RaverX ca de obicei e contra... si da exemplul cu drobul de sare. Pe principiul "mai bine ramanem la acelasi nivel decat sa incercam altceva", n-o sa mai evoluam niciodata. Si daca tot faci comparatie cu PC-ul, te plangi de upgrade de parca ar fi trebuit sa ramanem la AGP doar ca sa poti sa upgradezi si peste 10 ani? Sau sa fi ramas la SDRAM doar ca sa fii sigur ca merge aceiasi memorie de cand era bunica fata? Ce treaba are modularitatea cu faptul ca un device devine prea vechi si obsolete pentru a mai merita sa-l upgradezi? Da, probabil ca si in cazul Phonebloks va trece prin n versiun, n variante... daca se va realiza vreodata. La fel, nu inteleg ce-ti faci probleme cu procesorul grafic la un smartphone pentru ca oricum 99% din ele sunt SoC-uri (System on Chip) sau AiO (All in One)... cu alte cuvinte modulul cu CPU contine si GPU, eventual si RAM-ul cu care lucreaza.

Dar e aiurea sa nu vezi imaginea de ansamblu din cauza unui fir de praf. Eu ma gandesc ca un proiect ca asta ar prinde cel mai mult la cei care nu-si permit un super smartphone din start, sau la cei care nu-si permit un smartphone de top in fiecare an (daca nu cumva deja la fiecare 6 luni). Si nu la tine care vrei sa treci de la ecran de 3" la 5" (n-ai stiut din start daca vrei un telefon mic sau o lopata, asta e vina ta, nu a producatorului).

Sa luam un exemplu. Un pachet Phoneblok de top costa 1000 EUR (gandim la nivel de Quad Core, 2-4GB RAM, 64GB storage, Super AMOLED 1920x1080), adica un pret incredibil de mare. Baza (care sa insemne GSM + 3G + 1GB RAM + Dual Core + 4GB storage + LCD 1280x720) ar fi pe la 300 EUR. Imi iau acum baza, pentru ca atat imi permit, si in timp trec la ce am nevoie mai mult. Storage, baterie mai mare, speed, etc... Poate imi fac smartphone-ul in 2 ani, pentru ca atat imi permit. Dar stiu ca orice s-ar strica, pot inlocui frumos doar acel modul si nu tot, stiu ca daca o anumita functie nu-mi trebuie, renunt la ea. Stiu ca daca a iesit o camera mai buna nu e nevoie sa-mi schimb tot smartphone-ul pentru asta. Si stim cu totii cat de dureros e cand vinzi un telefon SH... chiar si dupa o luna si deja il dai cu 50% mai ieftin.

Eu unul vreau sa-l felicit pe omul acesta, Dave Hakkens, pentru ca nu doar a avut o idee (asa cum avem multi), ci a si facut ceva pentru asta. Nu a venit sa se planga despre drobul de sare, ci a pus mana si a pornit la drum. Putea linistit sa se duca la Samsung, Apple, Microsoft... si sa vanda ideea, stiind ca probabil nu va fi lansata niciodata pe piata (va dati seama ce de bani ar pierde companiile astea daca nu v-ar vinde anual noul flagship, nu?)...