Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 7 of 7

Thread: User Review: Batman Arkham Knight - PS4

  1. #1 SP
    Senior Member raducucosmin's Avatar

    User Review: Batman Arkham Knight - PS4

    "How many more bones will you crush.. How many lives will you destroy in pursuit of what you call justice? You are the product of everything you fear... Violence... Darkness... Help-less-ness... All that remains, is for you to watch, as I drag your beloved Gotham... Into oblivion"... "Oblivion" - chestia aia in care multi fani ai seriei Arkham si-ar dori sa ingroape Arkham Origins, acea clona nereusita a lui Arkham City, cu naratiune mai dezordonata si multiplayer inutil si disfunctional.

    Este totusi interesant modul in care neajunsurile lui Origins au influentat hype-ul si receptia lui Arkham Knight. In ultima instanta fanii seriei au fost din start multumiti ca jocul a revenit celor de la Rocksteady, si cea mai importanta dorinta a lor a fost ca jocul sa fie peste cel precedent... asta si posibilitatea de a conduce Batmobilul pentru prima data in seria Arkham.

    Daca Arkham Knight reuseste sa se ridice la nivelul asteptarilor, care (in afara de cele mentionate mai sus) sunt totusi mai ridicate pentru un joc lansat exclusiv pe next gen, vom vedea in cele ce urmeaza.


    STORY:
    Povestea din Arkham Knight este una echilibrata, care incepe "incendiar", continua putin cam monoton in primele 1-2 ore de gameplay, dar creste in intensitate si interes pe parcurs, in final oferind o experienta autentic-imersiva in universul Batman. Se simte o adevarata evolutie a unor personaje fata de ce insemnau ele in Arkham City. Desi exista o anumite doza de predictibilitate pentru anumite aspecte ale deznodamantului, mai ales pentru cunoscatorii mythos-ului Batman, asta nu face cu nimic din poveste o experienta mai putin placuta.

    Ceea ce ajuta foarte mult la capitolul imersiune in story este prezenta companionilor Cavalerului Negru pe tot parcursul jocului. Si aici nu ma refer la cei care te asista in partea de combat, ci la companionii "virtuali" (cei care s-au inmultit de la joc la joc, pornind de la unul - Oracle, in primul joc, ajungand acum la 3 sau chiar 4+ si ma opresc aici pentru a evita un spoiler).

    De altfel este destul de greu sa spui mai multe despre poveste fara a te folosi de spoilere. In schimb, de mentionat este faptul ca misiunile secundare au o legatura organica cu main story-ul si influenteaza direct accesarea a doua dintre cele 3 finaluri posibile - da! acum si jocurile Batman au multiple endings. Pentru ca am amintit de misiuni secundare am putea trece la gameplay.


    GAMEPLAY:
    Pentru inceput vom trece in revista ce s-a perpetuat de la un joc la altul in seria Arkham:

    Fighting-ul a ramas in mare acelasi, cu butoane unice pentru hit, counter, stun, jump, combinatii de cate doua butoane pentru takedowns, combinatii special pentru folosirea gadget-urilor in lupta. Noutatile in combat vin de la posibilitatea asocierii cu diversi parteneri in lupta (Robin, Catwoman, Nightwing - in functie de poveste si/sau misiunile secundare accesate), si includerea unui buton care actioneaza un dual (team) takedown in timpul luptei, oferind deasemenea posibilitatea schimbarii personajului pe care il controlezi in battle.
    Adversarii cu care te lupti sunt ceva mai variati, unii dintre ei pot fi invinsi doar prin folosirea de dual takedowns, si o alta noutate ar fi aparitia unor medici care pentru partea de direct combat re-activeaza adversarii cazuti si ii incarca cu electricitate. Inca ceva complet nou pentru combatul din serie sunt posibilitatile de environment takedown si batmobile takedown (both AWESOME).

