Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 8 of 8

Thread: User Review: Broken Sword 5: The Serpent's Curse - PS4

  1. #1 SP
    CG Editor Dant3's Avatar

    User Review: Broken Sword 5: The Serpent's Curse - PS4

    Un fel de introducere: In urma cu aproximativ 20 de ani s-a nascut un joc foarte drag mie, Broken Sword. Prin '98 am avut norocul sa primesc de ziua mea un PC, o adevarata racheta pentru acele timpuri, un Pentium 2 MMX la 333 Mhz cu 32 MB RAM, o placă video de vreo 8 MB si un HDD imens, 4.3 GB. Cand ma gandesc ca azi sunt telefoane care imi fac de ras deja piesa de muzeu... Primul joc incercat a fost Broken Sword, la recomandarea unui amic, iubea foarte mult acest tip de joc. Datorita lui am inceput sa indragesc jocurile point and click adventure, iar de atunci nimic nu s-a schimbat. Dupa cum spuneam, au trecut vreo 20 de ani, Doamne, ce am imbatranit! De atunci si* pana azi am jucat toate jocurile din aceasta franciza, primele doua mi-au placut foarte mult, celelalte nu prea. De ce nu mi-au placut atat de mult? O sa zambiti poate. In primul rand trecerea de la 2D la 3D m-a dat peste cap, din punctul meu de vedere acest joc nu are ce cauta in 3D, in al doilea rand schema de control, gameplay-ul propriu-zis a fost dezastruos. Nu am putut sa ma obisnuiesc. Poate pentru unii aceasta trecere a insemnat evolutie, nu si pentru mine.

    Cred ca prin 2012 am auzit ca se lucreaza la un nou joc Broken Sword, mi-am spus yeeei, cu juma' de gura, nu mai aveam incredere. Apoi am auzit stirea cu deja celebrul Kickstarter, am zis meh, nu credeam nici in asa ceva. Mi-era ciuda, imi vedeam copilaria stricata de unii care voiau sa profite de pe urma unor gameri melancolici. Ei bine, nu prea a fost dracu' chiar atat de negru. Se vorbea deja de intoarcerea la origini, mediu inconjurator in 2D cu personaje in 3D, am inceput sa zambesc, am inceput sa sper.

    Prin decembrie 2012, asa imi aduc aminte, am auzit un zvon, Broken Sword ar veni pe PS Vita si PC, PC-ul era deja o platforma disparuta pentru mine, acum ma jucam pe consola. Am zis, ok, dar pe PS3 nu? Nu mi-a raspuns nimeni. Bai, eu ce fac? Un gand mi-a raspuns intr-un tarziu, ia-ti PS Vita! Pe scurt, am luat Vita, am jucat pe ea cam tot ce aveam de la PS Plus, frumos gadget. Daaar, nu stiu, nu am putut sa ma obisnuiesc, ma dureau mainile, nu se anuntau nici vremuri prea bune, am zis sa o dau. Viata mea alaturi de Vacuta a fost ca o ploaie de vara. O sa il joc pe PC, asta e...

    A venit sfarsitul lui 2013, s-a lansat pe platformele mai sus amintite, specialistii au dat note cum as da eu daca m-as apuca sa scriu recenzii pentru CoD si Battlefield. Am inchis ochii, am oftat si apoi am trecut la "next-gen". Mi-am spus,* acum daca tot avem arhitectura de PC poate il vad si eu pe consolele noi. Ei bine, a venit, incepand de azi, Broken Sword 5 e disponibil si pe PlayStation 4/Xbox One.

    Poveste si Gameplay

    Dupa un filmulet in care vedem un tip cum isi da viata pentru un tablou, jocul te arunca direct in mijlocul actiunii, exact cum o faceau in trecut titlurile mai vechi. Am spus, hei asta e un semn bun. O sa introduc cateva spoilere mici, sa va formati o parere si voi, cei care poate nu cunoasteti inca aceasta franciza, acest univers superb.

    Jocul incepe cu o crima si cu furtul unui tablou dintr-o mica galerie de arta din Paris. Totul se petrece foarte repede, nu prea intelegi cum in amiaza mare, poate intra unul inarmat, trage, ia un tablou de pe un perete, nu tu alarma, nu tu nimic. E clar ceva e putred in Danemarca, adica Franta. Eroii nostri ca si pana acum sunt tot cei doi simpatici, americanul George Stobbart si simpatica frantuzoaica Nico Collard. Nico apuca sa fotografieze incidentul cu al ei smartphone, fugind apoi dupa criminal, curaj mare pe fatuca asta. George ramane in galerie incepand sa isi puna si el cateva intrebari. Ah, era sa uit, tabloul furat era tocmai tabloul asigurat de firma unde lucreaza al nostru personaj principal, mama coincidentelor. Dupa un telefon dat de al nostru personaj sefului sau, intra in actiune spiritul de detectiv al acestuia, nu mai conteaza ca firma la care lucra e buna de plata, Stobbart vrea sa inteleaga de ce nu a pornit alarma. Imediat descopera ca...ma opresc aici, va las pe voi. Va mai spun doar ca povestea e plina de intrigi, rasturnari de situatie, conspiratii. Toate acestea din cauza unui tablou care ar urma sa-l aduca printre noi pe Lucifer. In tablou vedem cateva personaje cunoscute, Maria Magdalena, Iuda, Sarpele din Gradina Edenului, ce sa mai, o poveste parca desprinsa din scrierile lui Dan Brown. Daca v-au placut Codul lui DaVinci si Ingeri si Demoni va recomand acest joc, daca nu, va rog sa-l incercati. Eu zic ca merita.

    Despre gameplay nu pot sa va spun prea multe, e un point and click adventure din nou, ceea ce e foarte bine. Are insa un minus, anumite obiecte nu se vad foarte bine iar din aceasta cauza o sa va treziti ca va uitati ca mata in calendar, noroc cu sistemul Hint, care este implementat destul de bine.

    Grafica si Sunet

    Imediat dupa introducerea totul se asterne pe ecran ca o pictura in ulei, o grafica superba, o pictura care m-a ajutat sa calatoresc in trecut, chiar daca doar pentru cateva momente. A fost o senzatie ciudata, stomacul mi s-a facut ghem si cineva, nu stiu cine, mi-a pus un pic de apa in ochi. Ma vedeam din nou copil, undeva prin iarna lui '98, butonand un calculator primit in dar de Sfantul Nicolae. Doamne, cata vreme a trecut! Sa revenim, am oftat destul, cica nu e bine, scurteaza viata. Foarte frumos ce mi se asterne in fata ochilor, felicitari domnilor, v-ati intors cu succes la origini. A sunat ciudat, nu i-am injurat, las' ca intelegeti voi.

    La capitolul sunet sta destul de bine, voice acting-ul e si el la inaltime, unele glume foarte bune, altele mai proaste. Nu prea mi-au placut vreo doua chestii, coloana sonora si sunetul din mediul înconjurator. Nu e foarte rau, dar la o asemenea pictura parca mergea mai mult un Ave Maria, care ce-i drept apare la un moment dat, dar prea putin. Imi place ca cei de la Revolution au folosit* difuzorul din DualShock 4 pentru a ne aduce sunetul in momentele in care personajele vorbesc la telefon, toti developerii ar trebui sa o faca. Nu știu, sa fie ceva obligatoriu pentru PlayStation 4, mi se pare o chestie foarte tare.

    Concluzie

    Stiu ca v-am plictisit la inceput cu amintirile mele din copilarie, acum o scurtez. Daca sunteti fani point and click si mai ales Broken Sword, nu aveti voie sa pierdeti acest titlu. Din punctul meu de vedere este un joc care merita cumparat chiar din prima zi, mai ales ca acum cand jocul nu mai este impartit in doua capitole. Este cel mai bun point and click de pe generatia actuala! Povestea e destul de lunga, cel putin 12 ore, eu spun ca merita cei 130 de lei. Apropos, am inteles ca jocul se lanseaza si in varianta fizica. La noi nu l-am gasit, dar se poate cumpara de pe Amazon, vreo 18£.
    Multumesc celor de la Revolution pentru codul de review si bineinteles ConsoleGames pentru suport!

