Single post: Discutii despre SSD-uri

  1. #9 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by ComaLight View Post
    Quick question...
    Am citit pe vastul internet ca durata de viata a unui hdd este undeva intre 1.5 -> 3 ani de rulaj.
    Cam care este durata de viata a unui SSD?
    La unele modele e simplu. Am si scris in primul post:
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    Atentie mare la ce perioada de garantie au (se gasesc cu garantie de la 24 luni la 120 de luni), si ganditi-va bine la ce capacitate alegeti. Multi producatori nu specifica de exemplu ca doar varianta de 1TB poate sa sustina viteze la scriere sau citire (secventiala) de peste 500MB/s. Asta in timp ce varianta de 128GB (sa zicem), de-abia poate jumatate. Cat despre garantie, unii producatori chiar specifica durata de viata in functie de TBW (Terrabytes Written) - la un 850 Pro, garantia Samsung este de genul "10 Years or 150TBW".
    Cu alte cuvinte, la anumite modele, e foarte simplu de calculat. In cazul de fata, moare cam dupa 150 TerraBytes scrisi. Si aici intervine modul in care lucrezi tu cu un SSD. Daca il vei folosi pentru a scrie gigabytes de temporare pe zi, torrents and stuff... daca scrii cam 1TB pe zi pe un astfel de SSD, te tine cam 150 de zile (deci cam 5 luni). Daca scrii 1TB pe luna, va rezista linistit peste 12 ani. Tocmai de aceea am atras atentia asupra modului in care il veti folosi.

    E foarte simplu de aflat cat ati scris pe un SSD intr-o anumita perioada. Daca nu aveti tool-ul sau aplicatia oficiala (de exp. la un SSD Intel se foloseste Intel SSD Toolbox, la Samsung se foloseste Samsung Magician), puteti descarca o aplicatie precum CrystalDiskInfo (freeware) sau SSDLife Pro (comercial) si vedeti acolo exact ce si cum.

    Acum, nu toate SSD-urile rezista la fel. Cel mai mult conteaza asa:

    1. Ce tip de celule/flash memory foloseste SSD-ul respectiv. Si aici voi incerca sa le listez pe cele importante:
    - SLC (Single Level Cell - 1bit) - rezista la aproximativ 100.000 de cicluri de scriere per celula
    - MLC (Multi Level Cell - 2bits sau mai multi) - rezista intre 3.000 si 15.000 de cicluri de scriere per celula
    - TLC (Tripple Level Cell - 3bits) - rezista intre 1.000 si 5.000 de cicluri de scriere per celula

    2. Cat de avansat e firmware-ul pentru a folosi TRIM-ul si cat de bine face GC-ul (Garbagge Collection)
    - daca il folosesti intr-un OS care nu stie TRIM, aproape sigur lifespan-ul scade chiar si de 10 ori
    - in timp, un firmware prost scris, chiar si cu TRIM, poate duce la viteze de 2-3 ori mai mici decat la inceput

    3. Cum il folositi. Chiar si cel mai tare/scump SSD dedicat serverelor, cu o tona de cache, TRIM, celule SLC... daca se scrie pe el in draci, va avea aceeasi soarta, pentru ca numarul de scrieri pe o celula nand flash este limitata.

    Ca exemplu, voi atasa un screenshot pentru un Intel seria 520, de 180GB, pe care s-a lucrat corect timp de 20 de luni. Folosit ca OS + Apps, dar toate temporarele si cache-urile (din browsere) scrise in Ramdrive. Dupa cum se poate vedea, dupa mai bine de 6TB scrisi, drive-ul e inca la 100% Health.
    Attached Images Attached Images 2014-12-03_081018.png 2014-12-03_081050.png 2014-12-05_014814_intel_520_180gb_after_20_months.png