E foarte usor sa radem de IGN, sau de alte site-uri de gAmE JoUrNaLiSm, pentru ca posteaza articole proaste, intr-o incercare penibila de a atrage cat mai multi oameni ce respira pe gura, dar in ultima vreme am inceput sa admir din ce in ce mai mult astfel de site-uri. Pentru ca Youtube, care ar trebui sa fie o alternativa la vocile corporatiste, reprezinta o dezamagire mai mare. Este deosebit de trist sa vezi ca o platforma care ar trebui sa includa toate tipurile de pasionati de jocuri video, oameni de rand, liberi, neinfluentati de banii firmelor mai mari, are, in 90% din cazuri, pitecantropi care incep fiecare clip cu "Yo, waddup peeps, it's yo boy here...", il termina cerand bani, intr-un fel sau altul si intre toate astea vorbesc despre un shooter sau despre minecraft. Dar dezamagirea adevarata vine din faptul ca nici ceilalti 10% din youtuberi nu sunt mai "breji".

Intr-o incercare nereusita de a se distanta de prostia celorlalti, scot "analize" si "critici" de 40-60 de minute, promitand o obiectivitate care lipseste din plin pe site-uri ca IGN et al. Doar ca duc aceasta "obiectivitate" la extrem, axandu-se mult prea mult pe aspectele negative ale unui joc sau subiect. Luna trecuta am rejucat Wind Waker, pe Wii U. Un joc bun, dar cu destule aspecte nereusite, sau care nu si-au atins potentialul, mai ales pentru un joc Zelda. Si un joc despre care chiar poti sa discuti, tocmai datorita diferentei de calitate dintre toate partile sale. Cautand astfel de discutii pe youtube, am gasit doua clipuri de 40-50 de minute fiecare, "critiques" cum le numeau autorii. Primul clip a inceput cu "First of all, guys, I've got to say this was my first Zelda game, so it means a lot to me. To this day, it's one of my favorite games ever made, but don't worry - i'm gonna try to be objective when talking about it." Si dup-aia a criticat jocul incontinuu, timp de 40 de minute. Pur si simplu nu a spus niciun lucru pozitiv, insistand pe cele mai puerile critici. La final, "But yeah guys, the Wind Waker is still a great game...". Al doilea clip nu a avut acelasi inceput, dar in rest a fost identic - nu-mi place asta, au gresit asta, au facut asta, dar puteau sa faca asa... fara sa spuna nimic pozitiv, cand exista atat de multe aspecte extraordinare legate de jocul asta.

Ma uit la clipurile postate de Strat-Edgy Productions (care are clipul de mai sus):

Five Things I Hate In AAA Game Design
Will the PS4 Pro and Xbox Scorpio Fail?
Mass Effect: Andromeda is a hot mess and here's why
Open Worlds Are Rubbish
The Thing That is Ruining RPGs
Are o seria numira Rant-edgy...

Atatea cuvinte urate si atata negativitate, doar din titluri. De ce? Poti sa vorbesti despre orice aspect al jocurilor video, de ce trebuie sa te axezi atat de mult pe partile negative? Da, sunt FOARTE multe aspecte de rahat in ceea ce priveste jocurile video, dar cu ce ajuti daca vorbesti doar de asta?

...Ideea e ca Get Even este 50 ron la emag, iar Critique Quest a postat ieri un clip in care discuta despre jocul asta intr-un mod deosebit de placut. Pe mine m-a convins sa-l cumpar.



De asemena, eurogamer a avut saptamana asta un articol foate bun despre Life is Strange: Before the Storm.
Si IGN are o serie noua de interviuri cu diversi developeri. E buna.