Am reusit sa izolez problema, nu am avut somn pana nu i-am dat de cap.

Deci, acele puncte albe apar in momentul in care se face switch la HDR ON/OFF rapid, spre exemplu acum il pot reproduce 100% in felul urmator:
Din joc cu HDR ON -> deschid my game captures, incarc o poza fara HDR (TV-ul se muta in HDR OFF) si apas 'Show HDR' la poza -> in momentul acela face switch la HDR ON si bam, purici.
In momentul ala il da peste cap atat de tare, incat dupa ce revin in joc nici nu mai porneste HDR deloc, intra in non-HDR mode instant, pana si Picture Settings la TV se comuta automat la Standard non-HDR mode.

Facand backtrack, mi-am amintit ca fix asa am si vazut prima oara problema cand nu am bagat-o in seama, am facut o poza si m-am dus in captures sa o vad apoi am dat la mine la profil (ecran non-HDR) sa vad un achievement => purici.

Dupa ce am izolat bugul, am lasat Valhalla pornit ore multe in full load intr-o zona unde stiam ca vine soarele ca sa il stresez cat mai mult, lighting HDR etc tot tacamul, consola nu are nici o problema.
Citind si pe reddit de la alti user si punand cap la cap cu faptul ca una dintre known issues la XSX/XSS este 'game captures too dark in HDR mode', imi este mai mult decat clar ca cineva din echipa lor si-a luat pauza de masa prelungita cand s-a implementat treaba asta cu HDR handling.

Toate astea adunate peste faptul ca bag cablu HDMI 2.1 in port de HDMI 2.0 inseamna ca trebuie sa asteptam un update de la Microsoft si problema va trece.
Acum macar sunt linistit ca n-am nici consola nici TV-ul defecte, I can live with that ... for now...daca ma joc 15 ore nu face niciodata in-game, trebuie doar sa am grija sa nu deschid vreun ecran/app non-HDR cat timp ma joc.