Un router bunicel (sa zicem Asus RT-AC87U) are un anumit throughput pe banda de 2.4Ghz, un anumit throughput pe banda de 5Ghz, un maxim throughtput pe LAN, si unul pe WAN (de obicei se ia in considerare cel mai des throughputul de WAN to LAN). In functie de ce chestii ai active (gen Adaptive QoS, Ai Protection, Traffic Analyzer, firewall, DoS protection, etc.) merge si el mai bine sau mai putin bine. Insa, cu 12 device-uri care sa "suga" gigabit simultan, la o simpla matematica (in care sa zicem ca e totul perfect si impartit in mod egal), nici-unul din device-uri nu va prinde mai mult de "amaratul" de 100Mbps.

Prin urmare, iti recomand intai de toate sa verifici ce si cum ai setat pe router. Sa pui ultimul update de firmware si sa folosesti un picut bandwith analyzer-ul (daca stie routerul asa ceva), ca sa vezi ce/cum mananca cel mai mult. Joaca-te cu QoS-ul ca sa limitezi anumite servicii si da prioritate la altele (de exp. in cazul nostru prioritizezi consola, sa nu ai lag sau alte alea indiferent cine/ce mai downloadeaza prin casa).

Pe de alta parte, poti ajunge frumusel ca mine, sa ai 3 routere in casa... 4 switch-uri cu management and so on. It's crazy, but it works!

P.S. Dar nu uita, ca si in cazul meu, intrucat toate ies pe aceeasi conexiune, am acelasi maxim WAN to LAN throughput. Singura diferenta e ca sunt administrate toate cele in asa fel incat sa nu ma trezesc ca pica tot daca descarca frigiderul update de firmware