Single post: User Review: Kula World

  1. #1 SP
    Member colossus's Avatar

    User Review: Kula World

    Asadar cred ca e vremea pentru un old school review al unui joc putin cam vechi, insa care nu trebuie trecut cu vederea, pe care colectionarii (si nu numai) sigur il stiu si poate si ei si-au ''enervat'' IQ-ul jucandu-l. Si chiar daca acum e nebunia next-gen, sunt de parere ca retro-gamingul nu va muri niciodata, fiind baza consistenta pentru orice consolist. Este vorba de KULA WORLD, un joc-platforma 3D cu elemente puzzle, numit si ''Roll Away'' (USA) sau ''Kula Quest'' (JAP).

    Date Informative: Kula a aparut in noiembrie 1998 (EUR si America), avand ca developer pe ''Game Design Sweden AB'', publisher ''SCEE'' si ''North America Psygnosis'', lansandu-se pe PSX, insa il puteti gasi si pe PSN (3,49 lire) sau Android (3,99 lire). Acest joc este printre primele jocuri de PSX ce folosesc functia de vibratie DUALSHOCK, ce se simte atunci cand mingea din gameplay se sparge intr-un ''tepus'' sau este gata sa colapseze, iar la lansare se spune ca a fost atat de popular incat o copie costa chiar si 60 lire, multumita raritatii acestuia.

    Story: Jocul nu sparge recordul doar la raritate, ba mai mult este printre putinele jocuri care NU au story, fapt care m-a nemultumit la momentul respectiv, insa ceva din mine imi spunea ''Frate, bucura-te doar de placerea de a controla o minge in sine'', si cred si in ziua de azi ca jocului nu-i trebuie poveste.

    Gameplay: Se spune ca acest capitol este punctul forte al jocului, deoarece implica ceva gandire, perspicacitate si indemanare. Mai precis, tu controlezi o minge, scopul fiind sa colectezi un numar de ''cheite'' ce te vor ajuta la deblocarea ''Exit-ului'. Poti sa faci mingea sa sara (pt. a ocoli tepi, foc,gropi, etc.), iar pe masura nivelului poti cumula si ''banuti''(cei mai intalniti), diamante si ''cele 5 fructe'' (mar, pepene, dovleac, banana si capsuna), care odata completate iti deschid nivelul BONUS (ce-ti aduce adaos de scor), iar aproape in fiecare nivel este si ''pastiluta'' pe care daca o iei iti va ''halucina'' display-ul punandu-te in dificultate. Toate cele de mai sus trebuie sa le faci pe baza unei clepsidre, intr-un interval de timp circa 1-5 min.

    Progresul iti va deschide mai multe lumi (peisaje background) ce variaza de la desert, vara, iarna, padure, infern, 10 la numar (Hiro, Inca,Hills, Hell, Mars, Maze, Atlantis, Field, Cowboy si Arctic) alaturi de asta schimbarea mingiilor si un numar de 156 de nivele unele mai complicate ca altele, believe me!
    In plus jocul are si varianta ''2 players'' pt. prietenii tai.

    Grafica/visual effects/level design: Va dati si voi seama ca in anii 90 grafica jocurilor era in plina evolutie, si nu oferea prea mult (comparativ cu 2014), insa peisajul din background, facut chiar si la 240p reusea sa te captiveze. Trebuie sa ma credeti ca eram prea concentrat la gameplay ca sa observ detaliile. Camera in-game iti dadea voie sa te uiti ''360'' la tot ce misca in jurul tau, influentand in mare parte deciziile pe care urma sa le iei. La design-ul nivelurilor creatorii au facut o adevarata opera de arta, transpunandu-te in atmosfera jocului.

    Soundtrack-uri: Chiar daca Kula are minus la story, capata un mare plus la sunet. Jocul are un stil de sunet original, usor de ascultat, compus in intregime de ''Swedish Electronica'' din grupul ''Twice a Man'', renumiti pentru muzica lor electro sintetizatoare si plina de efecte, ca tot vorbim de anii 90 nu? OST-uril le gasiti si pe YT, insa ascultati-le cand sunteti enervati, o sa va calmeze 100%.

    Alte detalii: Per total, KULA WORLD este incadrat in ''Playstation Classics'' si inevitabil un must-play. Deci daca nu l-ati mai jucat, merita incercat, iar daca nu stiti sa treceti levelul, no worries, sunt si cheat-uri la dispozitie.

    Gameplay: 9.5
    Story: 5.0
    Graphics: 8.0
    Sound: 9.5
    Multiplayer: 5.0

    Nota personala: 8.5
    Nota finala: 7.4
    Attached Images Attached Images kula_world.jpg