Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 5 of 12 FirstFirst ... 3 4 5 6 7 ... LastLast
Results 81 to 100 of 228

Thread: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #81 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    In momentul asta tind mai mult spre o pereche de oscari adulti si un arowana ( iubesc pesti astia si sunt foarte inteligenti ) dar ma bate gandul sa il populez si cu ciclide americane in special synspilum + black convict + firemouth ( teoretic si Oscari sunt tot ciclide americane dar sa zicem ca ei sunt mai speciali si nu se pupa cu altii ).

    Majoritatea ciclidelor sud americane sunt erbivore si banuiesc ca filtrarea e mai "usoara" fata de Oscari care sunt niste nehaliti si baga in gura orice incape.
    Dunno , acvarisitica e atat de interesanta ca te pierzi in vorbe.

    Multumesc totusi inca odata , sper ca nu te superi ca te mai frec la cap in urmatoarele saptamani cu intrebari

  2. #82 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Trefla, cum merge cu acvariul? Ceva poze, updates? Probleme?

  3. #83 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Well so far , am terminat in sfarsit ciclarea ( pana la urma am pus cateva ciclide mai mici care urmeaza sa le dau ASAP si au accelerat ciclarea acvariului foarte mult ) .

    Am decis sa merg pe Blood Parrot + Arrowana. Yeah i know , papagali nu sunt chiar cei mai "regali" pesti dar totusi imi plac.

    Am cautat oscari prin toata constanta si prin bucuresti , nici urma de adulti si in cel mai bun caz gaseam niste pui vai mama lor bolnavi care se vedea clar ca cei de la petshop nu au idee despre ce este vorba.

    Anyway , ieri au venit primi "rezidenti permanenti" , 2 papagali adulti de 5 ani de la un prieten care urmeaza sa imi mai dea inca 2-3 si pana acuma par fericiti in noua lor locuinta . De Arrowana sper sa fac rost saptamana viitoare.

    Revin in alta zi cu poze la tot acvariul , mai am muuult de lucrat la decor si nu vreau sa ma fac de rusine sa para acvariul de incepator

    Papagalul mai mic pare putin ciudat cu ochii negri complet dar e sanatos tun , are doar o mutatie mai ciudata "black cornea"
    P.S : Apa pare "laptoasa" in poze dar defapt in realitate e crystal clear , lumina de afara se reflecta in geam si creeaza un efect ciudat.
    Attached Images Attached Images img_20150210_133100.jpg img_20150210_133139.jpg img_20150210_133141.jpg

  4. #84 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    F#ck it , here we go. Nu criticati prea mult , work in progress

    Pentru viitor am in gand :

    - Sa aranjez furtunurile si cablurile de la filtre sau sa pun un background dar pana acum am gasit numai chesti kitsch si cel mai probabil voi merge pe spate "chel" si cand il voi reface complet peste cativa ani sa fac unul homemade.

    -Iesirile/Intrarile de la filtre aranjate sa arate cat de cat asimetric chiar daca nu am cum sa le ascund complet fara plante naturale

    -O pozitie mai buna pentru incalzitor. Am gasit niste minunati pe ebay care se ataseaza ca un fel de "addon" pe furtunurile de la filtre si incalzesc apa. Dunno about that.

    -Pietre , pietre multe inainte sa vina arrowana si ceilalti papagali si sa para cat de cat "natural" , mi se pare prea sintetic acum.

    -Mopani lafel de multi , incerc sa fac o combinatie potrivita intre pietre si mopani.

    -Furtunul de la pompa de oxigenare ascuns sub pietris prin partea dreapta sa iasa pe unde sunt filtrele.

    -Posibil un "chiller" sa tin apa sub control.

    M-am grabit putin pentru ca am vrut sa incep ciclarea cat mai repede.

    Sugesti/pareri ?
    Attached Images Attached Images aqua.jpg

  5. #85 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Da, iti trebuie neaparat pietre. Muuulte pietre (care ar fi trebuit aranjate inainte, pt. ca multe din ele ar fi optim sa fie lipite, astfel incat sa le formezi zone unde sa se poata ascunde)!

    Acum, ca pui pietrele dupa ce ai pornit acvariul, ai foarte mare grija cum le asezi... pentru ca daca se supara "nebunii", le pot impinge in sticla si nu cred ca vrei sa-i gasesti pe uscat.

    Incalzitor, daca vrei sa dispara din acvariu, cel mai eficient este unul extern (sau un filtru cu incalzitor incorporat). Uite cam asa este un incalzitor extern (il legi la iesirea din filtru).

