Quote Originally Posted by Xander RO View Post
Prietene, am inceput sa-ti dau like la multe postari pentru ca atunci cand nu bati campii chiar faci sens, dar tu ai nevoie de consiliere psihologica, ti-o spun cat de prieteneste posibil!
Spune-mi si mie, viata ta se invarte numai in jurul posibilelor dezastre de la planeta asta? Ai si tu un moment in care te bucuri ca esti viu?

Razboaie, boli, cancere, cutremure, concedieri, bombe, *ula mea toate se pot intampla maine, ai perfecta dreptate. Ce trebuie sa facem acum, ne oprim din a mai trai? Stam pe canapea si asteptam sa se intample?
La ce te ajuta ca te gandesti numai la asta? Ce beneficiu tragi din faptul ca incerci sa raspandesti panica si tristete?

Da uite poftim, ca sa te multumesc, in viitorul apropiat si eu sunt unul dintre cei care probabil, vor ajunge soferi de camion sau cersetori, pentru ca pozitia pe care lucrez eu in IT are sanse foarte mari sa fie facuta obsolete de catre AI, iar alta meserie NU STIU si sincer nici nu cred ca am sa invat, asa ca am decis sa merg pe principiul 'F*it vad eu cand o fi'! Imi fac o livada de mere la tara si ma bag sofer pe Uber... whatever....
Care este sfatul tau, ce trebuie sa fac eu acum? Sa ma sinucid? Sa ma opresc din a mai trai si sa astept ziua in care probabil ca voi muri de foame? Daca ma calca masina maine si ma voi fi stresat degeaba?

Peste 100 de persoane care vineri dimineata s-au spalat pe dinti ca si noi au 'riscat' sa se duca seara la mall in Moscova si au dat de 'putin' ghinion si nu prea mai sunt printre noi astazi. Oare cati dintre ei se stresau joi seara ca vor vi concediati, ca vor face cancer, ca le moare la intrare, ca etc...????


În afară că nu-mi place să-mi țină careva socoteală de cum îmi gestionez sănătatea și că poate exagerez puțin, eu doar am scris că trăim niște vremuri de *** în comparație cu anii 1991-2019 (pentru americani și vest-europeni, au fost anii 1950-2019).
Oricum, erau vremuri în care războiul se afla la mare distanță, fiindcă se întâmpla numai în țările din lumea a treia.

Și că să ne așteptăm ca situația să se înrăutățească. Robinetul de bani s-a închis, sunt mai toate guvernele occidentale supraîndatorate, populația din Europa abia așteaptă să voteze cu partide de extrema dreaptă, care odată ajunse la putere, ar putea importa modelul putinist din Rusia.
Țările conduse de dictaturi trec pe economia de război și ajung să concureze la educație cu Occidentul, se formează încet încet o cortină de fier între Vest și Est (că mulți specialiști încă nu știu dacă e vorba de un nou război rece, dacă e un preludiu la un război mondial ca în anii 1930 sau dacă e un alt tip de conflict, mai ales de natură economică, tehnologică, ideologică și psihologică, cu care avem de-a face), plus poluare, plus suprapopulare de la imigranții veniți dinspre țările de lumea a treia cu multe state eșuate, plus criza de resurse care ne așteaptă, plus o posibilă pandemie X etc.

În orice caz, fără gazul rusesc, fără petrolul saudit și cu guvernele supraîndatorate, fără cooperarea de altădată, nu ne așteaptă decât vremuri cam mizerabile.

Slavă Domnului, nu suntem încă ca în evul mediu când era ciuma bubonică, nici sub bombardamente ca în WW2. Dar de când a început deceniul ăsta, suntem la un mic pas de o catastrofă.

Probabil e ceva ciclic.

Dar civilizația occidentală trece prin niște momente dificile la fel cum a mai trecut prin anii 1914-1945 și prin anii 1750-1815 și între 1618-1648.
Se cam încheie perioada de pace și prosperitate a cu care Europa era obișnuită de 80 ani.

Și pentru cineva care a crescut cu Call of Duty pe Xbox 360 sau pentru altcineva care a crescut cu God of War pe PlayStation 2, oricât de imersive ar putea fi jocurile cu grafica de azi, niciuna nu poate reproduce măcar 1% din suferința celor 6 milioane care au murit de la COVID și a celor 600.000 de soldați ruși și ucraineni laolaltă care au murit pe front sau au ajuns mutilați pe viață, din cauza unui dictator dement care vrea să-și facă imperiu.

Sfatul meu nu este să se sinucidă nimeni, sfatul meu e să anticipeze că s-ar putea să fie mai rău și să caute soluții să se adapteze la noua realitate, la un viitor care ar putea fi cu totul diferit față de cel preconizat prin filmele SF. Și nu, nu o să fie deloc un viitor cu nave spațiale, arme laser și roboți.

S-ar putea să nu te mai poți juca deloc sau să nu mai ai nimic „electric” care să funcționeze. Deci, soluția ta cu Uberul nu e tocmai bună, pentru că repet, s-ar putea să nu mai poți aprinde vreun bec, dar să mergi cu vreo mașină pe bază de benzină. Poți să spui atunci că vrei să devii tăietor de lemne și crescător de mere, dar ghici ce, nu prea mai avem păduri cum aveam înainte de revoluția industrială, iar clima planetară s-a schimbat atât de mult încât e imposibil să mai crești mere fără pesticide, fără seră și fără GMO. E imposibil să crești mere bio în ziua de azi. Ultima oară când se creșteau mere cu adevărat bio era pe la 1700-1800 și atunci încă se murea de foame prin Europa pentru că nu existau pesticide care să-ți asigure supraviețuirea întregii recolte.

S-ar putea să ne salveze inovația tech, chiar revoluția AI. Dar cu niște costuri.

Momentan, nu avem nicio revoluție AI.

Ce avem acum (ChatGPT) sunt jucării, doar niște MLM-uri îmbunătățite (tehnologia e dezvoltată din anii 1950, conceptul din anul 1763). Nu e inteligență artificială propriu zisă ca Hal 9000, T-800 din Terminator, Alfie din Creator, David din Alien sau Data din Star Trek, nici pe departe nu suntem ca în Matrix sau Blade Runner. S-ar putea să nu ajungem niciodată ca în filmele SF.
E mai degrabă inteligență programată generativă ce avem acum.

Plus că eu n-am spus că toate concedierile din IT se întâmplă din cauza AI.
Devin, ChatGPT, Bing AI poate că știu să genereze coduri de programare în Python, să scrie poeme, doctorate, știri și articole științifice, poate că Midjourney poate să genereze fotografii, poate că Suno poate genera muzică și Sora Ai va putea să ne transforme pe toți în regizori, ElevanLab poate să copieze vocile tuturor.
Dar te asigur că nu din cauza acestor „jucării” sunt oamenii dați afară.

Probabil că directorii executivi nici nu au aplicațiile cu AI instalate pe telefoane.


Cum a spus și @sexbobomb91, e din cauza boom-ului și a lăcomiei de dinainte și din perioada pandemică. Mai bine spus, de la natura umană și de la modul cum funcționează capitalismul în mod ciclic.
S-a mai întâmplat în numeroase industrii, de-a lungul ultimilor 200 ani de când există burse de acțiuni și piața în formatul actual.
Războaiele tot de la bani pleacă, deci tot de la lăcomie.

Iar dacă s-ar întâmpla revoluția AI la modul serios, cred că nici măcar Uber n-ai putea să practici fiindcă ar apărea mașinile autonome.
Dar nu cred că ajungem acolo prea curând, probabil niciodată.