Nu conteaza ce aleg americanii. Traim un trend in care presedintii au din ce in ce mai putin control in politica interna. Americanii sunt primii, procesul asta s-a definitiviat dupa primul mandat al lui Obama, cea mai catastrofala politica de gestionare a crizei economice. DC-ul e plin de interese, chiar daca tu ca presedinte iti propui ceva, nu vei avea sustinere. Putin a zis asta de mult timp, de ce Obama nu a facut ce a promis? El a vrut dar nu stie cum functioneaza politica DC-ului. Pe plan extern e oarecare diferenta, dar si aici, staff-ul presedintelui face adevarata treaba. Parerea mea ca Trump a avut succes urias pe politica externa, staff-ul lui e de zile mari. Trump a avut in schimb si niste consilieri (neoficiali) extrem de capabili, si relatii de prietenie cu liderii ale celor mai mari companii. Desi sunt un sustinator al lui Trump, el din pacate nu a ascultat de oamenii care l-au ajutat sa devina presedinte, ar fi rezolvat altfel pandemia.

Cateva puncte din diverse surse (nu presa / media):
- si democratii si republicanii au avut ca scop scoaterea din cursa a lui Sanders (Bloomberg si Warren au ajutat sa se intample asta)
- astfel, se stia cu mult dinainte ca Biden va fi inevitabil candidatul. Kamala stia ca urma sa fie VP cred ca chiar cu un an inainte sa se aleaga candidatul democrat. Kamala si Biden s-au atacat la dezbateri doar de ochii lumii, amandoi stiau ca e un teatru.
- Trump a avut o presedintie in general buna, dar nu a putut face miracole in fata pandemiei. Probabil orice candidat ar fi avut aceeasi soarta.
- Omul de rand din america e mai inteligent (nu academic, ci in sensul de "scoala-vietii") decat omul de rand din alta parte. Omul de rand decide soarta, nu toti "desteptii" care citesc jurnalele. Omul de rand e contient ca ambii candidati sunt corupti. Omul de rand stie ca Biden, cu toata dementa lui, e un conservator si nu va face nimic radical.
- Votul popular il castiga democratii 100%. Intre 1-5% sanse are Trump daca iar reuseste sa faca schema castigand state la limita, dar ma foarte indoiesc ca e posibil. Nu numarul de infectari / morti de Covid e problema, ci locurile de munca pierdute din pandemie. Poti recastiga un mandat cumparand voturi (stimulus checks) in mod normal, dar cu pandemia asta stim ca din 3 ajutoare nu e suficient sa asiguri prosperitatea unei case americane, care sa nu uitam, sanse mari sa fie lovita de pierderea / inghetarea unui loc de munca.

Fun fact: foarte putini mentioneaza, dar primul presedinte socialist al Statelor Unite a fost Donal Trump.