Single post: Discutii routere - probleme, solutii si recomandari!

  1. #509 SP
    Admin MonkY's Avatar
    razvanrazy: man, pentru un router lansat in 2013, e inca foarte decent. Ce spui tu cu scade viteza la jumatate prin o usa, aduce in calcul urmatoarele intrebari:

    1. Din ce Dzeu e usa aia man? Asa solida e?
    2. Chestia asta se intampla si pe 2.4Ghz si pe 5Ghz? Se intampla pe standard N sau AC?
    3. Pe ce device-uri se intampla chestia asta? Telefon, laptop, PC?
    4. Ai incercat sa montezi routerul "ca la carte", adica sa-l pozitionezi mai sus?
    5. Ai verificat canalele (cu inSSIDer sau alte alea) ca sa vezi daca nu cumva esti pe canale prea busy (de la vecini in special)? Muta pe altele (atat pe 2.4Ghz cat si pe 5Ghz)!
    6. Te-ai jucat cu wider/broader spectrum? Adica in setarile de WiFi, poti alege banda mai larga (automat viteza mai mare) de 80Mhz sau 40Mhz, dar va suferi ca distanta. Sau mergi pe 20Mhz sau 40Mhz (viteza mai mica) dar ar trebui sa duca pe o distanta mai mare (repet, in functie si de "aglomeratie".
    7. Verifica sa nu ai TX power-ul setat din greseala mai mic de 100%.

    90% din cazurile cu probleme pe care le-am intalnit, s-au datorat pozitionarii routerului. Oamenii in general aleg un loc pt. routerul wireless unde sa nu-i deranjeze (daca se poate chiar sa nu se vada), ceea ce e complet gresit. Iti recomand sa pozitionezi routerul cat mai central posibil, la o inaltime mai mare (1,5m - 2m daca se poate). Ia in calcul ca langa el sa nu ai TV, monitor, sau alte electronice... Dupa care, joaca-te cu antenele. Pozitionarea lor corecta te va ajuta si in problema cu usa (semnalul wifi daca nu este de tip beamforming, va face bounce cam din orice obstacol (perete, usa, geam, etc.).

    Prin urmare, nu care cumva sa folositi AC66U in modul "culcat". Puneti-i acel suport (picior sau ce Dzeu este) in spate si folositi-l in pozitia "verticala". Nu doar ca ajuta semnalul, dar se va raci si mult mai bine. Atasez si o imagine, ca sa stiti exact la ce ma refer.

    Cat despre Merlin... well, in mod normal iti pastreaza setarile, dar optim este ca dupa ce il pui prima oara sa faci un factory reset... cu alte cuvinte da, daca nu vrei sa ai probleme, il setezi de la zero. Sorry!

    P.S. In ultima instanta, AC66U are antene detasabile. Gasiti o tona de antene pe piata, de la unidirectionale de interior, pana la omnidirectionale de exterior, de la 3dBi pana la 30dBi (oricum nu scoate routerul in total asa ceva - plus ca la 30dBi va prajiti creierul). Puteti lua o antena de camera, la 8dBi, pe care o prelungiti cu un cablu, si o pozitionati mai aproape de zona cu probleme. Sau cum am facut la cineva, o puteti trece prin pereti chiar in alta camera - problem solved!

    Hai bafta!
    Attached Images Attached Images asus_rt-ac66u.jpg