Asa este, dar Saddam chiar era un pericol serios pentru interesele americanilor in zona.
A avut un antecedent in folosirea armelor chimice asupra Iranului in anii 80', a invadat Kuweitul, o tara aliata cu America.......deci primul razboi din golf chiar a fost necesar.
Ca al doilea razboi din 2003 a fost o greseala strategica majora si au invadat Irakul fara vreun motiv valid (negasind nici azi armele chimice care au fost consumate toate din 1991, iar Irakul era in faliment si colaps) la comanda Israelului si Arabiei Saudite si a iesit o mare catastrofa apoi (ISIS-refugiati-atentate), o fi adevarat.

Razboiul din Afghanistan a fost necesar pentru ca nu era normal sa ramana regimul taliban la putere in secolul 21, mai ales ca acolo era raiul teroristilor al-Qaeda, unii finantati de seici sauditi.
Teroristi care au realizat atentatele de la 9/11.

---------- Post added 29-10-2020 at 23:08 ----------

La fel si Gaddafi, Ben Ali, Saleh , Mubarak, si Assad, toti astia trebuiau sa dispara pentru ca actionau impotriva intereselor americane.
Nu prea le-a iesit insa cu Assad, Siria avand baze cu trupe rusesti si porturi cu flota ruseasca, asa, n-a iesit decat de o bombardeala si de un razboi proxy, ajungandu-se chiar la confruntari deschise intre soldati americani si mercenari rusi.

E evident ca primavara araba si razboaiele din Orient au fost menite si ca sa inconjoare Iranul, care e ultimul si marele obiectiv al americanilor, si cel mai mare aliat al Rusiei in orient.

Ramane de vazut ce va face Trump la anu', probabil va face ce urma sa faca din ianuarie 2020 dupa asasinarea generalului iranian, adica sa bombardeze Iranul pentru a-i face pe plac Israelului, sa-l dea jos pe Ayatollah si sa-i ruineze orice incercare a regimului iranian de a fabrica arme nucleare.
Dar din cauza izbucnirii pandemiei, au amanat bombardarea , iar anul asta a fost un ragaz ca iranienii sa se pregateasca militar si mai bine pe plan defensiv. Vin vremuri interesante. Nu stiu cum va privi Putin, dar e cert ca daca Trump e reales, americanii vor bombarda Iranul.