1. Castel de plastic = lost it ! Pe langa ca e kitch, plasticul acela numai folositor nu va fi. Nu mai vorbim ca poate fi vopsea toxica, de faptul ca se pot zgaria pestii, ca se scorojeste in timp...

2. 2 jumatati de nisip diferit nu te ajuta deloc. In timp (mai ales cand cureti substratul) acestea vor intra unul in altul. Poate doar daca le delimitezi printr-o "bariera" in substrat. Am vazut asa ceva in Hornbach, dar nu cred ca vrei sa stii pretul. Poate tu iti faci o bariera naturala (un lemn, un mopan ceva intre ele).

3. Sper ca substratul tau contine si fertilizanti, nu numai nisip... altfel poti sa renunti din start la plante. Sunt foarte putine plante care se hranesc doar din apa (ca si algele). Majoritatea isi trag substantele nutritive din substrat.

4. Niciodata nu lasi plantele in suportul cu care vin, mai ales ca unele contin metal (pentru a le tine la fund). Metal care e crima pentru pesti, mai devreme sau mai tarziu. Plantele cumparate cu acel "ghiveci" le scoti din el, desfaci buretele sau orice altceva prins de radacina lor, si le plantezi usor, cu ajutorul degetelui (sau a unei unelte de plantat - daca ai asa ceva), cat mai jos. Recomandat sa fie cel putin 3-4cm in jos (depinde si de planta).

Daca nu ai fertilizant in substrat, cumpara de la JBL aceste bile pe care le introduci in nisip pe langa radacina plantei. Contin elemente nutritive si ajuta planta. Nu sunt cine stie ce minune, dar cum tu nu ai fertilizant deloc, cred ca ar fi bine sa pui cate o bila, doua la fiecare planta. Totodata, iti recomand sa fertilizezi zilnic cu Ferropol 24, care este si foarte ieftin, dar contine micro elemente. De macro, sa speram ca te ocupi tu (prin schimburi de apa) pestii (prin crearea amoniacului, reziduri de mancare, etc) si filtrul (prin ciclul amoniacului). Sau, treci la un nivel mai sus... dar, pentru un acvariu de 80L nu stiu daca merita CO2 & Co. Plus ca nici nu vei avea prea multe plantute din cate vad eu (chiar, de ce ? pentru ca plantele sunt cel mai bun mijloc de a produce oxigen si de a prelua nitratii din apa)... Bafta !

P.S. Poate te mai gandesti referitor la apocalipsa in acvariu... Gandeste-te daca tie ti-ar place sa traiesti intr-o camera apocaliptica. Pestii aia au si ei un anumit biotop. Daca de exp. nu vor avea niciodata un mediu cat mai aproape de cel natural, nici nu vei vedea vreodata adevaratele lor culori sau obiceiuri.