Single post: User Review: Middle-Earth: Shadow of Mordor

  1. #1 SP
    __The Game__ GreyhounD's Avatar

    User Review: Middle-Earth: Shadow of Mordor

    Incep acest review prin a marturisi ca pana de curand nu stiam absolut nimic despre acest joc. Lucru datorat probabil din pricina interactiunii mele mai reduse in ultima perioada cu noua generatie de consola dar, mult mai probabil, din pricina faptului ca jocul nu a avut cam niciun fel de promovare, ca sa nu mai vorbesc de hype. Trecand peste acest amanunt, cunostinta cu Mordor am luat atunci cand au inceput sa apara primele review-uri iar jocul lua note bune sau chiar foarte bune si mi-am propus ca trebuie sa il joc si eu.

    Asadar, povestea din Middle-Earth: Shadow of Mordor se intampla in perioada dintre 'The Hobbit' si 'The Lord of the Rings', epopei despre care nu are rost sa va povestesc, pentru ca sunt convins ca le cunoasteti atat din filme cat si din carti si jocuri video. Personajul principal al acestui joc este Talion, ranger ce era capitanul si comandantul garnizoanei ce pazea 'Black Gate of Mordor'. Acesta, impreuna cu familia sa, este ucis chiar la inceputul jocului de catre armatele lui Sauron, mai exact de catre liderul acestora, pe nume 'Black Hand of Sauron'. Uciderea acestora face parte dintr-un ritual de sacrificiu ce are ca scop resurectarea elfului Celebrimbor, cel ce a creat 'Rings of Power'.

    Din pacate (pentru orci si armatele lui Sauron) Celebrimbor, in loc sa fie resurectat, se uneste cumva de Talion, readucandu-l pe acesta dintre cei morti si oferindu-i puterile sale de wraith. De aici povestea incepe sa se dezvolte si va las pe voi sa aflati cum si daca il veti razbuna pe Talion.

    Personal, jocul mi s-a parut a fi o combinatie de Batman Arkham Asylum (pe partea de combat, deh WB) cu ceva elemente de Assassin's Creed, totul combinat cu usoare elemente de RPG. Va voi detalia imediat de ce am impresia asta.

    Combat-ul se bazeaza pe mecanica simpla de atac si contra-atac. Jucatorului ii sunt aruncate in infruntare hoarde intregi de orci. La dispozitie avem atacuri simple, contra-atacuri, atunci cand este afisat promptul pe ecran, miscari de stun, grab si sarit peste oponenti. Toate acestea au un iz similar cu luptele din Batman, lupta petrecandu-se cam cu aceeasi cadenta. In aceeasi idee apar oponenti variind de la cei mai de baza, de care scapi usor cu cateva atacuri, trecand printre cei ce pot trage de la distanta, prin cei ce au scut la indemana, ce trebuie distrus mai intai si ajungand pana la 'bosi'.

    Ierarhia inamicilor este destul de simpla. La baza hoardei de orci stau orcii simpli, pe care ii intalnesti la fiecare pas. Din randurile acestor orci, cativa dintre ei ajung sa fie capitani (cu diverse grade militare) iar cei mai buni si violenti ajung warchiefs, capeteniile cele mai de seama. Intre orci este o permanenta lupta pentru suprematie, acestia ajungand sa se lupte intre ei pentru ranguri mai inalte. De asemenea, jocul are implementat un 'Nemesis System' care sporeste interactiunea jucatorului cu acesti orci. Astfel, daca in lupta ajungi sa schingiuiesti un orc (sa zicem ca ii dai foc) iar acesta ajunge candva capitan, te va tine minte si va avea o ura deosebita pentru tine. Despre aceste capetenii poti afla care le sunt slabiciunile si punctele forte interogand orcii de rand sau gasind diverse documente. Asta ajuta la a-ti planui atacul asupra lor, ca exemplu luand un capitan caruia ii este frica de foc va fuge sa se ascunda la contact cu flacarile sau la vederea exploziilor.

    In lumea Mordorului predomina ruinele fostelor cladiri, animalele salbatice (unele pot fi calarite si folosite pe post de arma), creaturile intunericului si orcii, pentru care acest mediu este ideal. Talion se poate catara aproape pe orice cladire sau perete, in purul stil al lui Altair. Pe langa catarat sau alergat, mai exista posibilitatea furisarii (a la Batman), care deschide o alternativa la luptele clasice cu hoarde de orci si anume 'stealth kills'.

    Intreg masacrul pe care il sufera orcii este reprezentat grafic destul de bine, texturile fiind detaliate, orcii prezentati in toata 'splendoarea' lor grotesca, atmosfera generala fiind una sumbra si apasatoare, in ton cu campiile parjolite ale Mordorului. Grafic jocul arata bine, fara sa iasa din tipare insa si fara sa aduca vreun artificiu inovator din acest punct de vedere. Efectele de lens flare sunt la locul lor, sangele e prezent din belsug, vegetatia ici-colo, se poate vedea pana in zare cat cuprinde ocupatia orcilor.

    Sunetul este la rang inalt, atmosfera luptelor fiind foarte bine redata datorita zgomotelor produse atunci cand fierul sabiei strapunge armura de otel si taie prin carnea groasa de orc. Am fost surprins cand, in anumite momente, gamepad-ul a inceput sa-mi spuna povesti (sunt noob, nu stiam pana acum ca gamepadul de PS4 are un mic difuzor) in ecranul de loading. Personajele beneficiaza de un voice-acting de calitate, marca Warner Brothers.

    Elementele de RPG prezente in joc sunt prezente in evolutia abilitatilor lui Talion. Facand diverse misiuni (atat secundare cat si din story), Talion isi poate imbunatati armele (prin niste rune pe care le castigi omorand orci capitani), precum si abilitatile sale de wraith (ceea ce tine de stealth) dar si cele clasice precum nivelul de viata al caracterului. In afara de acestea, elemente mai profunde (cum ar fi strength, dexterity, etc) nu sunt prezente, jocul nu se vrea a fi un RPG pur, accentul fiind pus pe elementele de actiune.

    Ca nota de incheiere, daca sunteti fani ai universului creat de Tolkien sau doar simtiti nevoia de a eviscera un numar ce tinde spre infinit de orci in cele mai variate moduri cu putinta, Middle-Earth: Shadow of Mordor ofera o experienta placuta, mai ales in conditiile in care noua generatie de console inca duce lipsa de titluri action. Asadar, daca sunteti in cumpana in a-l cumpara sau nu, va recomand sa nu va mai ganditi prea mult si sa-l luati, nu veti regreta.


    Poveste: 9
    Gameplay: 8.5
    Grafica: 8
    Sunet: 9

    Nota Finala: 8.5
    Attached Images Attached Images mordor_1.jpg mordor_2.jpg mordor_3.jpg mordor_4.jpg