    Chiller-ul lasa-l la vara... acela reprezinta o investitie cam mare (pleaca de la 2-3000 RON) si vezi daca intr-adevar ai nevoie (poate mai repede investesti intr-un sistem de schimb de apa la picatura).

    In rest, cred ca ar trebui sa pui iesirile de la filtre ceva mai sus (sa "sparga" apa la suprafata - mult mai bine pt. oxigenare).

    Bafta! O sa ai nevoie!

  6. #86 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Pentru iesirile la filtre , m-am gandit sa le "lipesc" pe bucatile de sticla de sustinere ( daca ai avut treaba cu acvari mai mari sti la ce ma refer ) in asa fel incat sa faca niste "valuri" sau sa sparga apa cum ai zis tu. Daca nu era nevoie de sticla aia de sustinere era mult mai bine ca puteam sa le ascund complet dupa partea aceea maro.

    In felul asta e win win , oxigenare mai multa si "satisfactie" vizuala mai multa ca nu e centrala de apa intrun acvariu cu tevile alea.

    E vreun risc ceva sa loveasca pesti chestile alea si sa ma trezesc cu apa in birou ? Sunt curios cei cu acvarii open top cum sunt asa de ingeniosi si ascund filtrele , eu cam duc lipsa de inspiratie.

  7. #87 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Din cate stiu eu, nu exista decat o singura modalitate de a ascunde complet inputul de la un filtru intern: gaura in acvariu. E o chestie pe care o faci inainte de a monta toate cele... si instalezi inputul pe fundul acvariului. Dupa care poti sa il "ascunzi" dupa pietre or something. Din experienta iti spun insa, ca sunt mult mai problematice si se colmateaza mult mai repede. Plus ca daca apare o problema... e crima si pedeapsa sa faci un service la asa ceva.

    O alternativa ar fi sa iti iei ceva radacini... sau un fundal 3D... si sa ascunzi pe-acolo input si output de la filtru. Insa le vei reduce eficienta.

    Cei care fac acvarii de prezentare, iti spun eu cum procedeaza de nu vezi nimic prin ele: atunci cand pozeaza, scot filtrele

    Si in final, cu apa pe birou te poti trezi la orice acvariu open. Eu unul m-am obisnuit.

  8. #88 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Monky ai vreo idee ce specie de "catfish" este asta ? Mi-a spus vanzatorul de unde l-am luat cum se numea dar am uitat intre timp. Scuze , alte poze mai bune nu am reusit sa fac si nu am vrut sa il stresez sa il gonesc de acolo.

    Bonus : Am gasit in sfarsit Silver Arrowana dar.... este doar un pui cam urat deocamdata. Sunt cu ochiul pe el in caz ca il iau la bataie ceilalti pesti dar pana acum sunt foarte linistiti si fiecare isi vede de treaba lui.
    Attached Images Attached Images img_20150224_160359.jpg img_20150224_160431.jpg img_20150224_160444.jpg img_20150224_160447.jpg img_20150224_160530.jpg

  9. #89 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Well... am gasit acum cateva zile arrowana mort , sau mai exact doar craniul pe fundul acvariul dupa ce am fost plecat in weekend.

    Destul de ciudat , in primele doua saptamani se intelegeau foarte bine , poate au pus papagali ochii pe el fiind mai mic si firav ? Anyway... am pus azi mana pe un Oscar superb adult so i got that goin on for me which is nice.

    De pietre nu am avut timp dar am aranjat iesirile/intrarile de la filtre in sfarsit. Tu cum mai stai cu acvariul Monky ? Totul bine , sanatosi dracusorii ?
    Attached Images Attached Images img_20150309_143156.jpg img_20150309_143209.jpg

  10. #90 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente !

    Man, trebuie sa le faci neaparat ascunzatori, case, zone teritoriale altfel o sa-i gasesti morti unul cate unul. Si nu neaparat pt. ca a fost atacat de altul ci din cauza stress-ului. A nu avea fiecare locul lui, o ascunzatoare ceva unde sa se simta in siguranta, e super stress.

    Doar am povestit de rainbow shark-ul meu: i-am luat casuta intr-o seara (o jumatete de nuca de cocos) sa o modific un pic (avea o gaura prin care se strecurau botia kubotai) si pentru ca s-a stins lumina la acvariu am zis "las' ca o pun dimineata". Am vazut eu ca se agita in locul unde era nuca, dar am zis ca se calmeaza. Dimineata era mort. Si nu avea cine sa-l atace in acvariu (era sef).

    Da, la mine e nebunie. Cred ca am deja a 30-a generatie de puntiusi. Si consum mult prea multa mancare cu ei... Dar asta e. Astept sa se mai incalzeasca si poate conving pe cineva la un petshop sa-mi ia din ei, moka.

    Ah, si am cel mai mare si mai batran SAE din cati am vazut vreodata. Si 2 hoplo cu personalitati atat de diferite de zici ca nu-i adevarat. Unul din ei nu mananca decat daca-i dau eu din mana (penseta). Pt. mine e WOW!

    Am multi alti zapaciti prin acvariu... De exp un rainbow shark, care doarme din cand in cand cu capul in jos. Si care din cand in cand i se pune pata pe un peste si-l alearga. Daca-l prinde fuge el Am un botia atat de nesimtit incat de multe ori se odihneste stand pe alti pesti. Sau ii imita in miscari. Eeeh, cate fac ei...

  11. #91 SP
    Junior Member iradu's Avatar
    Hello,

    Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Tot incerc sa ciclez si eu un acavariu cam de vreo 4 saptamani, am schimbat pana acum apa integral de vreo 3 ori (stiu ca nu face parte din procedura de ciclare) insa apa devine foarte tulbure dupa o saptamana. Mentionez ca folosesc apa din putul din curte si nu de la robinet. Am pus si crystal water si tot degeaba. Am pus apa pe care o folosesc intr-o galeata si nu s-a tulburat, de asemenea am pus apa din acvariu in alta galeata dar nu s-a limpezit intre timp. Initial puneam putina mancare de pesti in acvariu la 2 zile, dupa ultimul schimb de apa nu am mai pus deloc mancare de pesti. De asemenea initial am lasat lumina aprinsa 8 ore pe zi (4 cu 4 ore) iar apoi am incercat si cu lumina aprinsa 24/24. Mentionez ca soarele nu bate direct in acvariu.
    Ca si setup am asa:
    a) acavariu de ~60 de litri (Horbanch) ce a venit la pachet si cu pompa de filtrare
    b) temperatura in jur de 26 de grade
    c) pompa de aer
    d) piatra de aer ce este ingropata in pietris
    e) substrat de ~0.5cm de pamanat acoperit de 2-3cm de pietris in fata si mai mult in spate.
    f) am folosit de fiecare data solutia filter start cumparata tot de la Hornbach
    g) am si vreo cateva plantute. Initial am luat niste plante mici, dar acum o saptamana am achizitionat si 2 plante mai maricele


    Unde gresesc? Ce omit sa fac?

    ---------- Post added 11-03-2015 at 11:12 ----------

    prin tulbure inteleg maronie.

  12. #92 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Salut iradu. Nu stiu cum de mi-a scapat postul tau... dar inteleg ca nu ai citit ce s-a scris mai sus. In primul rand, solutiile minune gen "crystal water" si alte nebunii de genul acesta n-am vazut sa aiba niciodata efect. Ba mai rau, unele am vazut ca intrerup ciclarea, sau o ia razna totul prin acvariu (din pacate am vazut si multi pesti morti dupa solutii din acestea "minune").

    Hai sa o luam cu inceputul. Ai spus ca apa nu devine tulbure intr-o galeata. Insa acvariul nu este o galeata. Ai acolo pesti, mancare pt. pesti, excremente, plante, pietris... respira toate cele, existe procese biologice. Nu ai cum sa compari ce se intampla intr-o galeata - procesul este mult mai rapid si mult mai complicat intr-un acvariu.

    Prin urmare, intrebarea de baza este: ai facut vreodata analiza apei la putul din curte? S-ar putea sa fie prea dura, s-ar putea sa ai prea multi nitrati, nitriti... Aici cred ca firme precum Apa Nova fac astfel de teste. Pana nu stii ce duritate ai, daca nu cumva e apa calcaroasa, sau poti sa ai sedimente foarte mari de fier sau mai stiu eu ce... chestii pe care cu ochiul liber nu le observi. Asta e bine sa-l faci nu numai pt. pesti, cat si pt. sanatatea ta (ca presupun ca folosesti apa aceea pt. baut).

    Dupa ce faci testul de apa pentru binele tau... poti sa iei un mic test pentru acvariu. Unul destul de OK ar fi acesta (JBL Test 6 in 1). Cu el poti face teste rapide (dureaza cateva secunde) de Ph (aciditate), Gh (duritate), Nitriti, Nitrati, Clor si Kh. Daca valorile acelea nu sunt OK, trebuie rezolvata problema.

