Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 4 of 27 FirstFirst ... 2 3 4 5 6 14 ... LastLast
Results 61 to 80 of 536

Thread: Totul despre pesti si acvarii

  1. #61 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Sa le luam pe rand: la un filtru nu este cel mai important lucru puterea. De obicei volumul lor este in concordanta cu puterea pompei. Faptul ca vei pune o pompa mult mai puternica poata sa aduca mai multe probleme decat beneficii. Gandeste-te ca apa trebuie sa treaca totusi cu o viteza destul de mica printre coloniile de bacterii (de aceea la filtrele externe de putere mare primul strat este format din medii mecanice - arcuri sau tuburi - care pe langa faramitarea chestiilor mari care intra - frunze de exp. - au si rolul de a re-distribui apa, pentru ca aceasta sa nu circule ca un jet puternic prin filtru ci pentru a trece prin toate mediile de filtrare, pe o suprafata cat mai mare). In concluzie, o pompa mult mai puternica nu este neaparat de ajutor. Stiu ca am facut acest test la un filtru intern de la Juwel, si am pus pompa de 1500L/h in loc de 1000L/h. Nu am facut altceva decat sa maresc viteza cu care se colmata stratul de perlon (si ajunsesem sa-l schimb saptamanal).

    Referitor la compatibilitate... aici e cu dus si intors. Am vazut cu succes neoni crescand langa scalari, insa a fost introdus intai un grup mare de neoni... iar scalarii au fost introdusi de pui. Si chiar si asa, cel cu acvariul respectiv spunea ca-i mai dispar din neoni. Ideea este ca scalarii cand cresc devin foarte teritoriali, si nu prea scapa neonii sau alti pesti mici netaxati prin zona respectiva. Deci eu zic nu... nu merg scalari cu neoni. De fapt, nici nu stiu ce faci cu scalari in acvariu de 60L... Din cate stiu pt. ca o pereche de scalari sa depuna, se recomanda 20gal de apa (adica 76 litri). Eu ii inteleg pe cei de la Animax ca vor sa vanda pesti cu orice pret... dar totusi. Ma mir ca nu ti-au recomandat si 3-4 carasei pe langa...

    Daca vrei sa mai introduci pesti... nu stiu, ia ceva micut... gen corydoras, pentru partea inferioara a acvariului. Pe sus deja ai suficienti. Insa in nici-un caz acum. Asteapta sa se termine perioada de ciclare, vezi cu ce pesti mai ramai...

    Si nu, nu scoate Xifo... macar acum asa cum e apa, s-au obisnuit cu ea. Daca faci schimburi de apa zilnic cate 10-20%, o sa le fie mai bine. Daca ii scoti acum si-i pui in alta apa, vor avea parte de inca un soc... si ma tem ca deja o sa fie prea mult pt. ei.

    P.S. Sper ca nu opresti niciodata filtrul ! Las-l in pace momentan asa cum e... in perioada de ciclare e bine sa faci cat mai putin "deranj" ca sa nu dai totul peste cap si sa o iei de la zero.

  2. #62 SP
    Member okayo's Avatar
    Filtrul nu se opreste. Merge permanent. La fel si incalzitorul cu termostat. Singurele lucruri care sunt comandate automat dupa program sunt lumina si oxigenarea. E o idee buna sa mai pun un filtru ca cel pe care mi l-ai recomandat pentru o mai buna filtrare sau o data acvariul ciclat filtrul pe care-l am acum e tot ce are nevoie? Sau recomadarea ta era sa scot ce exista deja si sa-l pun pe cel recomandat de tine? Nu stiu in ce masura se poate scoate acel filtru compartimentat. E posibil sa fie lipit.
    Multam
    p.s- de la Animax am luat doar acavariul, de la Vetpedia (Carrefour Vitantis) am luat pestii.

  3. #63 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Nu, nu... sa nu le schimbi acum. Lasa filtrul intern existent... si daca vrei pune si acel Eheim. Mie mi-a placut enorm la el puterea cu care trage mizeria (eventual mergi pe un Eheim 2212 si daca nu are loc pe inaltime, mai scoti un sertar) . Insa sa nu te astepti sa existe vreun filtru care sa vezi cum "suge" mizeria din tot acvariul. Nu exista asa ceva (si crede-ma, ca doar am unul din filtre de 1700L/h). Un filtru nu este totusi cosul de gunoi al acvariului. El in general tine culturile de bacterii si se ocupa de oprirea mizeriilor din masa apei. De restul, se ocupa bacteriile din substrat, melcii, plantele, pestii... si tu (prin sifonarea substratului la schimb de apa).

    Filtrul intern aproape sigur e prins cu silicon... daca vrei sa-l scoti, probabil cu un cutter... insa nu stiu mai multe despre el.

    Animax, Vetpedia, Coralis, etc... toti vor sa vanda cat mai multi pesti. Daca esti un client bun, iti dai seama ca iti trebuie un acvariu mai mare... automat extra profit pentru ei... and so on. Inca n-am intalnit pe cineva (poate doar pe g.g de la reef.ro) care sa iti spuna "Imi pare rau, nu pot sa-ti vand pentru ca e deja suprapopulat sau ai acvariul prea mic".

  4. #64 SP
    Member okayo's Avatar
    In drum spre casa, m-am oprit la Animax (Real) sa mai vorbesc cu biatul care mi-a vandut acavriul sa-l intreb daca din experienta considera ca ar mai fi necesar un filtru. Nu era asa ca am intrat in discutie cu un altul. Din exeperienta unui vanzator la petshop: ce e aia ciclare intr-o luna, curba din poza ta cu nitriti... dupa el pui apa, bagi substanta si intr-o saptamana e gata. Deci eu am facut bine ca am bagat pesti dupa 2 sapt :-). "Prietenul meu" chiar mi-a zis ca-i pot baga de a doua zi. Monky eu cred ca nu te informezi de unde trebuie :-)
    Anyway cand am ajuns acasa am mai bagat o fiola bioDigest si maine fac un schimb de apa. Le-am dat de mancare niste fulgi de la Tetra (apropos tu ce le dai de mancare) au mancat si Xifo. O sa le mai dau fulgi ca le ajunge la toti. Cu baobele de la Hikari scalari apuca primii si se ingrasa. In rest astia mici tot putin abatuti. astept sa vad ce se mai intampla.

    p.s- apropos de vanzatori de petshop. Comparand Vetpedia (Vitantis) cu Animax (real) cei de la Vetpedia mi-au zis ca am facut bine cu cele 2 sapt. si cand am luat pesti m-au sfatuit sa iau putini la inceput si m-au chemat la o noua achizitie peste o sapt. Deci mai sunt si persoane rezonabile.

  5. #65 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Man, daca stau bine si ma gandesc... acum vreo 20 de ani, faceam acvaristica la vestitul Palat al Pionierilor. Si nu zic nu, si pe vremea aceea ne traiau pestii in acvarii, cand nu aveam decat niste amarate de bolborisitoare (burete + pompa de aer)... nu stiam de introducere de CO2, ba din contra, eram invatati sa facem tot posibilul sa-l eliminam din acvarii (culmea, acum unul din cele mai scumpe sisteme, este cel de introducere CO2)... fertilizarea era aproape inexistenta, de clor nu se ferea nimeni...

    La urma urmei, pestii traiesc chiar si cu sutele in acvarii vanzatorilor, unde sunt 10 pesti pe fiecare jumatate de litru de apa. Insa nimeni nu vorbeste de cati le mor pe zi... nimeni nu vede adevarata culoare a pestilor... nimeni nu apuca sa vada adevaratul comportament al pestilor respectivi.

    Am si eu cativa amici, prieteni de familie, etc... carora le-am tot dat sfaturi, asa cum o fac si aici pe forum. Aproape de fiecare data am primit raspunsuri de gen "eu asa fac de ani de zile, si uite-i ca inca traiesc... ia uite-i ce grasi si frumosi sunt !". Si nu de multe ori n-am mai putut tine in mine si le-am spus ca-si bat joc de pesti. Apa cu un miros ingrozitor, apa de culori stranii, mizerie in substrat, cate 20-30 de pesti in acvarii pentru maxim 2-3... Fara suparare, si noi ca oameni probabil ca am putea trai intr-un WC de 2x2, cativa ani buni. Si probabil ca daca am avea o pereche, dupa ceva timp instinctul de conservare si propagare a speciei ar interveni... si am face si copiii. Asta nu inseamna ca o ducem bine...

    Pentru mine pestiucii nu sunt doar niste elemente de decor in casa. Multi din pestii mei au nume... imi place sa le observ comportamentul, modul de viata, etc... Intr-un fel, ma simt un fel de mic zeu. Dar nu trebuie sa uit ca de mine ca zeu depinde viata lor. Asa si tu okayo ai "bucatica ta de rai" de care te poti ingriji ca un zeu bun, care cauta sa imbunatateasca viata alora mici si neputinciosi... sau poti sa ii ignori si sa spui "lasa-i ca traiesc bine si-asa".

    Acum ceva timp stateam de vorba cu un bun amic, foarte priceput in ale acvaristicii (in special in plante). A devenit atat de fascinat de plante incat in momentul de fata a ramas doar cu un peste (un betta). M-a mirat insa ca din experienta sa a ramas cu impresia ca pestii nu dau dovada de inteligenta... singurele lor instincte fiind cele de supravietuire si inmultire. Si mai mult m-a mirat faptul ca si dupa ce i-am povestit zeci de intamplari din AquaMonk... din care rezulta clar ca pestii actionasera nu doar ca urmare a unui instinct, ci in cunostinta de cauza... el a ramas cu aceeasi idee.

    Intr-adevar, daca "arunci" niste pesti intr-o simpla camera de sticla... si ii conditionezi doar de mancare, probabil nici nu o sa vezi vreodata adevarata lor viata. De-asta acvariul meu este un adevarat "maze"... cu zone plantate excesiv, cu zone descoperite, cu multe ascunzatori, scorburi, grote... de asta am zone umbrite si zone luminate puternic... zone in care pompa de recirculare impinge apa foarte puternic si zone in care este foarte calm totul. Bine, recunosc, imi si permit in 550L... dar se poate face si la un nivel mai mic (insa nu cu tot atat de multi pesti).

    Probabil multi se vor intreba de ce ma chinui cu atata diversitate in acvariul meu... cand ei de fapt vad de obicei acvarii in care pestii se misca intr-un fel de haos (sau in bancuri) in toate directiile, fara nicio logica. Normal ca daca depasesti limitele unei populatii se intampla asa cum se intampla si cu oamenii la gramada... Cel mai bun exemplu este "asaltul asupra unui nou Mall" sau diverse "meetinguri" unde individul nu mai are nicio putere... si se lasa in voia maselor. Well, la fel si in acvariu. Am povestit multe intamplari pe threadul cu http://www.consolegames.ro/forum/f63...iect-aquamonk/ si zi de zi ma minunez de cate o noua chestie.

