Cred ca e serios.
Vad ca extrem de multi oameni cand vine vorba de educatie financiara se refera doar la cum sa faca economie.
Eu pentru oamenii din categoriile mentionate nu am niciun fel de grija sau simpatie, daca ei vor sa isi faca rata pentru ultimul IPhone sau vacante de lux, inseamna ca incearca sa acopere tristetea/neimplinirea din viata lor prin tot felul de prostii materiale.

La educatie financiara eu am urmatoarele pareri:
- Cea mai mare prostie sa o faci cu banii e sa ii cheltui pe prostii de care nu ai nevoie, dar nu dau importanta la lucruri marunte cum ar fi haine de firma sau mancare la restaurant, ci mai degraba telefon de zeci de milioane sau masina sau vacante. Cine produce din partea mea sa isi cumpere ce vrea, cand o sa produc mai mult o sa fac si eu upgrade la telefon si imi iau si masina.
- A doua cea mai mare prostie e sa strangi/economisesti sume mari de bani in banci. Cred ca e okay sa ai un fond de urgenta pentru situatii ca acum, dar mai mult de a supravietui cateva luni-un an restul banilor merita bagati in altceva (stocks, aur, treasury bonds, etc)
- Extraordinar de important e incomeul pasiv. Sa faci bani in timp ce dormi e un lucru senzational si iti da un mare avantaj. Fac mai putini bani decat cand lucram in corporatii, dar ma astept si in urmatoarele luni aplicatiile/jocurile sa imi aduca un venit pasiv. Acum pot face alte proiecte sau merg sa predau pe un salariu mic pentru ca voi avea o alta sursa. Ce e drept mi se pare mult mai greu sa obtii income pasiv, cred ca abia la a 6-a aplicatie publicata am reusit sa imi scot investitia. Si nu am nicio garantie ca in viitor pot continua aceeasi formula, dar am invatat mult mai multe decat la inceput.
- Cred ca e sanatos sa nu ai acelasi venit lunar. La corporatii primeam aceeiasi bani si daca muneam pe branci si daca leneveam. In termen lung se vede atitudinea in promovari sau bonusuri, dar oamenii care arata mai mult ca muncesc sunt mai apreciati decat cei care muncesc cu adevarat. Cred ca e sanatos sa ai un venit ce ilustreaza impactul pe care il faci. De aceea voi incerca sa evit corporatiile, si incerc ori pe cont propriu ori angajandu-ma la o firma mica/startup, unde daca cineva nu trage se vede instant.

LE: am uitat sa zic de imprumuturi. Sunt impotriva lor, singura metoda in care merita sa faci un imprumut e cand ai cum se zice in popor "reteta banilor", adica ai o afacere in care stii cum sa pompezi bani si stii cat vei intoarce. Pentru casa sunt de acord doar in conditii stricte, adica ai deja 50-75% din suma, si vrei sa il achiti pe termen scurt. Pe termen lung in imprumuturi cred ca mereu e o parte in care cineva pierde, ori tu ca individ, ori statul sau banca.