Single post: Review: Marvel's Spider-Man - PlayStation 4 Pro

  1. #1 SP
    CG Editor Dant3's Avatar

    Review: Marvel's Spider-Man - PlayStation 4 Pro

    După bombardamentul din ultimii ani in care m-am ghiftuit cu prea multe filme cu supereroi, a venit momentul sa primim un joc cu unul dintre ei. Drept sa spun, îmi lipsea un joc cu supereroi, un joc bun cum nu am mai primit de la Batman. Când am văzut prima data trailerul de prezentare Spiderman, parca pe la un E3, am zis, meh... Marvel. Au trecut apoi câțiva ani și jocul a început să-mi stârnească interesul prin reclama destul de agresivă pe diferite canale de socializare. După vreo două, trei clipuri cu gameplay, am inceput sa zic, interesant.


    Prezentare și Poveste

    In momentul când văd un joc video prezentat în cadrul conferințelor E3 sau Gamescom am ajuns să-mi fie un pic teamă. De ce? Pentru că tot mai multe voci spun că generația asta de console s-a născut depășită. Nu vreau sa dezvolt subiectul pentru că aș începe o polemică care nu-și are rostul aici. Bun, bun, dar de ce am adus vorba atunci. Pentru că atunci când am văzut clipurile de prezentare din acest joc am zis că e prea frumos sa fie adevărat. Nu are cum sa fie atât de fluid jocul asta. Bineînțeles că mi-a venit răspunsul rapid printr-o întrebare de la un prieten bun. Dane, câte jocuri exclusive PlayStation, te-au dezamăgit?

    Din momentul când intri in meniu și se activează modul HDR, jocul asta este o simfonie de culori. Este unul dintre putinele jocuri care pur și simplu m-au lăsat cu gura căscată după primele minute. Culorile curate și luminozitatea sunt un deliciu. Da, așa trebuie sa arate un HDR bine implementat.

    Am inceput sa pierd vremea prin New York, curios in primul rand de fluiditatea pe care o vedeam în reclame. Nu am avut ce să-i fac, a mers precum un cuțit încins într-o bucată de unt. Am întâmpinat însă un glitch mic, in timpul săritului de pe o clădire pe alta, dar s-a rezolvat cu un restart de la checkpoint, nimic frustrant.

    Despre poveste ca de obicei nu vreau sa dezvolt prea mult pentru a evita spoilerele. Am sa va spun doar cateva mici spoilere, că altfel nu am cum. Peter Parker este Spiderman, doh, de câțiva ani, apărând New York-ul de răufăcători. El este ajutat de câteva personaje pe tot parcursul jocului, Mary Jane, reporter la Daily Bugle, Dr. Otto Octavius, căpitanul poliției din NY, Yuri Watanabe.


    Gameplay

    Spiderman este un joc action adventure, open world și se joaca așa cum îmi place mie cel mai mult, dintr-o perspectivă 3rd person. Combatul mi se pare prea familiar, este o copie fidelă a jocului Batman, dar nici nu cred că se putea altfel. Adevărul e că în ziua de azi este destul de greu sa mai vii cu o idee noua sau cu vreo inovație în materie de gameplay. Important e că este foarte reușit și zic eu, mai fluid decât în Batman.

    Mai avem anumite chestii împrumutate și din alte jocuri, mișcări de parkour pe care le vedeam prin Assassin's Creed, QTE (quick time events) cum vedeam prin vechile God of War si zone de eliberat a la Far Cry. Eh, eu zic că au luat tot ce era mai bun din titlurile respective și a ieșit ceva foarte ok. Da, voiam poate altceva, dar nu știu nici eu ce mai vreau...

    Minusul cel mai mare pe care l-am găsit este repetitivitatea activităților secundare. Chiar daca faci același lucru de prea multe ori, este totuși distractiv sa vezi cum bați golanii cu tomberoanele de gunoi sau capacele de canal.

    La plusuri trec eu trec skill tree-ul si costumele, care vin cu super skill diferit, in funcție de dorințele voastre. Va recomand să investiți un punct de experiență în skill-ul care va ajuta să creșteți mai repede in nivel. O să-mi mulțumiți după.


    Grafica și Sunet

    In timp ce savuram acest joc cu adevărat superb, am asistat la aberații care apar din ce mai ce mai des prin intermediul internetului. Niste plozi au început să măcăne pe diferite forumuri, cum că, jocul a suferit un downgrade. Din păcate nu am putut sa intervin cu imagini sau o analiză deoarece mă loveam de embargoul pe care trebuia să-l respect. Am văzut acum câteva zile o analiză făcută de experții Digital Foundry, va las sa o vizionați și să-mi spuneți apoi daca e downgrade sau upgrade.

    Hai sa va spun acum cum am văzut eu dpdv grafic acest joc. Arată superb, este unul dintre acele jocuri care îmi arată încă o dată că dacă vrei, poți, fara jdemii de teraflopi, giga de RAM, samd... Da, visez și eu la jocuri așa frumoase in 60 de fps, dar nu mă deranjează deloc când mă joc in 30fps și totul curge atât de lin prin fața ochilor. Este jocul care o să-mi amintească peste câțiva ani de ce a putut să facă o echipa super talentata cu o "conservă", asta așa, ca sa citez din clasicii care ne-au părăsit de curând.

    Spiderman cu modul HDR activat este o plăcere pe care nu pot sa v-o descriu prea mult în cuvinte. V-am mai spus cred de câteva ori, trebuie sa vezi singur ca sa te minunezi. Își are locul acolo sus langa alta capodopera vizuala, Horizon Zero Dawn.

    Sunetul este acolo sus și el, voice acting de nota 10. Muzica se potrivește perfect cu acțiunile pe care le întreprinzi. Emisiunile de la radio în care îl auzim pe JJ Jameson cum urăște Omul Păianjen sunt cireașa de pe tort.


    Concluzie

    Fără doar și poate Spiderman-ul de anul ăsta, este cel mai bun joc cu Omul Păianjen făcut vreodată și unul dintre cele mai bune jocuri cu supereroi. Mă bucur că licenta asta a ajuns pe maini foarte bune. Sper sa nu se oprească aici aventurile lui Spidey si mai sper ca într-un viitor apropiat sa vedem și alte jocuri Marvel mai serioase că ajung in casele noastre.

    Felicitări echipei Insomniac care din punctul meu de vedere au reușit prin Spiderman să realizeze cel mai bun joc al lor de până acum!


    Poveste: 8
    Gameplay: 9
    Grafica: 9
    Sunet: 10

    Nota finala: 9
    Attached Images Attached Images spiderman_ps4_05.jpg spiderman_ps4_04.jpg spiderman_ps4_03.jpg spiderman_ps4_02.jpg spiderman_ps4_01.jpg spiderman_ps4_06.jpg spiderman_ps4_07.jpg spiderman_ps4_08.jpg