Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 1 of 1

Thread: State of gaming: Indie games

  1. #1 SP
    Senior Member paunstefan's Avatar

    State of gaming: Indie games

    In evolutia lor, jocurile video au devenit din ce in ce mai complexe si, in acelasi timp, costurile de dezvoltare au crescut. In prezent, pentru a aduce pe piata un joc important, care sa vanda cel putin cateva milioane de unitati e nevoie de cateva zeci de milioane de dolari, pana la cateva sute de milioane, in cazul celor mai mari jocuri, ca de exemplu seria Grand Theft Auto. Acesti bani sunt necesari pentru dezvoltarea propriu-zisa, care dureaza cel putin 2 ani, dar si pentru promovarea jocului, mai exact, reclame. Din cauza costurilor din ce in ce mai mari, inovatia in jocurile AAA (cu cele mai mari bugete) este in scadere, producatorii preferand sa faca un joc dupa o formula care stiu ca functioneaza si jocul o sa vanda cat e nevoie pentru a face profit, nevrand sa riste sa incerce ceva inovativ, care nu se stie daca o sa se vanda. Din cauza aceasta multe din marile lansari sunt FPS-uri, clone de GTA, RPG-uri medievale si sequel-uri la jocuri de succes… si remaster-uri, sa nu uitam de remaster-uri.

    Dar daca suntem in cautare de jocuri inovative avem o alternativa, jocurile indie. Desi nu sunt ceva nou, in ultimii ani, odata cu popularizarea distributiei digitale, am inceput sa vedem o multime de jocuri independente, facute de echipe mici si cu bugete foarte limitate. Din cauza riscurilor mult mai mici, studio-urile indie isi permit sa incerce tot felul de idei noi in jocurile lor. Dezvoltatorii indie ne ofera jocuri mici, simple, care costa mult mai putin decat titlurile AAA de $60(+DLCs). Unele jocuri indie urmeaza o reteta retro, cu grafica 8bit si mecanici simple, dar cu cateva elemente moderne, altele chiar incearca mecanici noi, neintalnite pana acum. Ce este sigur e ca multe dintre acestea nu se adreseaza unei piete foarte largi, ci incearca sa cucereasca o anumita nisa, spre deosebire de industria AAA, care cauta sa vanda jocuri oricarui gamer posibil.

    In scena indie intalnim si cateva povesti de succes, poate cea mai cunoscuta este cea a jocului Minecraft. Acesta a inceput ca un mic joculet dezvoltat de Markus "Notch" Persson, care in cativa ani a devenit unul dintre cele mai bine vandute jocuri. In 2014 a fost cumparat de Microsoft pentru 2,5 miliarde de dolari. In ultimul timp am inceput sa vedem si directori cunoscuti care pleaca din studio-uri AAA pentru libertatea pe care o ofera scena indie, un bun exemplu este Ken Levine, creatorul seriei Bioshock, care a preferat sa plece de la Irrational Games pentru a-si deschide un nou studio, unde nu va fi presat de un buget urias si este liber sa creeze ceva cat mai asemanator cu viziunea sa. Un mare plus pentru developerii independenti a venit odata cu popularizarea crowdfunding-ului, pe site-uri gen Kickstarter, unde developerii pot cere o anumita suma de bani de la gameri, cu care sa isi duca proiectul la final.

    Nu vreau sa fiu inteles gresit, si titlurile AAA sunt necesare, ele ofera experiente care nu puteau fi posibile fara zecile de milioane de dolari cheltuite in productie. Jocuri ca Metal Gear Solid, Grand Theft Auto, The Witcher, Batman: Arkham, Uncharted, Halo ne ofera ceva ce ar fi imposibil pentru un studio indie. Si sunt sigut ca petrec mai mult timp jucand jocuri ca acestea decat jocuri indie.

    Dar in acelasi timp, jocurile indie sunt mai bine-venite ca niciodata. Acolo gasim niste experiente unice si povesti emotionante, gameplay simplu si bazat pe distractie, inspirat din jocurile retro, toate sunt posibile doar datorita faptului ca developerii au fost liberi sa faca ce si-au dorit. Ei nasc idei care, daca au succes, poate vor fi imprumutate si de studio-uri mari pentru a fi introduse in jocurile lor. Important e ca noi avem doar de castigat.
    Attached Images Attached Images flower.jpg

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. Nintendo Wii U - Indie games By MonkY in forum Nintendo Wii U / Switch
    Replies: 3 Last Post: 21-11-2015, 17:49
  2. Indie games By RonanN1 in forum Console Club
    Replies: 60 Last Post: 23-04-2015, 12:20
  3. State of gaming: "One update available" By paunstefan in forum Stories & Other News
    Replies: 10 Last Post: 27-01-2015, 00:24
  4. PC Indie games By paunstefan in forum Jocuri PC
    Replies: 1 Last Post: 05-06-2014, 13:10
  5. Replies: 0 Last Post: 07-10-2012, 18:33

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts