Single post: Discutii NAS (Network Attached Storage)

  1. #14 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Teoretic, ambele iti spun corect. S.M.A.R.T.-ul inca nu e pe rosu, insa la cate bad sectors ai, ma mir. Ai putea incerca cu un chkdsk sub Windows (cu bad sectors repair) si eventual un HDTune... De-abia dupa ce testezi fiecare sector o sa dea fail. Oricum de reparat nu ai cum (poti incerca un low level format).

    Dar sa stii ca aproape sigur nu este de la hybrid sau de la ceva facut in RAID. HDD-urile sunt supuse la mult mai mult stress in RAID decat in single drive. Gandeste-te ca la un array cu redundanta, nu doar ca informatia se va scrie pe n disk-uri (in loc de unul), dar in acelasi timp se mai scrie si paritatea pe toate disk-urile.

    Noi de exp. pe serverul CG folosim RAID 10, pentru ca este necesara si viteza. RAID 10 are avantajul vitezei (duble) dar are dezavantajul faptului ca pierzi 50% din spatiu. Si daca mai pui 2 spare-uri, cred ca iesi la 20% din spatiu.

    Pentru solutiile de storage de tip home, recomand RAID 5 cu un spare. In felul acesta, daca iti pica un drive, intra automat spare-ul si isi face singur rebuild. Viteza e foarte ok la citire si nu pierzi foarte mult spatiu (teoretic pierzi un drive pt. redundanta - ah, si inca unul daca ai spare, dar cu spare-ul e valabil la orice tip de RAID).

    Pentru solutiile de storage super importante, recomand RAID 6. Aici redundanta tine upto 2 drive-uri busite. Insa nu doar ca pierzi mai mult spatiu decat la RAID 5, dar e si recomandat un super controller... intrucat se fac tone de operatiuni.

    Mai jos atasez si cateva din modurile RAID, cu mentiunea ca RAID 5 are nevoie de minim 3 disk-uri (nu 4 ca in imagine).
    Attached Images Attached Images jbod.png raid_0.png raid_1.png raid_5.png raid_5spare.png raid_6.png raid_10.png