Single post: Concurs "Gadgets Reviews"

 1. #13 SP
  is the man! trickz's Avatar
  Review Nexus 4, sau de ce am schimbat tabara.

  Exista o senzatie, rar intalnita, care se instaleaza in activitatile de zi-cu-zi fara sa fie invitata. Se strecoara, ascunsa fiind de rutina, iar odata ce isi intinde bratele, stabilitatiea dorita este in primejdie grava. Cred ca v-ati dat seama cu totii ca vorbesc de satietate; plictiseala. Peste tot, dar mai ales in industria electronicelor se foloseste zicala sfanta "daca nu e stricat, nu mai cerceta domeniul", ceea ce se traduce prin produse lipsite de imaginatie, copiate pe banda rulanta si modificate indeajuns de mult incat sa justifice o achizitie noua in fiecare an. Desi exista concepte care promit sa schimbe radical aceasta conceptie, fezabilitatea lor tinde spre 0, urmand sa isi gaseasca odihna sub umbra altor dispozitive lansate de marii jucatori.

  Am fost utilizator iPhone de la primul model, care a acumulat cu mandrie zgarieturi in buzunar, timp de mai multi ani. Am fost fascinat de aplicatiile (pe vremea aceea) nemaiintalnite si de design-ul care facea pasi imensi in fata celui sumbru si "tras in plastic", impus de Nokia. Totusi, inca de la aparitia inlocuitorului sau, iPhone 3G, a inceput sa se instaleze plictiseala. Aplicatiile incepeau sa nu mai fie compatibile, suportul oficial incepea sa fie redus si design-ul restrictiv al sistemului de operare nu imi usura cu nimic problema...

  Intra in scena principalul rival, sistemul de operare Android. Telefoane accesibile si modificari estetice sau tehnice disponibile aproape fara limita, sunt unele din promisiunile facute de cei de la Google acum aproape 5 ani, la lansarea lui HTC Dream, promisiune de care nu prea s-au tinut. Primele dispozitive au fost foarte prost optimizate, avand rezultate slabe atat la utilizarea zilnica usoara (mail, browsing, etc) cat si la activitatile mai complexe (jocuri, aplicatii speciale ce necesita putere mai mare). Am tot pendulat intre iPhone-uri noi si alternative echivalente din tabara “roborizata”, dar nu am fost captivat indeajuns incat sa devin fidel unei marci. Pana intr-o zi, cand iPhone 4 m-a cucerit.

  Nu multi producatori reusesc sa tina pe piata un produs competitiv timp de 3 ani; este un semn clar al calitatii. Sistemul de operare a avut si inca are suport din partea producatorului, componentele tehnice au fost alese perfect si design-ul inca ar putea tine cap de afis. iPhone 4 a fost primul smartphone Apple pe care atat eu cat si milioane de alti posesori l-am considerat inchegat, util si nou. Nu a trecut mult timp pana la lansarea unui inlocuitor, apoi a altuia si a unui nou membru in gama. Aceleasi aplicatii care rulau bine la inceput au primit update-uri care le transforma in filme slow-motion iar rularea prin meniu nu mai este o experienta asa fluenta. Desi se asigura upgrade software, nu sunt impartite toate functiile cu varful de gama, dand vina pe incompatibilitati hardware.

  Dupa indelungate cautari am gasit raspunsul in Nexus 4, un telefon produs de LG pentru Google, ca nava amiral a sistemului de operare Android. Diferenta intre el si restul ‘droizilor sta la nivelul interfetei grafice, sau mai bine zis a lipsei acesteia; toate straturile complexe de “imbunatatiri” nu exista inca, avem in fata varianta pura. Un alt aspect important ar fi plusul de performanta adus de fiecare upgrade major, alaturi de functii disponibile fara discriminare pentru produsele mai vechi. Un procesor quad core Snapdragon S4 de 1.5Ghz lucreaza alaturi de 2GB RAM pentru a oferi o imagine clara pe display-ul IPS HD de 4.7inch. Reteta estetica folosita de ambele firme este simpla, mai exact o carcasa sigilata, o forma minimalista, materiale exotice (sticla/aluminiu), dar cei de la Google reusesc sa propuna un produs cu aspect premium dar la jumatate din pretul celui mai ieftin iPhone. Desi nu detin telefonul de mult, pot spune sincer ca ma simt mai apropiat de planul de viitor al sistemului Android, decat de tactica "unul-pe-an" sprijinita din ce in ce mai mult de cei de la Apple.

  Scopul acestui review nu a fost de a "convertii" posesorii de iPhone la experienta Google ci de a trage cateva semnale de alarma asupra rutinei evolutioniste: cand ti se spune ca esti cel mai bun timp de mai multi ani, uiti sa sprijini ce ai deja, cautand sa readuci constant laudele care te-au consacrat.

    iPhone 4 Nexus 4
  Factor WOW 10 9
  Simplitate utilizare 9 9
  Rezistenta in timp 7 9
  Total 26/30 27/30
  Attached Images Attached Images nexus-4-uk-sales.jpg