    Mai departe, pentru ciclare rapida si foarte OK (mai ales cu pesti in acvariu), iti recomand solutia aceasta (ProdiBio Start Up 12 fiole). Bio Digest contine bacterii vii (nitrosomonas si nitrobacter - cateva miliarde per fiola) iar Stop Ammo neutralizeaza amoniacul (care apare inevitabil) si reduce nitritii. O solutie mai buna de atat nu stiu sa existe.

    Fa pasii acestia, si respecta procedeul de ciclare, altfel il faci degeaba si vei omora pestii. Vad acolo ca spui de faptul ca ai pompa de filtrare - sper ca asta inseamna filtru.

    Bafta!

  13. #93 SP
    Junior Member iradu's Avatar
    Nu am inca pesti. Apa este intr-adevar dura dar trece printr-o statie de dedurizare pe baza de sare (e posibil sa afecteze acest lucru si viitori pesti? ma gandesc ca ar fi sarata) Si eu m-am gandit la apa nova dar ce teste sa solicit? Folosim apa doar pentru menaj nu si pentru baut. Mancare pentru pesti nu am mai folosit la ultimul schimb de apa integrala iar in week-end cand am schimbat apa am scos si toate plantele din acvariu. Pare sa fie ceva mai limpede apa acum. Acum nu stiu care e diferenta intre pompa de filtrare si filtru dar e o chestie cilindrica, ce are un buerete in partea de jos, iar sus un motoras ce arunca apa pintr-un tub gaurit in lateral, ce este la ~1cm sub luciul apei si orientat oblic spre in sus.

  14. #94 SP
    Junior Member iradu's Avatar
    Apa plata din comert este buna pentru acvariu?

  15. #95 SP
    Admin MonkY's Avatar
    E buna pentru situatii extreme (gen ai nevoie urgent sa schimbi 5-10L de apa si nu-ti merge instalatia/filtrul)... Altfel e mult prea costisitor totul.

  16. #96 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Incepand de azi pot sa spun suficient de convingator: nu mai aveti incredere in produsele Eheim! Da, sunt germane... da, or fi de calitate... da, sunt firma serioasa... Degeaba! Sunt la al treilea filtru care subit a inceput sa picure... M-am saturat de inundatii si probleme din cauza unor filtre care costa EXTRAORDINAR de mult. Vorbesc aici de Eheim 2080 si Eheim 2180, filtrele lor de top! Care din n motive lasa sa intre apa in capac... ba incep sa dea pe-afara...

    Eu acum nu prea am de ales, totul e gandit in jurul acestor filtre (cu 2 intrari si o iesire)... dar probabil cand voi face un altul de la zero, nu mai vreau sa vad Eheim-uri in bazin! Fluval FX6 va fi probabil alternativa... sau chiar si un JBL e1501 (care vorba aceea, costa cam de 3 ori mai putin decat un Eheim 2180)...

    Si colac peste pupaza, in Romania nu se ocupa nimeni de service. Tot ce fac ei este sa trimita produsul in Germania... deci pregatiti-va de un timp de asteptare extrem de mare... timp in care probabil veti achizitiona un filtru temporar.

    Therefore... beware of Eheim!

  17. #97 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Wow , au trecut aproape 10 de luni de cand am facut acvariu , ce repede trece timpul

    Am mai cautat pietre dar nu am gasit nimica care sa imi placa ... am gasit totusi o bucata de lemn ( nu stiu exact ce este , am primito cadou de la un prieten care se ocupa cu acvaristica in general ) dar imi place cum arata in acvariu cat de cat si se vede ca pestii numai sunt chiar asa stresati.

    Din pacate Oscarul auriu a murit din cauza grisului , am bagat dupa acvariu "la tratament" o luna sa fiu linistit ca nu o patesc si ceilalti pesti.

    So far so good , furtunurile le-am lasat asa ( nu mai ma deranjeaza oricum ) nu am indemanarea sa le aranjez bine.

    In rest toti sunt fericiti pana acum , oscarii au invatat sa manance din mana , stiu ca nu e bine sa bag mana in acvariu dar e funny avand in vedere ca acum cateva luni nici nu ma lasau sa aranjez ceva . Si da stiu , trebuie sa completez apa , pozele le-am facut dupa ce am "upgradat" la un filtru mai mare si a mancat cativa litri de apa.

