Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 8 of 8

Thread: User Review: Mass Effect Xbox 360

  1. #1 SP
    Senior Member Bobby's Avatar

    User Review: Mass Effect Xbox 360

    Bioware nu era la prima incercare cu un RPG pe console, astia incercandu-si norocul cu Star Wars: Knights of the Old Republic ca mai apoi sa lanseze si Jade Empire. Asadar cand s-a anuntat Mass Effect deja gamerii isi pusesera sperantele intr-un joc cu adevarat impresionant si care sa umple golul segementului RPG pe platforma noastra preferata.

    Jocul ca orice alt RPG incepe cu probabil cea mai grea parte: alegerea si creerea personajului. De ce spun ca este grea? O spun deoarece eu (cel putin) stau vreo ora si ceva la acest pas. Mereu am dubii. De ce sa ma fac soldier si nu engineer? M-am facut brunet dar parca as vrea blond. Si tot asa. Asa a fost cazul si in Mass Effect. Mult timp am petrecut creandu-l pe Comandantul Shepard. Plus secventa de inceput cu conectarea la baza de date a aliantei este super.

    La inceput esti pus sa iti alegi trecut : spacer (ai crescut in sanul aliantei in statii sau pe nave si te-ai inrolat la 18 ani), colonist ( ai trait pe Mindoir, o colonie atacata de negustorii de sclavi cand ti-a fost omorata toata familia si ai fost salvat de o patrula a Aliantei), Earthborn ( ai trait pe strazile Pamantului in gasti de cartier) si apoi profilul psihologic unde ai de ales intre SoleSurvivor (in timpul unei misiuni ce nu a mers cum trebuia ai facut tot posibil sa supravietuiesti desi toti camarazii au murit) sau WarHero (ti-ai riscat de nenumarate ori viata pentru a-ti salva colegii) iar ultima alegere este cea de Ruthless ( faci orice ortodox sau neortodox pentru a termina misiunea). Alegerile par grele la inceput dar importanta lor se rezuma la o misiune special pentru fiecare trecut si la anumite replici in dialoguri. Storyline-ul nu este schimbat in niciun fel important de catre aceste alegere.

    Apoi urmeaza creearea personului unde putem alege intre 3 clase principale (soldier, engineer si biotic user) si mix-uri intre acestea. Diferentele se refera la capacitatea de a folosi arme, armuri si diferite puteri si nu in ultimul rand skill-uri. In timp ce soldatul poate purta Heavy Armor si folosi Sniper Rifle ori Assault Rifle ( la a2a rejucare a jocului putem alege un skill in plus la caracter asa ca cu soldier putem folosi cam toate armele ) Sentinelul nu poate folosi decat biotics si tech skills. Restul claselor sunt Engineer ( doar light armor si pistoale + tech specialist), Adept (biotic + light armor si pistoale), Infiltrator ( biotic/tech + pistoale si sniper rifles) si Vanguard ( un pic din toate si medium armor + shotgun). Ok, am vorbit destul despre primele minute din Mass Effect asadar sa mergem mai departe.

    Despre grafica nu cred ca este cazul sa vorbesc la Mass Effect deoarece o secunda cat l-am jucat nu m-a interesat grafica. Dar totusi trebuie s-o mentionez. Pentru un joc gen Mass Effect aceasta arata chiar foarte bine. Cutscene-urile si decorurile fie ele interioare sau exterioare arata bine spre foarte bine. Ceea ce chiar m-a impresionat au fost detaliile fetelor personajelor cu care Shepard interactioneaza in joc. Fie ca este vorba de Ashley ori de Saren ori de diferite persoanje cu care vom vorbi pe parcursul jocului se vede clar ca s-a acordat o atentie deosebita acestora. Singurul lucru ce este de reprosat la partea grafica este faptul ca pe buncarele de pe diferite planete sunt toate identice. Parca si vad acum in timp ce scriu review-ul holul de la intrare, prima incapere, apoi depozitul urias unde vom fi nevoiti sa omoram tot ce misca ( cam in majoritatea side quest-urilor va fi vorba de boom boom) si apoi inca un hol si 2 incaperi la dreapta si la stanga unde gasim arme si armuri de level-uri ridicate.

