Single post: Televizor folosit ca monitor

  1. #7 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Avand in vedere problemele pe care le-am intalnit la monitoarele de top (e incredibil ca in ziua de azi sa ai astfel de probleme la produse cu asemenea pret - vorbim chiar si de cele de peste 4000 RON)... trecand chiar si peste TV-ul 40MU6402 (care la fel, costa cam mult la 3500 RON)... am zis sa risc si am mers pe o solutie ieftina (daca nu ma insel, cel mai ieftin model 4K de la Samsung - cel putin la promotie eMag).

    Prin urmare, am mers pe modelul acesta: Televizor LED Smart Samsung, 100 cm, 40KU6402, 4K Ultra HD pe care am dat 1999 RON. Am ales constient fiind de faptul ca nu va fi perfect (nu are cum, la banii astia). Am mers pe optiunea de a ridica direct de la eMag, in ideea ca il refuz daca are probleme. Si asa a fost... primul avea led bleeding destul de mare in partea de jos. Atat. La fel si al doilea (dar mai putin bleeding). M-am oprit la al treilea... bleeding-ul acela fiind insesizabil in general (se poate vedea doar pe o imagine neagra sau alba, si vorbim de cativa mm in partea de jos).

    Ajuns frumusel acasa... m-am felicitat ca m-am oprit la un 40" si nu am mers pe un 43" sau 49". This thing is huge (for a desktop monitor)! Avand in vedere ca eu lucrez de la o distanta de aprox. 80cm de monitor, e mai mult decat suficient, si chiar voi avea nevoie de timp pt. acomodare (va reamintesc ca am trecut de la un monitor de 30").

    Si a inceput nebunia cu calibrarea... Dupa cateva ore de jucat pe diferite input-uri, cu diferite cabluri si drivere, pot spune ca am reusit sa activez Chroma 4:4:4 (desi in final am ales sa merg pe RGB Full) si am ajuns la o calibrare destul de OK la culori, luminozitate, etc. Din pacate, modul PC sau Game Console iti limiteaza foarte mult optiunile (se dezactiveaza foarte mare parte din functii) si singurele preset-uri pe care te poti juca sunt cele Normal si Dynamic. O sa radeti, dar cel mai ok a fost in modul Dynamic, care de obicei pe TV-uri e o aberatie.

    Din fericire, atat modul PC cat si Game Console, dezactivand toate cele, ofera o latenta mai buna. Timpul de raspuns (am testat software, intrucat nu am un tester de asa ceva) imi da pe la 16ms, ceea ce e super OK (mai ales ca eu nu ma joc). Comparativ, vechiul monitor Dell (care se lauda cu 8ms) dadea undeva pe la 18-20ms si in orice joc am testat a fost mai mult decat suficient.

    Unghiul de vizualizare e chiar foarte decent pentru un panou VA (care se stie ca nu se pot compara cu cele IPS pe partea asta). Sta foarte prost la unghiul pe verticala, dar avand in vedere ca nu il voi folosi niciodata uitandu-ma de sus sau de jos la el, it doesn't matter! Nivelul de negru e chiar impresionant pt. un model atat de ieftin (si care nu are local dimming, super black si alte nebunii) - sincer nu ma asteptam!

    Un al lucru pozitiv: dupa calibrare, consumul mi-a fost redus de la 120W (pe vechiul 30") la 50W (pe un 40"). Stiu ca pentru unii nu conteaza, dar pentru mine unde merge 24/7... it does!

    Dupa una calda, vine una rece: TV-ul face un overscan aiurea in partea de jos... cu alte cuvinte imi taie o linie de 1-2 pixeli in toata partea de jos. Am inteles ca trebuie sa ajung in meniul de service pentru a putea corecta problema asta, insa eu unul nu am reusit sa fac asta (mai ales ca am telecomanda aceea "smart" care are doar maxim 10 butoane or so). Daca ma poate ajuta cineva cu o idee pentru service seria KU6xxx, raman dator!

    O alta duda ar fi faptul ca TV-ul nu are pe fata nici-un fel de buton, deci daca intra in standby, trebuie sa aveti telecomanda la indemana... din cate stiu nici-o placa video nu stie de standardul CEC, prin urmare nu veti reusi sa porniti TV-ul direct din PC. Am gasit chestia asta si o voi cumpara - va spun daca a rezolvat problema. Ce ar trebui sa faca ar fi sa trimita comanda de On/Off direct din PC. Daca stiti alternative, let me know!

    Un alt punct negativ ar fi faptul ca fiind un TV, piciorul sau este fix si nu aveti nici-un fel de reglaj. Pe mine ma deranjeaza un pic faptul ca nu il pot regla pe inaltime (si parca simt nevoia unei inclinari de 5-10 grade in fata)... prin urmare am comandat asa ceva. Dar cred ca va puteti ajuta de masute/suporturi pt. monitor.

    Si in final, dupa ce am testat o tona de sample-uri (ocazie cu care voi updata colectia mea de imagini de test - am facut unele noi chiar mai profi), in afara de problema aceea cu bleedingul in partea de jos, singura mare problema de care m-am lovit, a fost ca pe anumite culori in background (gri deschis, gri inchis), daca folosesc linii verticale colorate, se intampla un efect de "color bleeding" (nu am gasit un alt termen pt. asa ceva, e prima oara cand vad acest defect). Eu am observat asta in Photoshop. Atasez imaginea ca sa va faceti o idee de problema. A testat si djleo666 pe al sau TV Samsung (flagship dealtfel) si face la fel. Am testat insa pe vechiul meu F8000 si defectul nu apare. O sa atasez si imaginea de test, sa-mi spuneti daca si la voi apare.

    Chiar si la un 40", avand in vedere PPI-ul dat de 4K si distanta de 80cm, eu unul am fost nevoit sa merg pe Windows cu un Custom DPI de 150%. La 100% este totul mult prea mic si imi este imposibil sa lucrez. Cei care vreti neaparat sa mergeti pe un 100%, va recomand sa alegeti totusi varianta de 49-50" (pt. acesta distanta).

    Acestea fiind spuse, voi ramane momentan pe acest TV (pe care oricum il aveam in plan pentru dormitor, in caz ca nu e suficient de OK ca monitor)... si trebuie sa recunosc ca pe content 4K este... WOW! Daca vechiul meu 2560 x 1600 mi se parea foarte OK pentru 30" (4Mpx totusi), in 8Mpx pe 40" e PERFECT! Pentru 2000 RON, eu zic ca e o super afacere!

    Daca aveti intrebari, recomandari... let me know!
    Attached Images Attached Images img_9528_cr.jpg 012_4k_test_led_lines_grey.jpg 013_4k_test_led_lines_grey2.jpg