Microsoft's final sales pitch for Xbox One X falls flat • Eurogamer.net

A boon for the fans, with a little exclusive vertical stand thrown in to boot. Given the hits the brand has taken over the past few years, staying upright might be all that can be asked for right now.
There were true 4K editions of Disneyland Adventures, Rush: A Disney Pixar Adventure and Zoo Tycoon, all perfect for the discerning seven-year-old in your household who throws a hissy fit at the mere mention of checkerboarding.
Intr-adevar "conferinta" celor de la Microsoft a fost o bataie de joc. 90 de minute complet irosite, care nu au facut decat sa ne reaminteasca de situatia absolut penibila in care se afla divizia Xbox. "Ha ha, Xbox sucks" nu mai este amuzant. Si trebuie sa spun, desi imi placea sa spun/scriu/citesc despre cat de mult o suge divizia celor de la Microsoft, nu o faceam cu rautate, ci cu speranta ca va reveni la ce a fost. Pentru ca, daca ne uitam la inceputul generatiei 7, vedem divizia Xbox avand una din cele mai bune console din toate timpurile. Este prostesc cat de bine au inceput cei de la Microsoft cu Xbox 360. Desi nu ar fi trebuit! Un sfert din console sufereau de RRoD, au pierdut peste 1 miliard doar cu asta... si totusi, timp de 3-4 ani, Xbox a dominat PlayStation intr-un mod jenant pentru japonezi. De ce? Pentru ca Xbox 360 avea jocuri - multe jocuri, de toate felurile. Pentru ca Peter Moore aparea la E3 cu un tatuaj cu GTA 4. Pentru ca aduceau Final Fantasy XIII pe Xbox. Serii care, chiar daca aparusera pe alte platforme in trecut, devenisera sinonime cu PlayStation. La inceput, Xbox 360 a schimbat asta. Apoi Microsoft i-au dat bani lui Sakaguchi sa faca adevaratul Final Fantasy XIII, DOAR pentru Xbox 360. Call of Duty si Fifa primeau totul "first on Xbox". Aveau jocurile Cave in exclusivitate, nu pentru bani, ci pentru a arata ca le pasa de pasionatii de jocuri. Ca sa nu mai vorbim de jocurile first party.

Cand esti numarul 1, poti sa iti permiti sa fii arogant. Si istoria ne arata ca o sa te coste. Am vazut asta cu Nintendo cand, detinand aproape 90% din piata americana cu NES, impuneau limite draconice altor publisheri; cand, "invingand" in cele din urma Genesis, au avut impresia ca toata industria va sta dupa ei, ramanand la cartridge-uri; am vazut-o la Sony, cu lansarea PlayStation 3, dupa ce avusesera vanzari record in generatiile anterioare. Apoi am vazut-o la Xbox... doar ca ei nu erau numarul 1. Si totusi, din 2010, Xbox a decis ca cel mai bun plan de afaceri este sa renunte la jocurile care facusera din 360 o consola atat de grozava si sa se axeze pe Kinect si DLC-uri pentru Call of Duty. Fara jocuri japoneze, fara jocuri exclusive, cu jocuri first party din ce in ce mai proaste, cu GTA V revenind in bundle-uri PlayStation... dar Kinect si Call of Duty!

Si Kinect chiar este unul din cele mai jalnice aspecte ale industriei. Putem sa radem de Wii pentru ca era o consola pe care se juca bunica, dar macar avea si jocuri bune (pentru unii, chiar cel mai bun joc al generatiei). Kinect a avut doar jeguri. Nimic din ce a aparut exclusiv pentru Kinect nu se putea numi joc. Era pur si simplu o rusine. Dar totusi se vindea, ajuta Xbox sa continue, chiar daca din inertie.

Nu stiu, insa, cum mai poate continua acum. Nu mai au nimic. Nu au Kinect. Nu au jocuri exclusive, cu exceptia Forza. Nu mai au studiouri first party bune, pentru ca au inchis tot. La Crackdown 3 lucreaza 4 (ba, 4!!!) developeri si tot nu se stie cand o sa apara, desi trebuia lansat in vara lui 2016. Si nu e ca si cum Crackdown 3 ar fi cine-stie-ce joc. Nu mai au nici contractele third party, pentru ca au fost luate de PlayStation. Destiny, Call of Duty, Battlefront, Fifa - toate au contracte de publicitate/exclusivitate cu Sony. Poate Xbox One X sa fie cea mai puternica "bestie" pentru jocuri, dar toate reclamele/trailerele pentru jocurile alea se termina cu "PlayStation" - evident ca nu o sa arate mai bine pe Xbox.

Din nou, este pacat ce se intampla cu divizia Xbox, mai ales pentru ca ar fi putut sa fie ceva cu adevarat special pentru jocurile video. Dar este si foarte clar ce se intampla.