Omul, cum ne povesteste si Nietzsche, e prin natura lui un egoist, lipsit in totalitate de valori morale sau simpatie pentru ceilalti. Acesta trebuie cizelat, fie prin religie, fie prin lege, fie prin frica de a nu fi marginalizat si abandonat de societate.

Problema pe care o au pana si idealistii romani, cu o mentalitate care daca s-ar raspandi la majoritate ar salva tara noastra, e ca nu realizeaza ca omului trebuie sa i se impuna un comportament etic, nu sa i se pretinda sub pretextul bunului demers al lucrurilor. Religia nu poate fi impusa, rusinea fata de semeni poate fi cultivata numai de mic, in familie, iar singurul factor decizional care poate schimba o societate deja formata este legea.

Cu alte cuvinte, nemtii nu au o tara asa curata datorita bunului simt al cetatenilor, ci datorita amenzilor mari si aplicarii constante a legii. Desi este evident vina oamenilor pentru ca Romania este asa cum e astazi, nu ei sunt cei care pot schimba ceva, la modul realist (considerand paragraful anterior), ci statul. Statul este vinovat acum pentru ca nu aplica legi mai crunte; un mic exemplu: pe ambulante sa se monteze camere de bord, iar cand cineva nu se fereste din calea sirenei, amenda $30.000. Daca nu are bani, ii licitam casa, masina etc. In cateva luni toata lumea va face loc ambulantei, pe de o parte, iar o suma frumusica va ajunge in visteria statului oricum falimentar, pe de alta parte.