Well, desi multi spun ca face parte din categoria Mythbusters, la cate mi-au trecut prin mana, va spun sincer ca nu as mai achizitiona vre-o plasma fara sa trec prin perioada de "formare". Nu va recomand sa va luati dupa ce spunea Nea Sandel la magazin cu chestii gen "Astea nu mai au dom'le nevoie, ca sunt ultima generatie". Sa fim seriosi, nu sunt motoare ca sa stii ca li se face rodajul in fabrica, iar restul se cheama fizica si chimie.

Pe scurt, daca la un LCD nu aveti nevoie sa faceti asa ceva, intrucat o "lampa" nu are nevoie de "incalzire" si nici cristalele lichide... la o plasma e recomandat ca o perioada de minim 200 de ore sa-i faceti urmatorii pasi:

1. Indiferent de model, scoateti din modul Dynamic, Extreme, Super Bright din momentul achizitionarii.
2. Setati pe Cinema, Normal, Standard (in functie de producator/model/etc)
3. Setati Brightness si Contrast sub 50% (30-40% is ok)
4. Inarmati-va cu un player si cu un dvd/bluray care sa stiti ca este 16:9 (adica acopera tot ecranul, si nu este vre-un format cinema, cu benzi negre sus si jos). De preferat ca filmul respectiv sa fie FullHD in cazul in care ecranul este FullHD. Also, alegeti un film cu multa miscare si culori.
5. Start the player, folosind functia de Repeat.

Verificati ca filmul sa nu aibe spatii negre pe margini (nu numai sus/jos ci si stanga dreapta). In cazul in care chiar nu detineti asa ceva, setati Overscan On sau folositi functia de Zoom (in ultima instanta). Nu folositi subtitrare.

Nu lasati pentru primele sute de ore pe canale cu sigle, pe imagini statice, chiar si jocuri. Trust me, cele cateva sute de ore de formare a fosforului, a mix-ului de gaz si ce mai gasim prin ultimele generatii, merita tot efortul.

Dupa aceea, happy time. Setati dupa cum va place, dar stati departe de modurile Dynamic & Co... moduri care de fapt nu sunt concepute sa ruleze decat pe TV-urile de prezentare, in locuri unde bate lumina in TV si trebuie neaparat sa ia "ochiii" clientului. Va garantez ca un TV care merge in mod Dynamic, ii scadeti durata de viata la jumatate.

Bafta, si enjoy your TV !