Vad destul de relativa aceasta chestiune si cred ca o pot imparti in doua puncte:

1) Cand presupusul infractor ajunge fata in fata pentru prima oara cu politistii iar pentru fiecare dintre ei este primul contact pe care il are cu celalalt. Aici consider ca ai dreptate cu ceea ce ai scris, este gresit sa se faca presupuneri in legatura cu inculpatul.

2) Cand deja infractorul este cunoscut de toata sectia de politie iar intalnirile cu ei sunt lunare. Iti scriu doua cazuri cunoscute de mine personal.

A. Mama prietenei mele locuieste singura intr-un orasel destul de mic la 400 de km de noi. Oras in care locuieste un nebun care tot are probleme cu politia de peste cinci ani, intra foarte des in belele insa nu pateste nimic fiindca sunt metode de a traumatiza alti oameni prin care nu poti fi pedepsit. In 2019 mama prietenei mele l-a gasit pe acest individ in curtea ei de trei ori cand incerca sa ii dezlege cainii ca sa ii duca pe camp si sa aiba grija de ei. Intr-una din dati mama ei a chemat politia iar el a spus ca doar a sarit gardul sa se joace cu ei, este om care nu prea are nimic de pierdut, nu are casa, nu are familie, este nebun, sta pe strazi si terorizeaza oameni.
Este frustrant sa stii ca o femeie de 65 de ani sta cu frica in san ca se intalneste cu un nebun de 40+ iar acesta ii spune ca daca ii mai sta in cale are el grija de ea. De trei ori l-a intalnit in curte iar de mai multe ori in fata gardului vorbind cu cainii. De patru ori a chemat politia iar ei, legal, nu aveau cu ce il intimedeze ca sa nu faca treburile astea.

B. Cunosc peste 10 de cazuri de minori din centre de plasament care pur si simplu talhareau femei pe strada si le smulgeau din mana telefonul, lantul, cerceii iar daca ele se impotriveau, aveau si un box in mana cu care le taxau. Politia ajungea frecvent la acel centru de plasamnt, ii ridica pe minori insa le dadea la scurt timp drumul fiindca nu erau majori, plus alte considerente. Evenimentele astea se tot repetau pana cand ei ajungeau sa faca 18 ani si intrau la puscarie.

Sunt cazuri in care cu prostul si cu nebunul trebuie sa vorbesti pe limba lui iar cel mai bun instrument pentru ei este corectia oferita de politisti. Nu sunt ei speriati de dosare penale, cazier, amenzi, etc.

Ai un scandalagiu care ajunge de 40 de ori la politie fiindca este un calvar pentru cei din cartierul lui, el nu o sa fie speriat de 40 de dosare penale insa o bataia bine aplicata ii poate oferi educatia necesara.