Single post: Televizor folosit ca monitor

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Televizor folosit ca monitor

    Salutare natiune! Deschid acest topic in ideea ca vom rezolva impreuna o dilema... Intrucat al meu batran camarad monitor (un Dell U3011 de 30") e bolnav si da sa plece intr-o lume mai buna (are si ceva anisori in care a muncit non-stop), am inceput sa caut o alternativa. Intrucat mie in principal imi trebuie un monitor pentru workstation (grafica mostly), mi-ar fi trebuit o rezolutie mai mare de FullHD si cu un ratio mai mult spre 16:10 decat 16:9. Cu alte cuvinte, am cautat ceva asemanator celui actual: 30-32", 2560x1600 rezolutie minima. Din pacate, asa ceva nu se prea mai gaseste, iar cele cateva modele de pe piata, sunt de la 5-6000 RON in sus - si din pacate sunt modele produse acum x ani.

    Prin urmare, am inceput sa ma uit la alternative... am zis ca acum as avea motivatia sa trec la ceva legat de 4K. Din nou, din pacate, 4K si un ratio mai "patratos" nu exista. Iar un 4K de lucru, pentru grafica... sare la scoruri serioase (tot in gama de 5-6000 RON).

    Intrucat nu am un astfel de buget, mi-am adus aminte ca acum ceva vreme cochetasem cu ideea de a folosi un TV in locul monitorului (pe vremea aceea un Sony cu tub). A cazut repede solutia intrucat ideea de a fi bombardat cu cu electroni nu e prea placuta pt. ochi. Am lasat-o deoparte. Au trecut anii, si am mai incercat odata (cam pe cand au aparut TV-urile FullHD). Pe vremea aceea era un Samsung... dar conexiunea pentru TV era dureroasa. Intrarea VGA te limita foarte mult, iar via HDMI aveai probleme de toate felurile... de la faptul ca nu stia 1:1 screen ratio si trebuia sa faci fill, pana la faptul ca nu auzise de chroma 4:4:4 si la text era dureros (am impresia ca facea un 4:2:0), pierzandu-se foarte multa informatie - informatie care dealtfel la un TV, la o distanta decenta, oricum nu se observa. Dar atunci cand lucrezi ca pe un monitor de la 50-80cm distanta, e grav.

    So, am ajuns din nou la incercarea cu TV-ul ca monitor. Clar aici nu am ca alternativa decat 4K (3840 x 2160), si chiar daca pierd din inaltime, ma bucur ca voi castiga pe latime (la workspace ma refer). Dupa care, trebuie sa gasesc un model cu un timp de raspuns cat mai mic. Lag-ul si chroma 4:4:4 cred ca sunt cele mai importante lucruri pentru a putea totusi lucra (in special DTP si CAD)... dar si pt. gaming. Desigur, nu sunt de ignorat si aspecte precum unghiul de vizualizare (din pacate panourile pt. TV-uri cu unghiuri bune, adica IPS-urile, pierd la capitolul negru, pe cand cele VA, MVA, stau mai bine la capitolul negru, dar unghiurile sunt mult mai slabe), setarile (neaparat advanced settings pentru calibrare), modul de operare, etc.

    Un alt aspect care trebuie sa-l iau in calcul este si acela ca TV-ul trebuie sa stie sa porneasca pe inputul HDMI respectiv, altfel ar fi criminal ca la fiecare iesire din standby sa trebuiasca sa cauti telecomanda pentru a schimba portul. Cum la calculatoare placile video nu stiu de standardul CEC, pornirea TV-ului din calculator este aproape imposibila... dar, intre timp am gasit asa ceva, care poate da functii CEC unui PC.

    Ca diagonala, trecand de la 4Mpx (2560 x 1600 pe un 30"), la 8Mpx (3840 x 2160) si avand totusi un spatiu limitat pe birou... m-am gandit ca optim ar fi un 40-43". Un 49" deja cred ca ar fi prea mult, dar daca chiar este foarte mare diferenta intre modele si 49" e "must have"... facem un efort (ma gandesc la un suport vesa pt. birou, astfel incat sa nu ocupe jumatate din el).

    Ajungem la partea cu pretul... unde asa cum va spuneam, un monitor bun de lucru de 32" se duce la 5-6000 RON, pe cand un TV bun de 43" - 49" se incadreaza usor in 3-4000 RON. Prin urmare, diagonala mult mai mare, tuner incorporat si multe alte functii.

    Mai departe, trecand pe langa chroma 4:4:4, timp de raspuns cat mai mic (eventual setat TV-ul in game mode sau console mode), foarte important este suportul pt. 4K in 60Hz. 30Hz nici nu se pune problema pt. un monitor de lucru. Ideal ar fi un TV care chiar lucreaza la 120Hz intern, chiar daca panoul nu stie decat 60.

    Acestea fiind spuse, am inceput sa caut prin review-uri... am gasit foarte interesante informatiile de pe Best TVs For PC Monitors - Spring 2017: Reviews. Din pacate, majoritatea produselor fie nu se gasesc la noi, fie acolo sunt prezentate codurile pentru piata americana... facand totul al naibii de greu.

    Si astfel am ajuns la voi... nu stiu cati dintre voi ati incercat asa ceva, sau cati dintre voi chiar folosesc un TV pe post de monitor, dar sper sa imi puteti da o mana de ajutor (cu linkuri din .ro, please)! Orice idee, propunere, alternativa, sfat... e binevenit! Din pacate timpul ma cam preseaza, lucrand temporar pe o pocnitoare care ma omoara incet-incet.

    Thanks in advance!
    Attached Images Attached Images tv_vs_monitor.jpg