    PS: Sa imi spuneti va rog cu cine seamana tipul blond din poza, cel din a doua poza atasata.
    Hint: oligarh, rus!

    Poveste: 8.5
    Grafica: 9
    Sunet: 8.5
    Gameplay: 8

    Nota finala: 8.5
    Attached Images Attached Images broken_sword_5_screen_08.jpg broken_sword_5_screen_07.jpg broken_sword_5_screen_06.jpg broken_sword_5_screen_05.jpg broken_sword_5_screen_04.jpg broken_sword_5_screen_03.jpg broken_sword_5_screen_02.jpg broken_sword_5_screen_01.jpg

  2. #2 SP
    Why so serious ? razvanrazy's Avatar
    Felicitari de review. Si de amintirile aduse. Noi doi cam semanam. Eu tot prin 97-98 mi-am luat primu calculator mai potent (avusesem 286) si mi-am luat Pentium 166MHz MMX cu 16GB RAM si HDD de 2GB

    Si da, a fost printre primele jocuri jucate si de mine (cred ca au fost 3 - Tomb Raider 3, GTA 1 si Broken Sword) si m-a super captivat.

    Inca retin perfect numele si intamplarile jocului si George si Nico chiar mi-au ramas printr-un neuron...

  3. #3 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Merci, poate 16MB RAM Hai, nimeni? Cu cine seamana blondul din poza cu nr 6, eu o urcasem a doua Bine, calitatea nu prea e bună, compresia lu' pește.

  4. #4 SP
    Why so serious ? razvanrazy's Avatar
    Eeee, cu Putin toata ziua

  5. #5 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Parcă intenționat l-au făcut așa, să auzi ce spune, cred ca îl interzic rușii sau apare varianta cenzurată

    ---------- Post added 04-09-2015 at 17:19 ----------

    Adăugați vă rog și acest video, mi-a scăpat

  6. #6 SP
    Junior Member catalin32's Avatar
    super review si mai ales amintirile din copilarie. Nici mie nu-mi vine sa cred ca pc-urile gold pentru care au trudit la greu parintii au ajuns acum piese de muzeu si nici nu clintesc in fata ultimelor modele de telefoane. Frumos descris si super joc broken sword 5.

  7. #7 SP
    Member marv's Avatar
    preferatul meu din serie e al doilea, The Smoking Mirror. La fel ca si in cazul tau, a fost primul joc pe care l-am jucat pe primul meu PC. Mai mult decat atat, era si primul joc original pe care l-am avut, dat de revista LEVEL (era primul numar din LEVEL pe care mi l-am cumparat). Dupa cum vezi ma leaga si pe mine multe de seria asta.

    Al 5-lea joc e intr-adevar un urmas demn de numele seriei, desi m-am bucurat si de incercarile lor tridimensionale. Totusi Broken Sword e menit sa fie 2D, altfel parca e cumva...artificial.

    Am incercat sa am rabdare si sa-l iau pe Vita, dar n-am rezistat si l-am jucat pe PC. Apoi l-am primit cadou de ziua mea in editie de colectie. Clar unul dintre cele mai frumoase cadouri primite vreodata. Ma bate gandul sa-l iau si pt Vita si PS4 ca sa imi arat sustinerea fata de Revolution, dar o sa astept reduceri.

    Un mic sfat, eu as sterge spoiler-ul legat de scopul tabloului, in rest numai de bine!

  8. #8 SP
    CG Editor Dant3's Avatar

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. User Review: The Fall - PS4 By Dant3 in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 0 Last Post: 22-08-2015, 20:11
  2. User Review: Broken Age By raduadelin in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 3 Last Post: 26-07-2015, 19:18
  3. User Review: The Lego Movie Videogame - PS4 By naz in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 0 Last Post: 23-05-2014, 22:45
  4. User Review: Heavenly Sword By TigeR in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 9 Last Post: 02-09-2008, 15:58

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts