea si developerul asta sa introduca un buton de skip..”). Ei bine, fiind un joc care a dorit sa schimbe multe, Vanquish ofera pentru prima data, un onrail shooter in timpul creditelor care ne permite sa impuscam asteroizi cu pozele celor care au lucrat la joc, lucru care in orice caz este mult mai binevenit decat plictisitoarea pauza de somn din timpul creditelor in jocurile anterioare.

    Acestea fiind spuse, sper ca v-am convins sa incercati Vanquish deoarece este unul dintre cele mai bune jocuri ale anului trecut, si chiar merita atentia fiecarui gamer. Poate veti intalni bug-uri sau situatii enervante dar niciunul dintre acestea nu va va putea taia pofta de un joc futuristic excelent, sau, cum un clasic in viata a spus:” A game where war has accelerated”.

    Story 8
    Grafica 9
    Gameplay 9
    Sunet 8

    Nota finala 8.5
    Attached Images Attached Images sam-gideon.jpg 21174vq100623_019.jpg 21294vq_002.jpg 2132409370_full.jpg vanquish_review_02_enlrg.jpg vanquish2.jpg vanquish-big-robot-screen.jpg vanquish-playstation-3-ps3-319.jpg vanquish-4.jpg vanquish_013.jpg 21463forest-screen-23.jpg vanquish_009.jpg

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. User Review: Dishonored By paunstefan in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 2 Last Post: 13-01-2013, 13:54
  2. User Review: Starcraft 2 By DeathWings in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 1 Last Post: 10-05-2011, 14:04
  3. User Review: Battlefield 2 Review By erik95 in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 3 Last Post: 10-03-2010, 00:09
  4. User Review: Wheelman By trickz in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 5 Last Post: 26-07-2009, 16:29
  5. User Review: Metal Gear Solid 4 - Guns of the Patriots Review By istrategie in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 25 Last Post: 05-11-2008, 16:00

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts