Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 13 of 13

Thread: User Review: DOOM

  1. #1 SP
    Junior Member lamur's Avatar

    User Review: DOOM

    DOOM. Era prin 1994 parca, cand s-a deschis in Resita un fel de showroom de prezentare afiliat unei firme care se ocupa cu vanzarea de componente de PC, iar senzatia showroom-ului era un shooter absolut demential in care trebuia sa infrunti hoarde intregi de demoni veniti de cine stie unde, care de care mai urati si mai fiorosi.

    Episode I: Knee-Deep in the Dead

    Armele erau spectaculoase, sunetul shotgun-ului cred ca mi-l amintesc si in ziua de astazi... cum se auzea... pe un SoundBlaster... actiunea furioasa iar grafica absolut sublima. Jucasem inainte Wolfenstein 3D iar jocul asta nou de ii ziceau DOOM era tot de la taticii gen-ului FPS - id Software.

    Fara discutie a fost unul dintre jocurile care mi-au marcat copilaria, mie si multora asemenea mie, alaturi de Quake, Descent si mai tarziu Forsaken. Dupa DOOM 1 am avut... DOOM 2. Lansat la un an distanta, Doom II: Hell on Earth a fost... aceeasi marie cu aproape aceeasi palarie, dupa care franciza a luat o pauza de aproximativ 10 ani. 10 ani in care fanii nu numai ca nu l-au uitat dar si-au dorit cu ardoare o continuare. Care nu a intarziat sa apara... In straie noi, powered by id Tech 4, in 2004, id Software anunta cu surle si trambite...

    DOOM 3!!!

    Union Aerospace Corporation (UAC) face niste experimente suspecte pe Marte in urma carora se deschide o poarta catre Iad pe care vin... ghici ce? Ingerasi care canta la harpe, sirene si fluturasi mov... Mnu, din care vin ca de obicei, hoarde intregi de demoni mari urati violenti nespalati agresivi si fara nici cea mai mica intentie de a purta o discutie civilizata. Cu tine, un space marine corporal care numa' ce ai ajuns la baza de pe Marte.

    N-ai ajuns bine si incepi sa te distrezi maxim. Cu sirenele? Sigur, ai vrea tu... Incepi sa te distrezi bantuind prin coridoare intunecate, cotrobaind prin locuri suspecte si trimitand inapoi in Iad demonii care au venit sa-ti strice feng shui-ul. Dar nu te necaji, intr-un final (desi cu greu) scapi cu viata. Jocul a fost bine primit, fanii DOOM l-au savurat, pentru ca ce poate fi mai placut intr-o dupamiaza ploioasa sau intr-o seara in care iubita este lipsa, decat sa iei situatia in propriile maini si sa faci putina justitie pe Marte cu potarnichile alea de demoni scapati de la chinurile vesnice ale iadului...

    Dupa DOOM 3, praful s-a asezat atat pe Marte cat si pe tastaturile gamerilor de pretutindeni care asteptau cu sufletul la gura o noua versiune. DOOM a fost prea misto ca sa dispara asa in neant. O continuare care de data asta intarzia sa apara, o continuare care (spre disperarea fanilor) a suferit de boala Duke Nukem.

    In 2009 a fost anuntat ca DOOM 4 se afla in lucru iar noi ne-am bucurat tare. In 2013, ciudat an, aflam ca DOOM se afla intr-un mega impas iar developmentul este repornit aproape de la zero. Zic e clar, s-a terminat cu el, il amana, il reseteaza, il rebooteaza, numa bine il ingroapa de tot. Nu a fost chiar asa, oamenii au facut asta pentru ca doreau ca urmatorul DOOM sa se intoarca la radacini. Adica sa nu devina o continuare absolut plictisitoare ci sa revina la atmosfera si stilul alert din primele versiuni. Tu si demonii, asta e toata povestea in DOOM. Aia vin multi si tu trebe' sa ii casapesti pe toti, intr-un mod cat mai violent cu putinta.

    3 ani mai tarziu, DOOM 4 vede lumina reflectoarelor.

    Reboot-ul din 2013 i-a prins bine pentru ca DOOM este... ei bine... este DOOM. Avem o grafica adusa la zi si un gameplay extrem de fluid la 60fps [am inteles ca pe ambele console se pastreaza acest lucru]. Avem adversari care de care mai urati si mai nervosi si avem cele mai misto efecte speciale / fatalitati pentru nefericitii demoni care de data asta habar n-au ce ii asteapta.

    Poveste

    Iti mai aduce aminte Marte? Erai un caporal trimis sa investigheze niste lucruri ciudate, ceva cercetatori lipsa, o serie de experimente putin prea periculoase, maruntisuri d'astea... Nu iti mai aduci?

    Vezi ca tot acolo te trezesti acuma... Te trezesti legat de un altar intr-o pivnita suspecta pe Marte si constati ca ai parte de o invazie demonica care nu sti de unde vine si ce treaba are cu tine. Te eliberezi si incepi cautarea vietii tale, incercand sa ajungi la suprafata si intre timp sa afli care e sursa infestarii demonice si cum ai putea sa o opresti.

    O mega poveste cu multe intrigi si rasturnari de situatie, care te impinge din agonie in tristete si in fericire in acelasi timp, care te tine lipit de... nevermind...

    Gameplay

    Nu poti sa faci reload! NU POTI SA FACI RELOAD! Poti sa faci Double Jump dar nu poti sa faci reload. Trebuie sa impusti tot ce misca pe banda rulanta, NU ai timp sa faci reload! Asa ca baietii nu au implementat o mecanica de reload. PENTRU CA NU AI TIMP SA FACI RELOAD!

    Gamepaly-ul e frenetic. Aia vin spre tine in hoarde, sunt o gramada, tu esti singur. Nu ca ar fi asta o problema. Aia sunt suparati, esti tu suparat. Daaar tu ai ditamai armele cu tine, la randul lor, care de care mai suparate.

    Toate armele clasice din DOOM se intorc intr-o prezentare vizuala de exceptie (plus cateva noi) avand ca unic scop - macabrul macel si grotescul spectacol vizual de care esti 100% responsabil.

    Pistolul e cea mai necajita arma. Shotgun-ul e superb! Drujba, veche dar de incredere, e un must have, semanand groaza absoluta in randul bietilor nefericiti dezmembrati care habar n-au ce ii asteapta, iar BFG-ul... da da, avem BFG-ul, este in lipsa altui cuvant, SUBLIM.

    Fatalitatile de care vorbeam se numesc Glory Kills (sunt extrem de spectaculoase) si arata de fapt suprematia ta absoluta asupra prapaditilor care n-au avut pace sa stea in Iad si au venit sa-ti tulbure tie linistea.

    Daca esti ranit, cauti health pack-uri pentru ca sanatatea nu se regenereaza singura (ca la toate shooterele care se respecta - ai luat 10 gloante, stai la o pauza de respiratie si esti ca nou). Nu, aici trebuie sa gasesti pachetele de sanatate pe care le asimilezi asemeni unui Borg din Star Treck dupa care esti OK bah'. Inapoi la casapit demoni. Eu am impresia ca iti si place...

    In cazul in care din motive obscure mori, nu crezi ca mori asa usor. Tine minte ca aia pe care i-ai chinuit pana acuma vor razbunare, iar strigatul lor ajunge din Iad tocmai catre nefericitul responsabil de terminarea existentei tale. Deci nu mori cu una cu doua pentru ca prima data demonul de deasupra ta (stiu suna pervers) iti smulge membrele si dupa ce ti le smulge iti da cu ele in cap. Drept razbunare. Pentru ca ai fost rau. Raule.

    Apropo de nivele, ai 13 nivele ca asa e frumos iar pe fiecare nivel exista cate o zona secreta care poate fi activata si odata activata iti ofera posibilitatea sa joci pe rand 13 nivele ale originalului.

    Grafica

    DOOM este motorizat de id Tech 6, care este produsul unei echipe extrem de dedicate formata din veterani de la id Software si ingineri de top din industrie incluzand chiar si un numar destul de mare de experti de la Crytek.

    Rezultatele sunt spectaculoase. Jocul are o prezentare grafica de exceptie. DOOM is all about gameplay dar grafica isi face treaba incredibil de bine, oferind in acelasi timp un gameplay fluid la 60 de cadre pe secunda pe ambele console.

    Avem o gramada de tehnologii grafice implementate in id Tech 6 - Anti-aliasing, Player self-shadow, Compute shaders, Motion blur, Depth of field, HDR Bloom, etc.

    DOOM arata bine, in unele momente chiar foarte bine, este atmosferic, reuseste sa te faca sa simti ca esti acolo, simti gustul de praf de Marte in cerul gurii, culorile sunt vii, efectele speciale bine gandite, iar Glory Kills sunt implementate vizual extrem de spectaculos.

    Sunet

    Coloana sonora este antrenanta iar sunetul armelor ajuta la imersie. Cred ca as fi preferat mai multa gravitate, mai ales la sunetul shotgun-ului, dar eu personal ma declar multumit de efectele audio din acest joc. Desi repet, mi-as dori ca sunetul armelor sa fie mai "grav".

    Mutiplayer

    Jocul are multiplayer. Deci jocul asta are un multiplayer absolut mega-tare si super-distractiv. Ai asa:
    - TDM (Team Deathmatch)
    - Clan Arena
    - Freeze Tag
    - Domination
    - Warpath
    - Soul Harvest

    Faza tare este ca poti lua cate o runa de demon care te transforma pentru o scurta perioada intr-un demon suparat in fata caruia nimeni nu are absolut nicio sansa. Vezi ca nu poti lua bonus heatlh-uri si power-ups-uri cat esti posedat...

    Grafica este mai slabuta decat in singleplayer, hartile sunt banale prin simplitate, nu avem nicio inovatie revolutionara in domeniu dar asta este si ideea. Nu e nimic serios sau complicat. E DOOM, demoni si multa distractie. Chiar trebuie sa joci jocu asta in multiplayer, e o experienta super tare alaturi de prieteni.

    Concluzii

    Poveste: 5
    Gameplay: 10
    Grafica: 9
    Sunet: 10
    Multiplayer: 7

    Nota finala: 8.2
    Attached Images Attached Images doom_3.jpg doom_2.jpg doom_1.jpg

  2. #2 SP
    Member Hansel31's Avatar
    "Gamepaly-ul e frenetic" "din Star Treck dupa care esti OK bah"

  3. #3 SP
    Junior Member lamur's Avatar
    Un typo si puțină caterincă la clipul asta (în caz că te-ai gândit c-am picat și eu la Bac...)


  4. #4 SP
    Vires Intus eagle-eye's Avatar
    Congrats pentru review, dar as vrea sa semnalez o mica problema amuzanta: daca majoritatea oamenilor care scriu nu pun deloc paragrafe si vin cu un zid de text imens si obositor, tu folosestie prea multe randuri libere care la randul lor sunt la fel de obositoare . Incheaga textul mai bine pe viitor.

  5. #5 SP
    Member QuestionArtist's Avatar
    Felicitari pentru review insa ai uitat de un ''mic'' aspect destul de important si anume SnapMap (care iti permite sa iti creezi propria harta dupa bunul plac sau sa joci in N moduri harti create de alti useri cu mai multa sau mai putina imaginatie) , din punctul meu de vedere SnapMap ofera ''unlimited fun'' . Sa nu uitam de faptul ca in curand ne vom bucura de niste update-uri destul de interesante atat pe partea de SnapMap cat si Multiplayer.Per total mi-a placut ''opera ta'' . Sa auzim numai de bine , pana atunci #FightLikeHell

    ---------- Post added 18-06-2016 at 17:29 ----------

    Mai jos aveti si o mica prezentare al viitoarelor update-uri.


  6. #6 SP
    Senior Member BizZare's Avatar
    Felicitari!

    Quote Originally Posted by lamur View Post
    DOOM.
    Poveste: 5[/CENTER]
    Nu inteleg, de ce doar 5?
    Desi am mai citit unele pareri cum ca povestea este absenta....
    Indraznesc sa spun ca povestea este exact ce trebuie(poate prea subtila pt. unii), te pune in pielea personajului proaspat trezit din "coma" (vezi sfarsitul Doom3 Resurrection of evil). Evident ca nu te asteapta nimeni cu o prezentare PowerPoint, insa ai acele holograme care clarifica multe intrebari si te lasa pe tine sa tragi concluziile. Aceeasta abordare fluidizeaza foarte frumos gameplay-ul, spre deosebire de majoritatea fps-urilor din ultimii ani care te tin cca 30% din timp in diverse scene, reusind mai mult sa te plictiseasca decat sa-ti spuna o poveste.

    Inca o data, felicitari pt review!

  7. #7 SP
    Junior Member lamur's Avatar
    Mulțumesc tuturor. Poveste 5 pentru că lui Uncharted îi dau 10 iar povestea din DOOM este mult sub cea din seria Uncharted. Insa DOOM nu e despre o poveste ci despre o nebunie la persoana întâi.

  8. #8 SP
    Vires Intus eagle-eye's Avatar
    Pai nu trebuie sa privesti asa lucrurile. Consider ca e gresit sa compari elemente din jocuri total diferite atunci cand faci un review, povestea trebuia judecata dupa cum ii e locul in joc, cum se leaga de gameplay, cat de mult te motiveaza sa mergi mai departe si cat de greu/usor e de inteles. In cel mai rau caz, o compari cu povestea din alt joc FPS.

  9. #9 SP
    Member Hansel31's Avatar
    comparatie intre Doom si uncharted 4... hmm cum a zis si eagle-eye nu vad nici o legatura. oricum un review bun, nu uita sa corectezi textul inainte .

  10. #10 SP
    Senior Member Espiritus's Avatar
    Eu sunt de acord cu nota pentru poveste, doar pentru ca genul jocului este FPS asta nu inseamna ca povestea merita mai mult. Nici nu are legatura, actually. Sigur, in cazul unui joc axat pe gameplay elementele de story pot fi trecute cu vederea, spre deosebire de jocuri precum Heavy Rain unde numai asta conteaza, dar asta nu le face cu nimic mai bune. Gandeste-te la facultatile care tin cont de bacalaureat 10% si de examenul propriu 90%: proba de bac devine mai putin importanta, dar nu vei lua o nota mai mare la romana doar pentru ca tu vrei politehnica. Ca nu iti va pasa de nota la romana, asta e altaceva. Nici lui DOOM nu ii pasa, pentru ca e super fun.

    Daca compari povestea dintr-un joc cu povestea dintr-o carte sau un film, compari mere cu pere.
    Daca compari povestile a doua jocuri diferite, compari merele lui Ion cu merele Anei, si esti un cumparator informat.
    Daca compari povestile a doua jocuri asemanatoare facand abstractie de celelalte genuri, compari numai merele lui Ion, si in ignoranta ta nici nu bagi de seama ce mere frumoase are Ana.

    PS: Nu stiu de ce considera cineva Uncharted si DOOM jocuri "total diferite". Ambele sunt shootere, pana la urma, difera doar atmosfera, universul, si perspectiva (third person vs. first person).

  11. #11 SP
    Banned cryyo's Avatar
    Espiritus, sterge de urgenta PS-ul.
    Daca difera DOAR "atmosfera, universul, si perspectiva", poate, totusi, sunt total diferite. Nu gasesti ?!

  12. #12 SP
    Junior Member lamur's Avatar
    Cryyo are dreptate, la fel cum Spiritul are dreptate la randul lui. Toate sunt jocuri in primul rand, unele jocuri sunt axate pe story altele pe atmosfera altele pe multiplayer. Ce, povestea din COD e ceva mind blowing? Asta nu il opreste sa fie cel mai vandut joc pentru multiplayer din simplu motiv ca multiplayer-ul e superb.

    Apoi Killzone... Killzone 2, 3, SF... ce poveste mega rasarita au? De maxim un 4. Insa sunt jocurile mele preferata datorita actiunii fulminante, graficii la superlativ, sunetului impecabil, cinematicii, etc.

    Faptul ca DOOM nu are vreo poveste super mega ultra nu il face un joc prost, nici nu am spus asta. Am spus ca ii dau 5 pentru story, ca nu am cum sa ii dau mai mult. Dar pentru impresia generala, fara sa fie o medie a notelor, de la mine are un 10 clar. Jocul e dementa in single player, fun in multi, actiune la superlativ.

    E DOOM!

  13. #13 SP
    Senior Member Rasko's Avatar
    Unul dintre cele mai bune jocuri din ultimii 20 de ani, pacat ca pe forumul nostru primeste atentia unei agentii de turism din Siria cand ne cautam concediul de vara.
    Mecanica de gameplay din singleplayer este fara egal in industrie pana in momentul de fata, in cazul FPS-urilor. Doom is still the ****ing emperor of FPS!!!

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. User Review: Battlefield 2 Review By erik95 in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 3 Last Post: 10-03-2010, 00:09
  2. User Review: Metal Gear Solid 4 - Guns of the Patriots Review By istrategie in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 25 Last Post: 05-11-2008, 16:00

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts