Quote Originally Posted by Wagram View Post
RELÍGIE, religii, s. f. 1. Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituțiilor și organizațiilor corespunzătoare; confesiune, credință.

Că nu sunt sinonime potrivit interpretării tale personale, asta e cu totul altceva.

Religia nu deţine monopol asupra spiritualităţii. Există atei/necredincioşi care au experienţe "superioare condiţiei lor", la care ajung prin meditaţie. Sam Harris e un exemplu.

Să nu facem confuzii. Fenomenele inexplicabile nu sunt absolut deloc inexplicabile pentru credincioşi. Ei ştiu, ei sunt siguri care e cauza a orice. "Aşa a vrut Dumnezeu", "Aşa a fost scris" sau, când bunul simţ îi împiedică totuşi să sforăie platitudini în faţa unor grozăvii şi îi îndeamnă să se detaşeze de complicitatea servilă, "Neştiute sunt căile Domnului."

Dacă n-ar fi fost oameni care să facă abstracţie de credinţă şi de legiuitorul absolut şi planul lui pentru fiecare din noi, tratam şi astăzi cancerul cu aghiasmă.


Sincer, nu mă interesează deloc în cine/ce crede cineva, atâta timp cât îşi vede de Zeusul lui în intimitatea lui şi nu încearcă să le bage şi altora pe gât revelaţia lui. Numai că, vezi tu, credincioşii nu sunt mulţumiţi cu a crede pentru ei şi atât, ei se simt datori să le impună şi altora preceptele lor "morale" şi alte adevăruri absolute şi de netăgăduit.

Nu îmi este foarte clar de ce te consideri "credincios". În ce anume crezi ? Din ce văd, interesul tău pentru religie este socio-cultural, chestiune lăudabilă şi demnă de toată sârguinţa. Personal, îmi plac multe pasaje din Biblie, în ce priveşte scriitura, formularea, lexicul. Cred că toată lumea ar trebui s-o citească, dar ca pe o operă de ficţiune scrisă foarte frumos pe alocuri.


Au ieşit în evidenţă şi multe mărturii ale persoanelor răpite de extratereştri. Nu e exclus ca extratereştrii să ne viziteze, nu ?

După cum spuneam, norocul nostru că unii nu s-au resemnat planului divin şi maximei absolute "crede şi nu cerceta". În loc să-şi facă o cruce, au privit mai bine prin microscop.
Prietene, credinta este o chestiune care tine de alegerea personala a fiecarui individ. Fiecare dintre noi alegem sa credem sau nu intr'o divinitate din motive pur personale si subiective. Din definitia data de Adi ai inteles fix cat poate intelectul tau sa perceapa. El incerca sa iti explice ca un om poate sa creada intr'o divinitate fara sa respecte ritualurile si dogma religioasa, si repet, face asta din motive pur personale si subiective, iar tu ai venit si trantit o definitie din dex.

Tu in toate posturile tale i'ai blamat pe crestini/crediniciosi, doar din simplul fapt ca nu aceeasi viziune asupra ratiunii si stiintei ca si tine. Sunt doua categorii de atei pe lumea asta, atei prosti si atei destepti. Daca folosesti cuvinte pompoase nu inseamna ca te si incadrezi in ultima categorie. Daca blamezi atat de rau fanatismul religios tu de ce bagi pe gat fiecaruia propriile tale conceptii? si nu inteleg de ce simti nevoia sa mai dezbati ceva ce in capul tau e deja lamurit. E ca si cum eu nu as crede in extraterestrii si as aduna inca 2-3 ca mine care nu cred in extraterestrii si am rade de cat de prosti sunt aia care cred in extraterestrii.

Sincer nici macar nu cred ca stii de ce esti ateu. Cred ca doar te'ai indoctrinat singur cu niste generalitati si pareri expuse de unii si de altii si le'ai acceptat ca atare. Daca pot fi demonstrate inseamna ca asa si e. Cred ca esti doar un troll plictisit.