Spunem acelasi lucru dar folosim termeni diferiti.

Eu cand spun ca un produs trebuie adus la conformitate, ma refer ca un produs electronic care s-a defectat in cei 2 ani de folosinta, trebuie adus la starea initiala, la starea de functionare.

Cel mai recent exemplu personal este cu o trotineta electrica pe care o luasem de la evomag in 2019 si care s-a defectat in 2020 la 1 an si 1 luna de la achizitie.
Am dus-o in service si au refuzat sa o repare, pe motiv ca a trecut anul oferit de producator. Am depus reclamatie la ANPC si mi-au dat dreptate si au obligat evomag sa repare trotineta. Iar dupa ce am dus-o in service, nu au reparat-o (si nici macar nu m-au contactat) in 15 zile, astfel ca am mai depus o reclamatie.
Textul exact spus de ANPC in solutionare este urmatorul:
  1. Conform art 16 din legea 449/2003, "pentru produsele a caror durata medie de utilizare este mai mica de 2 ani, termenul prevazut la art 16 (de doi an n.r.) se reduce la aceasta durata";
  2. In aceste conditii, conform art 16 din legea 449/2003, "raspunderea vanzatorului privind garantia legala de conformitate, (...), este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului;
  3. Trotineta electrica nu a fost adusa la conformitate prin remediere sau inlocuire in cel mult 15 zile calendaristice;
  4. In urma cercetarii efectuate s-a constatat incalcarea art 11 alin 4 din legea 449/2003, motiv pentru care a fost aplicata o sanctiune contraventionala conform dispozitiilor art 5 alin 2 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor;
  5. Puteti prezenta trotineta la vanzator pentru aducerea acesteia la conformitate in conditiile stabilite la art 11 din legea 449/2003.
(am scris eu de mana, pentru ca ei au dat o imagine pe mail).

Also, se pare ca termenii de garantie de conformitate si garantie comerciala sunt urmatorii:
garanţia comercială - orice angajament asumat de vânzător faţă de consumator, fără solicitarea unor costuri suplimentare, de restituire a preţului plătit de consumator, de reparare sau de înlocuire a produsului cumpărat, în cazul în care acesta nu corespunde condiţiilor enunţate în declaraţiile referitoare la garanţie sau în publicitatea aferentă;
garanţia legală de conformitate - protecţia juridică a consumatorului rezultată prin efectul legii în raport cu lipsa de conformitate, reprezentând obligaţia legală a vânzătorului faţă de consumator ca, fără solicitarea unor costuri suplimentare, să aducă produsul la conformitate, incluzând restituirea preţului plătit de consumator, repararea sau înlocuirea produsului, dacă acesta nu corespunde condiţiilor enunţate în declaraţiile referitoare la garanţie sau în publicitatea aferentă;
Pe scurt - orice comerciant este obligat de lege sa repare sau inlocuiasca un produs in acele maxim 15 zile de la semnalarea defectului, daca defectul s-a produs de la sine, fiind un produs electronic, iar acel produs trebuie adus la starea initiala, de functionare ca in prima zi, asa cum garanteaza producatorul si comerciantul, ca acel produs poate fi folosit 2 ani (daca el merge 10 ani, e bine. daca merge doar 1 an, trebuie facut/schimbat sa mearga 2 ani).
Iar asta nu se aplica doar produselor care vin defecte sau se defecteaza in primele 15 zile. Ci produselor care se defecteaza in cei 2 ani de garantie.

In cazul Xboxului, la controller poate intra si acel drift, iar in cazul consolei, daca se deconecteaza controller-ul pentru ca s-a ars ceva la placa de baza, sau daca s-a stricat SSD-ul, sau chiar nu mai merge internetul, samd.
Cred ca intra inclusiv daca s-a ars consola pentru ca nu a mai functionat ventilatorul de la prea mult praf, cat timp nu este indicat nicaieri ca o poti desface (fara sa pierzi garantia) ca sa o cureti de praf.

Faptul ca eu zic de adus la conformitate, o fac pentru ca asta este termenul folosit de ANPC si asa mi-a intrat in reflex. Nu conteaza ce "garantie" se aplica, comerciala sau de conformitate, cat timp rezultatul este acelasi - daca in 2 ani s-a defectat dispozitivul electronic, aceste este reparat/schimbat pe garantie in termen de maxim 15 zile.