    Unii pesti si formeaza obiceiuri, altii au zonele lor, unii fac diverse jocuri, dansuri... altii sunt timizi... unii invata de la altii diverse... cateodata vezi un peste din o anumita specie imitand un peste din alta specie... ii vezi adunandu-se in grup sau explorand singuri... ii vezi cum "fac curte" sau cum isi cauta locul pentru a depune... multi fac chestii care te lasa masca (de exp. stiati cum isi creeaza hoplo cuibul pentru depunere ? Daca nu, aruncati o privire
    . Eu cand i-am vazut am crezut ca nu e adevarat, ca le-au crescut niste maini cu care muta frunzele de colo colo). Intr-un an de zile cred ca am vazut de 3-4 ori "rotirile" pe care le fac botia kubotai... probabil ca daca le-as fi ratat nici nu as fi crezut ca pestii astia se "joaca" invartindu-se unul in jurul altuia cu o viteza fantastica (aproape ca nu-i poti urmari) si cate 2-3 ore in continuu... Numai cand vezi cat de grijulii sunt ramirezii cu puiutii si ce moduri au de a se "certa" si ramai... wow. Nu mai vorbesc ca te socheaza cum ancistrusul alfa sta cu icrele si cate o luna fara sa manance absolut nimic in toata acea perioada... Chiar si micutii neoni impresioneaza prin curajul lor, prin "dansurile" care le fac cand sunt in grup serios... Sau lupta periodica a tetrazonelor pentru preluare rolului de alfa... unde ramai pur si simplu cu gura cascata...

    Cum sa zic, cei care nu respecta micile reguli pe care am incercat si eu sa le expun in ghid... cei care au acvariu doar pentru ca "e la moda" sau "are si vecinul"... nu pot spune ca sunt acvaristi. Si pe aceia ii pun in aceeasi categorie cu cei care tin un carasel intr-un bol minuscul.

    Revenind si la cei care vand produse de acvaristica si pesti... Pot spune ca am avut fel de fel de experiente cu mai toti care vand prin Bucuresti si cred ca 99% din ele au fost dezolante. Fie am primit niste informatii de 2 lei, gen "stati linistit, in 60L merg 6 carasei si 2 hoplo" fie informatii tampite gen "acesta este pestele cutit, ramane la marimea pe care o vedeti acum, de maxim 5-6 cm". Mai rau a fost cu cei care recomandau produse tehnice pe baza "experientei" si la prima problema intalnita spuneau "pai de ce nu ati luat ceva mai de calitate ?". Din pacate pe piata din Romania multe din produsele serioase au fost ignorate (sau aduse la preturi infernale) asa ca am ajuns sa testez pe mine. Si in ziua de azi cred ca am piese sa mai fac inca 3-4 acvarii... din atatea produse care nu-si faceau cum trebuie treaba. Multe din ele, chiar daca au fost cat de cat ok... a trebuit sa le modific pentru a-si face treaba cu adevarat...

    Scuze pentru ditamai polologhia... nu aveam somn si vroiam sa mai pun niste ganduri pe "foaie", in speranta ca poate mai luminez pe cineva. Sau poate nu.

    Sa nu credeti ca eu n-am avut probleme, si ca vorbesc ca un fel de Atoatestiutor. Oh nu ! Cred ca am avut cele mai urate si mai nenorocite alge (poate odata o sa pun si eu niste poze la categoria "Asa NU !")... cred ca am facut cele mai tampite deciclari posibile... si mi-am chinuit si stressat pestii cu tot felul de solutii minune... Chiar si acum incerc sa gasesc o solutie pentru ramirezi. Este deja a treia serie de ramirezi pe care incerc sa o salvez de la problemele interne (culminate cu pop-eye)... insa ma tem ca sunt genul de pesti unde atatea modificari genetice si departarea de biotopul lor au dus la pesti mult prea sensibili. Nici nu stiu de ce mai incerc, stiind ca totusi ei nu traiesc mai mult de 2 ani... insa imi plac enorm pentru personalitatea lor si curiozitatea de care dau dovada. Sunt printre putinii pesti de la mine care mananca si daca le dau din mana... sau care daca bag mana in acvariu sa ma ocup de o planta, vin repede sa vada ce se intampla...

    Acestea fiind spuse... va doresc o noapte buna (sau zi, depinde cand cititi aceste randuri)... si va doresc o apa cat mai buna pentru pestiucii vostrii !

  6. #66 SP
    Senior Member Khan's Avatar
    Quick question, unul dintre cei 2 SAE parca si-a pierdut culoarea. Unul are dunga de pe mijloc foarte viu colorata, la celalat este foarte stearsa incat pare ca naparleste.

    Sa fie bolnav?

  7. #67 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by Khan View Post
    Quick question, unul dintre cei 2 SAE parca si-a pierdut culoarea. Unul are dunga de pe mijloc foarte viu colorata, la celalat este foarte stearsa incat pare ca naparleste.

    Sa fie bolnav?
    Ai observat daca s-a intamplat ceva "interesant" prin acvariu de si-a pierdut culoarea ? Si la ai mei am vazut asta de cateva ori... dupa ce se alearga prea tare, sau ii sperie ceva prea mult... isi pierd culoarea, insa e doar temporar (sa zic, aproximativ o ora, doua).

    Daca nu e temporara problema, verifica si tu valorile apei... sa n-ai vreun spike de ceva. You know the drill: schimb partial de apa de la declorinat, adaugat de bacterii, schimbat vata de perlon sau spalat cate un burete din filtru cu apa din acvariu... Si tinut sub observatie. Bafta !

  8. #68 SP
    Member okayo's Avatar
    Monky "Scuze pentru ditamai polologhia" nu cred ca isi are rostul. pentru mine est eo placere sa te urmaresc. realizez astfel ce inseamna un adevarat acvarist. O persoana care a inteles exact ce spuneai ca de tine depinde viata unor creaturi atata de mici. Si eu cand am fost mic am fost un acvarist de duzina (doar eram copil). Luam pesti schimbam apa si nu stiam de ce mor. Acum insa vreau sa invat sa fac lucrurile "the proper way". Asa incat te citesc si te urmez. Am observat in discutia de ieri cu omuletul de la petshop ca nu avea nici o treaba cu pestii, cunostiinte generale si mult noroc bazat pe "cum o vrea Domnul".
    Revenind la pesti diseara le schimb apa, intre timp m-am bucurat ca au mai mancat dar parca nu au revenit la o situatie normala inca sunt molesiti si fara prea mult chef. Am sa merg sa iau si testul azi.
    o zi placuta...

    p.s- proiectul tau AquaMonk inc anu la-m citit dar ajungem si acolo dupa ce rezolv cumva problema.

  9. #69 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Am dat azi inca o raita prin Hornbach si Coralis... oare cum or crede ei ca atrag cumparatori la pesti cand aproape in fiecare bazin era cate un peste mort, din care mancau ceilalti... De data asta Coralis parca era un pic mai ok, dar totusi... Grrr. Am vrut sa mai caut un corydoras adolfoi (intr-un an am reusit sa gasesc un singur exemplar)... dar bineinteles ca nu existau.

    Am incercat sa-i trag de limba pe cei care se ocupau de acvarii... si chiar si ei au recunoscut ca desi au bazin de filtrare separat... tot nu reusesc sa scape de cantitatile imense de clor si metale din apa... Iar acolo probabil ca e mult prea costisitor sa mearga pe apa de osmoza cu mineralizare sau pe solutii pentru legarea metalelor... Anyway, am fost debusolat...

    Khan: cum e cu SAE ? Si-au revenit ?

  10. #70 SP
    Member okayo's Avatar
    Zici ca ai fost azi in hornbach... :-) si eu am fost. Erai cu un prieten??? caci eu eram cu gasca (soatia si cei doi bodyguarzi mai mici)...ma gandesc ca poate am fost pentru cateva minute in acelasi loc, fara sa ne cunoastem dar schimband pareri/vorbe pe acest forum.
    Well revenind la pesti. Am ajuns la Hornbach ca sa iau acel test de la jbl. Alti bani dar macar sa stiu daca ceva nu merge cum trebuie cu apa asta. In ultimele 2-3 zile de cand am pus BioDigest parca lucrurile au evolut foarte putin spre bine. Asta in sensul in care pe Xifo daca un bat de plastic ii scot din apatia lor si apoi arunc niste hrana in apa vin sa manance si asta cred ca le face bine. Altfel apoi se retrag in acelsi loc adica de preferat langa o planta stufoasa.
    Seara fac testul. In graba. Scot liniuta: toate valorile peste orice limita normala. Oarecum concludent. Hotaresc sa fac schimbul de apa. Scot un bidon de apa, apoi scot filtrul si cartusele din el. Le curat in bidonul cu apa scoasa prin agitare. Primul filtru cel cu vata este cel mai murdar firesc.Aspir si in cutia de plastic al filtru pentru alte resturi(excremente/plante) si apoi le bag la loc. Mai scot un bidon cu apa dupa ce l-am aruncat pe primul si apoi cu pet-urile cu apa noua le pun treptat in acvariu (dupa ce in prealabil am pus un ibric cu apa fiarta (aceeasi) in fiecare sa o mai incalzeasca... ca sa nu sufere pestii un soc...sfat de la petshop). Completez pana la nivelul acceptat. Voi mai face un test dar maine. Poate ca va fi mai bine.
    Imi este teama ca nu. Am mari indoieli legat de apa din acest loc. Ti-am zis ca e scoasa din put, forat special. Cred ca se arunca multa clorina in ea. Nu stiu daca o pot compara cu apa de la ApaNova. Dupa ce mi-a venit in cap ideea legat de apa mi-am dat seama ca nu am nimic pentru anihilarea clorului decat o chestie care este pentru nitriti, nitrati...tetra EasyBalance (parca). Ti-am atasat poza cu rezultatele... practic mai toate sunt la limita superioara. Mie mi se pare ciudat... e ca si cum am luat 3 la toate materiile.
    Nu inteleg unde si de ce si nu prea imi place ca experimentez pe niste biete animale pe care culmea le vreau sanatoase.
    Oare are sens sa fac un test la apa tinuta la declorinat dupa cel putin 48ore. SA vad cum sta treaba cel putin in privinta INPUT-ului.
    Attached Images Attached Images pict6243.jpg

  11. #71 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Deci, testul este cat se poate de concludent. Exact cum banuiam, acvariul este deciclat 100%. Sper sa-ti mai reziste pestii... cu asemenea valori ar fi trebuit sa fie de mult cu burta in sus. A meritat toti banii testul. Acum stii de unde ai plecat, si retestand vezi daca se intampla ceva pozitiv. Hai sa vedem ce trebuie sa faci (si ce NU):

    1. LASA DZEULUI FILTRUL IN PACE ! Nu-l mai curata si nu te mai atinge de el o luna de-acum inainte !!! Daca tu il cureti si il aspiri "mizeria" din el, ce Dzeu sa mai manance bacteriile alea si cum sa se mai aseze ? Crede-ma ca daca vei continua sa-l scoti si sa-l cureti asa, poti sa consideri ca-ti omori pestii cu buna stiinta. In mod normal un filtru se porneste, se cicleaza... si nu te atingi de el decat lunar pt. a schimba vata de perlon, la 2-3 luni pentru a mai spala cate un buretel... 3-6 luni pentru o curatenie mai amanuntita. Cunosc acvaristi care renunta la perlon si nu se ating de filtrele lor cate un an sau chiar mai mult (bine, vorbim de filtre de capacitate mai mare, externe)... Acum daca tot l-ai curatat, pune din nou BioDigest, ca mi-e ca s-a mai dus o cultura de bacterii pe apa Sambetei.

    2. Neaparat fa un test si in apa pe care o introduci. Ignora clorul, ca ala se duce in 48h... important e sa vezi valorile la NO2/NO3... pH-ul si duritatea. Posteaza-le aici te rog. Test de clor daca doresti, gasesti in Hornbach, insa la sectiunea "piscina" sau gradina or something like that.

    3. Renunta la aberatia aia cu apa fiarta... Dzeule mare, mergi la individul care da astfel de sfaturi si da-i una peste ceafa. Presupun ca daca tot lasi la declorinat 48h, poti pune si tu galeata/bidonul acela pe langa zona unde ai acvariul. Verifica si tu cu un termometru... daca diferenta de temperatura este de doar cateva grade, nu le faci nici-un soc... de-asta si vorbim de maxim 10-20% schimb de apa. Sau daca vrei, scoate incalzitorul un pic din acvariu si pune-l in butoi... sa-l aduca la aceeasi temperatura.

    4. Tetra EasyBalance e o porcarie (pardon my french) si la ce probleme ai tu, daca pui asa ceva, poti sa le zici Adio la pesti. E una din solutiile "minune" despre care producatorul spune ca daca folosesti asa ceva nu mai ai nevoie de schimburi de apa... Bull**** ! E ca si cand ai fi inchis intr-o toaleta, si in loc sa tragi apa, arunci tot felul de parfumuri... Singura data cand am folosit asa ceva, a fost si ultima oara... Daca vrei iti trimit cadou, ca mai am si-acum, ca amintire a vremurilor in care primeam sfaturi aiurea.

    5. Daca iti este atat de frica de clor, mergi repede si cumpara de la Tetra (daca iti place de ei) AquaSafe, care leaga metalele grele, te scapa de clor, etc. Daca nu, Biotopol de la JBL. Ti-am mai zis de astfel de solutii dar vad ca nu ai achizitionat asa ceva. Sunt cheap, 10 RON or so, si GARANTAT scapi de clorul din apa pe care vrei sa o schimbi. Nu pui asa ceva in acvariu direct !

    P.S. Eu am fost in Hornbach Militari in jurul orei 12:00 or so, eram cu sotia... Cand am fost eu nu prea era nimeni pe-acolo, asa ca ma indoiesc ca ne-am intalnit. Dar, poate ne vom intalnit odata si odata... Insa intai rezolva-ti problema. Serios, e simplu tot ce ti-am zis, dar faci cativa pasi extra complet invers.

    P.P.S. Oricum azi schimba OBLIGATORIU 10-20% din apa, altfel cu acele valori nu cred ca mai apuca pestii inca o zi. Daca nu ai apa pusa la declorinat, da o fuga si ia Biotopol sau Aquasafe, pune in apa, lasa cateva minute... si fa schimbarea. Sau daca nu poti merge sa cumperi asa ceva, fugi si cumpara o butelca de 5L de apa plata (verifica pe sticle ce valori au pt. ca difera mult) si fa URGENT schimb de apa. Nu pot decat sa-ti doresc multa bafta !

  12. #72 SP
    Member okayo's Avatar
    OK. Iti multumesc pentru rabdare. Intr-adevar incep sa realizez cat de dusi cu capul sunt noii acvaristi, cei care nu inteleg atat de finul echilibru al acestor pesti.
    Ma simt ca o blonda sincer. Tu spui lucrurile ca la carte eu insa le inteleg cateodata diferit.

    1. Mi-am dat seama ca am procedat gresit cand iti scriam mesajul. Am realizat ca nu trebuia sa ma apropii de el si sa-l las in pace chiar daca intra tot felul de chestii la el. Curat nu va fi niciodata. Cred ca asta e si greseala oricarui nou acvarist care se gandeste ca un acvariu bun/sanatos este unul curat: ei bine WRONG. Aici recunosc ca am gresit, dar n-o mai fac.

    2. Am sa fac chiar maine testul.

    3. tipul de la petshop mi-a indicat ca ar fi bine ca apa pe care o adaug sa fie un pic mai calda decat cea din acvariu. Asa ca am luat un ibric dintr-un pet cu apa, am fiert-o si am pus-o la loc. Probabil am incalzit un pic per ansamblu. Oricum apa a fost la temperatura camerei.

    4. Tetra ****... am luat-o din carrefour. Prima cumparatura pentru intretinerea acvariului. Am citit cu indoiala ce ziceau pe eticheta dar am zis sa folosesc preventiv cand si cand la un schimb de apa. Intr-adevar acum cititnd Aquasafe era alegerea potrivita. Oricum pentru ca nu am vreo preferinta fata de firme am sa iau JBL Biotopol.

    Maine mai pun un BioDigest in filtru, mai scot apa si iau acel Biotopol si adaug cat este recomandat.
    Monky sunt in proces de acomodare cu termenii/cu situatiile/cu formulele de rezolvare. Odata insa ce am trecut peste acest start probabil lucrurile vor decurge altfel. Ajutorul tau este binevenit si apreciat.
    Sunt convins ca niciunul dintre cei care mi-au vandut acvariul sau pesti nu ar fi avut atat rabdare... de aceea ma inclin.

  13. #73 SP
    Member okayo's Avatar
    OK. Am revenit. Am facut si dimineata un test, dupa o noapte in care a fost schimbata apa. Curios e ca ieri batul de test dupa mai bine de cateva minute arata ceva iar acum uscat complet lucrurile s-au mai nuantat.
    Adica: Ph-ul era undeva portocaliu spre rosu (iar azi e galben adica in parametri). la fel si la primele doua valori (s-au mai atenuat). Ce constat dupa schimbarea apei este o schimbare a Ph-ului si o ameliorare la unul din parametrui duritatii. Am pus fiola de BioDigest in filtru si nu mai bag mana acolo nici daca bacteriile alea fac aur.
    Ceea ce m-a bucurat dimineata este ca i-am vazut pe portocalii (PDL-isti :-))) agitandu-se si inotand aproape normal. Dupa ce au mancat insa i-ar s-au pus pe "dormit".
    Monky mai e un aspect eu mai adaug de ceva vreme o picatura zilnic de Feropol (pentru plante), consideri ca ar trebui sa raresc dozajul. Asa recomanda producatorul. L-am luat ca fertilizant pentru plante.
    Attached Images Attached Images pict6256.jpg

  14. #74 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by okayo View Post
    OK. Iti multumesc pentru rabdare. Intr-adevar incep sa realizez cat de dusi cu capul sunt noii acvaristi, cei care nu inteleg atat de finul echilibru al acestor pesti.
    Ma simt ca o blonda sincer. Tu spui lucrurile ca la carte eu insa le inteleg cateodata diferit.
    Nu e nimic. Si eu am crezut la inceput ca sunt o "blonda" in ale acvaristicii. Toti suntem la inceput. Insa trebuie neaparat sa-i ascultam pe cei care chiar au experienta, pentru ca aici nu prea merge cu "eu cred ca ar fi mai bine asa". Si aici nu ma refer la mine... si din pacate, nici la cei care fac acvaristica precum acum 20 de ani. Orice ti-am recomandat pot sa argumentez cu teste, cu exemple, cu probleme identice avute de mine... nu trebuie sa ma crezi neaparat pe cuvant Si da, rabdarea e obligatorie la un acvarist. Daca la ciclare totul e bine punctat, o sa vezi cand ajungi la capitolul plante... unde astepti cu lunile sa vezi efectul muncii.
    Quote Originally Posted by okayo View Post
    1. Mi-am dat seama ca am procedat gresit cand iti scriam mesajul. Am realizat ca nu trebuia sa ma apropii de el si sa-l las in pace chiar daca intra tot felul de chestii la el. Curat nu va fi niciodata. Cred ca asta e si greseala oricarui nou acvarist care se gandeste ca un acvariu bun/sanatos este unul curat: ei bine WRONG. Aici recunosc ca am gresit, dar n-o mai fac.
    Exact la fel faceam eu la cel de-al doilea acvariu (180L). Dupa esecul cu primul de 65L, la cel nou, la fiecare 2 zile curatenie. Nu numai ca stricam filtrul, dar stressam si pestii cu atata agitatie... iar stressul este una din principalele cauze pentru problemele pestilor. Sa nu ma intelegi gresit, va trebui sa le faci curat (mai ales pt. ca e un acvariu mic, usor de dezechilibrat)... insa perioada de ciclare e sfanta. Trebuie sa lasi culturile de nitrobacter si nitrosomonas sa se aseze si sa incepe sa transforme mizeria respectiva din amoniac in nitriti, din nitriti in nitrati. Dupa aceea, poti sa cureti acvariul linistit... fara a te lua prea tare de filtru. Inca odata, repet... mai putin de mancare in perioada aceasta. Si no new fish !
    Quote Originally Posted by okayo View Post
    3. tipul de la petshop mi-a indicat ca ar fi bine ca apa pe care o adaug sa fie un pic mai calda decat cea din acvariu. Asa ca am luat un ibric dintr-un pet cu apa, am fiert-o si am pus-o la loc. Probabil am incalzit un pic per ansamblu. Oricum apa a fost la temperatura camerei.
    Apa fiarta e apa cu valoare zero pentru pestii si plantele tale. Mai mult rau faci cu asa ceva. Pune doar apa declorinata... cu maxim 5 grade diferenta de cea din acvariu, si nu te mai chinui extra.
    Quote Originally Posted by okayo View Post
    4. Tetra ****... am luat-o din carrefour. Prima cumparatura pentru intretinerea acvariului. Am citit cu indoiala ce ziceau pe eticheta dar am zis sa folosesc preventiv cand si cand la un schimb de apa. Intr-adevar acum cititnd Aquasafe era alegerea potrivita. Oricum pentru ca nu am vreo preferinta fata de firme am sa iau JBL Biotopol.
    Din pacate nu exista produse minune care sa inlocuiasca schimbul de apa, care sa elimine instant tot amoniacul sau toti nitritii din apa. Si chiar daca o fac, nu vor rezolva cauza... iar problema ta va ramane tot acolo. Ciclul azotului are loc in natura de miliarde de ani, si dupa cum vezi, e eficient. Let it work !
    Quote Originally Posted by okayo View Post
    Maine mai pun un BioDigest in filtru, mai scot apa si iau acel Biotopol si adaug cat este recomandat.
    Biotopol pui in apa pe care vrei sa o schimbi. Pui exact cat trebuie, nu exagera (in ideea ca ai mai mult clor decat trebuie)... lasi 30 de minutele, si deja poti folosi apa respectiva pt. schimb.
    Quote Originally Posted by okayo View Post
    Monky sunt in proces de acomodare cu termenii/cu situatiile/cu formulele de rezolvare. Odata insa ce am trecut peste acest start probabil lucrurile vor decurge altfel. Ajutorul tau este binevenit si apreciat.
    Sunt convins ca niciunul dintre cei care mi-au vandut acvariul sau pesti nu ar fi avut atat rabdare... de aceea ma inclin.
    Ma bucur ca-ti pot fi de ajutor. Mi-as fi dorit ca atunci cand aveam aceleasi probleme (sincer poza ta cu pestiucii stand apatici intr-un colt m-a impresionat pentru ca mi-a adus aminte de ai mei carasei in aceeasi situatie - a fost prima oara cand m-a socat comportamentul unor pesti... ii vedeam cum se sustin unul pe celalalt, cum se "incurajau" unul pe celalalt) sa fi sarit cineva in ajutorul meu. Din pacate, ajutorul primit nu a fost suficient, si dupa ce m-am pus pe citit si documentat, am decis ca mai bine inapoiez toti pestii decat sa-i omor eu.

    Stai linistit... orice intrebare ai, mai bine o postezi aici inainte, si nu dupa. Nu deranjezi pe nimeni, iar tot ceea ce ramane scris aici, poate fi de ajutor altcuiva in aceeasi situatie.

    P.S. Referitor la Testul 5in1... El trebuie introdus in apa pt. o secunda, maxim doua... dupa care citite valorile dupa 1 minut. Atat. Ce se intampla peste o jumatate de ora pe tester nu are nicio relevanta.

    ---------- Post added 28-03-2010 at 02:16 PM ----------

    P.P.S. Ferropol este fertilizant pentru plante. In mod normal merge cu Ferropol 24. Nu afecteaza deloc ciclarea, ba din contra... deoarece contine elemente necesare si bacteriilor, e ok. Doar ca din poza ta am vazut putine plante... asa ca nu exagera cu Ferropol si Ferropol 24. Ti-as recomanda ca la inceput sa pui doar jumatate din cat recomanda ei (pentru ca plantele sa traga din masa apei cat mai mult, si sa te scape de nitrati de exp.). Iar dupa ciclare, treci la fertilizare normala. Si in timp, cand vei avea "stufaris" acolo, poti chiar dubla fertilizantul.

  15. #75 SP
    Member okayo's Avatar
    Ok revin again and again. Am ajuns la Hornbach dar cam tarziu, inchisesera. Poate maine. Am dedus din teste urmatoarele: acvariul nu e complet ciclat din cauza procentului de nitriti/nitrati existent si un Ph ridicat. Pentru ca m-ai intrebat de apa, asta m-a dus cu gandul ca apa de la noi din cartier pentru ca trasa din put e foarte probabil sa aibe proprietati diferite decat la Apa Nova. Pentru ca nu am gasit HornBach deschis am ajuns la Vetpedia (la Vitantis). Eu deja ma am bine cu ei. Am intrat in amanunte si tipa mi-a zis ca si lor le mor pestii destul de mult si ca, cred ca asta ar fi cauza. Totusi ma gandesc ca un asemenea petshop ar trebui sa stie mai multe, sa poata face teste (cel putin de genul celui pe care l-am facut eu). Dar oricum nu poti stii cum sta treaba la ce bordel de pesti e acolo.
    Am intrebat de produsl de la JBL dar nu aveau decat Tetra si Sera. Am intrat in Carrefour si tot asa: Tetra. Asa ca am cam inteles de ce preferi JBL. Poate iau de la Pepika ca mi-a placut cat de repede s-au miscat.
    Si legat de pesti parca se mai dezmortesc. Comparativ cu zilele anterioare azi i-am vazut mai mult prin acvariu.
    Si tipa de la Vetpedia mi-a confirmat ca scalari nu au nimic. Sunt super ok.
    Si by the way incerc sa gasesc o cale de reducere a Ph-ului fara a turna lucruri. Tot tipa mi-a zis ca a bagat intr-un acvariu o buturga de lemn. Are vreo influenta asupra apei in ideea reducerii Ph-ului?

    ---------- Post added 29-03-2010 at 12:02 AM ----------

    Citind un forum legat de felul in care sa reduci Ph-ul un tip conchide: "Based on the various responses, I am going with not messing with PH and letting it stay at 7.8. Makes the water changes much simpler!" :-)
    Din ce am citit reducerea Ph-ului is a real pain in the ass. Chiar am sa merg la vetpedia sa fac un test de apa sa vad cum stau ei la capitolul asta... doar de comparatie. Daca ai un betisor d'asta si poti face un test ar fi interesant sa vad unde sunt valorile tale.

    ---------- Post added 29-03-2010 at 02:35 AM ----------

    Citesc pe aici(Freshwater Saltwater Aquarium Fish Tank Forum) si prin alte locuri ca oamenii recomanda buturugi/lemne de pus in acvariu ca cel mai natural mod de a reduce Ph-ul. Am sa scot din calcul orice alta substanta legat de Ph si sper sa rezolv cu bioclimatul caci asta e in mod sigur principala cauza: ciclarea acvariului, care era pe cale sa se intample dar pe care l-am destabilizat prin curatari de filtru, etc.
    Seara buna
    p.s am gasit si un vecin (de bloc) care zice ca ar eun acvariu si care se mandreste ca are prieteni cu acvarii mari. Nu m-ar mira sa fii printre ei :-)

  16. #76 SP
    Admin MonkY's Avatar
    okayo: nu mai amana problema cu schimbul de apa. Ia chiar si de la Sera sau Tetra initial daca nu gasesti de la JBL. E singurul lucru care in momentul de fata face diferenta dintre pesti vii si pesti morti. Oriunde vei citi, pe oricine vei intreba, NO2 cu valori de 10mg/L = crima. Cu NO3 ridicat mai rezista, insa cu nitritii... fiecare schimb de apa conteaza ENORM.

    Lasa pH-ul momentan... aceea e ultima ta problema. Ai putea pune un mopan ca sa mai reduca pH-ul, insa ma tem ca la cat de mic este acvariul, nu e o solutie prea eficienta si iti va ocupa mult din si-asa micutul tau acvariu. Mai ales ca acesta va elibera tanin in apa... Si o dai din una in alta. Ai putea introduce CO2, dar iarasi ne lovim de marimea acvariului... si de bani investiti. Serios, 60L este un acvariu de "invatat"... nu poti sa faci minuni cu el. Oricum iti vor creste scalarii si vei trece la acvariu mai mare (sau vei scapa de ei).

    Asa ca momentan, scapa de problema cu ciclarea si in timp le vei rezolva pe toate. Daca ai vecini cu acvarii mari, de ce nu muti un pic pestii la ei, pana iti rezolvi problema ? Desi, daca sunt acvaristi seriosi, or sa fie foarte reticenti in a primi alti pesti. Eu unul te-as putea ajuta, dar sa-i tin intr-un nano (bazinul meu de carantina). In acvariul mare, nu i-as pune nici daca m-ai plati. Carantina e un cuvant foarte greu pt. oricine tine la pestii sai.

    Hai ca incet-incet trebuie sa se rezolve. Fa testele zilnic ca sa vezi daca ceea ce faci e bine. Bafta !

  17. #77 SP
    Member okayo's Avatar
    Dar am schimbat apa sambata seara. 1/3 din ea. Poate o mai fac si in seara asta, ins aam vazut ca s-au mai intremat un pic. Cu ph-ul o las balta. Pe unde am citit am vazut ca mai mutl rau fac daca incep sa ma joc de-a coboratul ph-ului. La urmatorul schimb iar revin la niveluri ridicate si asa imi distrug sigur pestii. Asa ca se vor obisnui.
    Deja ma gandesc la un acvariu mai mare. Cam cum a fost la tv: aveam de 82 si cand am luat de 102 asta de 82 imi parea un monitor de calculator. Nuuuu, vecinul meu are un acvariu mic de 50L, dar se lauda cu prieteni care au acvarii mari de sute de litri. Azi erau mai mult pe sus, oricum mult mai bine decat in zilele anterioare. Cred ca acele fiole de BioDigest si-au meritat banii.
    daca stiam de la inceput nici nu puneam prostia lor de Easy Life - pentru startare. Pot bate pariu ca nu mai erau culturi active

    Am fost dimineata la hornbach si am luat Biotopol. M-am uitat si de buturga dar nu are rost. Acvariul e intr-adevar prea mic ca sa mai pun si buturuga. Poate mai pun o planta ca asta ajuta la ciclare/bioclimat.

  18. #78 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Sambata ? 1/3 ? Man, sa nu te superi pe mine, dar... nu vrei sa ma asculti. Si te rog sa ma crezi ca n-am nicio dorinta ascunsa in a-ti vedea pestii morti sau a vedea ca postezi suparat ca s-au dus... Am zis ZILNIC schimb de apa pana rezolvi, si maxim cate 10-20% (adica maxim 1/5). Dar daca nu vrei, nu te pot forta.

    Acum o sa-ti explic pe scurt si de ce trag de aceste valori. Daca schimbi prea mult, risti sa faci din nou dezechilibru. Chiar daca vezi ca scad mai repede valorile rele (de exp. o sa-ti scada nitratii), imediat a doua zi o sa ai aceleasi valori, sau poate chiar mai rau. In al doilea rand, schimbi prea mult din valorile apei (pH, duritate, etc) cu schimb mare de apa. Si asta nu inseamna decat extra stress pt. pesti. Stress = boli.

    Deci schimbi putin si des (ce Dzeu, 10-20% din 60L inseamna 6-12L, o nimica toata)... pana se formeaza coloniile de bacterii si isi fac treaba. Insa... faci cum doresti. Iti doresc toate cele bune si tie si pestiucilor !

  19. #79 SP
    Member okayo's Avatar
    Stiu Monky, eu am inteles perfect ce ai zis. Sambata ti-am zis ca am facut greseala sa schimb apa (1/3) si sa curat filtrul...tu mi-ai zis sa nu mai fac chestia asta (cu filtrul) si apoi am inteles ca am exagerat. Asa ca am lasat-o moale si am mai pus o fiola BioDigest si am asteptat. Am pus apa la declorinat pentru un alt viitor schimb de apa. Insa asta dureaza 48H ca n-am avut Biotopolul sa-l pun sa mearga mai repede. Asta seara o fac, pe cuvant.
    Nu am vrut sa grabesc cu ceva ca sa fac iar vreo boacana. Adica sa pun apa cu clor de o seara si apoi sa vad iar ca s-a deciclat jucaria si tot asa pana ma satur. Mai aveam o substanta de care ti-am zis dar e o frectie: Easy Balance.
    Oricum de acum e clar ca esti singurul de care ascult pana prind experienta.

  20. #80 SP
    Member okayo's Avatar
    Am schimbat niste apa (<10l). Inainte de asta am pus in apa Biotopol. Pesti (ma refer doar la Xifo, scalari nu au simptome de nici un fel, decat de foame care e obsesiva) pe undeva cam in aceleasi stari. Unii pe jos, alti la suprafata apei. Am schimbat apa, dupa ceva vreme am facut testul. A iesit bine. Am si respectat timpul: 1 sec. Primul l-am tinut in mod sigur 5 sec. Dupa cum se vede si in poza: primele doua valori (nitrati/nitriti) optime (oricum nu la extreme). Urmatoarele cam la fel. Ph-ul cam ca la celelalte semn ca asta e apa.
    Am fost si la Petshop sa vad ce mai zic astia de apa. Surpriza: la acvarii erau doi pesti morti si o duzina intr-o stare apatica (similara alor mei). Vorbesc cu tipul. Imi zice ca a comandat un test (probabil la un institut). O sa-l rog sa mi-l dea si mie (daca vrea). Oricum destul de neplacut. Apa de put e mai dura si avand in vedere vecinatatea (Dambovita, etc) cred ca e cam ciudata. Ce e mai ciudat este ca astia de ne-au vandut complexul nu ne-au dat niciodata un test de apa. Si apa asta miroase a clor de la o posta, cateodata dupa o baie zici ca ai dat cu spray de clor prin baie.
    revenind la pesti sunt curios sa le vad evolutia acum ca lucrurile par sa mearga spre mai bine. Trebuie sa iasa bine.
    O intrebare: crezi ca e ok sa bag coaja de nuca de cocos dupa ce o fierb bine (si dupa ce probeleme au disparut). Daca pentru o buturuga nu am loc o juma de coaja ar da bine. Am vazut ceva similar la petshop. Ma mai documentez oricum.
    Numai bine
    Attached Images Attached Images pict6280.jpg

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 4 of 27 FirstFirst ... 2 3 4 5 6 14 ... LastLast

Similar Threads

  1. Totul Despre Emulare pe PC... By Strike105X in forum Jocuri PC
    Replies: 3 Last Post: 09-12-2014, 18:08
  2. Totul despre Samsung Galaxy S4 By MonkY in forum Android
    Replies: 4 Last Post: 06-11-2013, 01:45
  3. Totul despre Microsoft Surface RT By MonkY in forum Tech News
    Replies: 14 Last Post: 30-10-2012, 00:17
  4. Totul despre consolele retro. By sergiutz11 in forum Console Retro & Arcade
    Replies: 5 Last Post: 28-03-2011, 07:45
  5. Totul despre WoW By Razvan in forum Stories & Other News
    Replies: 0 Last Post: 10-12-2009, 20:30

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts