Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 18 of 18

Thread: iPad Air Review

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    iPad Air Review

    Dragi gameri, de ceva vreme cochetam cu ideea de a deschide o arie de reviews pentru gadgets si tech stuff, si ce alt item ar putea fi mai interesant pentru a porni aceasta arie mai mult decat noua tableta iPad Air a celor de la Apple? Multi dintre cei care ma cunosc stiu ca am fost de-a lungul timpului pasionat de Tablet PC's, inca de pe vremea cand acest lucru insemna un adevarat chin: peste 2.5Kg, autonomie de maxim 90 de minute, ecran de tip rezistiv (nu puteai folosi touch, ci doar stylus-ul inclus). Plus un sistem de operare care in afara de 4-5 aplicatii si 2-3 functii, era complet neoptimizat pentru lucrul pe touch-screen (cei care au avut Windows Tablet edition stiu despre ce vorbesc - si cat de greu reuseai sa selectezi un meniu sau un checkbox).

    Dar putem spune ca lucrurile au evoluat, iar Apple in opinia mea a facut cu iPad-ul ceea ce a reusit sa faca cu iPod-ul: sa revolutioneze si sa usureze modul in care privim si folosim un gadget. Personal am avut placerea de a detine primul iPad, iPad 2, iPad 3, iPad 4 (The New iPad) iar acum, desi toata lumea se astepta la iPad 5, am trecut la iPad Air. De ce oare a facut Apple aceasta schimbare de nume (lucru destul de neobisnuit pentru ei)? Oficial, nu stim. Neoficial pot veni cu doua presupuneri: 1) tableta este atat de subtire si de usoara fata de generatiile anterioare incat Apple a mers pe ideea de "thin & light as air" si 2) pentru ca Apple are in plan sa vina in viitorul apropiat cu o tableta iPad Pro, mergand astfel in aceeasi configuratie ca si la MacBook-uri (unde avem MacBook Pro si MacBook Air).

    Inainte de a trece la prezentarea produsului in cauza, vreau sa fac o mica paranteza si sa explic ce dorim prin aceste review-uri pe CG. Ca de obicei, dorim sa fim diferiti fata de altii si sa oferim ceva special. Nu vom incerca sa fim primii si nici cei care scriem "cat mai multe cuvinte" intr-un review. In schimb, vom incerca sa facem review-urile strict din punctul de vedere al utilizatorului. Nu ne vom grabi sa postam cat mai repede si cat mai "SEO friendly", ci vom scrie un review doar atunci "when it's ready". Poate acest lucru va insemna 2-3 saptamani de teste, poate chiar o luna de folosire... poate acest lucru va insemna si prezentarea modului in care in Romania se poate rezolva o problema a produsului respectiv in cazul service-urilor ed la noi. La fel, in fiecare review vom posta link-uri si preturi precum si modul in care puteti achizitiona produsul respectiv fara probleme. Vom incerca sa prezentam totul strict din punctul de vedere al persoanei care foloseste gadget-ul respectiv, si nu din punctul unei persoane care isi doreste "reclama". Si cel mai important, vom incerca sa analizam ce este pozitiv si ce este negativ la produsul respectiv, daca merita sau nu achizitia sa, care sunt problemele descoperite si ce alternative avem.

    Voi incepe prin a raspunde unei intrebari pe care o aud din ce in ce mai des in ultima vreme: "De ce as achizitiona o tableta?". Well, majoritatea dintre voi probabil detineti un desktop PC, un notebook si un smartphone. Corect? Desktop PC-ul are marele avantaj de a fi performant, usor de upgradat, capabil sa ruleze 24/7. Dar din pacate are dezavantajul imobilitatii. Aici vine notebook-ul, care va ofera mobilitate, dar de cele mai multe ori inseamna o nebunie de peste 1-2Kg si destul de complicat de folosit in multe conditii. Nu mai vorbim si de autonomie, care de cele mai multe ori inseamna 3-4 ore, plus zgomotul de rigoare generat de ventilatoare. Si in sfarsit avem smartphone-ul, care ofera si autonomie mare, este si usor de folosit, nu genereaza zgomot si caldura, insa are marele dezavantaj dat de ecranul mic, lucru care face productivitatea sau experienta de browsing/gaming o corvoada.

    Si aici intervine tableta. Care incet incet incepe sa se apropie de performantele unui desktop PC (in fiecare an avem parte de un upgrade de viteza cu un factor de 2x), are avantajul mobilitatii (cu greutate si volum de cel putin 2x mai mic) si al autonomiei pe care un laptop nu-l poate oferi (de obicei peste 10 ore), iar comparativ cu un smartphone, ofera o diagonala care iti permite atat partea de productivitate, cat si experienta mult mai buna atunci cand vorbim de browsing/reading/gaming. Practic pentru mine tableta a devenit in ultimii ani unul din cele mai folosite (daca nu chiar cel mai folosit) gadget din "inventarul propriu".

    "Ce poti face cu o tableta?" este iarasi o intrebare de care ma lovesc in mod constant, urmata in cazul unui iPad aproape in mod instant de afirmatii gen "nu exista jocuri bune pe touchscreen", "eu nu pot scrie pe touchscreen", "nu am Photoshop si Office pe asa ceva" sau "nu pot face multitasking pe o tableta". Well, haideti sa le luam pe rand. Referitor la partea cu jocuri bune, pot spune ca lucrurile au evoluat si evolueaza in mod constant pe tablete. Din ce in ce mai multi developeri vin cu jocuri si port-uri de titluri incredibile. Eu am incercat sa dau cateva exemple aici. Exista in momentul de fata pe iOS (si Android vine din urma) atat de multe jocuri bune, incat eu unul deja nu mai fac fata. Nu mai am timpul necesar de a termina tot ce iese bun pe asa ceva. Cei care spun ca pe iOS nu gasesti decat jocuri gen Candy Crush, in mod evident nu au foarte multe cunostinte in domeniu. E intr-adevar ceva mai greu sa te obisnuiesti sa te joci pe un touchscreen, dar la urma urmei, exact acelasi lucru se spune despre gamepad (ca nu se poate folosi in detrimentul unui combo gen mouse + tastatura). Un gamer bun va invata sa se descurce iar "learning curve-ul" este extrem de mic (in maxim o luna devii expert).

    Trecand la intrebari legate de productivitate (sa zicem redactarea de documente, tabele, dtp si design) pot sa va spun ca eu majoritatea solutiilor le am pe iPad. De la aplicatii gen iWork (Pages, Numbers, Keynote, iPhoto, GarageBand) si pana la aplicatii dedicate (gen QuickOffice, Polaris Office, SketchBook, iDraw, iMovie, Pinnacle Studio, Photoshop Touch), productivitatea are suficiente resurse pe iOS pentru a putea spune ca nu exista motiv sa spui "nu pot face asta". In plus, se poate conecta foarte usor o tastatura pe Bluetooth (sau de tip dock) si deja puteti avea o solutie asemanatoare cu un notebook. Exista file managere, exista clienti de FTP, SSH, RDP, VNC, TeamViewer, Dropbox, Drive, OnLive, Skydrive samd, astfel incat sa poti realiza orice poti face si cu un PC. Aici va reamintesc vorbele lui Steve Jobs referitor la orice intrebare de genul "can i do that?" si care vor ramane forever in lumea Apple: "there is an app for that!".

    Legat de multitasking, acesta exista pe iOS 7, iar pe versiunile anterioare exista solutii de genul Quasar. Ideea principala insa nu e focalizata pe multitasking, ci pe workspace. Mie imi place o tableta tocmai pentru ca ma lasa sa am pe ecran doar lucrul asupra caruia sunt focalizat. Cei carora le place sa se uite pe youtube intr-o mini fereastra in timp ce scriu un review intr-un editor de text, le spun din start ca aceasta tableta nu este pt. ei. Eu unul daca ma uit la un film, vreau sa-l vad pe tot ecranul, nu in PIP, POP sau PAP. Daca ma joc, vreau sa o fac pe tot ecranul, nu sa am o jumatate ocupata de Skype (aviz Microsoft). Iar accesul la celelalte aplicatii este la o singura departare de un gest (swipe cu 4 degete) sa un double-click (pe home button). In rest, cu cele aproximativ 500.000 de aplicatii si jocuri dedicate pentru iPad (plus cele de iPhone/iPod ce pot rula in 2x scren mode), sunt sigur ca veti gasi o aplicatie pe masura cerintelor voastre.

    Acestea fiind spuse, sa trecem si la ceea ce pe multi ii indeparteaza de un astfel de produs: pretul. Well, eu unul traiesc pentru astfel de gadget-uri. Cumpar si testez cam orice imi trece prin mana (si din fericire pot spune ca nu prea exista gadget de pe piata sa nu apuc sa ma joc cu el). Si am ajuns la concluzia ca pentru mine personal, vorba aceea cu "sunt prea sarac pentru a cumpara ceva ieftin" se aplica de minune. Cam toate smartphone-urile si tabletele pe care le-am avut din gama "ieftin si bun" au ajuns mai devreme sau mai tarziu la cosul de gunoi. Fie stricate fix dupa iesirea din garantie, fie pentru ca mi s-a refuzat service-ul (motivul fiind "utilizatorul este de vina"), fie pentru ca pur si simplu erau prea lente sau nu ofereau satisfactia unui produs de calitate. Lucru care nu exista la un produs precum Apple iPad Air. Pe langa tech support-ul si service-ul autorizat Apple (care chiar si in Romania este bine pus la punct), primul lucru pentru care platesti la un astfel de produs este "calitate".

    Si trecem la cum este perceput un iPad Air, atat pentru cel care a tinut pentru prima oara in mana o tableta, cat si pentru unul ca mine care a avut toate versiunile (plus Samsung Galaxy Tab, Nook Color, Amazon Kindle, Google Nexus 7, Nexus 7 2013, etc...). Pentru cineva care nu a detinut niciodata o tableta, impresia e de genul "wow, e solid ca un MacBook". Unibody-ul de aluminiu e de nota 10 (iar eu raman in continuare la ideea ca plasticul = cheap stuff, aluminiu = good stuff). Pentru cineva care a detinut un iPad 3 sau 4, prima intrebare este "unde Dzeu a disparut mare parte din greutate" sau mai bine zis "wow, ce usor e!". Cu dimensiuni de 240mm x 169.5mm, 7.5mm grosime si 469 grame, iPad Air pare a avea balansul perfect. Practic Apple a reusit ca fata de versiunile anterioare (iPad 3 si 4) sa reduca greutate cu 28%, sa-l faca mai subtire cu 20% si sa-i reduca volumul cu 24% (ah, ce le plac celor de la Apple astfel de statistici). Mai jos aveti un tabel comparativ cu dimensiunile tuturor iPad-urilor lansate pana acum:

    Comparatie dimensiuni si greutate Apple iPad
     iPadiPad 2iPad 3iPad 4iPad Air
    Inaltime243 mm241 mm 241 mm241 mm 240 mm
    Latime190 mm186 mm186 mm186 mm170 mm
    Grosime13.4 mm8.8 mm9.4 mm9.4 mm 7.5 mm
    Greutate680 g601 g650 g650 g469 g
    Apple a micsorat marginile doar in modul portrait, lasand identice marginile laterale pe landscape, si asta pentru a avea control si grip mai bun (in special in jocuri). Personal am fost un pic intrigat de cat de subtiri sunt marginile in portrait, si imediat mi-a venit in gand ideea "pai si eu cum il mai tin?". Dar se pare ca Apple a luat si acest lucru in calcul, software-ul avand o functie speciala de "rejection" pentru detectia degetelor pe margini. Practic poti sta cu degetele pe margini fara frica de faptul ca iPad-ul le va inregistra ca si comenzi. Genial as putea spune.

    Lucrul care imi place la nebunie este ca prin reducerea dimensiunilor dar folosind un ecran identic (diagonala de 9.7" si rezolutie 2048 x 1536), este acela ca ai impresia de "bigger screen". Este probabil acelasi efect pe care ti-l dau marginile extrem de reduse la TV-urile super-slim. Ecranul ocupand peste 95% din suprafata tabletei, ai feelingul acela de "floating image" care te face sa simti ca tii "imaginile in mana".

    Multi se plang de faptul ca Apple a pastrat aceasi densitate de pixeli pentru iPad Air (se asteptau probabil la 4K or something). Personal le spun acelor oameni ca sunt nebuni. Pe o astfel de diagonala, la o distanta normala de lucru (sa zicem 30-50cm), este IMPOSIBIL sa distingi pixelii individuali chiar si daca ai 20/20 la vedere. Iar la 5-10 cm eu unul nu lucrez, prin urmare nu ma intereseaza. In plus, o rezolutie dubla ar fi insemnat pret mai mare, consum de curent mai mare, incalzire, etc... In plus, sa fim seriosi, sunt pe piata tablete care inca merg in 1280 x 720 si nu se plange nimeni.

    Si tot legat de rezolutie, aici este atu-ul Apple pe iPad si motivul pentru care personal urasc marea parte a concurentei. O fac nu pentru ca nu sunt produse Apple, ci pentru ca m-au innebunit cu aspectul de 16:9. Eu inteleg ca e "trend-ul" dedicat filmelor (si poate si jocurilor), insa pentru tot ce inseamna citit, browsing, productivitate, ratio-ul de 16:9 pentru mine e crima si pedeapsa. Cei care au incercat vreodata sa citeasca o revista in Zinio, sa se dea pe site-uri gen CG, sa editeze imagini (din 4:3), stiu despre ce vorbesc. Se pierde atat de mult in 16:9, incat nici rezolutiile gen FullHD nu ajuta (totul devenind atat de mic incat la aproape orice operatiune trebuie sa faci zoom pentru a putea citi/lucra). Ratio-ul folosit de Apple se apropie cel mai mult de standardul A4... facand majoritatea operatiunilor o placere.

    Unul dintre lucrurile care ma enervau la generatiile anterioare (in special la iPad 3 si 4 - iPad 2 a fost "imun" la aceasta problema) era color shift-ul. Mai exact, modul in care se schimbau culorile in momentul in care schimbai unghiul de vizionare. Desi veneau cu un panou IPS cu un unghi superb (as spune aproape perfect), iPad 3 si 4 ma enervau la shift-ul de alb, in special in modul portrait. Pur si simplu albul devenea gri (stati linisti, acest lucru e valabil la orice panoul LED). Well, pot spune ca la iPad Air, noul panou de tip IGZO a rezolvat in mare parte aceasta problema. Daca ar trebui sa fiu mai exact, vorbim de o imbunatatire cu aproximativ 75% fata de modelul anterior. Shift-ul exista (deh, asta e tehnologia), insa e mult mai redus.

    Calibrarea culorilor este incredibila si pentru acest lucru oricine se ocupa de fotografie sau editare video va fi extrem de incantat. Folosind Spyder4Elite mi-am dat seama ca nu prea am ce sa schimb, totul fiind aproape de perfectiune. Personal prefer albul mai rece, insa aceasta este o preferinta proprie si imi dau seama ca nu este "as it should be". Acest lucru il voi "rezolva" probabil cand va iesi un jailbreak, si nu va trebui decat sa reduc un pic gamma pe rosu. Si pe partea de reflectivitate (lucru foarte important pentru mine), iPad Air a ajuns la un procent de 6.5% (fata de 7.7% la iPad 4). Luminozitatea a crescut si ea putin (de la 421 cd/m2 la 449 cd/m2) dar cel mai mult se simte imbunatatit contrastul (lucru care ajuta foarte mult in lumina naturala). Mai exact, de la 877 la 1151. Si cu toate acestea consumul ecranului a scazut de la 7 watts la 4.8 watts (thanks goes to Sharp IGZO).

    Haideti sa vedem cum sta la capitolul performanta noul iPad Air. In cadrul conferintei Apple (al carui rezumat il puteti gasi aici) iPad Air a fost prezentat ca avand "upto 2x faster CPU & GPU". Mai exact "inima" noului iPad a fost preluata de acelasi procesor care bate in interiorul noului iPhone 5S, singura diferenta fiind data de frecventa maxima (care este de 1.4Ghz pe A7-ul din iPad Air si 1.3Ghz pe A7-ul din iPhone 5S) si de thermal throttle (iPhone 5S trecand mult mai repede in frecvente de 1Ghz in timp ce iPad Air se mentine la 1.4Ghz). E si normal, avand in vedere faptul ca iPad air isi permite un control termic mult mai bun.

    Rezultate Geekbench 2. Scorul mai mare inseamna mai rapid!
    DeviceScor
    Apple iPad Air2371
    Apple iPad 41794
    Apple iPhone 51666
    Si pentru ca tot suntem la capitolul "termic", foarte multi au fost speriati de faptul ca fiind mult mai rapid decat A6X-ul din iPad 3, vom avea parte de un overheat pe masura si temperaturi mult mai mari. Well, pentru acest test m-am inarmat cu un MicroRay de la Ridgid (un senzor de temperatura profesional - cu infrarosu si laser guide). Am setat Brightness la 100%, am pus Wifi On, Bluetooth On, 3G On, Volumul la speakers la 100% si am pornit benchmark-ul celor de la Epic (denumit Citadel Epic) in modul Guided Tour. Am masurat temperaturile dupa o ora in punctele cele mai fierbinti ale ambelor tablete (iPad 4 si iPad Air). Mentionez ca temperatura ambianta pe tot parcursul testului a fost de 23 de grade Celsius.

    Diferenta temperaturi iPad 4 vs iPad Air
     Max tempLocatia temperaturii maxime
    iPad 441.3 Celsiusspate in partea din dreapta jos (dreapta jos fata de logo-ul Apple si dreapta sus fata de sigla iPad)
    iPad Air39.8 Celsiusspate in partea din stanga sus (in stanga logo-ului Apple)
    Ma intorc la performante si trebuie sa spun ca Air-ul se misca impecabil. Exista mici "hiccups" care sunt legate de iOS 7.0.4 (de exemplu atunci cand se trece din landscape in portrait, sau cand se porneste pt. prima oara Spotlight Search-ul - dar sunt chestii minore), insa atunci cand vine vorba de usage, e superb. In 90% din testele efectuate alaturi de un iPad 4, rezultatele au fost intr-adevar aproape duble. Si pentru asta voi exemplifica prin cateva benchmark-uri in tabelul de mai jos. Insa lasand cifrele deoparte, pe oricare dintre noi il intereseaza cum se misca in real world. Desi personal am fost un pic dezamagit de faptul ca Apple a preferat sa mearga tot pe 1GB RAM (precum iPad 3 si 4), trebuie sa recunosc ca le inteleg ratiunea. Pur si simplu nu am avut nicio aplicatie care sa crasheze pentru ca nu a avut suficient RAM. Da, in Safari daca deschizi mai multe tab-uri, exista sansa sa iti faca refresh, insa avand in vedere modul in care incarca paginile, e un impediment minor. Si atentie, eu sunt genul care nu inchide niciodata nimic. Pur si simplu rulez app dupa app, fara sa stau sa fac management de memorie, task-uri sau mai stiu eu ce. And it just works!

    Rezultate benchmark SunSpider 1.0.2 - javascript web performance. Atentie, scorul mai mic inseamna mai rapid!
    DeviceScor
    PC i7 3770k31 ms
    Apple iPad Air393 ms
    Apple iPhone 5S419 ms
    Samsung Galaxy Note 3601 ms
    Google Nexus 5713 ms
    Apple iPad 4762 ms
    Apple iPhone 5926 ms
    Samsung Galaxy Tab 3 8.01152 ms
    Google Nexus 7 20131210 ms
    Dupa cum se poate vedea, performanta este aproape dubla fata de generatia anterioara si se apropie incet incet de performantele unui desktop PC (estimez ca in maxim 2 ani vor fi la acelasi nivel, cel putin in ceea ce priveste randarea paginilor web). Desi multi vor spune ca am ceva cu device-urile Android, se poate vedea foarte clar ca la capitolul web performance stau mult mai prost. Din pacate pentru ele, se simte acest lucru in orice browser. Dar lucrul cel mai deranjant la device-urile Android (pentru mine), nu ar fi dat neaparat de aceasta diferenta de performanta, cat de latenta (timpul de raspuns) al ecranelor de tip touchscreen. Pentru o persoana normala acest lucru ar putea fi insesizabil, dar pentru gameri seriosi ca noi, acest lucru se simte. Oricum, nu trebuie sa ma credeti pe mine pe cuvant, ci sa aruncati o privire asupra testului Touchmarks.

    Pe partea de performante grafice, iPad Air-ul nu dezamageste. In majoritatea benchmark-urilor vedem intr-adevar acel upto 2x mai bun decat iPad 4, exceptie facand benchmark-urile in care se randeaza strict triunghiuri. In real life insa, sunt extrem de putine jocuri care chiar sa atinga capabilitatile grafice ale iPad Air-ului si care sa se bucure de avantajul procesorului pe 64bits (Apple listeaza doar cateva jocuri si apps care sunt optimizate momentan - dintre ele va pot recomanda Infinity Blade III, X-Com Enemy Unknown, Real Racing 3 si Modern Combat 4: Zero Hour). Mai jos aveti si cateva rezultate de benchmark-uri de GPU.

    Rezultate benchmark 3DMark - ICE Storm Unlimited. Scorul mai mare inseamna mai rapid
    DeviceScor
    Apple iPad Air14964
    Apple iPhone 5S13800
    Google Nexus 7 201310167
    Apple iPad 49322
    Apple iPhone 55510

    Oricum, nu vreau sa va stressez prea mult cu benchmark-uri de genul acesta. Sunt altii care au in depth-reviews mult mai bine facute (recomand Andantech). Pe mine ma intereseaza ceea ce conteaza cel mai mult pentru un user. Sa mearga totul mai bine decat generatia anterioara (sa stiu ca nu am fost pacalit) si sa fie totul stabil. Daca la partea de stabilitate am avut mici probleme cu iOS 7.0.3, acestea au disparut complet odata cu trecerea la iOS 7.0.4 (si sincer sa fiu, de-abia astept 7.1). Pe partea de viteza, m-a interesat foarte mult cum se comporta noul WiFi. Apple a decis aici ca in loc sa mearga cu mai noul (si mai greu de gasit) standard 802.11ac, sa ramana la standardul 802.11n dar cu dual channel si MIMO technology (multiple input multiple output). Si bine au facut. Practic viteza s-a dublat (cel putin) in cazul unui speedtest. Aveti mai jos rezultatele (de care eu unul sunt extrem de multumit):

    Rezultate Speedtest.net. Scorul mai mare inseamna mai rapid
    DevicePingDownloadUpload
    Apple iPad Air4 ms130 Mbps 79 Mbps
    Apple iPad 47 ms 81 Mbps46 Mbps
    Apple iPhone 58 ms 65 Mbps24 Mbps
    Attached Images Attached Images ipad_air.jpg

  2. #2 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Un alt aspect extrem de important pentru un utilizator este anduranta bateriei. Multi s-au agitat in momentul in care au vazut ca Apple a scazut extrem de mult dimensiunile, reducand si capacitatea bateriei. Astfel, daca in cazul unui iPad 4 aveam o baterie cu 3 celule si un total de 42.5Whr, pe iPad 3 avem o baterie formata din 2 celule si un total de 32.4Whr. Veti spune ca asta inseamna o autonomie mai mica. Well, nimic mai gresit. Nu doar ca noul iPad Air atinge acelasi "Upto 10 hours of surfing web on WiFi, watching video, listening music, etc..." dar in general la normal usage nu l-am vazut sa tina mai putin de 12 ore. Ba chiar am avut perioade in care a sarit la 15 ore! Probabil este strict legat de eficienta noului A7 secondat de co-procesorul de miscare M7 (caruia eu unul nu-i vad sensul in o tableta, dar asta e) si cel mai sigur panoul de tip IGZO isi arata avantajele de consum. Ba mai mult, acum avem un extra avantaj. Fiind bateria mai mica, cu acelasi charger Apple de 12W, iPad Air se incarca de la 0 la 100% in aproximativ 4 ore (fata de 5 ore jumatate la iPad 4).

    Printre imbunatatirile aduse noului iPad Air, nu putem ignora si faptul ca acum tableta are dual speakers (stereo), dar care din pacate sunt amplasate doar pe o parte a tabletei (as fi preferat pentru spatialitate modalitatea aleasa de Google cu Nexus 7 2013). Sa nu va asteptati ca datorita faptului ca iPad Air are 2 speakers, sa aveti volum de 2 ori mai mare decat la generatiile anterioare. Nope! Volumul este aproximativ la fel, dar claritatea e mult mai OK si se simt mult mai bine joasele (as putea spune ca prea mult, incat la ceva basi ai impresia ca exista si un motoras de vibratii inside - bun pt. gaming). Din pacate, asa cum am spus, nu-mi place pozitionarea boxelor... si nu doar pentru ca sunt pe o parte, dar le poti acoperi cu usurinta cu mana atunci cand te joci in landscape (iar in portrait pot ajunge sa fie acoperita in partea de jos). Din fericire, se aud mult prea bine pentru a le putea face sa "taca" de tot. Indraznesc sa spun ca fata de un PlayStation Vita se aud de 10 ori mai bine si mai puternic.

    Un mic bonus, in special pentru cei care folosesc tableta pentru conferinte si videochat, este extra microfonul inclus (acum are 2) care ajuta la suprimarea zgomotului de fond. Ca si camere, iPad Air-ul nu aduce nimic indraznet din partea celor de la Apple. Sincer, eu sunt genul care sunt impotriva folosirii camerelor la tablete (in special in public, gen concerte, filme, etc.). Ba chiar le-as interzice... dar, sunt bune cand ai nevoie de facut ceva rapid. Ce se poate spune e doar ca au trecut la un senzor iluminat din spate si optica are acum un unghi mai wide (3.3mm cu f/2.4 la iPad Air fata de 4.3mm cu f/2.4 la iPad 4).

    In rest, avem acelasi lightning port (pe care-l iubesc, aceasta fiind singura mufa cu adevarat inovatoare - poate fi introdusa indiferent pe ce parte dorim - perfect atunci cand faci chestia asta in "blind mode" sau pe intuneric). Ca si design, iPad Air poate fi achizitionat in varianta Space Grey (care are fata si bara de LTE in negru) si Silver (cu toate cele pe alb).

    Ca preturi oficiale, iPad Air este disponibil din 1 Noiembrie 2013 (worldwide) in urmatoarele variante: WiFi 16GB la 499$, WiFi 32GB la 599$, WiFi 64GB la 699$, WiFi 128GB la 799$, WiFi + Cellular 16GB la 629$, WiFi + Cellular 32GB la 729$, WiFi + Cellular 64GB la 829$ si varianta de top WiFi + Cellular 128GB la 929$.

    Personal, toate testele le-am efectuat pe propriul iPad Air (varianta Space Grey WiFi + Cellular de 128GB). La fel s-a intamplat si cu rezultatele pentru iPad 4, iPhone 5, Nexus 7. Concluziile le-am tras dupa 3 saptamani de folosire intensa, si nu pe baza unor impresii de pe internet. Ca sa va faceti o idee, iPad-ul meu mai are 20GB liberi (trebuie sa fac un pic curat, recunosc)... si pe el fac mare parte din munca mea, dar recunosc ca o buna bucata din timp il folosesc pentru web browsing, magazines, manuals, books, comics... si bineinteles, gaming!

    Ca sa va faceti o idee mai buna asupra modului in care chiar folosesc o astfel de tableta, voi da cateva exemple: eu imi controlez HTPC-ul prin iPad (cu remote control pe XBMC)... folosesc iPad-ul ca extensie de monitor (cu iDisplay)... imi controlez receiverul Yamaha prin tableta, TV-ul este legat de Air si pot face streaming si dinspre TV si inspre TV (via Airplay). La naiba, sunt atat de maniac incat pana si timerele de la acvariu sunt setate pe tableta, si e pe drum un set de becuri cu LED care la fel se pot controla prin iOS (de la culori pana la intensitate). Camerele de supraveghere la fel, le controlez prin jucaria asta... reteaua e complet accesibila prin el. Pana si serverul CG e administrat via iPad. Nu mai vorbesc de servicii gen HBO Go si Voyo.ro sau de conexiunea cu Xbox-ul via SmartGlass sau cu PS3-ul via PlayStation app. Avand o cartela de RDS cu net nelimitat (si free - o puteti primi gratuit la abonament fiberlink de 39 RON sau mai mare), i'm a happy man.

    Trebuie sa spun ca achizitia din Romania unei astfel de tablete a fost o adevarata aventura. Am facut precomanda cu mult inainte de lansare la cei de la iStyle, Noumax, Apcom, emag, and so on... Primii (si singurii) care au avut bunul simt sa ma sune dupa cateva saptamani si sa imi livreze iPad Air-ul comandat au fost cei de la emag. Acesta a fost exact produsul. Ceilalti m-au ignorat complet. Probabil pentru ei o fi un produs prea ieftin si au prea multa treaba.

    Mentionez aici ca exista nenumarate accesorii oficiale pentru iPad Air. De la husele clasice iPad Air Smart Case si iPad Air Smart Covers, pana la dock-uri si adaptoare (gen Lightning to SD Card Camera Reader, Lightning to USB Camera Adapter, Lightning to VGA Adapter, s.am.d.). In materie de accesorii, nu cred ca exista pentru nimic mai multe optiuni pe lumea asta decat pentru produsele Apple.

    Ca si concluzie, cu bune si cu rele, pentru mine iPad Air-ul acesta mi se pare tableta perfecta. Recunosc ca mi-as dori sa fie ceva mai ieftina, dar avand in vedere ca totusi de fiecare data am reusit sa fac upgrade platind doar diferenta de pret, eu unul sunt extrem de multumit. Daca ar trebui sa-i dau o nota, iPad Air are din partea mea nota 9.5 din 10.

    Multumesc pentru rabdarea acordata si imi cer scuze anticipat pentru micile scapari sau greseli. Fata de altii, va promit ca voi updata, revizui si repara review-ul. Mai mult, voi adauga mai jos detalii, imagini si clip-uri de prezentare cu produsul din review. Pentru mai multe discutii legate de iPad Air, va astept pe threadul dedicat.
    Attached Images Attached Images ipad_air2.jpg

  3. #3 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Mai jos aveti cateva filmulete de prezentare pentru iPad Air, plus un Teardown marca iFixit.






  4. #4 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Mai jos aveti atasate si cateva imagini (scuze pentru calitatea unora dintre ele... nu m-am gandit ca le voi folosi vreodata la review). Dar importanta este comparatia cu iPad 4 (in special la culori si shift-ul de care vorbeam mai devreme). In plus, asa nu vor spune carcotasii ca nu am folosit iPad-ul meu propriu si personal...
    Attached Images Attached Images ipad_air_review_20.jpg ipad_air_review_19.jpg ipad_air_review_18.jpg ipad_air_review_17.jpg ipad_air_review_16.jpg ipad_air_review_15.jpg ipad_air_review_14.jpg ipad_air_review_13.jpg ipad_air_review_12.jpg ipad_air_review_11.jpg ipad_air_review_10.jpg ipad_air_review_09.jpg ipad_air_review_08.jpg ipad_air_review_07.jpg ipad_air_review_06.jpg ipad_air_review_05.jpg ipad_air_review_04.jpg ipad_air_review_03.jpg ipad_air_review_02.jpg ipad_air_review_01.jpg

  5. #5 SP
    Admin MonkY's Avatar
    And some more pics... Btw, in stanga este iPad Air si in dreapta este iPad 4.
    Attached Images Attached Images ipad_air_review_21.jpg ipad_air_review_22.jpg ipad_air_review_23.jpg ipad_air_review_24.jpg ipad_air_review_25.jpg ipad_air_review_26.jpg ipad_air_review_27.jpg ipad_air_review_28.jpg ipad_air_review_29.png ipad_air_review_30.png ipad_air_review_31.png ipad_air_review_32.png ipad_air_review_33.png ipad_air_review_34.png

  6. #6 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Daca aveti intrebari, vreti sa fac un anumit test... un anumit benchmark, sa-mi ziceti si se rezolva.

  7. #7 SP
    Member Snake's Avatar
    Multumim pentru review. Eu vad ca este o diferenta imensa la ecran fata de iPad 4, desi Apple nu vorbeste nimic despre asa ceva.
    Monky, pana la urma cat tine bateria? Ca pe unele site-uri vad 10 ore, pe altele vad 12. La Apple scrie upto 10hours.

  8. #8 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Snake: sunt diferite rezultate pentru ca fiecare foloseste propria modalitate de testare. Unii testeaza cu brightness la 100%, toate cele pe ON si fac un benchmark in loop care sa foloseasca la maxim CPU-ul si GPU-ul (eu le-as numi torture tests), altii fac teste mai realiste in care tableta e setata asa cum ar folosi-o majoritatea zilnic (brightness 50%, WiFi + 3G ON) dupa care folosesc o ora de browsing, o ora de gaming, o ora de video streaming, o ora de audio... si fac o medie.

    iPad Air-ul cu care ma joc eu, in normal usage (ceva gaming, ceva browsing, ceva streaming, lots of emails - adica un pic din toate) sare linistit de 10 ore. As spune ca avem 10-12 ore fara probleme. Ideea este ca A7-ul respectiv se "muleaza" foarte bine pe consum redus. Mai exact, in idle e incredibil. Il lasi noaptea la 100% si dimineata cand te trezesti ai 99% (98% daca ai o tona de emailuri si notificari primite). Si asta cu WiFi Always On. La partea asta, jucariile Apple sunt incredibile (si nu o spun ca fan... pur si simplu eu n-am vazut alt device care sa consume atat de putin cu WiFi pornit in idle).

  9. #9 SP
    X3M
    Member X3M's Avatar
    excelent review-ul , great read !

  10. #10 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by X3M View Post
    excelent review-ul , great read !
    Multumim pentru aprecieri. Promit ca vor urma mai multe si mai bine facute. Problema e ca despre unele device-uri as putea scrie la nesfarsit, si ar deveni obositor si chiar plictisitor. Voi incerca sa punctez doar lucrurile care ar putea interesa pe cineva, nu doar sa pun niste benchmark-uri. La urma urmei, dorinta de a achizitiona un produs nu este data doar de niste rezultatele la un test, ci este suma tuturor plusurilor si minusurilor. Imi place sa cred ca atunci cand vrem sa cumparam un device (pe care chiar vrem sa-l folosim si nu doar "de fitze"), stam si facem o lista, si in final tragem concluzia.

    Pe mine m-a atras dintotdeauna stilul mai "altfel" si atentia la detalii a celor de la Apple. Recunosc, multi ani nici n-as fi visat un produs de la ei (atat de scumpe erau)... insa cred ca in ziua de azi nu mai sunt chiar atat de "neatins". Am vazut ca un iPad Air (de 16GB si WiFi) a ajuns deja pe la 2099 RON (pe price.ro). Intr-adevar, e mai expensive decat concurenta, insa am observat ca la produsele Apple, daca sunt mentinute OK au un resale value extrem de bun. De obicei la upgrade-ul "anual" eu unul nu am dat niciodata mai mult decat as fi dat pe o tableta ieftina de la concurenta. Si sa nu uitam si factorul "tech support Apple". Nu cred ca exista o firma in lume (si chiar si in Romania) care sa fie atat de atenta cu cererea cumparatorului. De exp. eu cand am achizitionat iPad 4, am testat 5-6 modele la distribuitorul Apple, pana am ales ceea ce mi se parea cat mai aproape de perfectiune. Puteti gasi usor cazuri cu "nebuni" ca mine care se duc in Apple Store si desfac cate 20-30 de cutii pentru a gasi produsul perfect (in general problemele apar la calibrari de ecran, fire de praf intrate pe sub sticla, and so on).

    Ce nu am mentionat in articol, si imi cer scuze pentru asta, este si oferta concurentei. Am facut acest lucru din 2 motive spun eu, destul de intemeiate. Primul este ca as fi vrut sa recomand Nexus 7 2013... dar din pacate am avut atat de multe probleme cu el, incat refuz sa scriu ca e o prostie (si defectele respective le-am gasit confirmate in sute de locuri pe web, deci nu sunt doar eu). Al doilea motiv ar fi acela ca Google inca nu a lansat Nexus 10 pe anul acesta... si alternativele raman mult prea putine. Mai mult, pe un Surface Pro 2 nu am reusit sa pun mana, si chiar am sunat la Microsoft Romania in speranta ca pot afla o data oficiala pentru tarisoara noastra. Din pacate, a fost cam acelasi raspuns ca si la Xbox One: "nu stim".

    Promit sa revin insa atunci cand vor fi competitori pe masura... mai ales in comparatie cu propriul "frate": iPad Mini cu Retina.

  11. #11 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Foarte buna recenzia, chiar daca e cam stufoasa, mi-a placut. Nu imi place sa citesc recenzii care au doar cateva randuri(cuvinte). Par mai degrabă un fel de hands-on. Astept o recenzie la fel de mare si pt XboxOne, PS4 si Ipad Mini Retina. Felicitări!

  12. #12 SP
    Member dtancu's Avatar
    Hell yeah, sunt la al 4-lea ipad....Silver Air 128 GB+4G.
    Face toti banii, nimic nu se compara cu Apple la tablete in prezent.

  13. #13 SP
    iry
    Senior Member iry's Avatar
    Foarte bun review-ul MonkY. Am o rugaminte, poti incerca testul de mai jos pe Air-ul tau? Un prieten are aceasta problema pe rMini, si sunt curios cum se comporta Air-ul.

  14. #14 SP
    Member dtancu's Avatar
    L-am facut eu pe al meu, nu are nici un retention.
    In schimb am avut problema la Ipad 2, la 1 an de la cumparare a inceput.

  15. #15 SP
    Admin MonkY's Avatar
    iry: am facut testul si nu sunt probleme. Din cate stiu apar doar la iPad Mini cu Retina... si doar la unele (e din cauza panourilor Sharp... am inteles ca deja problema s-a rezolvat la seria noua, cu panouri LG). Nu m-am interesat prea mult insa, pt. ca nu am iPad Mini cu Retina...

  16. #16 SP
    iry
    Senior Member iry's Avatar
    Am testat astazi 2 iPad Air, unul in Flanco, celalalt in Domo. Ambele versiune wifi 16 gb white.

    Cel din Domo (serie DLXL= Sharp maybe?) avea probleme grave atat cu IR (l-am tinut 5 min, nici macar 10 cat spune in test) cat si cu ecranul, albul era galben (foarte), in modul portrait partea dreapta jos avea o nuanta spre albastru deschis sau ceva gen pe colt, nu mi-a placut deloc cum arata. Cel din Flanco (serie DMQL = Samsung) insa nimic, totul curat arata foarte clear.

  17. #17 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Revin cu un mic update, referitor la performanta pe WiFi a lui iPad Air. Datorita unui update de la Asus pentru AC66U, a crescut viteza simtitor pe WiFi. Aveti mai jos o comparatie intre rezultatul initial si cel actual (si screenshot-ul de rigoare aici):

     PingDownloadUpload
    Apple iPad Air Initial4 ms130 Mbps 79 Mbps
    Apple iPad Air new firmware3 ms 160 Mbps155 Mbps

  18. #18 SP
    Senior Member Trefla's Avatar
    Daca ar avea 2 GB de RAM as fi cel mai fericit...in 7.1 cica sa redus considerabil nr de crashuri in Safari.

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. iPad 6 - iPad Air 2 By MonkY in forum Apple
    Replies: 179 Last Post: 08-04-2017, 15:08
  2. Replies: 15 Last Post: 22-10-2014, 10:01
  3. iPad 5 - iPad Air By MonkY in forum Apple
    Replies: 255 Last Post: 25-07-2014, 21:22
  4. Replies: 15 Last Post: 23-10-2013, 15:50
  5. Replies: 0 Last Post: 22-03-2012, 14:06

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts