Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 4 of 12 FirstFirst ... 2 3 4 5 6 ... LastLast
Results 61 to 80 of 228

Thread: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #61 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Pai ce sa le fac eu celor din "comert" care nu fac diferenta dintre un substrat fertilizant si pietris/nisip ? Eu am scris care este formula de baza, mai departe... fiecare face cum doreste. In cazul tau, daca vei lua Volcanit, e recomandat sa mergi pe linia de fertilizare de la Aqua Medic (check in here: Aqua Medic - KATALOG). Volcanitul mi-a placut si mie, si are o structura poroasa perfecta pentru bacterii. In plus e de natura vulcanica. Din "pacate" insa, este imbogatit cu fier... (o sa vezi ca se si "curata" la spalat, colorand apa in rosu)... si nu poate nimeni sa-ti garanteze ca va da roade cu un substrat fertilizant gen DepnonitMix (de la Dennerle).

    Acum, sa-ti raspund la ultima intrebare... Normal ca trebuie sa pui fertilizant "sub el". Tu crezi ca plantele tale din acvariu se vor hrani doar cu fierul din Volcanit ? Un substrat bun va contine cel putin 20 de elemente (minerale in special). Daca mergi pe linia Aqua Medic, va trebui sa folosesti Terralit. Atentie insa, Terralit-ul porneste foarte greu (amicii mei care au incercat erau sa de dea pagubasi... startup-ul cu Terralit fiind cam 2-3 luni - timp in care ai sanse sa ramai fara nicio planta). Am inteles ca unii au "reparat" problema adaugand si ceva fertilizant cu pornire rapida (de la Sera). In timp insa, n-am idee de ce tipuri de alge si probleme o sa dai...

    De aceea eu am preferat sa renunt la "combinatii" si sa merg pe o linie de fertilizare. Mie de exp. substratul fertilizant de la Dennerle de-abia dupa aproximativ 2 ani da semne de oboseala (dar nu-i nimic, ca-l revitalizez cu RefresherTabs si Nutriballs), pe cand JBL-ul dupa 10-12 luni era bye bye (si alge la greu).

    Daca tot refaci substratul... iti recomand si un incalzitor de substrat. Ala e sfant...

  2. #62 SP
    Junior Member Sanctuary's Avatar
    excelent ghidul

    mii de multumiri

  3. #63 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by Sanctuary View Post
    excelent ghidul

    mii de multumiri
    Multumesc de apreciere. Am tot zis ca-l mai updatez... dar cu criza asta...
    Oricum daca aveti intrebari, raspund cu placere. Ori aici pe thread, ori pe http://www.consolegames.ro/forum/f63...ti-si-acvarii/ sau pe http://www.consolegames.ro/forum/f63...iect-aquamonk/

  4. #64 SP
    Junior Member scorpionul's Avatar
    asta nu este un ghid, fara falsa modestie poate fi considerat o Biblie a incepatorilor si nu numai. Bravo MonkY. Eu am intrat pe sait-ul acesta cautand informatii despre acvaristica, si sincer sa fiu nu ma asteptam sa gasesc asa ceva pe un sait destinat gamerilor. Sper sa nu il stergi vreodata pentruca aceasta informatie este foarte valoroasa

  5. #65 SP
    Junior Member scorpionul's Avatar
    MonkY, am gasit acest material facut de tine mai mult decat necesar pentru multi din proaspetii si viitorii acvaristi si nu numai. Deoarece in el sunt stranse mai toate informatiile la un loc iti cer aprobarea sa citez din el si sa transmit si altora ce ai scris tu aici. Cu multumiri anticipate si astept raspuns

  6. #66 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Merci de apreciere. Poti sa-l citezi linistit... ca doar e facut pentru a fi folosit de altii, nu ca "mandrie personala". Si-asa am vazut ca unii si-au scos carte cu ajutorul articolului (de fapt, copiat complet)... asa ca... Daca poti pune un link la thread ar fi perfect, pt. ca sigur vor mai fi adaugate informatii in viitor. Bafta si ape limpezi!

  7. #67 SP
    Junior Member scorpionul's Avatar
    Multumesc tare mult. Am pus si un link catre unii din colegii mei, dar am primit bobarnace. Unii nu pot sa priceapa ca oamenii pot sa aibe mai multe pasiuni care se pot imbina foarte bine. M-au criticat ca ii trimit pe unii care au nevoie de ajutor in acvaristica pe un site de console-games. Nu pot sa inteleaga , ca informatia daca este documentata, pertinenta si la subiectul care te intereseaza nu conteaza de unde provine. Ea este pusa la dispozitia oricui vrea sa isi imbogateasca cunostintele. Dar sa-i lasam pe "destepti" sa voteze cu desteptii si noi ceilalti sa ne cultivam de unde putem. In dorinta de a-mi ajuta si alti colegi m-am gandit ca mai bine le dau citate din ce ai scris decat sa le mai dau link-ul. Asta ca sa evit discutiile nedorite. Mi-a lasat un gust amar discutia cu "inteleptii"forumului despre care discutat, dar asta nu va fi in detrimentul celor care vor sa invete. Inca odata iti multumesc foarte mult pentru tot ce ai facut si pentru permisiunea ta. Ape limpezi tuturor celor care citesc aceste randuri si nu numai...

  8. #68 SP
    Teo
    Senior Member Teo's Avatar
    Am o rugaminte la voi, taica-miu a avut in tinerete o crescatorie de pesti dar in 77' i s-au spart acvariile si i s-au dus si pestii.Avem niste geamuri mari si vrea sa faca 2-3 acvarii sa dea cadou la cineva, problema este ca nu stie de unde sa cumpere un silicon care sa reziste la acvarii, a incercat la alt acvariu acum putin timp unul de vreo 10lei dar a fost prost, siliconul fiind pentru lipirea geamurilor.

  9. #69 SP
    Junior Member scorpionul's Avatar
    cel mai bun silicon este dow corning 881 negru sau transparent si il gasesti aici Silicon pentru acvarii Dow Corning 881 310 ml negru

  10. #70 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Sunt de acord cu scorpionul, Dow Corning 881 am folosit si eu... l-am vazut tinand acvarii de cateva tone. Insa, ca regula de baza... poti avea cel mai bun silicon si cel mai bun geam... daca sunt unite gresit sau se formeaza pungi de aer, sau nu sunt bine puse in unghi... degeaba!

  11. #71 SP
    Junior Member maxxy_79's Avatar
    Salutare tuturor,
    sper ca nu am descoperit prea tarziu acest forum insa eu doar ce m-am apucat de acest hobby si deja am inceput un pic cu stangul .
    In primul rand as vrea sa-i multumesc din inima lui MonkeY care a depus atata efort sa scrie acest ghid extraordinar dupa parerea mea si pt. faptul ca s-a gandit la noi, incepatorii care in 99% din cazuri incep prost sau foarte prost...(ca si mine de altfel).
    Dar sa-mi spun si eu oful...
    Vreau sa achizitionez un acvariu si nu prea stiu inca cum ar fi mai bine sa fac... Si mi-ar prinde foarte bine niste sfaturi de la niste "batrani" in acvaristica. Sper sa ma puteti ajuta
    De cateva luni ma tot uit de acvarii, de filtre, de pesti, m-am hotarat eu oarecum la ceva dar nu chiar...
    Ideea e ca momentan am un acvariu de 100L de aproape 1 an de zile, dar nu este chair ce mi-am dorit si din pacate am dat si o caruta de bani pe el...ca de, daca esti prost, doare... Probabil va ajunge acvariu de maternitate sau de carantina dupa ce reusesc sa-mi iau unul pe placul meu.
    Si acum sa va explic un pic mai in detaliu cam ce m-a traznit pe mine bibilica si ce nedumeriri am:
    1. ACVARIUL: vreau sa achizionez un acvariu de cca 4-500L, in principiu dimensiunile ar fi 120x60x60 sau 150x60x60.
    Problema este ca nu am incredere in mine sa-l fac singur, deci asta sare din schema. Celelalte 2 variante ar fi:
    a. sa cumpar un set complet gen Juwel sau Fluval
    sau b. de la o firma care face acvarii sa le iau pe bucati (acvariu pe dimensiunile dorite, capac daca vrei, iluminat de care vrei, etc).
    Eu trag spre varianta pe bucati desi m-ar ajunge ceva mai scump dar sper eu sa fie mai de calitate. Dar as mai vrea si alte opinii.
    2. PESTII: dupa indelungate hotarari si razgandiri am ramas la 2 variante: a. discusi (cel mai probabil)
    b. cichlide africane (mbune)
    Aici as vrea daca se poate sa-mi sugerati vreo 2-3 specii care ar merge f. bine cu discusii.
    3. FILTRUL: asta fiind problema mea cea mai grava... am citit peste tot ca un filtru intern nu se compara cu unul extern, dar tot asa f. multi s-au plans de faptul ca filtrul extern mai si curge din cand in cand, iar eu nu as prea vrea sa ma trezesc cu parchetul umflat care nici macar nu e al meu (ca stau cu chirie). Din acest motiv m-am gandit ca ar fi mai bine totusi un filtru intern mai performant, iar nr.1 in opinia mea ar fi un Juwel Bioflow 8.0. Constructia filtrului mi se pare f. ingenioasa si mi se pare mie ca ar face cam ce ar face un filtru extern. Oricum ma gandeam sa pun 2 filtre d'astea la acvariul pe care il vreau. Acum astept sugestii din partea D-vs, daca e o alegere buna sau nu, poate careva a avut asa ceva si stie mai bine, sau eventual daca se pot face ceva modificari pentru a fi mai performant si cum as putea conecta la el o lampa uv si de cati watti mi-ar trebui. Sau chiar alte variante.
    O a 3a varianta de filtru ar fi sumpul, dar pe langa faptul ca e destul de voluminos si inestetic mai e si scump in draci...
    4. AQUASCAPING-ul: as vrea ca acvariul meu sa arate si cat de cat dragut, nu ca as vrea sa particip la vreun concurs, ci pt. sufletelul meu. Insa mie nu prea imi plac acvariile plantate. Deci am 2 variante: a. "plantat" cu roci in caz ca ma hotarasc totusi la mbune
    b. "plantat" cu driftwood pt. scalari (cel mai probabil)
    Din pacate cred ca la un acvariu neplantat este mai greu sa mentii valorile apei optime...sper sa ma insel.
    De aceea si aici am nevoie de niste sfaturi in aceasta privinta (de ex: ce medii de filtrare sa folosesc, daca e bine sa tin carbon tot timpul sau nu, daca sa folosesc lampa uv sau nu, si tot ce poate fi de folos si la care eu nu ma gandesc).
    Imi pare rau de mesajul lung, dar a trebuit sa ma descarc si eu cu ce ma roade de vreo juma de an incoace, ca pe nevasta-mea am innebunit-o ca stau numai pe net si citesc depre pesti, iar ea saraca nu are nici o treaba.
    Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare sfaturile si opiniile voastre.

  12. #72 SP
    Admin MonkY's Avatar
    maxxy_79: sorry ca nu ti-am raspuns atunci, dar am decis de ceva vreme sa nu mai dau reply celor care nici macar nick-ul meu nu-l pot scrie corect (e MonkY, nu MonkeY).

    Intre timp, daca tot am pus poza cu mine incercand sa fac un selfie (daca tot e la moda) si toti s-au uitat numai la acvariu (normal, pana si camera a focusat acolo)... zic sa urc si aici poza cu piticii mei.

    Promit sa incerc un update la ghid cum prind ceva timp liber. Mai ales ca intre timp am trecut prin multe altele (in special probleme cu echipamentele Eheim) si in anumite privinte mi-am schimbat destul de mult opinia fata de acum 4 ani cand am scris la ghid.
    Attached Images Attached Images monky_selfie.jpg

  13. #73 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Cum n-am mai postat de ceva vreme, hai sa vedem niste idei de acvarii...
    Attached Images Attached Images aquarium_ideeas_02.jpg aquarium_ideeas_01.jpg aquarium_ideeas_03.jpg aquarium_ideeas_04.jpg aquarium_ideeas_05.jpg aquarium_ideeas_06.jpg aquarium_ideeas_07.jpg aquarium_ideeas_08.jpg aquarium_ideeas_09.jpg aquarium_ideeas_10.jpg aquarium_ideeas_11.jpg aquarium_ideeas_12.jpg aquarium_ideeas_13.jpg aquarium_ideeas_14.jpg aquarium_ideeas_15.jpg aquarium_ideeas_16.jpg aquarium_ideeas_17.jpg aquarium_ideeas_18.jpg aquarium_ideeas_19.jpg aquarium_ideeas_20.jpg

  14. #74 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Unele din ele sunt cel putin interesante... dar altele par a fi un chin pentru intretinere...
    Attached Images Attached Images aquarium_ideeas_24.jpg aquarium_ideeas_23.jpg aquarium_ideeas_22.jpg aquarium_ideeas_21.jpg aquarium_ideeas_25.jpg aquarium_ideeas_26.jpg aquarium_ideeas_27.jpg aquarium_ideeas_28.jpg

  15. #75 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    A incercat cineva metoda cu ciclarea acvariului cu pesti ( ma refer la 3-4 pentru inceput care oricum au sanse mari sa moara ) ? Am mai incercat in trecut toate porcarile din petshopuri gen pastile cu bacteri in filtru extern sau nu stiu ce n soluti minune care ajuta putin spre deloc.

    In mod normal pentru ciclarea apei luam un burete dintrun filtru din alt acvariu ciclat sa il storceam in acvariu neciclat pentru producerea bacterilor dar in momentul asta nam posibilitatea asta si na...

    pH-ul momentan e la 8.5 , vreau sa il duc cel putin la 6.5 - 7 sa pot tine in el linistit Oscari ( posibil si un Arowana daca gasesc in Romania )

    Ceva ideei ?

  16. #76 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Trefla, legat de "pastile cu bacterii" si alte alea, intr-adevar, multe sunt porcarii. De aceea iti recomand sa citesti http://www.consolegames.ro/forum/f63...te/#post250993. Am folosit ProdiBio la multe acvarii cu succes 100% (0 pesti morti). ProdiBio StartUp si BioDigest sunt de baza. Eu chiar introduc la perioade mai mari BioDigest (gandeste-te ca la un supliment de bacterii vii).

    Ciclarea cu pesti o faci daca vrei sa ii chinui si sa te chinui. Sau daca nu ai de ales - dar in cazul in care nu ai de ales, scurteaza-le suferinta cat mai mult si mergi si ia ProdiBio. Si fa schimbul de apa partial, asa cum am si incercat sa spun la rubrica de sfaturi:
    In perioada de ciclare a acvariului, mai exact perioada de start (de cel putin 21 de zile) incercati sa respectati regulile de la capitolul V.1 si in nici-un caz sa nu va apucati sa curatati filtrul, sa-l opriti, sa curatati tot substratul, geamurile, etc... pentru ca aveti mari sanse sa opriti ciclarea si sa omorati culturiile de bacterii benefice. In toata aceasta perioada, chiar daca faceti schimburi de apa zilnice sau saptamanale, nu depasiti niciodata 20% din volumul total de apa al acvariului, iar apa introdusa trebuie sa fie neaparat declorinata (fie sa stea 48h intr-un vas cu gura larga, fie va folositi de solutii care elimina clorul si leaga metalele din apa). Un schimb prea mare de apa poate duce la deciclare si pornirea de la zero a procesului. In perioada de ciclare nu introduceti pesti noi si incercati sa tineti hranirea la minim (cel mult de 2 ori pe zi, si de fiecare data mancare cat sa nu mai ramana nimic dupa 5-10 minute). Incercati sa mentineti temperatura si pH-ul constante in aceasta perioada si nu ignorati oxigenarea apei (fie prin introducerea unei pompe de aer, fie prin valuri la suprafata cu filtrul extern sau intern). Cele mai importante lucruri in aceasta perioada sunt rabdarea si atentia. In special atentia la valorile apei. Faceti teste de apa odata pe zi pana la terminarea ciclarii. In felul acesta veti invata si veti sti cand se produce o deciclare si care sunt valorile de care trebuie sa va feriti.
    PH-ul e foarte mare la 8.5... ca sa-l duci la 6.5 o sa-ti trebuiasca o Instalatie de CO2.

    Nu-ti recomand sa cari bureti si alte alea din alt filtru/acvariu... din pacate cand faci asta aduci din celalalt si toate belelele (alge, boli, etc.).

  17. #77 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Ziceam eventual de niste carasi mai micuti care sunt destul de rezistenti si cand vin Oscari sa ii manance oricum ( circle of nature , don't judge )

    Pentru eliminarea clorului am folosit Tetra aqua safe si chiar daca stiu ca nu are prea mare efect , am bagat 2 pastile de bactozym in fiecare filtru extern. Il mai las o saptamana sa vad cum decurg treburile. Thx

    L.E : Un update de la acvariu tau se poate ? Sunt curios cum s-au dezvoltat plantele.

  18. #78 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Oh man... ce faci tu acolo? Pui pesti pentru ca dupa aceea sa adaugi altii care sa-i manance? Damn... not good! Stiu, ai zis ca "don't judge"... dar nu se face asa ceva. Inteleg daca puneai melci de substrat (gen melanoides tuberculata) si datorita faptului ca se inmultesc in draci, ai decide o "eradicare"... dar asa. In fine, e decizia ta. I don't like it.

    Produsele Tetra pentru apa chiar fac parte din categoria de care vorbeai mai devreme (porcarii din petshop-uri). Mai bine lasi apa la declorinat 24h. Bactozym parca am incercat si eu fara succes pe la inceputuri... oricum fara teste nu iti vei da seama daca se intampla ceva. Repet, singura solutie care a mers de fiecare data a fost ProdiBio - stiu ca suna a reclama, dar la naiba... it worked every time!

    Btw, spui ca ai introdus in "fiecare filtru"... Ce setup ai?

    Cat despre update la acvariul meu... stai sa caut niste poze mai recente (parca am facut acum cateva zile cu telefonul)... Ideea e ca la mine plantele cresc ABUZIV (asta inseamna linie de fertilizare buna + lumina buna + CO2). Suntem nevoiti ca lunar sa taiem extrem de mult (ca sa-ti faci o idee, saptamana trecuta am scos cam 3 pungi din acelea folosite la gunoi, pline cu frunze/plante). Culmea e ca am redus foarte mult si din fertilizare... si tot in ritmul asta nebunesc cresc - diferenta insa este ca apar mai multe frunze cu probleme.

    P.S. Pestii s-au cam ascuns la poza asta... o sa incerc sa prind ceva mai bine maine... ca tot e "defrisat".
    Attached Images Attached Images aquamonk_plants.jpg

  19. #79 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Acvariu de aprox 400L ( are 389L dar rotunjit.. ). Ca filtrare am 2x JBL CristalProfi e1501. Ma impac bine cu filtrele de la JBL , mereu au fost silentioase si fara probleme. Incalzitor de 400 W Eheim. Apropo de asta , la un acvariu lung e mai bine sa ai doua incalzitoare mai mici in fiecare parte cum am facut la filtre sau mai bine unul mare si gata ?

    Am avut mai demult 2 filtre de la eheim ( numai stiu exact modelul ) cand aveam testoase care mereu picurau fara vreun motiv anume desi in rest mergeau ok si fluxul de apa nu scazuse aproape deloc in 6 luni

    In rest nimica special , acvariul nu o sa fie plantat fiindca oscarii in special sunt mari "molfaitori" de plante , mai ceva decat carasi
    Revin maine cu poze daca e dar in momentul asta e doar apa si substratul , mai am de lucrat la decor.

  20. #80 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Sincer, nu cred ca e necesar la 400L sa pui 2 incalzitoare. Doar ca ar fi bine ca incalzitorul sa-l pozitionezi undeva la iesirea unui filtru, ca sa impinga apa incalzita in mod uniform in tot acvariul.

    Ah, deci mergi pe oscari... vezi sa nu exagerezi cu ei (sa nu pui multi). Din cate ii stiu, daca nu au spatiu suficient devin foarte agresivi. Cred ca un singur oscar adult are nevoie cam de 200L. Deci in niciun caz sa nu pui mai mult de 3-4.

    Da, plantele nu au ce cauta in acvariu de oscari. Distrug si mananca tot... poti sa mergi pe niste plante din plastic. La ei s-ar preta si un background frumos, niste mopani (lemne) si pietre multe (sa isi poata stabili fiecare teritoriul si sa se poata "retrage" sau "ascunde".

    Din pacate, la un setup cu asemenea pesti si fara plante, o sa ai nevoie de filtrare in draci. Sper sa faca fata cele 2 JBL-uri (sa ai foarte multa filtrare biologica si mecanica).

    Bafta multa!

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 4 of 12 FirstFirst ... 2 3 4 5 6 ... LastLast

Similar Threads

  1. Totul despre pesti si acvarii By MonkY in forum Pets
    Replies: 535 Last Post: 09-07-2022, 18:36
  2. Xbox 360 Jasper -> intretinere By aconstedani in forum Microsoft Xbox 360
    Replies: 13 Last Post: 19-04-2014, 14:45
  3. Acvariu de chiclade By Carloss in forum Pets
    Replies: 8 Last Post: 04-09-2012, 17:44
  4. Povesti de inceput in acvaristica By veras911 in forum Pets
    Replies: 190 Last Post: 01-06-2011, 21:47
  5. Replies: 0 Last Post: 10-06-2010, 12:36

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts