Single post: iPad Pro 10.5"

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    iPad Pro 10.5"

    Salutare! Am promis catorva amici ca o sa fac o mica prezentare la noul iPad Pro 10.5", dupa ce petrec ceva mai mult timp cu el. Sa nu va asteptati sa fie un review in toata regula, ci doar opinia unui "consumator de iPad" (avand in vedere ca le-am avut cam pe toate, de la iPad 1 incoace - culmea, toate functioneaza si in ziua de azi la cei carora le-am dat). Mentionez ca la mine in casa tableta (in special iPad-ul) este unul din cele mai folosite device-uri. Fie ca e vorba de un simplu browsing, fie ca ma uit la un filmulet, desenez ceva rapid, modific un .xls sau ma joc... e inca nr. 1.

    Trebuie spus ca upgrade-ul l-am facut de la un iPad Air 2, 128GB, 4G - care m-a servit cu brio in toate cele. Cand m-am jucat prima data cu un Pro (cel de 12.9"), am fost impresionat de imersiunea si calitatea ecranului, precum si de sunetul dat de cele 4 speakers. Din pacate, mi-am dat seama dupa primele 30 de minute ca un Pro de 12.9" nu va fi niciodata al meu. Este mult prea greu pentru a putea fi folosit ca o tableta, tinuta in mod clasic, in maini. Pe un stativ, sau la un lucru precum o tableta grafica (gen Wacom), e incredibil Pro-ul acela. Dar in rest, e prea mare. O strutzo-camila (nici laptop, nici tableta portabila). M-am uitat in versiunea anterioara, la Pro-ul de 9.7". Din pacate insa, era mult prea taiat (jumatate de RAM fata de 12.9") si nu era cu mult peste un Air 2.

    Anul acesta insa, cand am auzit zvonurile cum ca Apple ar lansa un Pro de 10.5", n-am crezut. Stim cu totii cat de reticenti sunt cei de la Apple de a modifica prea mult un produs de "linie". Cand am vazut insa ca e real, si de data aceasta nu mai este un Pro 12.9" taiat... am zis ca va fi cu siguranta al meu. L-am achizitionat din Germania la ceva timp dupa lansare, fara nimic extra.

    A venit si pot spune ca este exact asa cum m-am asteptat. Acelasi craftmanship marca Apple... o tableta fara cusur. Primul lucru care te loveste instant, este bezel-ul (mult mai mic la noul 10.5") si diferenta de diagonala. Ati spune ca de la 9.7" la 10.5" nu e mare chestie, insa pentru mine, care incep sa am nevoie de ochelari, a fost mana cereasca!

    Bezel-ul mai mic automat vine si cu un downside, si anume ca devine un picut mai dificil de tinut in mod portrait, ajungand nu de putine ori sa tineti chiar si de ecran. Insa iOS-ul are un palm rejection impecabil... foarte rar mi-a fost dat sa apas din greseala pe ceva din margini.

    Ecranul este impecabil. Nu stiu cum a reusit Apple (de fapt probabil LG sau alt producator de ecrane), dar initial am crezut ca e OLED. Are un negru mult mai OK, nu distingi flashlight bleeding sau alte nebunii nici chiar pe intuneric complet. Desigur, nu e OLED, sa nu va asteptati la asta! Insa coating-ul acela anti-reflexiv e genial. Nu stiu daca se poate ceva mai bun de atat. Iar rezolutia acum este scalata la 2224 x 1668 (astfel incat sa se mentina acelasi ratio cu cel de 9.7" si cel de 12.9", la acelasi ppi de 264).

    Un alt mare avantaj (mai ales pt. mine care folosesc iPad-ul si @work) este brightness-ul, care acum Apple spune ca se duce la 600nits. Sincer, nu stiu la cat se duce, dar e la ani lumina de celelalte tablete folosite pana acum. La maxim e imposibil de folosit noaptea, dar ajuta enorm in full dailyght.

    Performanta. Aici, eu care am trecut de la iPad Air 2 la iPad Pro 10.5", pot spune ca totul e la viteza 2x. Si in afara de performanta sintetica (procesor/gpu), cred ca un mare aport are si faptul ca avem acum un display cu refresh dinamic, maximul fiind de 120Hz. Se simte la orice, de la un amarat de scroll, pana in jocuri. Si marele avantaj al acestui refresh dinamic este acela ca daca stai pe o imagine statica, refreshul scade foarte mult, salvand baterie.

    Cum spuneam, iPad Pro 10.5" nu mai este un Pro taiat, prin urmare acum avem 4GB RAM. CPU A10X Fusion cu un coprocesor M10, spatiu pana la 512GB (eu am ales varianta cu 256GB)... Adicatalea un powerhouse in adevaratul sens al cuvantului. Nu de putine ori m-am trezit cu operatiuni pe care le fac la fel de rapid pe iPad ca si pe i7-ul monstruos de acasa. Printre exemple, va pot spune ca eu am niste .xls-uri imense pe care sunt nevoit sa le folosesc, si chiar pot spune ca fata de iPad Air, le deschide chiar de 3-4 ori mai rapid, nu doar 2x. Iar cu cei 4GB RAM... diferenta chiar se simte. Exemplu: inainte, porneam un joc (my daily one) dimineata... imi faceam treaba ziua pe iPad, si mai reporneam jocul seara. Trebuia sa astept sa se incarce. Acum, fix aceeasi operatiune, si jocul este deja loaded, nu mai trebuie sa astept. Si e unul chiar graphic intensive (Dynasty Blades), nu orice porcarioara...

    Ajungem si la sunet. Well, aici e sublim. Imi doream de mult un iPad cu quad speakers, mai ales dupa ce am auzit Pro-ul de 12.9". And Apple delivers! Daca inainte stateam pe Air la 100% volum, acum seara sunt "nevoit" sa las undeva pe la 80% pentru ca este prea tare. As putea risca sa spun ca sunt cele mai bune speakers de laptop i ever heard. Excluzand aici pe cele cu subwoofer sau la laptopuri unde chiar este spatiu suficient pt. niste difuzoare mari. Pt. cat de slim este iPad pro 10.5"-ul, sunt incredibil de OK. Initial m-am gandit ca se vor auzi ca naiba, pentru ca aproape sigur vei acoperi cu mainile cel putin 2 dintre ele. But it's OK!

    In rest, pe WiFi si 4G s-a comportat aproape identic cu Air-ul, adica aproape de maximul pe care il poate da reteaua mea (se conecteaza la 866Mhz) si sare linistit la 400Mbps. N-am avut probleme de conectivitate, semnal 4G super OK, Bluetooth OK, avem si jack...

    Ce se vede insa ca ii lipseste, este un iOS nou. Si pentru asta am mari sperante la iOS 11. De la sistemul de fisiere si pana la un multitasking pe masura. iOS-ul a ramas in urma pe tablete, si asta se vede. Sper ca Apple sa ofere si niste customizari (macar ca la iPhone) pt. icons (un fel de Zoom/Normal mode).

    Bateria as spune ca este on-par cu iPad Air 2-ul. Folosit medium (inclusiv gaming), pe mine ma duce o zi fara probleme. Din rezultate as spune ca rezista undeva intre 10 ore si 12 ore de usage medium. Mi se pare insa ca se incarca ceva mai lent decat Air-ul (deh, baterie mai mare), dar am inteles ca pot scapa de problema asta cu chargerul de la Apple pt. Mac-uri, via USB-C. O sa testez si o sa revin cu impresii.

    P.S. Scuze pentru calitatea imaginilor... n-am mai stat nici sa le sterg, sa le asez pe pozitia de pozat profi. Entuziasmul prea mare. Dar le urc totusi, pt. ca puteti vedea "real life" stuff.

    In rest, nu stiu... daca aveti intrebari, recomandari, postati aici.
    Gata, back to work now!
    Thanks for reading!
    Attached Images Attached Images img_0865.jpg img_0869.jpg img_0870.jpg img_0871.jpg img_0873.jpg img_0875.jpg img_0881.jpg img_0884.jpg img_0893.jpg img_0894.jpg img_0896.jpg img_0897.jpg