    Povestea se poate spune ca este una tipica: trebuie sa salvam lumea pe care o stim de la a fi distrusa de o rasa de mult apusa. Saren, un spectru al aliantei ( ceea ce vom deveni si noi dupa prima misiune) o ia pe cont propriu si incearca readucerea un rase de mult apusa pentru a „curata” lumea de ceilalalti locuitori printre care se numara si rasa oamenilor. Aceasta este main storyline dar Mass Effect exceleaza si la capitolul side missions desi nu se ridica la nivelul Oblivion ori KOTOR. Atata timp cat misiunile sunt cele oferite de personaje acestea sunt super deoarece exista si misiunile de „sal*****g” cand vom fi nevoiti sa luam planeta cu planeta la rand, sa aterizam cu mako-ul si sa cautam artefacte sau resurse and that’s extremely booring. Side missions-urile le putem primi ori vorbind cu lumea de pe strada, ori fiind abordati de frumoase doamne propunandu-ne sa eliminam 3 capi ai mafiei "galactice" ori cand vrem sa intra in World Map sa ne alegem o destinatie sunt contactati de comandati ai flotei Aliantei rugandu-ne sa le rezolvam probleme cu diferite A.I. ce incep s-o ia razna ori sa luam parte la negocieri cu diferiti urmariti. Nu seamana misiunile intre ele ca poveste dar actiunea este cam aceeasi. Cutscene, dialog, zburat in alt sistem, aterizat/aselenizat, mers cu mako-ul 2-3 minute, intrat intr-o baza si omorat totul.

    Asa, ajungem la cea mai frumoasa parte si anume gameplay-ul. Sincer nici nu stiu de unde sa incep fiindca sunt atat de multe de spus. Hai sa incepem cu paragon/renegade aka folosirea ori a charm-ului ori a replicilor de intimidare. In functie de cum vom vorbi in dialogurile cu NPC-urile sau de actiuni caracterul nostru va primi puncte paragon ori renegade. Asdar daca veti prefera sa omorati colonisti in loc de a-i proteja veti primi renegade points iar daca preferati sa ajutati diferiti agenti sub acoperire sa iti duca la indeplinire misiunea vei primi paragon points. In afara de a primi un achievement la obtinerea la 75 de puncte pentru una dintre aceste 2 statistici jocul nu este modificat in niciun fel pe parcurs. Doar finalul va oferi o alternativa ce se doveste a fi scurtarea cu 30-40 secunde a jocului.

    Ceea ce mi-a placut in joc a fost faptul ca Shepard are propria lui voce (masculina ori feminina) iar la fiecare reply al nostru ii vom putea auzi vocea nu doar citi textul. Dialogurile sunt extreme de bine facute in joc, tinzand spre perfect. Intre misiuni poti interactiona cu toti membrii echipajului de pe Normady, in special cu cei din echipa ta. Dupa fiecare misiune veti putea vorbi cu acestia despre ce am facut in misiune, daca ati facut ceea ce trebuia sau nu, puteti afla ce ii apasa pe colegi, ce probleme au, ce trecut au, dialoguri ce pot deschide noi quest-uri ori pot infiripa relatii de iubire intre Shepard si .. (o sa aflati voi).

    Bataliile vor parea grele la inceput pana cand va veti obisnui cu control foarte asemanator cu Kotor. Shooting-ul se va face direct in timp ce puterile sunt activate prin apasarea RB si apoi selectarea puterii respective. In acest timp jocul va fi oprit. Pare greu dar dupa 2-3 ore de joc va veti obisnui cu controlul iar daca stiti sa va si sincronizati puterile cu salvele de arme totul vi se va parea banal chiar. ( La a3a rejucare pe Hardcore mi se pare banal de simplu pana si bataliile de la final care la prima jucare mi s-au parut infernale). Puterile variaza de la PUSH ( impinge pur si simplu toti adversarii din fata, asta la nivel maxim), Lift (ii ridica in aer) ori Shield ( creeaza un shield in jurul personajului permitandu-i sa sustina damage foarte ridicat perfect pentru actiunile gen rush unde te duci in mijlocul inamicilor si incepi dupa sa tragi).

    Se pune foarte mult accent pe alegerea armurilor si a upgrade-urilor. Fiecare articol poate fi upgradat: de la armura la arme ori biotic implants. Numarul si diversitatea acestora te va da pe spate. Fiecare arma este produsa de mai multe intreprindere si fiecare are level ce varieaza de la 1 la 8. Nu stiu daca este si mai sus, eu cel putin nu am gasit. Poti petrece foarte mult timp in meniul de Inventar configurandu-ti exact cum iti doresti fiecare membru al echipei. Un echipament pus la punct poate face diferenta intre Mission Succesfull ori Critical Error.

    Partea de sunet a jocului este foarte bine pusa la punct de catre cei de la Bioware. De la muzica la vocile personajelor totul pare fara greseala. Vocile te fac sa te simti intr-un film ( daca ati activat si grain filter atunci chiar ca va veti simti ca intr-un film) si te fac parca sa te simti acolo, langa Shepard cand este facut Spectru ori cand vorbeste cu Wrex despre problemele rasei sale. Voice acting-ul este de nota 11. Perfect, nu am ce sa ii reprosez.

    Prin alte review-uri am citit ca Mass Effect are mari probleme cu framerate-ul. Sincer pot sa va spun ca desi l-am jucat de 3 ori adunand peste 50 ore de gameplay niciodata nu am avut probleme mari cu framerate-ul. Da, mai scade in unele momente pentru 2-3 secunde dar atat. Eu nici macar nu l-am mai observat dupa ceva timp. Este prea frumos jocul si prea atragatoare povestea prea a acorda atentie acestor minusuri minore. De asemenea as adauga timpul excesiv de lung petrecut in lifturi. Nu, chiar vorbesc serios. De exemplu, cand suntem pe bordul navei Normady si vrem sa coboram de pe Deck la „vestiare” unde putem vorbi cu co-echipierii trebuie sa luam un lift care se misca cu viteza melcului. Putem vedea clar cat de greu se misca acesta fiind pe laterale liber. Iar pe Citadel (principalul oras din viata Mass Effect) lifturile intre oras si docking bay se misca ceva mai rapid dar iti dau senzatia ca faci o calatorie spre centrul pamantului nu altceva. Acelasi lucru este valabil si pentru celalalte lift-uri de pe planetele pe care vom fi nevoiti sa le vizitam in misiunea noastra de a salva lumea de la disparitie.

    Plus, finalul si cutscene-urile de final sunt pur si simplu impresionante. Dupa ce s-a terminat jocul eu inca eram cu gura deschisa, stand pe scaun cu controler-ul in mana. Si nu mi se intampla asta foarte des. Trust me, greu ma impresioneaza un joc. Dar Mass Effect a facut-o din primele minute pana la ultima secventa a cutscene-ului de final.

    Daca ar fi sa ii acord note cred ca acestea vor fi cam asa :

    Storyline : 9.5
    - Povestea principala este geniala in schimb side quest-urile devin repetitive si booring ( sal*****g ones)
    Grafica 9
    - Detaliile caracterelor sunt super in schimb uneori exista acele slowdown-uri de framerate
    Sunet 10
    - Voice-acting perfect
    Gameplay 9.5
    - Ceva mai greu la inceput dar dupa este floare la ureche

    Nota Finala : 9.5

    Este un joc ce l-am trecut si in lista de Must-Buy al anului 2007 si este un joc ce intotdeauna va fi intre favoritele mele.
    http://www.consolegames.ro/forum/f68...-games-2007-a/
    Attached Images Attached Images mass-effect-screenshot-1.jpg mass-effect-screenshot-5.jpg mass-effect-screenshot-2.jpg mass-effect-screenshot-4.jpg mass-effect-screenshot-3.jpg mass-effect-screenshot-6.jpg mass-effect-screenshot-7.jpg pic_mass_effect_races.jpg mass-effect-screenshot-8.jpg

  2. #2 SP
    Member collector's Avatar
    bravo , acum sa asteptam mass effect 2

  3. #3 SP
    Senior Member DonAdryan's Avatar
    nice job!

  4. #4 SP
    Cons. Mercedes-Benz djleo666's Avatar
    Super jocul, ma cam tine noptile lipit de Tv sa vad ce mai gasesc nou pe alte planete... din cate am inteles este o trilogie, daca e adevarat atunci putem spera sa avem jocuri bune in continuare !

  5. #5 SP
    Junior Member mihaipiratu's Avatar

    Thumbs up frumos joc, intr-adevar

    Merita jucam 100% pana la final. Replicile date in joc construiesc caracterul lui Sheppard.

  6. #6 SP
    Senior Member Bobby's Avatar
    Replicile nu fac decat sa iti dea puncte paragon si renegade care spre deosebire de KOTOR nu aduce nicio modificare in poveste

  7. #7 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Bobby, n-am vazut nimic in review despre "Bring down the sky", DLC-ul de la Mass Effect. Nu de alta, dar sa stiu daca merita sa-l joc (ca de cumparat l-am cumparat). Din cate am inteles, sunt cam 90 de minute de gameplay si pt. maniaci un achievement de 50 de puncte. Poate cineva care l-a terminat sa ne faca un mini review

  8. #8 SP
    Senior Member Bobby's Avatar
    Vine si ala cat de curand

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. Mass Effect 3 Review By MonkY in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 16 Last Post: 26-08-2012, 17:41
  2. User Review: Mass Effect 2 By drik in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 42 Last Post: 11-04-2010, 02:07
  3. User Review: Mass Effect 2 By Khan in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 7 Last Post: 16-02-2010, 21:47

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts