+ Reply to Thread
Results 1 to 12 of 12

Thread: Noul standard HDMI 2.1 este final si oficial!

 1. #1 SP
  Admin MonkY's Avatar

  Noul standard HDMI 2.1 este final si oficial!

  Ti-ai cumparat cumva recent un mega televizor 4K, sau o super consola 4K, sau o placa video 4K performanta? Te-ai lovit de faptul ca fie nu poti avea HDR + 4K la 60Hz? Sau ca banda nu e suficienta pentru a primi via HDMI totul la calitate maxima (chroma 444), cu HDR activat si eventual 120Hz? Ei bine, daca da, avem o veste buna si una proasta. Cea proasta este ca aproape sigur vei fi nevoit sa faci un upgrade. Cea buna este ca avem in sfarsit standardul care sa ofere solutia la toate problemele legate de bandwith, latenta, culori... si care din fericire este backward compatible.

  Mai exact, HDMI Forum a anuntat astazi in mod oficial noul standard HDMI 2.1, cel care va putea duce chiar si in rezolutii 10K. Ce ne intereseaza pe noi mai mult, si anume 4K-ul, a primit un boost (datorita bandwith-ului crescut la 48Gbps) astfel incat sa putem avea fara probleme 4K la 120Hz. Avem si extra features gen "Dynamic HDR", "eARC", "Variable Refresh Rate (VRR)", "Quick Media Switching (QMS)" si "Quick Frame Transport" (QFT). Cel mai important pt. noi ca gameri, pe langa HDR si maximul de 120Hz in 4K, este acel QFT, care promite sa reduca latenta pentru jocuri si VR.

  Nu stiu cand vom vedea primele device-uri cu HDMI 2.1, si nu am idee daca vreunul din producatori (poate Microsoft cu Xbox One X) va putea trece la HDMI 2.1 doar din upgrade firmware, dar cert este ca primul pas a fost facut, si avem ceva oficial. Personal presupun ca la CES-ul din 2018 vom vedea jucarii cu HDMI 2.1 in actiune.

  Mai jos aveti comunicatul oficial de presa. Enjoy!
  SAN JOSE, California – November 28, 2017 - HDMI Forum, Inc. today announced the release of Version 2.1 of the HDMI® Specification which is now available to all HDMI 2.0 adopters. This latest HDMI Specification supports a range of higher video resolutions and refresh rates including 8K60 and 4K120, and resolutions up to 10K. Dynamic HDR formats are also supported, and bandwidth capability is increased up to 48Gbps.

  Supporting the 48Gbps bandwidth is the new Ultra High Speed HDMI Cable. The cable ensures high-bandwidth dependent features are delivered including uncompressed 8K video with HDR. It features exceptionally low EMI (electro-magnetic interference) which reduces interference with nearby wireless devices. The cable is backwards compatible and can be used with the existing installed base of HDMI devices.

  Version 2.1 of the HDMI Specification is backward compatible with earlier versions of the specification, and was developed by the HDMI Forum’s Technical Working Group whose members represent some of the world’s leading manufacturers of consumer electronics, personal computers, mobile devices, cables and components.

  “The HDMI Forum’s mission is to develop specifications meeting market needs, growing demands for higher performance, and to enable future product opportunities,” said Robert Blanchard of Sony Electronics, president of the HDMI Forum.

  HDMI Specification 2.1 Features Include:

  · Higher video resolutions support a range of high resolutions and faster refresh rates including 8K60Hz and 4K120Hz for immersive viewing and smooth fast-action detail. Resolutions up to 10K are also supported for commercial AV, and industrial and specialty usages.

  · Dynamic HDR support ensures every moment of a video is displayed at its ideal values for depth, detail, brightness, contrast and wider color gamuts—on a scene-by-scene or even a frame-by-frame basis.

  · The Ultra High Speed HDMI Cable supports the 48G bandwidth for uncompressed HDMI 2.1 feature support. The cable also features very low EMI emission and is backwards compatible with earlier versions of the HDMI Specification and can be used with existing HDMI devices.

  · eARC simplifies connectivity, provides greater ease of use, and supports the most advanced audio formats and highest audio quality. It ensures full compatibility between audio devices and upcoming HDMI 2.1 products.

  · Enhanced refresh rate features ensure an added level of smooth and seamless
  motion and transitions for gaming, movies and video. They include:
  • Variable Refresh Rate (VRR) reduces or eliminates lag, stutter and frame tearing for more fluid and better detailed gameplay.
  • Quick Media Switching (QMS) for movies and video eliminates the delay that can result in blank screens before content is displayed.
  • Quick Frame Transport (QFT) reduces latency for smoother no-lag gaming, and real-time interactive virtual reality.
  · Auto Low Latency Mode (ALLM) allows the ideal latency setting to automatically be set allowing for smooth, lag-free and uninterrupted viewing and interactivity.

  The HDMI 2.1 Compliance Test Specification (CTS) will be published in stages during Q1-Q3 2018, and HDMI adopters will be notified when it is available.
  Attached Images Attached Images hdmi_2_1.jpg

 2. #2 SP
  Member felixanu's Avatar
  Pentru cei care doresc sa achiziționeze un tv 4k, mai bine așteptăm să apară modelele cu hdmi 2.1, sau va fi direct compatibil cu cele actuale?

 3. #3 SP
  Senior Member Einherjar793AD's Avatar
  Cred ca trebuie sa mai astepti doi ani sau poate mai mult pana se maturizeaza totul.

 4. #4 SP
  Admin MonkY's Avatar
  Quote Originally Posted by felixanu View Post
  Pentru cei care doresc sa achiziționeze un tv 4k, mai bine așteptăm să apară modelele cu hdmi 2.1, sau va fi direct compatibil cu cele actuale?
  Momentan nu se stie daca se poate rezolva doar printr-un update de firmware. Daca da, atunci e super. Personal insa nu cred ca se va putea face acest lucru doar din soft, decat poate la anumite device-uri care au fost gandite din start pentru un viitor upgrade (cel mai recent fiind Xbox One X).

  Oricum, chiar daca ai lua un TV cu HDMI 2.1, in acest moment ai avea 0 device-uri capabile sa redea content pentru HDMI 2.1. Nu exista receiver, nu exista player, nu exista placa video sau consola care sa se fi anuntat ca suporta HDMI 2.1. Cu alte cuvinte, da... probabil de-abia in 2018 vom vedea incet-incet lansate astfel de produse.

  Pentru cei ca mine, care tocmai vroiau un upgrade la TV, acest lucru este foarte important. Macar acum stiu ca nu trebuie sa ma grabesc, si astept frumusel seriile noi de TV-uri cu HDMI 2.1.

 5. #5 SP
  Why so serious ? razvanrazy's Avatar
  TVul meu Sony XE90 suporta 4K la 120Hz dupa un update de soft (conform celor spuse de rtings.com) deci in mod clar se poate prin update. Acum, depinde de fiecare producator. Mai degraba cer bani pe un nou TV cu soft updated, decat sa ofere tuturor din trecut. Pentru ca bani.

  Dar pe de alta parte, unii deja ofera asta, ceea ce e super

 6. #6 SP
  Admin MonkY's Avatar
  Din pacate (asa cum am mai spus-o) incep sa am dubii in ceea ce privesc multe informatii de pe rtings.com... Eu chiar sunt curios pe ce au testat ei 4K la 120Hz. Prin ce cablu capabil de asa ceva si ce device au conectat care sa scoata 4K la 120Hz?

  Da, ar fi super daca s-ar putea face doar din update de soft, si sa fim nevoiti sa schimbam doar cablurile. Ar fi ideal!

 7. #7 SP
  Senior Member poiuyt's Avatar
  Si eu care vroiam sa-mi mai iau un tv scump.. deci e clar , asteptam ps5 si la cateva luni dupa vedem ce mai e de cumparat pt el pe parte de "ecran" .

  Pe de alta parte ar fi de vis sa fie cum zice Razvan.

 8. #8 SP
  Member MAGNUS2's Avatar
  Quote Originally Posted by MonkY View Post
  Din pacate (asa cum am mai spus-o) incep sa am dubii in ceea ce privesc multe informatii de pe rtings.com... Eu chiar sunt curios pe ce au testat ei 4K la 120Hz. Prin ce cablu capabil de asa ceva si ce device au conectat care sa scoata 4K la 120Hz?

  Da, ar fi super daca s-ar putea face doar din update de soft, si sa fim nevoiti sa schimbam doar cablurile. Ar fi ideal!
  ai dubii ca modelul standard de ps4 are HDR? stii ca are HDMI port 1.4, care nu este campabil de HDR, dar Sony zice ca toate consolele ps4 au HDR, mint sony? ai dubii? stii tu mai bine nu? de fapt toate consolele ps4, nu au HDMI 1.4, ele au un custom displayport facut de Panasonic care emuleaza HDMI, asa au reusit sa aiba console capabile de HDR in 2013 fata de Microsoft unde trbuie sa cumperi o consola intreaga noua, xb1 s/x

  Sony stiu ei ce fact, in TVuri si console, ei deja stiu tot ce o sa apara si se pregatesc din timp, nu trebuie tu sa ai "dubii" despre Sony sao Rting, stai linistit, nu esti tu in liga lor

 9. #9 SP
  Member Smara's Avatar
  ^
  te-a suparat cineva de dimineata ?! Ai actiuni la Sony si crezi ca postarea aia le va scadea pretul ?! Ca nu inteleg vehementa ?!?!?!?

 10. #10 SP
  Member MAGNUS2's Avatar
  Quote Originally Posted by Smara View Post
  ^
  te-a suparat cineva de dimineata ?! Ai actiuni la Sony si crezi ca postarea aia le va scadea pretul ?! Ca nu inteleg vehementa ?!?!?!?
  e un trend prea comun la romani, "stiu eu mai bine" "nu ii cred eu pe aia", nu vad care e rostul sa ai tu dubii fata de un site imens ca RTINGS care are unelte profesionale si experienta, este practic site-ul nr 1 de tv reviews cu access la TV mai scumpe fata de casele unora de pe aici, dar ne indoim noi de ei, ha? hai sa ne mai linistim totusi...

 11. #11 SP
  Admin MonkY's Avatar
  MAGNUS2: Eu vorbeam despre mere si as fi sperat sa aduci in discutie macar perele. Din pacate tu vorbesti despre melci. Eu nu am adus in discutie Sony sau PS4 ci ma refeream (foarte clar dealtfel) la rtings.com si la TV-urile "testate" via HDMI in 4K si 120Hz (bonus HDR). Stim cu totii ca e "campabila" consola Sony, dar oricat as vrea sa te sustin pe tine sau firma zeu, in acest moment nici-o consola Sony nu duce 4K la 120Hz. Dar daca tot "stii tu mai bine" cum e cu rtings.com, te rog sa ne spui si noua ce "unelte profesionale" au folosit ei pentru a testa 4K la 120Hz pe HDMI-ul unui TV? Doar atat sa-mi spui si eu unul ma apuc sa iti ridic o statuie. Sau poate cine stie, inainte de a fi inventat standardul HDMI 2.1, cei de la rtings.com aveau deja cabluri HDMI capabile de 48Gbps... or fi primit din viitor. Oh well...

 12. #12 SP
  495
  patrunouacinci 495's Avatar

+ Reply to Thread

Similar Threads

 1. E oficial: noul standard TV este UHD By MonkY in forum Tech News
  Replies: 57 Last Post: 12-02-2015, 03:18
 2. GameCase este primul controller oficial pentru iOS 7 By MonkY in forum Stories & Other News
  Replies: 7 Last Post: 25-09-2013, 12:38
 3. HDMI 2.0 este oficial: 4K la 60FPS! By MonkY in forum Tech News
  Replies: 12 Last Post: 06-09-2013, 01:56
 4. Replies: 14 Last Post: 01-02-2013, 00:47

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts