^Am mai avut discutia asta cu niste prieteni. Problema e ca nici ei nu citit cartea (voi presupune ca nici tu) si nici nu au recomandat vreo alternativa mai buna, doar ca vezi doamne mosul a dat nu-stiu-ce interview la Buhnici. Putem face putin offtopic despre finante aici daca tot s-a adus vorba, totusi.

de aici pana la a da vreun quote din unul care se cred mai sus decat prostimea de rand pentru ca el nu plateste taxe, e cale lunga
Nu vad ce relevanta are atitudinea lui in ceea ce priveste experienta in investitii. Arogantul asta care se lauda cu nu plateste taxe si care a dus destule firme in faliment ramane, totusi, un milionar. Omul nu a scris despre cum sa fii modest, ci despre cum sa faci bani. De fapt, nici despre cum sa faci bani nu a scris, ci mai degraba despre cat de important e sa inveti sa faci bani (nu de la el, din alta parte). In cartea aia da doar niste hint-uri generale.

Investing in assests my ass, multi oameni traiesc cu minim pe economie sau putin peste.
Nu e pentru ei cartea. In Romania cu minimul pe economie abia supravietuiesti, primul pas e sa renunti la mizeria de slujba pe care o ai si sa te califici in ceva daca inca esti tanar. Daca nu, nu am idee ce se mai poate face. Sfaturile despre investitii sunt, credeam ca e evident, pentru oamenii care vor si au ce sa investeasca. Noi astia cu salarii de programatori in Bucuresti care ne luam consolele day 1, in principiu.

Educatia lui - nu da nimic din ce produci. Haha...buna asta. De parca ai avea de ales. Te muti pe o insula si iti faci tara ta. Sovereign citizen.
De fapt educatia lui e "da cat mai putin din ce produci". Asta nu e doar sfatul lui si nu e ceva esoteric, o sa vezi ca majoritatea oamenilor bogati spun acelasi lucru. Te-ai intrebat vreodata de ce companiile evita sa mai dea dividente actionarilor, preferand in schimb sa reinvesteasca profitul pentru a creste valoarea actiunilor? Dividentele se impoziteaza ca venit, actiunile cu o valoare mai mare nu.

Sunt si exemple mai mici si mai apropiate - nu ai cunoscut pe nimeni care are firma? Cand muncesti pentru o companie venitul tau mai intai se impoziteaza integral si tu cheltuiesti ce iti ramane. Cand ai firma, mai intai cheltuiesti (masina nu e autoturism personal, ci masina de serviciu; concediul e de fapt intalnire de afaceri; you get the idea), si abia apoi, din ceea ce iti ramane (i.e. din profit) platesti impozite. Adica platesti mult mai putine taxe asa.

Din nou, Kiyosaki nu pretinde sa te invete asta. Vrea doar ca cititorii lui sa realizeze ca exista metode de a nu plati taxe si sa le caute ei, ca e mai important sa ai investitii decat cheltuieli care nu sunt necesare si alte lucruri de bun simt. Este o introducere in educatia financiara, si una foarte buna, indiferent de cat de "toxic" ar fi autorul.


Problema e ca unii se asteapta sa citeasca cartea asta "minune" si sa ajunga milionari, pe cand in realitate cursul firesc al lucrurilor ar fi: citesti cartea, iti dai seama ca educatia financiara e importanta, incepi sa citesti mai departe sute de carti si articole pentru tot restul vietii si, daca ai putina inspiratie in investitii si un salariu bun, e posibil sa ajungi milionar la un moment dat in viata.