Pai nu e vorba de samsar, e pur si simplu "how things work". Daca pot cere mai multi bani si sa profite cumva de chestia asta, o vor face pentru ca pot si pentru ca vor bani.
Acum se pot folosi de covid si sa spuna ca anul asta, costurile de productie sunt mai mari pt ca se lucreaza la x% din capacitate si ca de la anul se va ieftini cu 50$. Orice e posibil si minciuni gogonate pot face eu zeci, dar pai ei care platesc oameni in marketing pentru asta.

Ca o paranteza, vezi exemplu Samsung cu Note 20 si Note 20 ultra. Note 20 nu e telefon de 1000$, ala ar trebui sa se vanda cu maxim 750/800$, dar au decis sa-l vanda cu 1000 (adica pret de flagship) doar pentru ca au putut si probabil nu au vrut sa fie gap prea mare intre Ultra (1300) si normal, desi diferentele fizice sunt imense. Este doar o strategie de marketing facuta sa le aduca bani. Si o vor face cu totii in orice domeniu daca se poate.

Iar asta cu 100% primesti produsul daca dai avansul, chiar nu e asa, trust me - se fac alocari per magazin, care nu sunt 100% din timp respectate in totalitate sau poate intervin alte lucruri sau pur si simplu au tinut ei produsul la precomanda mai mult timp decat trebuia. Au fost multe cazuri inclusiv la noi cu editii de colectie care initial au avut o alocare si dupa aia s-a taiat alocarea cu 20% si efectiv nu aveai ce face decat sa accepti.