Single post: User Review: Bioshock Infinite (Xbox 360)

  1. #2 SP
    Senior Member AlanPoe's Avatar
    Cu siguranta Bioshock Infinite a nascut o sumedenie de intrebari si a redeschis o multime de subiecte, legate de istorie, stil artistic sau controverse rasiale din istoria Statelor Unite. Fara indoiala, va este cunoscuta trimiterea catre experimentul teoretic al pisicii domnului Schrödinger, unul dintre modelele plastice din fizica cuantica, considerata a sta la baza Principiului incertitudinii. Nu stii ce-i cu pisica? Da fuga pe threadul nostru cu Bioshock Infinite, iar daca e ceva ce ti se pare paradoxal vis-a-vis de pisica cu pricina, intreaba-ma si voi incerca sa-ti explic. Sincer, mi-a luat o zi intreaga doar sa inteleg un model plastic, ce sa mai vorbim despre constanta lui Planck, asa ca nu te descuraja daca ideea ti se va parea paradoxala.

    Asa cum poti observa, Infinite este plin de referinte din istoria reala. Dincolo de agentii Pinkerton (despre care poti citi cate ceva accesand link-ul din recenzie), putini stiu ca, afara de a se fi gasit in denumirea capitalei Statelor Unite (Fosta District of Columbia, actuala Washington D.C.), Columbia este personificarea istorica si poetica Americii, reprezentarea alegorica a ”Europei in Lumea Noua”, etimologie evidenta ce-si are sorgintea in numele lui Columb. Si daca prima referire la America folosindu-se numele ”Columbia” a fost facuta intr-o publicatie din 1738, cea mai importanta reprezentare a Americii femeie sub numele de Columbia este cea din 1920: insasi Statuia Libertatii.

    Chiar daca intre imaginile de mai jos nu exista nicio asemanare evidenta intre Elizabeth si ilustratiile reprezentand-o pe Columbia, este cu neputinta sa nu observati tonul culorilor si stilul vestimentar din ilustratii in diferitele versiuni de vestimentatie ale lui Elizabeth.

    De asemenea, vreau sa va atrag atentia asupra unui tear pe care il deschide Elizabeth in joc. Puteti observa o deschidere catre un Paris in care se vede firma unui cinematograf unde ruleaza La Revanche du Jedi (in traducere The Revenge of the Jedi). Ei bine, in decembrie 1982 dupa lansarea unui teaser care prezenta viitorul film The Revenge of the Jedi, George Lucas a decis ca revenge nu este un titlu potrivit si a schimbat titlul in The Return of the Jedi. Din cate se pare, Elizabeth a deschis un portal nu numai in alt loc, ci chiar intr-o realitate alternativa in care Lucas nu a schimbat titlul filmului, n’est pas?
    Attached Images Attached Images 427px-puck_cover2.jpg 432px-columbiastahrartwork.jpg columbiaherselfsmall.jpg revenge_of_jedi.jpg