    Monky tu ce faci cu acvariul cand te muti ?
    Attached Images Attached Images img_0092.jpg img_0094.jpg img_0095.jpg img_0096.jpg img_0102.jpg img_0103.jpg img_0106.jpg img_0107.jpg

  18. #98 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Ha! Ce monstruleti ai acolo! Foarte tare! Cateva mici recomandari:

    1. Incalzitorul acela, ridica-l mai sus te rog, sa nu-i faci ciorba la un moment dat. Vezi ca mai toate au indicat nivelul pana la care sa le introduci in acvariu. Sau daca vrei sa scapi de el in acvariu, cumpara-ti unul extern (se conecteaza la filtrul extern, pe furtun). Exemplu: Incalzitor Hydor ETH External Heater 300 EU.

    2. Output-urile la filtre, ridica-le si pe ele mai sus... sa "sparga" apa.

    3. Piatra aceea de aer (presupun ca asta este), arata urat acolo... vezi ca sunt tot felul de nebunii speciale. Sau introdu-o intr-o piatra, ceva... poate chiar in butoiul acela din stanga

    4. Incearca totusi sa le gasesti niste pietre mai mari... eventual mergi la un rau si cauta. Le place sa se ascunda, sa se "frece" de pietre, sa-si stabileasca teritorii... asa e cam greu.

    5. N-ar fi rau sa le faci si un spatiu unde sa se poata ascunde de lumina...
    Quote Originally Posted by Trefla View Post
    Monky tu ce faci cu acvariul cand te muti ?
    O sa incerc sa gasesc pe cineva doritor... fie sa cumpere din echipamente (la super pret, desigur), si primeste pesti, plante, acvariu... moka... fie sa gasesc pe cineva la care sa dau mare parte din pesti (vreau sa fac un altfel de ecosistem).

  19. #99 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Mda , nici mie nu prea imi place piatra aia de aer dar am scoso o perioada ca un fel de test si cam toti stateaua la suprafata pentru aer ( nu stiu daca era un efect placebo pentru ei ).

    Aveam de gand sa le fac un spatiu mai intunecos in partea dreapta dar nu stiu ce inca , vreau sa mai aiba si spatiu sa inoate.

    Ceva tips sa prind furtunurile alea de pe spate ? am incercat cu "duck tape" dar mereu se dezlipeste si ma enerveaza , nu vreau nici ceva permanent gen silicon ca o sa le mai misc din cand in cand pentru curatenie. De ventuze nici numai zic , alea se dezlipesc intro ora oricum le-as pune.

  20. #100 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Stii ce iti recomand sa pui in locul pietrei de aer? Si aproape sigur o sa le placa mai mult (desi sincer nu ma pricep asa bine la oscari, ar fi bine sa te documentezi inainte)... e vorba de o pompa de apa (de valuri). Fie iei una duala si ieftina (de test) gen Sun-Sun : SunSun Pompa Valuri JVP-202B. Fie mergi pe una mai desteapta (pe care de-abia astept sa o incerc la noul acvariu) precum Aqua Medic EcoDrift current pump | aquaristic.net. Si iti poti programa valurile, intensitatea... and so on.

    Si daca vreodata te saturi de consumul neoanelor T5/T8... iti recomand sa treci la LED-uri serioase. Cu asta poti sa simulezi apusul, rasaritul... la naiba, simulezi si fulgere daca vrei. Si consuma si de n ori mai putin.

    Cu furtunul... presupun ca iti stau asa deoarece ai taiat cat mai scurt pana la filtru. Pune-le mai mari, si la mobilier ataseaza un colier, ceva... prin care sa le treci. Eu am dat gauri din acelea direct in mobilier... cum se face la birouri (pentru cabluri). Si stau perfect aliniate asa.

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 5 of 12 FirstFirst ... 3 4 5 6 7 ... LastLast

Similar Threads

  1. Totul despre pesti si acvarii By MonkY in forum Pets
    Replies: 535 Last Post: 09-07-2022, 18:36
  2. Xbox 360 Jasper -> intretinere By aconstedani in forum Microsoft Xbox 360
    Replies: 13 Last Post: 19-04-2014, 14:45
  3. Acvariu de chiclade By Carloss in forum Pets
    Replies: 8 Last Post: 04-09-2012, 17:44
  4. Povesti de inceput in acvaristica By veras911 in forum Pets
    Replies: 190 Last Post: 01-06-2011, 21:47
  5. Replies: 0 Last Post: 10-06-2010, 12:36

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts