A Cure for Wellness (2016)

Un film pe care multi probabil nu il vor vedea, iar multi dintre cei care il vor vedea vor spune ca nu il inteleg. E printre putinele filme americane din ultima perioada care e mai "altfel". Are momente foarte bune, o expunere subtila de cele mai multe ori si momente in care atmosfera locatiilor este incredibil de pregnanta. Inceputul, sau mai bine zis motivul care trimite personajul principal pe calea pe care o urmeaza este cam tipica. Trecand peste partea asta, povestea este una chiar foarte interesanta, aducandu-mi aminte de o poveste de basm, povestea avand o structura oarecum similara cu un basm. Nu vorbesc de simbolistica de basm sau numere magice sau prostii de genul, insa are un iz de poveste de pe vremuri.

Din pacate distributia filmului, care conteaza enorm in ziua de azi, nu e indeajuns incat sa impinga filmul inainte. Mizerii de filme precum Passangers si-au facut treaba in box office datorita distributiei plina de "vedete", insa actorii oarecum necunoscuti pentru marea majoritate ii dau filmului un mare plus de credibilitate pe care nu il mai intalnim foarte des in filmele pline de "vedete". Interpretarile sunt bune in totalitate, scenografia si cinematografia sunt excelente in mare parte a filmului iar coloana sonora si efectele sonore sunt chiar extraordinare. De mult nu a mai reusit un film sa transmita atat de multe prin amplificarea unor sunete aparent neimportante care insa creeaza o atmosfera inedita.

Partea cea mai slaba a filmului este sfarsitul, si asta pentru ca in ultimele 15-20 de minute parca s-a schimbat regizorul si filmul a urmat o alta directie artistica la toate capitolele. Incepand cu muzica, cinematografia si chiar si montajul, sunt atat de diferite fata de restul filmului incat iti lasa un gust amar. Daca pe toata durata filmului iti este prezentata o anumita viziune, in aceste ultime minute directia se schimba in una, dare I say, tipica filmelor americane. Fast paced bullsh!t ca sa nu fie filmul prea lung.

Per total insa, e un film care merita vazut de cei care s-au saturat de filmele pline cu celebritati si porcariile cu super-eroi.

8/10