    Portiunea de stealth a ramas si ea in mare parte acceasi, dar exista cateva aditii notabile: prima ar fi inteligenta adversarilor, sau mai degraba a liderilor lor, care dupa doua-trei takedown-uri similare isi vor sfatui oamenii sa fie mai atenti la respectiva metoda si sa instaleze capcane in zonele in care ai putea actiona cu respectivul mod de takedown. Asta include aruncarea de device-uri flamabile in vent tunnels pentru a te incinera sau a te forta sa iesi la suprafata, atasarea de mine la vantage points (care exista intr-o oarecare masura si in jocurile precedente), instalarea de automatic sentry guns etc.

    Un alt element in plus este posibilitatea de remote takedown folosindu-te de gadgeturile tale si de anumite elemente din spatiul de joc cum ar fi depozitele de arme, sau obiecte incarcate cu electricitate. Totodata Batman are acum un gadget care ii permite sa copieze timbrul vocal al adversarilor sai pentru a le atrage oamenii in capcane sau locuri retrase ale hartii, unde se poate actiona un silent takedown.

    Si tot legat de takedown, exista acum optiunea de "fear takedown" care ofera posibilitatea de a elimina mai multi adversari inarmati aflati in aceeasi zona a hartii, printr-un chain effect foarte rapid. In fine, ca si pe partea de combat si aici exista medici, care pot revitaliza orice adversar scos din joc anterior, pentru a forta jucatorul sa elimine cat mai repede toti inamicii din harta, sau pentru a-l oblige sa ii scoata din joc intr-o anumita ordine. Mai ales ca pe langa medic, acum au mai aparut si alte tipuri de adversari noi pentru misiunile stealth: adversari de tip "Minigun brute" care nu pot fi eliminati prin takedown-uri simple si adversari care au device-uri ce il pot detecta pe Batman atunci cand acesta foloseste detective vision.

    Pentru ca am pomenit mai sus de misiuni secundare, sa mentionam ca exista 14 tipuri de misiuni secundare, care includ misiuni de investigatie, racing, fighting (cu si fara Batmobil), puzzles, gliding etc. Nu voi intra in detalii decat in ceea ce priveste misiunile legate de Riddler. Aici merita spus ca desi si in acest joc sunt peste doua sute de Riddler trophies, riddles si destructible objects (multe dintre ele implicand Batmobilul), spre deosebire de jocurile precedente, vei avea posibilitatea de a te lupta cu Riddler, insa doar dupa ce ai rezolvat toate enigmele sale. Asta include vreo 8 misiuni de driving, puzzle solving si fighting axate pe Riddler si Catwoman, care reprezinta partea mai interesanta ale acestei curse de soareci.

    Mecanicile de joc (incluzand fighting, gliding etc) sunt in mare parte ok, si ofera o experienta placuta de joc, avand acum posibilitati de glinding mult mai rapid, si folosirea de multiple gadgets in timp ce zbori in viteza catre un grup de adversari. La toate astea se adauga si optiunea de vehicle takedown.

    Acum, sa ajungem in sfarsit la marea noutate a acestui joc: Batmobilul, sau mai bine zis Bat-Tank-ul. Ceea ce trebuia sa fie o noutate optionala in gameplay, este de fapt un vehicul care este pentru cel putin jumtate din joc obligatoriu. Controlul e cam ciudatel pe alocuri dar te obisnuiesti cu el pe parcurs. Ai in esenta doua moduri de a-l opera: regular mode (driving mode) si battle mode In schimb dupa primele 2-3 ore de joc deja incepe sa devina enervant cat de mult ti se baga pe gat acest tank. Vrei sa te deplasezi undeva? Trebuie sa folosesti tank-ul, pentru ca glinding-ul nu e destul de rapid; vrei sa te urci undeva? folosesti tank-ul, pentru ca... se pare ca doar folosind un tank te poti catara pe anumite cladiri; vrei sa scapi dintr-o capcana? folosesti tank-ul pentru ca toate device-urile din lume nu iti sunt suficiente sa scapi de doua sentry guns si 5-6 oameni inarmati; vrei sa rezolvi un puzzle? ai ghicit... tank-ul din nou; poate vrei sa supraincarci un device cu electricitate... cine are mai multa electricitate decat tank-ul tau iubit?

    Mai enervant este ca acum si mai bine de jumatate dintre challenges au ca obiect tot tank-ul, si se pare ca in scurt timp Batman, dintr-un erou al noptii, al tenebrelor, al fricii induse psihologic, a devenit un personaj din Entourage, caruia nimic nu-i place mai mult decat sa-si expuna cea mai recenta achizitie din categoria "Hummer blindat" prin oras. Bine, sa ne intelegem, acest vehicul nu foloseste "live rounds" (gloante letale). Dar cu toate astea reuseste sa spulbere in mii de bucati sute de alte tank-uri, drone, aruncatoare mobile de rachete etc etc.

    Concluzia: the Batmobile would be fun, if there wouldn't be so much damn of it!

    In fine, per total gameplay-ul e placut si satisfacator, si ridica stacheta pentru jocurile din serie. Mai sus am mentionat 2-3 personaje pe care le poti controla, si pentru a completa acest aspect, sa amintesc toate caracterele pe care le poti controla pe parcursul jocului, atat in sectiuni de fighting, stealth dar si putin story based content in cazul unor DLC-uri (Robin, Nightwing, Catwoman, Harley Quinn/DLC, Batgirl/DLC, Red Hood/DLC, Azrael si un personaj supriza).


    GRAFICA:
    Nu sunt foarte multe de spus aici. Jocul arata destul de bine in mare. Orasul in perspectiva e superb, atmosfera autentica Gotham este ajutata foarte mult si de partea vizuala, la nivelul strazilor orasul este extrem de detaliat, realist si viu (cu toate ca majoritatea populatiei este absenta). Artistii grafici si de design sunt in mod evident extrem, extrem de talentati.

    Costumele personajelor au un nivel de detaliu ridicat, ploaia si anumite texturi arata excellent. Insa jocul foloseste un engine destul de vechi, astfel incat mi se pare ca jocul nu ofera o imbunatatire grafica vizibila fata de Origins. Miscarile fetelor, ovhilor si gurilor personajelor par aceleasi de la Arkham Asylum incoace, desi au trecut 6 ani de la primul titlu al seriei si suntem totusi de 2 ani de zile pe next gen.

    Ceea ce ajuta insa foarte mult jocul, si imersiunea (compensand astfel anumite neajunsuri grafice), este sunetul.


    SUNETUL:
    Asa cum ne-am obisnuit incepand cu Arkham Asylum, vocile personajelor si muzica fac deliciul jucatorului. Talentul incontestabil al actorilor, timbrul vocal inegalabil al lui Kevin Conroy si vocea unica care infioreaza a lui John Noble, ajutate si de prezentele lui Mark Hamill, Jonathan Banks si Troy Baker (cvasi present in mai orice joc triple A de pe piata), fac din acest joc una dintre cele mai inaltatoare experiente de gaming din punct de vedere auditiv.

    Muzica este si ea excelenta si compozitorii Nick Arundel si David Buckley (primul lucrand si la Arkham Asylum si Arkham City), aduc aces joc aproape de nivelul musical al unor capodopere cinematografice precum Batman-ul lui Tim Burton si The Dark Knight.

    In rest, sunetele de fundal, fie ele efecte speciale sau voci de pe strazile sau din skyline-ul Gotham-ului (desi repetitive uneori), contribuie la atmosfera construita minutios.


    ALTE MENTIUNI:
    Pe console lanasarea jocului a fost un success, insa jocul a prezentat probleme destul de mari la versiunea de PC, probleme care au si dus la retragerea de la vanzare de pe Steam a jocului imediat dupa lansare. Asta cu toate ca WB si Rocksteady au amanat lansarea initiala a jocului de doua ori, citand intentia de a scoate pe piata un produs perfect functional. La asta se adauga si un Season Pass de 40 de dolari (care costa cat 2/3 din pretul jocului), si desi season pass-ul ofera ceva content, pare totusi un cost exagerat, considerand raportul calitate/pret. Nu pot considera cantitatea pentru ca cei de la Wb au anuntat content nou in fiecare luna pentru urmatoarele 6 luni, si eu momentan am identificat content pentru doar 3 luni, ceea ce ar insemna ca e posibil sa urmeze ceva suprize in viitor.

    La capitolul rejucabilitate si platina, eu cred ca excesiva folosire a batmobilului scade putin din rejucabilitate, dar eu fiind un fan al personajelor, si dorind sa obin toate trofeele (achievment-urile) am terminat deja story-ul de doua ori (odata pe modul new game+), l-am completat o data 100%, si am acumulat 69 de * din 78 posibile din challenges. Deci pot considera ca daca nu m-am plictisit (poate doar m-am enervat putin) facand toate astea, jocul e o experienta care merita repetata cel putin o data. Mai ales ca ofera ceva optiuni de customizare a lui Batman si a tankului, atat folosind skin-uri cat si prin faptul ca dupa doar un gameplay, teoretic nu poti upgrada la maxim toate aspectele personajului si ale vehiculului. Partea buna este ca la new game + iti pastrezi upgrade-urile si toate trofeele colectionate de la Riddler, resetandu-se doar povestea si restul misiunilor secundare. Si evident, crescand dificultatea adversarilor.

    Inainte sa inchei as mai mentiona un neajuns: dupa cum am spus undeva mai sus, jocul prezinta trei variante de final. Una dintre ele (a doua) insa poate fi accesata doar daca ai terminat povestea, dar in acelasi timp ai completat doar 7 din cele 14 misiuni secundare. Daca ai terminat 8, nu mai poti accesa finalul. si va trebui sa le completezi pe toate pana la 14, pentru a putea accesa cel de-al treilea final.


    CONCLUZIE:
    Batman Arkham Knight (cel putin pentru versiunile de console) se ridica in mare la inaltimea asteptarilor. Este un joc care face cinste primelor doua din seria Arkham, si este destul peste Origins. Ofera un gameplay mai bogat si variat, si o poveste interesanta, ajutata foarte mult de atmosfera creata de mediul visual, dar mai ales de sunet. Batmobilul este o adaugire binevenita in principiu, dar folosita obligatoriu in mod excesiv pe parcursul jocului. Cu toate acestea este un joc care isi merita fiecare banut.


    NOTE:
    Story: 9
    Gameplay: 8.5
    Sunet: 10
    Grafica: 8.5
    Multiplayer: Fara... Thank the GODS!
    Nota finala: 9

    Si inca doua note suplimentare:
    Rejucabilitate: 7
    Dificultate platina: 3-4
    Attached Images Attached Images batman_arkham_knight_04.jpg batman_arkham_knight_03.jpg batman_arkham_knight_05.jpg batman_arkham_knight_06.jpg batman_arkham_knight_07.jpg batman_arkham_knight_08.jpg batman_arkham_knight_09.jpg batman_arkham_knight_01.jpg

  2. #2 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Si eu am urât faza cu mașina, mulțam pt recenzie, foarte bună

  3. #3 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Grats for the review! Keep up the good work!

  4. #4 SP
    Member chris diaz's Avatar
    raducucosmin , multumim pentru recenzie.

    Si fiindca s-a adus in discutie batmobilul :


  5. #5 SP
    Senior Member Mayhem's Avatar
    Raducucosmin +10 pentru un review foarte bun.

  6. #6 SP
    Senior Member poiuyt's Avatar
    cam la 9 am ajuns si eu cu nota finala , sunt unele misiuni cu masina care chiar ajung sa te enerveze

  7. #7 SP
    Senior Member raducucosmin's Avatar
    Quote Originally Posted by chris diaz View Post
    raducucosmin , multumim pentru recenzie.

    Si fiindca s-a adus in discutie batmobilul :
    Console common folk. Phuahahahhahahaha.

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. User Review: Batman Arkham City By batmanfan in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 24 Last Post: 06-01-2012, 20:58
  2. User review: Batman : Arkham Asylum By trickz in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 3 Last Post: 14-12-2009, 19:54

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts