Single post: 4K Gaming

  1. #10 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Pe console momentan n-o sa poti juca 4K... decat probabil ceva arcade-uri sau cine stie ce joc super mega optimizat. Daca va aduceti aminte, exact la fel s-a intamplat cu FullHD-ul si toti au zis ca peste 10 ani vom ajunge sa jucam in FullHD. Si uite ca dupa doar vreo 5 ani, lumea se joaca in mai mult decat FullHD (Retina Display avand 2048×1536 pe iPad, 2560×1600 si 2880×1800 pe MacBook-uri - si ca sa nu spuna cineva ca nu vad lucrurile bune decat la Apple, si Google are Nexus 10 cu 2560x1600, Chromebook cu 2560×1700). La ritmul in care evolueaza lucrurile... intr-un an - doi ne vom juca linistiti in 4K. Din pacate consolele "next-gen" nu vor prinde acest tren (decat daca se intampla o minune si vor putea rescrie in totalitate modul in care lucreaza GPU-ul de la AMD).

    Si nu, nu e nevoie de 2 x Titan (decat pe PC, unde Microsoft controleaza tot - cu producatorii de mana, desigur)... O sa vedeti ce "subit" or sa inceapa sa apara GPU-uri optimizate pentru 4K... moment in care cei de la nVidia si Ati nu vor mai putea controla piata si vor scoate si ei de la naftalina proiecte amanate pentru viitor.

    4K necesita atat de multe resurse din cauza DirectX-ului cu care Microsoft moare in brate si cu care ne baga pe gat placi de mii de euro (repet, de mana cu producatorii). Si ca dovada ca pana si ei sunt constienti de cat de prost e optimizat DirectX-ul... vedeti ultima conferinta despre DirectX 11.2, in care in sfarsit au aflat si ei ce inseamna alocare de resurse dinamice (ei ii spun "tiled resources") prin care minune... nu mai ai nevoie de placa video cu 3GB RAM, pt. ca toate datele respective pot fi incarcate linistit in doar (tineti-va bine), 16MB RAM.

    Hai sa va reamintesc eu de vremurile in care existau competitiile de 64K. Acum 13 ani in 64KB, un coder bun reusea sa scoata (si citez) "66 de texturi de 16MB, 178MB de texturi adiacente, 15 minute de sunet de aproximativ 159MB, 80.000 de triunghiuri texturate si colorate in 5.7MB de vertex buffers, etc... - asta inseamna 1.9GB de date, cu o compresie de 30.000:1". Pentru cine nu crede, atasez un mic demo... care culmea, merge si in ziua de azi, chiar si pe 64bits.

    Asta e dovada clara ca producatorii au preferat ca pe genul asta de oameni (coderi buni) au preferat sa-i "cumpere" doar pentru a nu le da peste cap planurile lor pe urmatorii 50 de ani. De ce sa scoata azi un GPU capabil de 4K la 200 EUR (de exp.) cand mai bine iti vand 2 x Titan la 1000 EUR? De ce sa vina Microsoft cu un DirectX rescris de la zero si optimizat in draci... pai cum vor mai vinde Windows 9, 10, 11... daca ar avea un DirectX serios care ar merge chiar si pe Windows XP?

    Din fericire, vin din urma MacOS-ul, iOS-ul, Android-ul... chiar si Linux-ul. Si Microsoft are de ales. Ori se cramponeaza in acelasi stil si pierde, ori incepe sa miste lucrurile (si deja Windows 8.1 si Xbox One promit asta) si mai exista sanse.

    P.S. Vedeti ca demo-ul de 64KB este arhivat. Enjoy and relax!
    Attached Files