Instalare si stabilitate:
Aici voi incepe din nou cu PS4. Din pacate cu un mare punct in minus, intrucat era cat pe ce sa fie inutilizabila. Mai exact, dupa ce a pornit fara probleme, a cerut "mandatory update". Dupa acel update insa n-a mai vrut sa porneasca (nici macar in Safe Mode), afisandu-mi vestitul Blue Light of Death. Norocul meu a fost ca aveam pregatit un SSHD de 1TB (pe care-l luasem pentru upgrade). L-am inlocuit pe cel original si a plecat consola. Mi-au luat ceva ore bune pana am ajuns sa si joc ceva, dar in final ma bucur ca totul functioneaza OK.

Atunci cand merge, trebuie sa recunosc ca PS4 se misca cel mai bine. De la timpul de startup "la rece" sau iesirea din stand-by, si pana la meniurile care sunt extrem de responsive. Acelasi mare plus il are si la instalarile de jocuri si faptul ca in majoritatea cazurilor am putut sa ma joc mai repede pe PS4 decat pe X1 (la Wii U nu este cazul intrucat nu este obligatorie instalarea). Din pacate, PlayStation Store-ul se misca execrabil. Nu la fel de prost ca pe PS3, dar totusi... ai un lag incredibil la aproape fiecare operatiune. In rest nu am avut parte de crash-uri, freeze-uri sau alte nebunii.

La Xbox One, totul a mers perfect din prima. Update-ul a durat extrem de putin si in 10-15 minute de la pornire deja ma puteam juca. Meniurile tipice unui Windows 8 sunt extrem de intuitive si raspund decent, insa e enervant faptul ca orice pornesti (inclusiv Settings), practic pleaca o noua aplicatie, la care stai cateva secunde in logo-ul sau. Switch-ul intre aplicatii si joc (nu poti porni mai multe jocuri nici pe PS4 si nici pe X1) se face instant pe ambele console. Din pacate Xbox One-ul va fi depunctat aici intrucat nu pot instala un HDD mai rapid (cel putin nu fara a pierde garantia). Poate situatia se va schimba in momentul in care va fi oferit suport pentru HDD pe USB 3.0 (atat la PS4 cat si la X1).

Cu Wii U, e o mica poveste in sine. Daca la partea de jocuri totul se misca excelent, orice alta operatiune necesita o rabdare de otel. Update-ul initial, instalarea si setarea cred ca durat 3-4 ore. A downloada un joc din Store e iarasi o operatiune care cere extrem de mult timp liber din partea utilizatorului. Fiecare click e urmat de niste pauze de 20-30 de secunde criminale. Norocul sau e ca neavand mandatory install, gamingul este la fel de clasic ca si pana acum. Introduci disk-ul si te joci instant, fara sa astepti instalarea pe HDD. La backward compatibility Wii U primeste o extrem de mare si frumoasa bila alba, fiind practic singura consola dintre cele 3 care este capabila sa ruleze jocuri de Wii si Gamecube!

Concluzie instalare si stabilitate:
8/10 - Nintendo Wii U pierde 2 puncte pentru viteza (in special pentru delay-ul in majoritatea meniurilor si operatiunilor).
6/10 - Microsoft Xbox One pierde un punct pentru faptul ca nu poti schimba HDD-ul si inca un punct pentru ca necesita sa fie "always on" (altfel porneste extrem de greu). Totodata mai pierde 2 puncte pentru lipsa compatibilitatii cu Xbox 360.
4/10 - Sony PS4 pierde 3 puncte pentru ca a crashat cu HDD-ul initial. Mai pierde un punct pentru Store-ul extrem de lent. Si acesta pierde 2 puncte pentru lipsa compatibilitatii cu titlurile de PS3.

Performanta:
La Nintendo am spus-o de fiecare data: singurul lucru de care avea nevoie era puterea necesara pentru HD. Iar cu Nintendo Wii U, in sfarsit consola nu mai este la nivelul unui PS2. Ba din contra, dupa ce vezi cum arata un Rayman, Zelda sau un Mario 3D World in 1080p, iti dai seama ca este o cu totul alta generatie (arata si se misca totul impecabil). Nici nu mai conteaza daca engine-ul este 720p sau 1080p, daca se face upscale sau nu. Pur si simplu Wii U este cu adevarat un upgrade la "batranul" Wii. As putea spune ca intre Wii si Wii U este mai mare diferenta decat intre PS3 si PS4 sau Xbox 360 si Xbox One.

Unde este criminal Wii U, intervine lentoarea din sistemul de operare. Chiar si dupa cateva update-uri in care Nintendo a mai redresat un pic situatia, performanta in majoritatea operatiunilor lasa extrem de mult de dorit. Iar multitasking-ul e practic inexistent. Nu pot sa nu reamintesc aici si faptul ca unii developeri in momentul de fata refuza sa mai faca development pentru Wii U (vezi Electronic Arts), desi eu personal nu cred ca e ceva legat de performanta cat de vanzarile destul de slabe ale consolei.

Xbox One la capitolul performanta se situeaza undeva la mijloc. Dupa cum bine stim Microsoft a ales o solutie hardware unde avem un GPU cu aproape 50% mai lent decat cel de pe X1, foloseste 8GB RAM DDR3 (fata de PS4 cu GDDR5)... Din acest motiv, in cazul majoritatii jocurilor multiplatform, parerea personala este ca PS4 are un mic avantaj. Unde poate castiga Microsoft cu al sau Xbox One este capitolul legat de optimizari (totusi pe aceasta consola avem un kernel de Windows 8.1 si DirectX 11.2) si cel legat de folosirea optima a celor 32MB ESRAM.

Nu stiu daca de vina este HDD-ul integrat (din pacate la PS4 nu am putut folosi HDD-ul original, deci nu pot face o comparatie corecta), insa recunosc ca jocurile s-au instalat mai greu pe X1 decat pe PS4 (inca odata, reamintesc ca pe PS4 am un SSHD, care in multe cazuri se comporta ca si un SSD). Din pacate, faptul ca vom fi fortati sa folosim acelasi HDD lent de 5400 RPM din interior (altfel se pierde garantia), este o mare bila neagra pentru X1.

Trec la PS4 si ii acord nota maxima pentru modul in care se misca totul. Instalarile, download-urile, toate se realizeaza in background si nici nu se simte. La un moment dat downloadam 5-6 jocuri in timp ce se instala un joc de pe BluRay iar eu ma jucam... totul mergea impecabil (asta dupa ce scapi de nebunia aceea numita PlayStation Store - unde cuvantul optimizare lipseste cu desavarsire). Faptul ca poti schimba HDD-ul in maxim 3 minute (dupa care dureaza ceva timp instalarea) e un mare plus... si la cum evolueaza lucrurile, aproape sigur in cativa ani vom avea si o varianta cu SSD pe piata.

La capitolul performanta am scris initial cateva zeci de randuri in care am inclus tabele comparative intre CPU-uri, GPU-uri, temperaturi si alte nebunii... si mi-am dat seama ca fac o mare greseala. Am inteles ca totusi aici vorbim de console, si nu de comparatii intre placi video sau procesoare. Suntem gameri si conteaza ceea ce jucam si ceea ce vedem pe TV, indiferent de ce este "sub capota". Nu conteaza ca avem un AMD, nVidia sau un Intel... ci experienta pe care o avem la gameplay. Nu conteaza ca una dintrele cele 3 are cu 6 decibeli mai mult, pentru ca niciunul din noi nu ne jucam cu sunetul pe Mute. Nu conteaza ca una dintre console se incalzeste cu 5-6 grade mai mult, atata timp cat este stable 100% la sesiuni mari de gaming. Si aici nu am ce sa reprosez niciuneia dintre cele 3 console. Toate au functionat perfect, dar nu pot sa nu va reamintesc: cumparati doar cu garantie!

Concluzie performanta:
6/10 - Nintendo Wii U pierde doua puncte pentru ca nu se poate instala nimic pe HDD, motiv pentru care totul tine de viteza disk-ului optic. Mai pierde doua puncte pentru ca este totusi consola cu specificatiile cele mai slabe dintre cele 3.
7/10 - Microsoft Xbox One pierde doua puncte pentru ca nu se poate schimba HDD-ul intern care este lent. Mai pierde un punct pentru ca Microsoft a mers pe o solutie hardware mai slaba decat Sony.
9/10 - Sony PlayStation 4 nu pierde decat un punct pentru HDD-ul intern de 5400RPM. Ar fi pierdut doua insa intrucat acesta este usor de schimbat, situatia e mult mai ok.

Jocuri:
Pana acum Nintendo Wii U era blamata pentru ca are putine titluri care sa reprezinte consola (in special exclusivitati), si acest lucru se intampla pentru ca majoritatea o compara cu Xbox 360-ul sau cu PS3-ul. Comparand insa acum cu Xbox One si PS4, si tinand cont si de faptul ca pe Wii U exista backward compatibility (deci puteti juca orice joc de Wii sau GameCube), as putea spune ca Wii U sta cel mai bine dintre cele 3. Avem exclusivitati gen Super Mario 3D World, The Legend of Zelda: The Wind Waker HD, Pikmin 3, New SUper Mario Bros U, Monster Hunter 3 Ultimate, ZombiU, The Wonderful 101, New Super Luigi U... dar gasim si multiplatforms precum Rayman Legends, Deus Ex Human Revolution, Assassin's Creed IV, Mass Effect 3, Darksiders II, Batman Arkham City, Tekken Tag Tournament 2, Injustice, and so on.

In viitorul apropiat se anunta titluri precum Bayonetta 2, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, X, deci viitorul nu suna rau pentru consola celor de la Nintendo. Bineinteles, Nintendo Wii U are avantajul de a fi lansata totusi de un an. Cu toate acestea, nu pot sa nu subliniez faptul ca din punctul meu de vedere gameplay-ul are de suferit datorita modalitatii de control via noul GamePad. Desi initial pare a fi un feature interesant, acela ca ai diverse informatii pe "tableta", modul in care developerii te obliga sa te uiti sau chiar sa te joci din cand in cand la tableta, strica foarte mult experienta. Da, e haios sa faci "targetting" folosind tableta... da, e foarte OK sa ai inventory-ul tot timpul afisat pe ecranul tabletei, dar totusi sa ma obligi sa folosesc doar tableta (in timp ce pe ecranul de 55" ai un mesaj imens de genul "now look on your GamePad") e putin exagerat. Desigur, acest lucru tine strict de developer... insa in majoritatea jocurilor m-am trezit in situatii gen "ah, la naiba... trebuia sa ma uit pe tableta".

Ajung la Xbox One, unde trebuie sa spun ca am fost cel mai multumit de "oferta" Microsoft. Poate si pentru ca sunt genul care prefera oricand un action/adventure decat un FPS. Sau poate si pentru ca in momentul de fata pe PS4 nu exista nici macar un singur joc exclusiv auto, in timp ce pe Xbox One "ruleaza" Forza Motorsport 5. Eu am achizitionat FM5, Dead Rising 3, Ryse: Son of Rome si NFS: Rivals pe Xbox One. Dintre toate cele 4, Ryse-ul a fost cel care a demonstrat si ce poate consola, dar si genul de joc care imi place (multi il compara cu God of War, dar eu nu as merge chiar atat de departe). E un "tech demo" impresionant, un story foarte bun si un stil de fighting care desi poate parea repetitiv, e al naibii de bine facut. Dead Rising 3 pare a fi joc de Xbox 360, dar e totusi al naibii de fun. Iar de FM5 nu mai spun nimic din ce nu s-a discutat pe threadul dedicat. Nu-mi place sistemul de achizitii, insa nu cred ca ar trebui sa existe un "car simulator" lover care sa nu detina acest joc.

Din pacate, o bila al naibii de mare si de neagra primeste Xbox One pentru lipsa totala a unui backward compatibility. Stiu ca este o arhitectura diferita, dar totusi... daca din punct de vedere hardware sta atat de bine, eu unul nu inteleg ce era atat de greu sa avem un "emulator". Well, macar ne mai linistim un pic stiind ca in viitorul apropiat vom vedea titluri precum D4, Fable Legends, Halo 5 si Quantum Break.

Trecem la PS4, unde nu pot sa nu ma plang de lipsa titlurilor. Eu mi-am achizitionat "doar" Knack, Injustice: Gods Among Us (Ultimate Edition), Killzone Shadow Fall si Assassin's Creed 4. Noroc cu AC4 (care totusi este multiplatform), altfel as fi fost extrem de dezamagit. Killzone-ul l-am luat mai mult pentru tech-demo (va reamintesc ca nu sunt fan FPS-uri, deci CoD sau Battlefield nu vor ajunge la mine decat cand vor avea preturi de dumping), insa nici macar ca tech demo nu e stralucit. Stiu ca fanii Killzone imi vor reprosa si imi vor spune ca acela e joc pt. multiplayer, insa eu il vad prin prisma mea. Ca single player l-am incercat de 3 ori, si de fiecare data m-am plictisit dupa 10 minute. La fel cum s-au plictisit si cei carora am incercat sa il prezint ca fiind "cel mai bun joc de PS4". Sorry, pentru mine Killzone ramane un joc de maxim nota 6/10. Mai mult succes am avut cu AC4 si Injustice. AC4 se misca si arata superb pe PS4. Pentru mine acela e "system seller", chiar daca e un joc multiplatform.

Cum spuneam, o mare dezamagire a fost amanarea lui DriveClub, plus faptul ca nu am nicio exclusivitate care sa se compare cu Ryse sau DR3, insa ma uit la ce trebuie sa vina pe 2014 si incep sa-mi revin. Deep Down, inFamous: Second Son, The Order: 1886 si Uncharted sunt cateva din titlurile exclusive care vor face PS4 o consola "must have".

Concluzie jocuri:
9/10 - Nintendo Wii U castiga enorm prin prezenta backward compatibility-ul, plus faptul ca avem extrem de multe exclusivitati. Nu am ce sa-i reprosez, dar ii voi scade un punct pentru ca nu vine cu niciun titlu concurent pentru jocuri precum Killzone, Forza Motorsport, Ryse, etc...
8/10 - Microsoft Xbox One pierde 2 puncte pentru lipsa backward compatibility.
7/10 - PS4 pierde la fel 2 puncte pt. backward compatibility. Mai pierde un punct pentru lipsa unor titluri din anumite categorii.