Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 51 of 56 FirstFirst ... 41 49 50 51 52 53 ... LastLast
Results 1,001 to 1,020 of 1118

Thread: Gramatica Limbii Romane VS Colegii forumisti

  1. #1001 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Cel mai probabil un tic verbal care s-a transmis si in scris. Am mai spus-o și ieri pe topicul respectiv, "vizavi" în aceste cazuri nu are ce căuta intr-o propoziție sau frază, scăpați de el, nu e corect. Am văzut că și pe topicul fotbal ai greșit, atunci a fost prima dată când mi-a sărit în ochi. Am spus că poate este o scăpare, văd însă că e un obicei.
    Quote Originally Posted by tudyniuz View Post
    . Ma rog, nu o vor simti precum Microsoft, ca au fost destepti din nou vizavi de anunturi si au asteptat sa iasa Microsoft primii si sa primeasca tot hate-ul.
    Quote Originally Posted by tudyniuz View Post
    Nu ai dreptate vizavi de costuri. .

  2. #1002 SP
    \ tudyniuz's Avatar
    Da, e un obicei si nu ma simt nicicum ca il folosesc. Comparativ cu am cumparat "dupa" olx sau ce alte obiceiuri mai exista, asta e chiar elegant prin comparatie. Poti pune aici linistit cand mai scriu asta, ca e foarte probabil sa o mai fac, dar nu mai fa off-topic prin alte parti cu treburi de gramatica. Avem topicul asta special pentru asta. La mai multe!

  3. #1003 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Te-ai supărat degeaba, nu ți-am spus-o cu răutate, văd că încerci să fii ironic, eu mi-am însușit greșeala si am mers mai departe. E la fel de grava si a ta, stai liniștit. Hai noroc!

  4. #1004 SP
    \ tudyniuz's Avatar
    Ce am vrut sa spun este ca ce ai facut tu a fost sa faci un comentariu off-topic in alta parte, nu pe acest topic. Aia a fost problema mea, nu ca ai pus aici ce am pus eu. Daca primeai infraction/warn pentru off-topic te victimizai. N-a fost nicio ironie la mijloc, nu ma jenez si nici nu ma deranjeaza ca ai pus aici. Mai am o greseala de genul pe care o fac la fel de des, sa vedem daca o gasesti si pe aia, ca asta nici nu cred ca mai e greseala

    Uite ca n-am DOOM, dar DEX online + retail zic:
    Attached Images Attached Images screen-shot-2016-07-16-12.58.31.png img_20160716_131003.jpg

  5. #1005 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Pot sa iti las o grămadă de articole si emisiuni cu profesori de limba română despre acest subiect. Vizavi si dupa intr-un anumit context sunt două sinonime folosite aiurea. Nu mai căuta pe net, e o greșeală mare ce îmi arăți tu acolo, nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, apelează la cineva mai priceput. Toți mai avem scăpări. Poți sa spui cum vrei in continuare. Si eu am scăpat cu greu de "vroiam" chiar dacă în DEX-ul vechi era acceptat. Repet, nu am vrut sa te supăr și mi-am cerut scuze pentru offtopic. Eu te-am rugat să fii imparțial când aplici legea pe acest forum. Pe acel topic se face un offtopic de îți stă mintea în loc. Hai sa încercam să ne tolerăm un pic, am rămas parcă prea putini pe aici, nu are rost sa ne dăm în cap, la figurat, desigur.

    PS: Îți recomand când ai timp "Pastila de limbă", pe Digi 24 cu Radu Paraschivescu. Si el a abordat acest subiect.

    http://adevarul.ro/news/bucuresti/to...878/index.html

    LE: Din emisiunea mai sus amintită

    Nici adverbul „vizavi” nu are o viaţă din cale-afară de uşoară, deşi, cel puţin teoretic, în cazul lui lucrurile ar trebui să fie simple. Din păcate, nu sunt.

    „Vizavi” înseamnă - sau s-ar cădea să însemne - un singur lucru: „peste drum” sau „faţă în faţă”, „exact în punctul opus”, ca în construcţiile:

    Prietenul meu cel mai bun locuieşte în blocul de VIZAVI.

    Consiliul Britanic se află VIZAVI de o laterală a ASE-ului.

    În ultima vreme însă, tot mai mulţi vorbitori îl folosesc pe „vizavi” ca pe un sinonim al lui „în legătură cu”, „referitor la” sau „în raport cu”. AtâtDEX-ul pe suport de hârtie, greu de trei kilograme, cât şi omologul său on-line acceptă abaterea de la sensul iniţial. Este recomandabil, totuşi, ca „vizavi” să fie folosit doar ca element de spaţialitate concretă („casa de vizavi, magazinul de vizavi" etc.).

    Asta înseamnă că sunt de evitat construcţiile de genul „Vreau să vă consult vizavi de această problemă” şi să spun „Vreau să vă consult în legătură cu (sau referitor la) această problemă”.

  6. #1006 SP
    \ tudyniuz's Avatar
    Eu ti-am spus de off-topic pentru ca e de fapt singura parte deranjanta, mai ales ca stii ca ai mai primit infractiuni pentru fix acelasi lucru in trecut. Asta ziceam.

    Cat despre greseala amintita de tine, stiu exact ce ai zis si tu. Multe emisiuni si profesori universitari au zis ca e gresit sa spui vizavi in contextul folosit de mine, dar alea pana la urma nu sunt doar parerile lor? Ca "legea" o da DOOM, iar ce am pus eu e din DEX, pentru ca DOOM nu am, dar cred ca e neschimbat. La partea cu vroiam/voiam ma chinui si eu de vreun an sa ma corectez, dar mai scap un r uneori. Naiba sa ii ia pe toti

  7. #1007 SP
    Senior Member Espiritus's Avatar
    Vizavi e corect. Daca apare in cea mai recenta ediție a DEX-ului, atunci este corect pana la proba contrarie; poate sa vina o armata de absolvenți de litere sa isi exprime nemulțumirea vizavi de asta si tot nu va schimba nimic.
    Trust me I'm an engineer.

  8. #1008 SP
    \ tudyniuz's Avatar
    Acum chiar sunt curios ce scrie in DOOM, poate are cineva unul sa faca o poza. DEX-ul meu e de prin 2000.

    Iar vizavi vine din franceza, precum multe alte cuvinte din limba romana, unde vis-a-vis are sensul folosit "gresit" de atatia.

  9. #1009 SP
    Senior Member Espiritus's Avatar

  10. #1010 SP
    Senior Member AlanPoe's Avatar
    'neata! Am ajuns tarziu pe aici. Dant3, ce spui tu este subiectiv, chiar daca parerea ta e pertinenta si argumentata. Parerea academica este ca limba romana este o limba vie, in continua schimbare, atat cu privire la sens cat si vis-a-vis de ortografie (vezi, sensul figurat vine chiar de la cel figurativ: fata in fata cu, fata de ceva). Este cazul multor alte cuvinte, cum ar fi "locatie" care in limba romana inseamna un singur lucru: imprumut, daca e sa ne luam dupa DEX, sau "conventie", folosit chiar de multi autori consacrati cu sensul de "intalnire, congres". Astfel, DEX devine un indrumar al limbii, fara a avea in mod necesar pretentia de a cuprinde toate formele in care limba romana este folosita. Sigur, o astfel de afirmatie ar putea incuraja la folosirea limbii romane "cum ne vine", ceea cea nu e cel mai fearicit lucru, insa nici nu cred c-ar trebui sa ne gandim la teoria literara cand vorbim curent.

    Peace

  11. #1011 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Nu este doar părerea mea, am lăsat și un citat din emisiunea respectivă. Am primit un sfat legat de chestia aia si eu l-am pus în practică. Din păcate există cazuri mult mai "grave", sunt acceptate anumite cuvinte care nu erau înainte prin DOOM, deh, sunt folosite mai des de popor. Culmea, niste profesori universitari spun cam ce spune si Radu Paraschivescu, eu doar am ascultat mai multe păreri și am băgat la cap.

    @Espiritus Mai învățăm ceva nou, pierderea de vreme e acel vânat de Pokemoni.

  12. #1012 SP
    Senior Member AlanPoe's Avatar
    Cand am spus "parerea ta" m-am referit la postarile tale legate de subiect. Chiar si argumentele domnilor mentionati de tine sunt tot pareri, fie ele si avizate, si cred ca au legatura mai degraba cu exprimarea eleganta sau chiar literara decat cu efectuarea unor greseli de exprimare. Sigur, din toate invatam, insa flexibilitatea lexicala (sau creativitatea) vin tocmai din utilizari inedite ale limbii, chiar daca uneori sunt anapoda sau ni se par inestetice.

  13. #1013 SP
    iry
    Senior Member iry's Avatar
    Quote Originally Posted by Dant3 View Post
    @Espiritus Mai învățăm ceva nou, pierderea de vreme e acel vânat de Pokemoni.
    Mare adevar graiesti Dant3 )

  14. #1014 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    ^^^Dumnezeule

  15. #1015 SP
    Banned cryyo's Avatar
    Eu consider ca nivelul asta de pretentie academica in exprimare o sa incurajeze pe multi sa fie activi. Tot in acelasi context, 'succesuri' in a astepta donatii!

    PS. Halep, rulz! 6-0, 6-0. O fi ca se datoreaza gramaticiiiiii ?! Am pus mai multe 'i'-uri sa ma asigur. Am facut exces? Te mai uiti...

  16. #1016 SP
    Banned Templier's Avatar
    bad day cryyo?

  17. #1017 SP
    Banned cryyo's Avatar
    Absolut de loc. Totul decurge cum mi-am imaginat.

  18. #1018 SP
    Banned Templier's Avatar
    dude daca vrei sa zici ceva spune, nu mai fi evaziv

  19. #1019 SP
    Senior Member raducucosmin's Avatar
    back on topic:

    Guys, fara suparare, dar nu vad in ce fel screen-urile alea din dex explica ceva. Vizavi chiar daca inseamna: "in comparatie cu", "fata de", "in raport cu", tot nu se aplica la situatia de fata unde sensul in posturile shareuite de Dant3 e mai degraba: "legat de" sau "in legatura cu" sau "in ceea ce priveste".

    Sau n-am citit eu bine in Dex?

    PS: Sunt sigur ca si eu l-am mai folosit cu acest sens, dar macar acum stiu care sunt variatiile acceptate.

  20. #1020 SP
    Vires Intus eagle-eye's Avatar
    Pleaca omul din oras 5 zile si totul o IA RAZNA!

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 51 of 56 FirstFirst ... 41 49 50 51 52 53 ... LastLast

Similar Threads

  1. Discutii mai serioase - gramatica By kenobeez in forum Offtopic
    Replies: 2 Last Post: 11-11-2014, 16:21
  2. Ajutor colegii forumisti din US/UK By Sosetila in forum Console Club
    Replies: 8 Last Post: 03-01-2012, 12:27

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts